Tillsammans för Norrbottens bästa

 

Klicka här för att öppna nyhetsbrevet i din webbläsare!

Rubrik: Fokus social hållbarhet

I samband med höstens intågande vill vi på social hållbarhet flagga för många konferenser, utbildningar och träffar. Vi vill särskilt uppmärksamma er på Länsstyrelseveckan där en rad möten och konferenser samlas under samma vecka inom det breda spannet av uppdrag som vi har. Social hållbarhet kommer att finnas med på ”mingel i mötesplatsen” och på ett flertal aktiviteter. Och i ”Sist men inte minst” uppmärksammar vi personliga ombud, våra spejare i välfärdssamhället!

/Redaktörsgruppen på enheten för social hållbarhet

 
Fotografi på Julia Edblom som tilldelats Norrbottens jämställdhetspris 2023

Pristagaren Julia Edbom tillsammans med Norrbottens landshövding Lotta Finstorp och Linda Moestam, särskilt sakkunnig i jämställdhet på Länsstyrelsen i Norrbotten.

Årets jämställdhetspris tilldelas Lockerroompodden

Medgrundare till Lockerroompodden Julia Edbom tog emot utmärkelsen och vinstsumman på 100 000 kronor inför en rekordstor publik i Vetenskapens hus i Luleå den 6 september.

Norrbottens jämställdhetspris delas ut av Länsstyrelsen Norrbotten, Norrbottens Kommuner, Region Norrbotten och Luleå tekniska universitet som samverkar för jämställdhet i Norrbotten.

Läs mer om Jämställdhetsdagen och prisutdelningen (Länsstyrelsen)

 
Illustration med människor som samlats vid ett torg

Illustration: Annefrid Sjöman

”Dagens rätt” – lunchseminarier om mänskliga rättigheter

20 sepT, 18 okt, 22 nov (digitalt)

Anmäl dig till höstens seminarieserie om mänskliga rättigheter i kommunal och regional verksamhet! Hämta lunchen, koppla upp din dator och ta del av aktuell kunskap om mänskliga rättigheter och dess utmaningar i Sverige.
 

20 september

Första delen handlar om villkor i arbetslivet med föreläsningar av Palle Storm, Stockholms universitet, och Jenny Saba Persson, Rättighetscentrum Västerbotten.

Dagens rätt: (O)jämlika villkor i arbetslivet – Mångfald och icke-diskriminering i äldreomsorgen (Länsstyrelsen Västerbotten)

 

18 oktober

Dagens rätt: Tillgänglig och inkluderande skolgång (Länsstyrelsen Västerbotten)

22 november

Dagens rätt: En ny lag om kön (Länsstyrelsen Västerbotten)

 

Skolans roll i att förebygga ANDTS

27 september (digitalt)

Länsstyrelserna bjuder in till en kunskapseftermiddag kring skolan som skyddsfaktor och arena i arbetet med alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar (ANDTS). Målgrupp är personer som arbetar med barn och unga inom skolan eller i ungdomsverksamhet.

Läs mer och anmäl dig till Kunskapseftermiddag: Skolans roll i att förebygga ANDTS (Länsstyrelsen Uppsala)

 
Illustration med figurer går över en bro som stöttas av en bok
 

Frukostseminarium om jämställda arbetsvillkor

19 oktober (digitalt)

Välkommen till ett frukostseminarium där det presenteras färska siffror gällande arbetsvillkor och jämställdhet i norra Sverige. Seminariet vänder sig till dig som har i ditt uppdrag att arbeta med jämställdhetsintegrering eller att förebygga och motverka mäns våld mot kvinnor.

Anmäl dig till frukostseminariet Ekonomisk jämställdhet med temat jämställda arbetsvillkor (Länsstyrelsen Västernorrland)

 

Från en ANDT-strategi till en ANDTS-strategi

24 oktober (digitalt)

Hur kan spel om pengar integreras i kommunens förebyggande arbete rörande ANDT (alkohol, narkotika, dopning och tobak)? Förmiddagen riktar sig till dig som jobbar förebyggande på strategisk nivå med spel om pengar i kommunen, exempelvis ANDTS-samordnare, folkhälsostrateg eller liknande.

För mer information och anmälan, se Från en ANDT-strategi till en ANDTS-strategi (Länsstyrelsen Västerbotten)

 
Illustration av onlinespel
 
Illustration av barn som leker

Norrbottens barnrättsdag

27 oktober (Luleå)

Den sjätte upplagan av Norrbottens barnrättsdag tar sin utgångspunkt i att alla barn har rätt att få sina rättigheter tillgodosedda oavsett var de bor. Genom föreläsningar och samtal belyser vi särskilt barns rätt till kultur och våldsutsatta barns rätt till stöd på lika villkor. Barnrättsdagen är öppen för alla som på olika sätt arbetar med och för barn och deras rättigheter i Norrbottens län.

Läs mer och anmäl dig till Norrbottens barnrättsdag (Länsstyrelsen)

 

Länsstyrelseveckan

13–17 november (Luleå)

Illustration med texten Tillsammans för Norrbottens bästa
 

Under en vecka i november samlar Länsstyrelsen en rad möten och konferenser under samma vecka. Gemensamt tema för Länsstyrelseveckan är Norrbottens hållbara utveckling i samhällsomvandlingen som pågår i länet just nu. Social hållbarhet kommer att finnas med på ”mingel i mötesplatsen” och flera aktiviteter.

Läs mer om Länsstyrelseveckan 2023 (Länsstyrelsen)

 

Projektträff – insatser för mottagande, etablering och integration

14 november (Luleå)

Arbetar du med insatser för asylsökande, ensamkommande barn, nyanlända eller personer med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet? Välkommen till en träff med information, erfarenhetsutbyte och kunskapshöjande pass gällande dessa målgrupper. Dagen vänder sig till dig som är verksam inom det civila samhället eller inom offentliga organisationer i Norrbotten. Projektträffen är en del av Länsstyrelseveckan.

Anmäl dig till Projektträff integration, en del av Länsstyrelseveckan 2023 (Länsstyrelsen)

 

Utbildningsdag prostitution och beroende

16 november (digitalt)

Foto av fyra stenar som balanserar på varandra
 

Länsstyrelserna i de fyra norra länen anordnar tillsammans en utbildningsdag som syftar till att stärka arbetet för personer med missbruk och utsatthet i prostitution. Dagen kommer även omfatta kompetenshöjning gällande våld i nära relation mot kvinnor med beroende. Utbildningen är kostnadsfri och genomförs digitalt.

Anmäl dig till den digitala utbildningsdagen om Prostitution och beroende (Länsstyrelsen)

 
Skärmdump av webbplatsen könsstympning.se

Ny nationell webbplats om könsstympning

Webbplatsen könsstympning.se vänder sig till flickor och kvinnor i Sverige som kan ha blivit utsatta eller riskerar att utsättas för könsstympning, deras närstående samt till yrkesverksamma som möter utsatta eller deras närstående.

Broschyr på flera språk (könsstympning.se)

 

Ny handbok om våld

Handboken ”Våld i nära relationer” har reviderats av Socialstyrelsen. Den riktar sig till socialtjänsten, hälso- och sjukvården och tandvården för att ge stöd i tillämpningen av Socialstyrelsens
föreskrifter och allmänna råd.

Ladda ner handboken: Våld i nära relationer – Handbok för socialtjänsten, hälso och sjukvården och tandvården (Socialstyrelsen)

 
Bild om rapportomslag Våld i nära relationer
 

Aktuella statsbidrag inom våldsområdet

Tillfälligt statsbidrag för 2024 till ideella organisationer för kvalitetshöjande åtgärder på skyddade boenden (Socialstyrelsen) Ideella organisationer och vissa stiftelser som driver skyddat boende kan söka bidrag för bidragsår 2024, sista ansökningsdag är den 14 september 2023.
 
Kvinno- och tjejjourer (Socialstyrelsen) Kvinno- och tjejjourer och vissa andra ideella organisationer inom brottsofferområdet kan ansöka om bidrag för bidragsår 2024 och 2025, sista ansökningsdag är den 3 oktober 2023.
 
Ansökan om statsbidrag till kommuner 2024 för att stärka arbetet med att hjälpa våldsutsatta att ordna stadigvarande boende (Socialstyrelsen) Kommuner kan ansöka om bidrag för 2024 för att långsiktigt stärka och utveckla arbetet med att erbjuda våldsutsatta hjälp med att ordna stadigvarande boende, sista ansökningsdag är den 1 november 2023.
 

Statsbidrag för förstärkt föräldraskapsstöd

Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd, MFoF, har fått i uppdrag att betala ut 375 miljoner kr under 2023 till Sveriges kommuner och regioner. Syftet är att bidra till en ökad och jämlik tillgång till föräldraskapsstöd i hela landet samt till att förebygga kriminalitet bland barn och unga. Rekvirering av medel kan ske fram till den 25 september.

Statsbidrag för förstärkt föräldraskapsstöd (mfof.se)

 

Förbättrade möjligheter för ukrainare att lära sig svenska

Nya bestämmelser i förordningen om vuxenutbildning ger nu kommuner möjlighet att erbjuda svenska för invandrare (SFI) även till personer med tillfälligt skydd enligt massflyktsdirektivet.

Kommunala huvudmän för kommunal vuxenutbildning kan ansöka om statsbidrag hos Skolverket för stimulans av sfi 2023 senast 15 september:
Statsbidrag för stimulans av SFI 2023 (Skolverket)

Kommunerna kan nu även erbjuda denna målgrupp utbildning i svenska eller svenska som andraspråk på grundläggande och gymnasial nivå inom Komvux.
Aktuella regeländringar (Skolverket)

 

Höstaktiviteter för asylsökande

Visste du att det på Länsstyrelsens hemsida finns en lista över kostnadsfria aktiviteter i Norrbotten som riktar sig till asylsökande? Länsstyrelsen har uppdaterat listan med aktiviteter som sträcker sig fram till januari 2024.

Läs mer om tidiga insatser för asylsökande (Länsstyrelsen)

 
Illustration på Agenda 2030 loggan med texten Ingen ska lämnas utanför

Sist men inte minst: Personliga ombud - Spejarna i välfärdssamhället!

Ett personligt ombud har i uppdrag att vara ett stöd för personer med psykiska funktions-nedsättningar som behöver hjälp att påverka sin livssituation och kunna bli mer delaktiga i samhället. Ombuden möter många människor som behöver stöd och får på så sätt en unik kunskap om vilka systematiska brister som finns i välfärdssystemen. De kan därför kallas för ”spejarna i välfärdssamhället”.

I Norrbotten finns personliga ombud i samtliga länets kommuner. Under år 2022 var det nästan 400 personer i länet som behövde stöd av ett personligt ombud. Det var något fler kvinnor än män som fick stöd av ett personligt ombud och nästan var fjärde person som fick stöd hade barn som bodde hemma.

Behov av stöd i kontakt med myndigheter är den vanligaste orsaken till att personer vänder sig till ett personligt ombud. Den kontaktorsaken har också ökat betydligt de senaste tre åren. Det handlar om tillgänglighet i form av till exempel bemötande och kontaktvägar men även att målgruppen har låg kännedom om vad myndigheterna kan ge för stöd. Den näst vanligaste kontaktorsaken är ekonomi och även denna orsak har ökat de senaste tre åren. Stöd i kontakt med sjukvården är den tredje vanligaste orsaken till kontakt. Det som lyfts här är framför allt långa väntetider, främst kopplat till psykiatrin.

Det digitala utanförskapet är också något som personliga ombud också lyfter som en utmaning för de personer som de möter. Det handlar till exempel om svårigheter att orientera sig i det digitala formatet och att klienterna inte har tillgång till datorer och Bank-id.

Verksamhet med personligt ombud bedrivs ofta i kommunal regi och verksamheterna får ett statsbidrag som finansierar en del av verksamheten. Utöver att stödja enskilda människor ska även personliga ombud rapportera systembrister som därmed ska kunna hanteras och åtgärdas så att fler människor ska kunna ta del av samhällets utbud och service och vara delaktiga i samhället.

Läs mer om personligt ombud: Personligt ombud (Länsstyrelsen)

 

Fokus social hållbarhet ges ut av enheten för social hållbarhet på Länsstyrelsen
i Norrbottens län. Vill du prenumerera på nyhetsbrevet?

 

Anmäl dig här!

Vår definition av ett socialt hållbart samhälle

”I ett socialt hållbart samhälle får alla sina mänskliga rättigheter tillgodosedda. Alla ska ha möjlighet att forma sitt eget liv och vara delaktiga i ett samhälle präglat av jämlikhet, jämställdhet och god folkhälsa.”

/Enheten för social hållbarhet på Länsstyrelsen i Norrbottens län

 
Kontaktuppgifter och logotyp för Länsstyrelsen i Norrbotten
Så hanterar vi dina personuppgifter

Klicka här för att sluta prenumerera på detta nyhetsbrev

Do not click this link

Skickat med Paloma