Tillsammans för Norrbottens bästa

 

Klicka här för att öppna nyhetsbrevet i din webbläsare!

Nyhetsbrevet Miljö, energi och klimat i Norrbotten
Brunvingad fjäril på Prästkrage
Foto: Mostphotos

Hur blir klimatet i fjällen i framtiden, ansök om medel för lokala naturvårdsinsatser, ett nytt samarbete för att minska friluftslivets klimatutsläpp är några av artiklarna i höstens nummer av MEK. Hoppas ni får många krispiga höstdagar ute i vår fina natur innan snön kommer på riktigt.

Charlotte Malmgren, redaktör

 

Sök LONA-bidrag senast 1 december 

Sök bidrag för lokala naturvårdsinsatser (LONA) inom bland annat våtmarksrestaurering senast 1 december.Ta kontakt med din kommun för att initiera ett projekt och sök bidrag upp till 90 procent av projektkostnaden.

Länsstyrelsen beviljar bidrag för att exempelvis lägga igen diken och även för utredningen som behöver göras innan arbetet påbörjas. Andra exempel på projekt som vi kan bevilja är anläggande av dammar och återmeandring.

 

Frågor?

Kontakta Charlotte Malmgren på Länsstyrelsen i Norrbottens län.

Lokala naturvårdssatsningen (LONA), Länsstyrelsen Norrbotten

 

Ny rapport om framtidens klimat i fjällen

Länsstyrelsen presenterar ny rapport som visar hur klimatet kan utvecklas i Norrbottens fjäll.
I rapporten beskrivs det framtida klimatet i Norrbottens läns fjällkedja med kartor och diagram för:
• Temperatur
• Nederbörd
• Antal dagar med nederbörd och plusgrader
• Vatten/snö/is.

Framtidens klimat i Norrbottens fjäll, Länsstyrelsen Norrbotten

 
 
Se Drivmedlas introduktionsfilm.

Digital plattform för ladd- och tankstationer för fossilfria bränslen

Länsstyrelsen län vill tipsa om att det lanserats en ny digital plattform för laddstationer och tankstationer för fossilfria bränslen.

Plattformen Drivmedla är framtagen genom projektet ReDriv där bland annat Länsstyrelsen i Norrbottens Län och Energikontor Norr har medverkat. Syftet med projektet är att stötta transportsystemets omställning till fossilfria bränslen och tanken med plattformen är att man vill föra samman alla aktörer som berörs och samla all information om fossilfria bränslen på ett ställe.

Plattformen riktar sig till allt från fordonsägare, kommuner och regioner, infrastruktursaktörer eller de som äger mark eller elnät.

 

Via plattformens kartvektyg kan ni se var laddstationer och tankstationer för fossilfria bränslen finns och var de håller på att byggas.

Det finns en mötesplats med möjlighet att efterfråga eller erbjuda tjänster, om ni exempelvis vill bygga en laddstation eller kan erbjuda mark eller el till detta. Ni kan även lämna önskemål på var infrastrukturen bör byggas ut. På plattformen finns även samlad statistik och en kunskapsbank för er som är intresserade av infrastrukturen för fossilfria drivmedel.

Användningen av Drivmedla är helt kostnadsfri. Då samarbetsfunktionen på plattformen är användardriven så hoppas vi att så många som möjligt är intresserade av att använda den.

Titta gärna in på Drivmedlas webbplats där ni kan läsa mer, och förhoppningsvis blir ni också kvar som användare.

 

Bottenvikens vattendelegation bjuder in deltagare till referensgruppen

Vill du bidra med kloka inspel till Vattenmyndigheten i Bottenvikens vattendelegation genom att ingå i vattendelegationens referensgrupp? Du som medlem i referensgruppen får möjlighet att stödja arbetet i vattenförvaltningen genom att delge dina kunskaper och perspektiv från ditt verksamhetsområde.

 

Du får även veta vad som händer i vattenförvaltningen samt ta del av information och goda exempel från andra verksamheter och kommuner om hur de jobbar med vattenförvaltningen.

Läs mer på Vattenmyndighetens webbplats

 

Kalix är årets friluftskommun!

Kalix vinner priset Sveriges friluftskommun 2023 och delar utmärkelsen med Värnamo kommun. Pajala kommun får pris som Årets förbättrare 2023 efter förbättrat sitt friluftsarbete mest under de tre senaste åren.

Kalix har under flera år hamnat på topp 10-placering i utmärkelsen årets friluftskommun i Sverige genom sitt strategiska arbete med att utveckla ett tillgängligt friluftsliv. Samverkan inom skolan, hälsoinspiratörer och friluftsorganisationerna har bidragit till framgångarna. Kommunen har även tagit fram en strategisk plan med stöd av LONA-bidrag.
— Kalix kommun har under flera år arbetat strategisk för att utveckla och tillgängliggöra natur och friluftsliv i kommunen. Länsstyrelsen har bland annat stöttat arbetet genom LONA-bidrag. Vi är glada att arbetet gett resultat och gratulerar Kalix till den fina utmärkelsen, säger Victoria Bystedt, friluftssamordnare på Länsstyrelsen i Norrbotten.

 

Vill du veta mer om hur din kommun kan arbeta strategiskt med att utveckla ett tillgängligt friluftsliv? Kontakta Victoria Bystedt, friluftslivssamordnare på Länsstyrelsen i Norrbotten.

epost: victoria.bystedt@lanssyrelsen.se
telefon: 010-225 54 29.

Kalix och Pajala prisas för sitt friluftsarbete, Länsstyrelsens webbplats

 
Azote för Stockholm Resilience Centre.

Planetära gränser överskrids på grund av mänsklig påverkan

Alla planetära gränser har kartlagts för första gången. Ny forskning visar att sex av nio planetära gränser har passerats samtidigt som mänsklig påverkan på alla gränser – förutom ozonskiktet –fortsätter att öka.

.

 

Mot bakgrund av dessa nya resultat betonar forskarna att vår påverkan på planetens resiliens handlar om så mycket mer än den globala uppvärmningen och klimatkrisen.

Läs mer på Stockholms universitets webbplats

 

 

Organisationer förbinder sig att minska friluftslivets klimatutsläpp

Under ett klimattoppmöte i Kirunafjällen i september undertecknades det så kallade Kebnekaiseprotokollet av åtta friluftsorganisationer. Organisationerna förbinder sig bland annat att tillsammans minska friluftslivets klimatutsläpp och verka för mer klimatsmarta resor inom friluftslivet.
Mötet, som var ett initiativ av Svenska Turistföreningen, ägde rum på och i anslutning till Kebnekaise fjällstation. Där träffades cirka 50 representanter från friluftslivsorganisationer, myndigheter, forskare, transportsektor med flera från hela landet för att diskutera ett långsiktigt hållbart friluftsliv.


.

 

Förhoppningen är att fler organisationer ansluter sig till överenskommelsen och att myndigheter och andra aktörer hjälper till att förverkliga målen.
- Genom att arbeta tillsammans för att minska friluftslivets negativa påverkan på klimatet kan vi säkerställa att vi även i framtiden kommer att kunna njuta av natur och friluftsliv, säger Victoria Bystedt som var Länsstyrelsens representant på mötet.

Genom att väcka människors intresse och kärlek för naturen säkerställer vi också att människan även i framtiden kommer att värna om naturen och klimatet.

Kebnekaiseprotokollet, STF:s webbplats

 

Nya planerade investeringar i publik laddinfrastruktur

Vi har glada nyheter gällande kommande satsningar på laddinfrastrukturen i Norrbotten. Av 33 ansökningar till Klimatklivet avser 14 anbud för publik laddinfrastruktur. De flesta av anbuden avser laddstationer för personbilar 10-50 KW samt snabbladdare från 150 KW. Ett anbud avseende tunga transporter från 350 KW har lämnats in. Platserna som anbuden avser ligger i är Kalix, Luleå, Pajala, Piteå, Arjeplog och Kiruna kommun.

 

I Energimyndighetens utlysning Regionala Elektrifieringspiloter för tunga transporter som också ägt rum under hösten inkom 16 ansökningar i Norrbottens län vilket placerar oss på femte plats bland länen i Sverige.

Laddstationerna avser publik snabbladdning för tunga transporter och de avses att byggas längs med europavägarna i Norrbottens län.Ansökningar har kommit in för en rad olika platser längs E4 från Piteå till Haparanda, upp längs E10 till Torne Träsk och även E45 mellan Arvidsjaur och Gällivare.

 

Webbinarieserie om vardagsnära natur och hälsa

Hur kan naturen bidra till förbättrad fysisk och psykisk hälsa? Hur gör vi för att fler ovana besökare ska hitta ut i naturen? Och hur kan vi skapa mångfunktionella grönområden som är attraktiva för både barn och vuxna? I höst får du svar på dessa frågor och många fler i en ny webbinarieserie om vardagsnära natur som arrangeras av Folkhälsomyndigheten och Naturvårdsverket.

Webbinarierna är öppna för alla som är intresserade av dessa frågor, men vänder sig framför allt till dig som arbetar med samhällsplanering, folkhälsa, friluftsliv eller vård/rehabilitering på kommun, länsstyrelse, region eller myndighet.

Torsdag den 26 oktober får vi bland annat ta del av hur Länsstyrelsen, Region Norrbotten och Luleå tekniska universitet arbetar med naturen som resurs för att främja psykisk hälsa.

 

Webbinarier i höst

15 november kl 13:15-14:30
Skapa grönområden med flera funktioner.

28 november kl 11:00-12:00
Gröna kvaliteter för barns hälsa och för skogens attraktivitet – vad säger forskningen?

 

Anmälan och mer information, Naturvårdsverket

Kunskapsunderlag om vardagsnära natur och folkhälsa, Naturvårdsverket

 
Så hanterar vi dina personuppgifter

Klicka här för att sluta prenumerera på detta nyhetsbrev

Do not click this link

Skickat med Paloma