Tillsammans för Norrbottens bästa
     
Klicka här för att öppna nyhetsbrevet i din webbläsare!!

Årets andra nyhetsbrev för djurhälsopersonal i Norrbottens län är här.
Nyhetsbrevet tas fram i samarbete mellan länsstyrelserna i Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland. Länsstyrelsen vill nå dig som arbetar med djurens hälso- och sjukvård med aktuell information. Hjälp till att sprida detta genom att tipsa dina kollegor om att prenumerera på nyhetsbrevet - meddela oss via den blå knapplänken!

Din e-postadress har vi hämtat från Jordbruksverkets system och/eller från din verksamhets webbplats. Vill du inte ha våra utskick så avregistrerar du dig enkelt via länken allra längst ner. Kom ihåg att ni alltid kan nå oss på lansveterinar.norrbotten@lansstyrelsen.se.

Vi vill passa på att önska er alla en god jul och ett gott nytt år!

/Länsveterinärerna i Norrbotten

 

Prenumerera på nyhetsbrevet
 
Foto: Mostphotos

Nya föreskrifter som berör dig - ta del av dem här

Den 1 november 2023 ersattes nuvarande D8 och D9 av helt nya föreskrifter som berör dig som djurhälsopersonal, men även andra som är verksamma inom djurens hälso- och sjukvård, samt djurhållare. Nedan har vi försökt plocka ut några paragrafer som kan vara extra bra att läsa på.

D33

Föreskriften innehåller bland annat intygsskrivning och journalföring.

3 kap 2 § Journal ska föras i direkt anslutning till en konsultation eller, om det finns någon särskild omständighet som gör att det inte går, så snart som möjligt och i normalfallet inom ett dygn.

8 kap Nytt, handlar om hantering och förvaring av läkemedel, sprutor och kanyler. Krav på dokumentation av varje tillförsel och uttag av narkotiska läkemedel.

Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om djurhälsopersonal (SJVFS 2023:19)

D34

Föreskriften berör djurvårdare med flera yrkeskategorier,

2 kap 9 § Djurvårdare på nivå 3 får fram till den 31 december 2026 ge läkemedel för allmän bedövning, intubera djur inför narkos och extubera djur efter narkos. Gäller hund, katt och övriga sällskapsdjur och bara om en veterinär befinner sig på platsen.

3 kap 8 § Icke godkänd hovslagare får verka och sko hästar som har fått sederande läkemedel.

3 kap 11 § En ID-märkare får identitetsmärka hundar, katter, kaniner och illrar med en injicerbar transponder utan att djuret är bedövat. Krav på utbildning finns. Veterinär måste befinna sig i närheten, vilket i allmänna råden tolkas som i samma eller angränsande byggnad.

Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om den som utan att tillhöra djurhälsopersonalen yrkesmässigt utövar verksamhet inom djurens hälso- och sjukvård samt om veterinärs tillhandahållande av läkemedel till sådana personer (SJVFS 2023:20),

D35/L41

Föreskriften handlar om läkemedel inklusive villkorad läkemedelsanvändning, Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2023–20) om veterinärs ordination av läkemedel, djurhållares registrering av uppgifter samt operativa ingrepp som djurhållare får göra.

2 kap 5 §: En veterinär ska i sin journal motivera varför djuret ska behandlas med antibiotika och sitt val av antibiotika. OBS detta gäller alltså ALL behandling med antibiotika. Penicillin är förstahandsval och annars hänvisas till EMA:s Kategorisering av antibiotika för användning till djur för förståndig och ansvarsfull användning.

2 kap 6 §: Polymyxiner för allmänbehandling får bara användas efter att mikrobiologisk undersökning och resistensbestämning visat att behandling med andra läkemedel är verkningslös.

2 kap 7–10 §§ Kinoloner och tredje och fjärde generationens Cefalosporiner där regleras användningen ungefär som i tidigare föreskrift.

3 kap 3 § och 4 § 1: Sederande läkemedel till häst (det får inte vara för injektion eller inhalation) i syfte att användas i samband med verkning eller skoning för förskrivas till en djurhållare för längre tid än 4 veckor.

4 kap 1 § Nyheter som ska finnas i behandlingsbevis ( livsmedelsproducerande djur): Klockslag för behandlingen. I förekommande fall tillverkare av foder som innehåller läkemedel.

5 kap Många nyheter gällande villkorad läkemedelsanvändning. Utbildning på minst 20 timmar krävs för alla veterinärer som ska förskriva läkemedel för villkorad läkemedelsanvändning. För besättningar med nötkreatur för mjölkproduktion gäller det redan i dag. För besättningar med nötkreatur för produktion av kött, gris, får och get för mjölkproduktion och får och get för produktion av kött, ull eller skinn börjar det gälla den 1 januari 2025. Det ska göras en besättningsutredning och en djurhälsoplan ska tas fram, djurskyddet ska kontrolleras och det är större krav på behandlingsinstruktionerna jämfört med tidigare. För besättningar med mjölkkor gäller samma besöksintervall som idag. För övriga djurslag ska det vara minst var åttonde vecka, dock minst åtta gånger per år. Läs igenom hela kapitlet om du arbetar med villkorad läkemedelsanvändning.

Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om veterinärs ordination av läkemedel, djurhållares registrering av uppgifter samt operativa ingrepp som djurhållare får göra (SJVFS 2023:21).

 
Foto: Mostphotos

Viktiga datum för inrapportering av läkemedel

Glöm inte när du rapporterar in behandlingar, att ditt arbete med rapporteringen är ett viktigt bidrag i kampen mot antibiotikaresistens.

Från och med i år ska alla länder inom EU redovisa uppgifter om både försäljning och användning av antimikrobiella läkemedel till djur. Det har inneburit vissa förändringar i rapporteringen av djursjukdata. Nya djurslagskategorier har införts som innebär att du från 1 januari 2023 måste ange besättningens produktionsform vid behandlingar av nötkreatur, gris, hönsfåglar och kalkoner. Kravet gäller både när du förskriver recept och rapporterar djursjukdata, vilket innebär att du även bör journalföra djurslagskategorin.

Den 9 mars 2023 beslutade Jordbruksverket den nya föreskriften D36, Statens Jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2023:7) om veterinärers skyldighet att lämna uppgifter om ordinerade eller förskrivna antimikrobiella läkemedel.
Du som ordinerar läkemedel till livsmedelsproducerande djur ska lämna uppgifter om dina ordinationer till Jordbruksverket.

Du ska lämna uppgifter om följande:

Läkemedlets namn, styrka och mängd ordinerat läkemedel. Om du har förskrivit läkemedel för villkorad läkemedelsanvändning ska du istället för mängd ordinerat läkemedel ange använd mängd läkemedel.

Diagnos eller annan orsak till behandlingen.

Djurslagskategori (se Alla djurslag med mera under Baslistor).

Anläggningens registreringsnummer eller godkännandenummer.ör nötkreatur, gris, häst, får och get ska även uppgifter lämnas om ålderskategori.

Du ska lämna uppgifterna till Jordbruksverket senast den 15:e i månaden efter att du ordinerat läkemedlet. Vid användning inom villkorad läkemedelsanvändning ska uppgifterna lämnas senast den 15:e i månaden efter att du har journalfört användningen dock senast 1 mars året efter att läkemedlet har använts.

Från och med den 1 november 2023 ska du inte längre rapportera in alla läkemedelsbehandlingar utan endast antimikrobiella läkemedel via e-tjänsten.
Från och med den 10 november 2023 kan du bara rapportera in antimikrobiella läkemedel via e-tjänsten.

Lämna uppgifter om läkemedelsbehandlingar, Jordbruksverket

Information om djursjukdata, Jordbruksverket
 

 
Foto: Mostphotos

Nu går det att söka efter ägaren till upphittade katter i Jordbruksverkets kattregister

Via länken kan du söka efter kattägare i Jordbruksverkets register

E-tjänsten Sök katt, Jordbruksverket.se

Hur många katter finns i länet?

Det finns också statistik över registrerade katter. Flest registreringar finns i Västra Götalands län, drygt 54 000 och över 5200 katter är registrerade i Norrbottens län.

Statistik ur kattregistret, Jordbruksverket

 

 

Filmer i Läkemedelsverkets play-kanal

Foto: Mostphotos

Vi tipsar om Läkemedelsverkets play-kanal med korta utbildnings-/infofilmer.

 

De har nyligen tagit fram en film om biverkningsrapportering som riktar sig till Djurhälsopersonal och djurhållare/djurägare.


Läkemedelsverkets playkanal

Rapportering av misstänkta biverkningar hos djur - Läkemedelsverket

 
Foto: Mostphotos

Meddela Jordbruksverket när du byter arbetsplats

Jordbruksverket har ett formulär på webben som du enkelt kan använda när du ska anmäla ändring av arbetsplats, namn, tel nr, folkbokföringsadress och mejladress. Glöm inte att meddela Jordbruksverket senast två veckor efter ändringen.
 

D 33 1 Kap 6 §: Den som tillhör djurhälsopersonalen ska lämna följande kontaktuppgifter till Jordbruksverket:

1. namn,
2. folkbokföringsadress,
3. e-postadress,
4. telefonnummer och
5. arbetsplats.


Uppgifterna ska lämnas skriftligt och hållas aktuella. En eventuell ändring av någon uppgift ska lämnas till Jordbruksverket senast två veckor efter ändringen.

Länsstyrelsen har ett eget register över djurhälsopersonal i vårt län och de separata utskick ni får från oss, är för att vi ska vara uppdaterade med ytterligare uppgifter. Därför behöver ni lämna uppgifter både till Jordbruksverket och Länsstyrelsen.

Veterinärer och veterinärstudenter, Jordbruksverket
Mejlformulär till kundtjänst, Jordbruksverket

 
Foto: Mostphotos

Påminn djurhållare om journalföring/registrering

Det förekommer att Länsstyrelsen upptäcker att djurhållare har missat att journalföra/registrera behandlingar med till exempel avmaskningsmedel som har förskrivits av veterinär. Påminn gärna besättningarna om att de måste registrera även dessa behandlingar.
De som har hästar måste också journalföra/registrera behandlingar för de hästar som inte är urtagna ur livsmedelskedjan, dvs de vars hästar inte är "utkryssade i passet".

Något som förenklar registreringen är om informationen som en veterinär lämnar till djurhållare vid behandling med läkemedel enligt D35/L41 4 kap. 1 § sparas. Det förutsätter att förrättningsunderlaget innehåller de begärda uppgifterna. (se ovan!)

Kravet på journalföring/registrering är reglerat i Art. 108 Register som ska föras av dem som äger och håller livsmedelsproducerande djur.
EUS Läkemedelsförordning

 

Djurhållarens dokumentation av läkemedels-behandlingar av livsmedelsproducerande djur innehåller uppgifter om:

• djurets eller djurgruppens identitet
• diagnos eller orsak till behandlingen
• datum för behandlingen
• läkemedlets namn
• dosering
• behandlingstidens längd
• karenstid, även om karenstiden är noll
• klockslag för behandlingen
• namn eller företagsnamn och stadigvarande adress eller säte för leverantören
• bevis på hur man har fått tag på läkemedlet
• den förskrivande veterinärens namn och kontaktuppgifter.


Länsstyrelsen har ett informationsbrev riktat till djurhållare, med information om vad och hur de ska registrera behandlingar. Ni får gärna sprida informationsbrevet till djurhållare.

Informationsbrev om journalföring/registrering

 

Kom i håg!

 

Anmäl till Länsstyrelsen...

Om du har avlivat ett djur som har påträffats svårt sjukt eller skadat. I första hand ska du som har avlivat ett djur enligt 9 kap 4 § djurskyddslagen (tidigare 30 §) underrätta ägaren. Om det inte är möjligt ska du istället underrätta länsstyrelsen via norrbotten@lansstyrelsen.se Ange att det rör ett djur som har avlivats akut i e-posten.

Om du misstänker att djur inte hålls enligt djurskyddslagen. Du kan anmäla till Länsstyrelsen via telefon 010-225 54 99 vardagar kl. 9.30-12.00.

Anmäl till Jordbruksverket...

Om du flyttar eller byter jobb. Om du byter jobb eller flyttar är du skyldig att anmäla det till Jordbruksverket skriftligen. En länk till Jordbruksverkets blankett finns nedan. Länsstyrelsen hämtar uppgifter som vi behöver för vår tillsyn av djurhälsopersonal hos Jordbruksverket.

Anmäl till Jordbruksverket...

Om du får svar från utländskt laboratorium om anmälningspliktig sjukdom. Om ett utländskt laboratorium anlitas för analys är det provtagande veterinär som är skyldig att anmäla fall av anmälningspliktiga sjukdomar och smittämnen till Jordbruksverket, som sedan informerar länsstyrelsen. Anmälan görs enklast via Jordbruksverkets e-blankett, du kan läsa mer på Jordbruksverkets hemsida.

Jordbruksverket - Underlag till register över djurhälsopersonal
Jordbruksverket - Anmälningsplikt för vissa djursjukdomar och smittämnen
Så hanterar vi dina personuppgifter

Klicka här för att sluta prenumerera på detta nyhetsbrev

 
 
Do not click this link

Skickat med Paloma