Tillsammans för Norrbottens bästa

 

Klicka här för att öppna nyhetsbrevet i din webbläsare!

Fokus social hållbarhet

Våren har kommit till länet och med det sagt kan vi konstatera att året redan nu bjudit på många aktiviteter där Länsstyrelsen och enheten för social hållbarhet varit involverade. Trygghetskonferensen, folkhälsoseminarium och konferens kring hur vi fyller jämställdhet med innehåll är några exempel. Dessa tillfällen har varit välbesökta och visar på att viljan och engagemanget för social hållbarhet definitivt finns i vårt län. Framöver erbjuder vi fler tillfällen som ni kan läsa om i det här nyhetsbrevet. Jag vill uppmärksamma er lite extra på stödet Full koll som vänder sig till föräldrar och vuxna för att hjälpa och sätta gränser för sin tonåring när det gäller alkohol och andra droger. I ”Sist men inte minst” uppmärksammar vi den nya lagen om kommunernas utökade ansvar för det brottsförebyggande arbetet. Vi fortsätter att göra vårt jobb inom social hållbarhet tillsammans med er för Norrbottens bästa.

Jag vill passa på att önska er alla en trevlig sommar!


/Lina Segerlund, enhetschef på enheten för social hållbarhet

 

Sommaraktiviteter för asylsökande med flera

Visste du att det på Länsstyrelsens hemsida finns en lista över kostnadsfria aktiviteter i Norrbotten som riktar sig till asylsökande och personer med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet? Länsstyrelsen sammanställer just nu sommaraktiviteter för perioden juni – augusti 2023.

Bedriver din kommun eller organisation en aktivitet som ni skulle vilja ha med i aktivitetsöversikten?

Skicka ett mail till Christoffer Eriksson senast den 25 maj.

Ni hittar aktivitetsöversikten på länsstyrelsens webbplats.

 

Länsstyrelsen i Norrbotten kartlägger det funktionshinderspolitiska arbetet i länet

Sedan 2018 har Länsstyrelserna haft ett funktionshinderspolitiskt uppdrag att stötta kommuner och regioner att genomföra sina funktionshinderspolitiska planer och strategier. Det görs tillsammans med Myndigheten för delaktighet (MFD) och i samråd med SKR.
2023 är sista året på det nuvarande uppdraget och länsstyrelserna kommer genomföra en nationell kartläggning av hur det funktionshinderspolitiska arbetet ser ut idag, vilka utmaningar som fortfarande finns och vilka positiva delar som kan lyftas fram. Kartläggningen kommer baseras på de kvantitativa svaren i den årliga enkät som MFD genomfört och för att få kvalitativa svar önskar nu Länsstyrelsen intervjua tjänstepersoner som arbetar med funktionshindersfrågor i kommuner och inom regionen. Det är också viktigt att få in synpunkter från representanter från funktionsrättsrörelsen och exempelvis tillgänglighetsråd. Kartläggningen ska vara klar 8 september 2023.

Vill du veta mer om kartläggningen eller vårt funktionshinderspolitiska uppdrag, kontakta Katarina Sandling.

 

Utrikes födda kvinnors etablering på arbetsmarknaden

15 Juni, digitalt 

Ta del av och diskutera nya satsningar och förslag för att främja utrikes födda kvinnors arbetsmarknadsetablering och ekonomisk jämställdhet. Webbsändningen är kostnadsfri.

 

Mer information om programmet samt hur du anmäler dig hittar du på Länsstyrelsen i Västra Götalands webbplats.

 
 

Utbildningsdag om våld mot barn och unga

15 Juni, Digitalt

Välkommen till en heldag om våld mot unga och om unga våldsutövare. Du får lära dig mer om hur våld i ungas relationer skiljer sig från utsatta vuxna personer samt hur sexuella beteendeproblem visar sig hos barn och unga och hur de utsätter andra.
 

Mer information och anmälan på Länsstyrelsens webbplats.

 
 

Nationell kvinnofridskonferens 2023 

29-30 augusti, stockholm

"Arbetet mot våld – kunskap, erfarenheter och metoder" är temat för årets kvinnofridskonferens.

Under konferensen presenteras konkreta metoder och arbetssätt om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer, men också ny forskning på området.

Anmälan och information på Nationellt centrum för kvinnofrids webbplats

 

 

 

 

En vecka fri från våld 2023 

20-26 November, Norrbotten

Under vecka 47 belyser vi gemensamt samhällsproblemet mäns våld mot kvinnor samt kunskapen om att våld går att förebygga. Alla aktiviteter kommer att samlas i ett gemensamt program för Norrbotten. Är din kommun eller organisation intresserad av att bidra till programmet? Kontakta Annika Hellgren.

Det kan till exempel röra sig om föreläsningar, workshops, filmvisning, utställningar eller ljusmanifestation.

Spara gärna datumen i din kalender och håll utkik efter kommande program.

 
 

Hedersrelaterat våld och våldsbejakande extremism

21 november, Digitalt och Kulturcentrum Ebeneser, luleå 

Arbetet mot hedersrelaterat våld och våldsbejakande extremism är viktigt för samhället. Finns det samband mellan dessa och hur ser det ut? Länsstyrelserna i Norr- och Västerbotten bjuder tillsammans med Resursgrupp heder in till en heldagskonferens om hedersrelaterat våld och våldsbejakande extremism.

Spara datumet redan nu.

Mer information och länk till anmälan kommer att finnas på Länsstyrelsen i Västerbottens webbplats

 
 

Full Koll - hjälp och pepp för tonårsföräldrar

 

Full koll finns för att hjälpa och peppa föräldrar och andra vuxna att sätta gränser för sin tonåring när det gäller alkohol och andra droger.

Full koll drivs av Sveriges länsstyrelser och med hjälp av fakta och stöd hoppas vi att du ska få självförtroendet att säga nej, och stå fast vid det. Du är viktig och ditt nej är viktigt! Full Koll riktar sig även till dig som jobbar förebyggande med unga.

Mer information finns på Full kolls webbplats.

 

Nylanserad vägledning i ekonomisk granskning

 

Den nya handboken i ekonomisk granskning för kommunala handläggare av serveringstillstånd och tobakstillstånd, "Lingonboken", är lanserad och går att ladda ner hos på Länsstyrelsen i Västra Göta

Ladda ner boken här.

 

Två nya stödlinjer för våldsutsatta 

Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) har startat två nya stödlinjer för våldsutsatta:

Stödlinjen för män
Stödlinjen för transpersoner.

Båda riktar sig till personer från 18 år som utsatts för hot och våld i en nära relation eller sexuellt våld.

 

Stödlinjen för män 020-80 80 80
Stödlinjen för transpersoner 020-55 00 00

 

Hälsoslingor för bättre hälsa i Norrbotten

Nu lanseras hälsoslingor som ett led i att förbättra norrbottningarnas hälsa och välmående. Hälsoslingor syftar till att underlätta för den som är ovan att komma ut i naturen för fysisk aktivitet eller avkoppling.

Hälsoslingorna är en del av arbetet med fysisk aktivitet på recept (FaR®) och är ett samarbete mellan Länsstyrelsen, Region Norrbotten och flera kommuner i länet.

 

Länsstyrelsen erbjuder information till kommuner om hälsoslingor eller hur man kan använda den vardagsnära naturen för ökad hälsa och välmående.

Mer information om hälsoslingorna finns på Länsstyrelsens webbplats.

 

Sist men inte minst-

Kommunalt lagstadgat brottsförebyggande ansvar

1 juli 2023 träder en ny lag i kraft som innebär att landets kommuner får ett utökat ansvar för det brottsförebyggande arbetet.
Enligt den nya lagen ska kommunerna bidra till att samhällets samlade brottsförebyggande arbete bedrivs på ett effektivt sätt och arbetet ska basera sig på kunskap.

Varje kommun ska ta fram en lägesbild som ska innehålla:

kartläggning av brottslighetens omfattning och dess konsekvenser
annan information av betydelse för brottsligheten


Lägesbilden ska fungera som underlag till en åtgärdsplan. I kommunens ansvar ingår också att sätta samman ett strategiskt råd samt utse en samordnare för det brottsförebyggande arbetet.

Länsstyrelsen och Brottsförebyggande rådet, BRÅ, ska tillsammans vara ett stöd till kommunerna i deras arbete.

 

- Jag ser fram emot att lagen träder i kraft, säger Mats Burman, brottsförebyggande samordnare på Länsstyrelsen. Lagen kommer att bidra till bättre struktur och större systematik i det brottsförebyggande arbetet och samtidigt stärka arbetet inom andra preventionsområden.

Har du frågor om brottsförebyggande arbete, kontakta Mats Burman

 

Fokus social hållbarhet ges ut av enheten för social hållbarhet på Länsstyrelsen
i Norrbottens län. Vill du prenumerera på nyhetsbrevet?

 

Anmäl dig här!

Vår definition av ett socialt hållbart samhälle

”I ett socialt hållbart samhälle får alla sina mänskliga rättigheter tillgodosedda. Alla ska ha möjlighet att forma sitt eget liv och vara delaktiga i ett samhälle präglat av jämlikhet, jämställdhet och god folkhälsa.”

/Enheten för social hållbarhet på Länsstyrelsen i Norrbottens län

 
Så hanterar vi dina personuppgifter

Klicka här för att sluta prenumerera på detta nyhetsbrev

Do not click this link

Skickat med Paloma