Tillsammans för Norrbottens bästa

 

Klicka här för att öppna nyhetsbrevet i din webbläsare!

Nyhetsbrevet Miljö, energi och klimat i Norrbotten
Brunvingad fjäril på Prästkrage
Foto: Mostphotos

Nu är det sommar och semester och även fältsäsongen har kommit igång. I sommarupplagan av nyhetsbrevet får du bland annat en glimt av Skräntärnans liv, fysisk aktivitet på recept och en påminnelse om hur vi hindrar kräftpest från att spridas till våra vattendrag.

Ha en riktigt skön sommmar!

Charlotte Malmgren, redaktör

 
Klicka på bilden för att se filmen.

Visste du att världens största tärna häckar i Luleå? 

Hela vägen från västra Afrika tillbaka till Rödkallen i Luleås yttre skärgård flyttar den lite smått skräniga tärnan varje sommar. Nu är den snart här igen! Men skräntärnan är en hotad art och därför arbetar Länsstyrelsen i Norrbotten tillsammans med andra aktörer för att rädda den. Se filmen och få en glimt av livet som skräntärna ute på ön Rödkallen.

 

Ny ansökningsomgång av Klimatklivet öppnar i höst

Klimatklivet är ett investeringsstöd till lokala och regionala åtgärder som minskar utsläppen av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet. Andra önskade effekter är spridning av ny teknik, marknadsintroduktion, bättre hälsa och sysselsättning samt att andra miljömål än "Begränsad klimatpåverkan" påverkas positivt.

Åtgärder som bidrar till minskade utsläpp av växthusgaser inom jordbruket är prioriterade. Stöd från Klimatklivet kan sökas av företag, regioner, kommuner och kommunala bolag, föreningar, stiftelser med flera.

 

Nästa ansökningsperiod är öppen 18 - 29 september 2023. Även utlysningen till publik laddinfrastruktur kommer att äga rum under samma period.

Mer information kommer att publiceras löpande så håll utkik på Länsstyrelsen och Naturvårdsverkets hemsidor. Webbinarier om Klimatklivet kommer att arrangeras till hösten när ansökningsperioden närmar sig.

Klimatinvesteringsstöd, Länsstyrelsen

Klimatklivet, Naturvårdsverket

 

 
Foto: Länsstyrelsen

Nu lanseras hälsoslingor – natur för bättre hälsa i Norrbotten

I Norrbottens län kan legitimerad sjukvårdspersonal skriva ut fysisk aktivitet på recept (FaR®) som ett komplement eller alternativ till mediciner och annan behandling. Hälsoslingor syftar till att underlätta att uppsöka naturen för fysisk aktivitet eller avkoppling för den som är ovan att vara ute i naturen eller kanske är osäker på vad man klarar av

Satsningen går under benämningen Naturaktivitet på recept (NaR).
Hälsoslingor syftar till att underlätta för den som är ovan att vara ute i naturen, eller kanske är osäker på vad man klarar av, att uppsöka naturen för fysisk aktivitet eller avkoppling.

 

Slingorna finns beskrivna med text, bild och karta. De har klassificerats utifrån svårighetsgrad baserat på framkomlighet.

Graderingen ska bidra till att potentiella besökare i förväg ska kunna bilda sig en uppfattning om hur lätt eller svårt det är att ta sig fram längs stigen eller leden.

Natur och hälsa, Länsstyrelsen

Länsstyrelsen erbjuder stöd och information till kommuner som vill kartlägga fler hälsoslingor eller som vill veta mer om man kan använda den vardagsnära naturen för ökad hälsa och välmående. Kontakta Länsstyrelsens friluftslivssamordnare.

 
Foto: Anna Berhan

Fortsatt viktigt att förhindra spridning av kräftpest

Nu drar sommarens fiskesäsong i gång och Norrbotten är det enda länet i Sverige som inte har drabbats av kräftpest, en sjukdom som riskerar att slå ut den inhemska flodkräftan. Eftersom sjukdomen framför allt sprids av människor går den att stoppa. Kräftpest är en svampsjukdom vars sporer kan spridas med båtar och annat från ett smittat vatten till ett friskt.

— Förra året upptäcktes kräftpest i Skellefteälven och vi vet att den finns i norra Finland.För att inte föra smitta vidare bör alla som har fiskat eller paddlat i vatten utanför länet rengöra sina fiskeredskap och båtar innan de används i vatten med flodkräfta i Norrbotten, säger Maja Wressel, handläggare på Länsstyrelsens naturmiljöenhet.

 

Om ett vatten med flodkräfta smittas slås beståndet ut. Men smittspridning kan förhindras genom att torka, desinficera, koka eller frysa material innan det används i ett vatten med flodkräfta.

Flodkräfta och kräftpest, Länsstyrelsen

 

Vattenmyndigheternas underlag ger åtgärdsmyndigheter och kommuner stöd 

Vattenmyndigheternas underlag är ett digitalt stöd för genomförandet av Åtgärdsprogram för vatten 2022-2027 där du får svar på frågor som:

Vilken typ av påverkan ökar risken att miljökvalitetsnormerna inte uppnås?

Var behövs åtgärder för att minska påverkan?

 

Digitala åtgärdsunderlag, Vattenmyndigheten

 

 
Illustration: Rebecca Elfast
 

Skogens mångbruk fokus i ny förstudie

Mångbruk av skog är en viktig förutsättning för landsbygdsutveckling, sysselsättning och tillväxt samtidigt som den skapar förutsättningar för ett långsiktigt hållbart nyttjande av vår skog. Mångbruk innebär att skogen används för flera olika syften, t.ex. skogsbruk, naturturism, rennäring, naturvård, träförädling, jakt, trivsel, ideellt föreningsliv, rekreation, folkhälsa, arena för kulturyttringar m.m. Syftena kan vara kommersiella eller icke-kommersiella.
Inom ramen för Norrbottens respektive Västerbottens regionala skogsprogram genomförs just nu en förstudie för att identifiera hinder och behov för att utveckla ett kommersiellt och hållbart mångbruk av skog i norra Sverige.

Målet är att ta fram ett underlag för ett genomförandeprojekt för att bygga upp en plattform som kan stötta kapacitetsutveckling av små- och medelstora företag verksamma inom mångbruk av skog.

 


Workshops och intervjuer kommer att genomföras under maj-augusti 2023 och resultatet presenteras i september 2023.

Har du frågor eller inspel till förstudien? Kontakta Victoria Bystedt på Länsstyrelsen i Norrbotten, victoria.bystedt@lanssyrelsen.se, telefon 010-225 54 29.


Skogens mångbruk i fokus i ny förstudie, Länsstyrelsen

Förstudie om mångbruk i norr, Västerbottens regionala skogsprogram

Möten om mångbruk av skog, Västerbottens regionala skogsprogram

 

LIFE - workshop

Naturvårdsverket kommer hålla en workshop den 15 juni som riktar sig till kommuner och regioner som är engagerade i klimat-och/eller miljöarbete (exempelvis cirkulär ekonomi, klimatanpassning, blågröna lösningar) och som planerar projekt inom dessa områden.

Nu finns det möjlighet att kunna söka stöd från Life. Syftet med workshopen är att ge en konkret bild av förutsättningarna att söka och ge handfasta råd för processen. Den kommer att hållas online och inkluderar allmän information på ca 2 timmar samt sessioner för individuell rådgivning kring projektidéer och specifika frågor. Intressanta exempel och nyttiga erfarenheter kommer också att presenteras.

 

 

Workshop för kommuner och regioner: Att söka bidrag ur LIFE, EU:s miljöfond för klimat och miljö, Naturvårdsverket

 

 

 

 
Så hanterar vi dina personuppgifter

Klicka här för att sluta prenumerera på detta nyhetsbrev

Do not click this link

Skickat med Paloma