Nyheter från Samhällsplanering i Norrbotten

 

Klicka här för att öppna nyhetsbrevet i din webbläsare!

Nyhetsbrevet Miljö, energi och klimat i Norrbotten
Pepparkaksgranar med vit kristyr
Foto: Mostphotos

Välkommen till årets tredje och sista nyhetsbrev!
 

Vi kan ännu en gång konstatera att tiden rör sig på ett obegripligt vis. Ibland – valfri tisdagseftermiddag i november – går den oändligt långsamt, för att sedan plötsligt, när man blinkat till, ha gjort långa hoppsasteg över dagar, veckor och månader. Och så har den gjort nu, vi tittar upp från vårt arbete och finner till vår förvåning att julen har tassat nästan ända fram till ytterdörren.

Vi vill tacka er för god samverkan under året som gått, för ert engagerade deltagande i konferenser, dialoger, workshops och informationsträffar. Vi vill också här i nyhetsbrevet uppmärksamma er på att bidrag till kulturhistoriska miljöer är sökbart ännu en tid framåt, att årets bostadsmarknadsenkät håller på att genomföras samt att nya dialogmöten angående frågor kring strandskydd arrangeras till våren.

Vi önskar er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år!

Handläggningstider under jul och nyår


Under årets sista veckor 51, 52 och det pinfärska nya årets veckor 1 och 2 kommer vi på Samhällsplanering att ha minskad bemanning vilket innebär att det vara svårare att komma i kontakt med handläggare på enheten och att handläggningstiderna blir något längre.

Ni når oss på:
Telefon: 010-225 50 00
e-post:
norrbotten@lansstyrelsen.se

Fiskeläge intill havet
Foto: Mostphotos

Nya dialogmöten om strandskydd

Under våren 2023 tog Länsstyrelsen initiativ till dialogmöten om strandskydd för Norrbottens 14 kommuner. Initiativet blev uppskattat och i mars 2024 hålls under fyra heldagar nya dialogmöten. Mötena hålls i värdkommunerna Gällivare 11 mars, Arvidsjaur 12 mars, Kalix 13 mars och i Luleå 14 mars.

Mötena riktar sig till tjänstepersoner och politiker som hanterar och beslutar i frågor som berör strandskyddet. Det är Länsstyrelsens funktion för Samhällsplanering som är ansvariga för mötena och nytt för i år är att även Länsstyrelsens enheter Naturmiljö, Mark och Vatten, Miljöanalys samt Rättsenheten kommer att medverka.

 

Mötena är tillfällen för information, dialog och diskussion kring frågor om strandskydd med fokus på Norrbotten, men vi kommer också att ta upp aktuella nyheter och rättsfall.

Förutom värdet i att träffas fysiskt och upprätthålla en god dialog, är syftet med dessa träffar att processerna ska bli snabbare och mer effektiva, utan att det tummas på rättssäkerheten.

Vi återkommer under början av 2024 med inbjudan och närmare information om program och tider med mera.

Element med logotypen för energieffektivisering
Foto: Mostphotos

Bidrag för energieffektivisering i småhus

Det har varit stort intresse för bidraget för energieffektiviseringsåtgärder i småhus som infördes i början av juli i år och Länsstyrelsen i Norrbotten har hittills tagit emot drygt 300 bidragsansökningar.

Bidraget är sökbart för privatpersoner som äger och stadigvarande bor i ett en- eller tvåbostadshus som är el- eller gasuppvärmt och som i första hand önskar byta värmesystem i sitt hus.

Man kan få bidrag för materialkostnader för till exempel berg-, sjö- eller jordvärmepump eller installation av fjärrvärme. Det är också möjligt att få bidrag för förbättringsåtgärder i husets klimatskärm men detta förutsätter att man dessförinnan har beviljats bidrag för värmesystemsåtgärder. Man kan alltså inte beviljas bidrag för enbart åtgärder i klimatskärmen.

 

Bidrag ges för upp till 50% av de materialkostnader man har för åtgärden, dock är bidragets maxbelopp 30 000 kronor för värmesystemsåtgärder och 30 000 kronor för klimatskärmsförbättringar.

Av de ansökningar som hittills inkommit ser vi att det är viktigt att läsa på om bidraget innan man gör sin ansökan; det är mer snårigt än man i förstone kan tro att snitsla sig fram till en korrekt ansökan. Vi vill också framhålla att målgruppen för bidraget är smal och att bidrag inte beviljas för enbart installation av en luft-luftvärmepump.

På Boverkets hemsida kan man läsa på om bidraget, och det är även här man loggar in för att göra sin ansökan:

Bidrag för energieffektivisering i småhus (boverket.se)

 

Stöd till bostäder för äldre

Vi vill påminna om att för den som bygger bostäder för äldre är det möjligt att söka stöd för detta hos Länsstyrelsen. Man kan få stöd för tre olika typer av åtgärder:

Ny- eller ombyggnad av särskilda boendeformer som ges med stöd av socialtjänstlagen. Gäller både boende för äldre med omfattande vårdbehov och biståndsbedömt trygghetsboende

Ny- eller ombyggnad av bostäder för äldre på den ordinarie bostadsmarknaden, till exempel seniorboende eller trygghetsboende

Anpassning av gemensamma utrymmen i hyres- eller bostadsrättshus. Anpassningarna ska underlätta för äldre att bo kvar i sina ordinarie bostäder och kan till exempel gälla anpassningar av tvättstuga, entréer eller soprum.


Stöd till bostäder för äldre (boverket.se)

Två barn som dricker varm dryck i snön
Foto: Mostphotos

Rådet för attraktiva och hållbara livsmiljöer i Norrbotten

Gestaltad livsmiljö är ett synsätt som utgår från en helhetssyn på formande av våra livsmiljöer och den fysiska miljön i sig själv. Gestaltad livsmiljö är kärnan i politik för arkitektur, form och design som Sveriges regering beslutade om 2018.

Begreppet gestaltad livsmiljö innefattar såväl processen, när fysiska miljöer planeras, byggs och förvaltas som det byggda resultatet. Gestaltad livsmiljö fokuserar på hur arkitektur, form, design, konst och kulturarv tillsammans kan bidra till att forma ett långsiktigt hållbart samhälle. Utformningen av livsmiljön ska ske med hänsyn till människans möjligheter, behov och önskemål – i dag och i framtiden.

Under året har Länsstyrelsen arbetat för att tillsammans med Norrbottens 14 kommuner bilda ett råd för arbetet med gestaltad livsmiljö.

Rådet ska utgöra en samlande kraft och utgöra ett långsiktigt forum för dialog och samverkan mellan staten, regionen, kommunerna och andra aktörer kring frågor inom samhällsplanering och gestaltad livsmiljö, verka för nätvekande, dialog och samverkan, främja kunskapsspridning och erfarenhetsutbyte.

 

Rådet ska även inspirera och sprida information, och vara en hjälp till ett effektivare nyttjande av resurser.

Tre workshopar har genomförts i länsstyrelsens regi där formerna för rådet, dess organisation, syfte och mål gemensamt mejslats fram. Deltagare har varit kommuner, regionen, olika funktioner från Länsstyrelsen, andra statliga verk och civilsamhället. Och vi kan bara tacka för gensvaret och engagemanget, all den kunskap, erfarenhet och idérikedom som har framkommit under dessa workshoppar.

En sådan mångfald av perspektiv på samhällets byggande, bevarande och utveckling som sorlat genom workshopsrummen!

Det pågår nu en sammanställning av allt material som kommit fram under workshopstillfällena och Länsstyrelsen återkommer under första kvartal 2024 med mer information kring rådet och dess bildning.

Gammalt lås på en gammal trädörr
Foto: Mostphotos

Bidrag till kulturhistoriska miljöer

Bidrag till förvaltning av värdefulla kulturmiljöer

Vårdar kommunen en kulturmiljö så att den bevaras för framtiden? Eller arbetar ni för att göra en kulturmiljö mer tillgänglig och användbar? Både privatpersoner och kommuner kan söka bidrag för detta hos Länsstyrelsen.

Särskilt bidrag för kunskapsunderlag

Det behövs ofta underlag till arbetet med kommunens kulturmiljöer. Ett kunskapsunderlag för kulturmiljö kan syfta till inventering eller dokumentation, till en kulturmiljöanalys av ett riksintresse, till ett kulturmiljöprogram eller en kulturmiljöstrategi. Kommuner kan söka upp till 50 procent av kostnaden för arbetet med att ta fram ett kostnadsunderlag från Länsstyrelsen.

Sista ansökningsdag för bidragen är den 15 januari 2024.

Läs mer om bidrag till kulturhistoriska miljöer (lansstyrelsen.se)

Ta gärna kontakt direkt med:

Anna Elmén Berg
Kulturmiljöhandläggare
Länsstyrelsen i Norrbotten
010 – 225 55 31

 

Bostadsmarknadsenkät 2024 – en unik bild av bostadsläget i kommunerna

Den 6 december gick årets bostadsmarknadsenkät ut till kommunerna. Syftet med Boverkets bostadsmarknadsenkät (BME) är att bidra till en kontinuerlig uppföljning av utvecklingen på bostadsmarknaden och att spåra trender och tendenser inför den framtida utvecklingen. I enkäten gör Sveriges kommuner sin bedömning av bostadsläget och därmed ges en sammanhållen bild av bostadsmarknaden i hela landet. Enkäten är unik; ingen annan undersökning fångar in läget i kommunerna på samma sätt.

Bostadsmarknadsenkäten ger en bild av utvecklingen på bostadsmarknaden över tid med möjlighet till tidsserier sedan slutet av 1990-talet. Det är ett tillfälle för regeringen, Boverket och andra nationella myndigheter, länsstyrelser och kommuner att få en temperaturmätning på bostadssverige. Svaren kan ingå som underlag för politiska beslut på såväl nationell, regional som kommunal nivå.

Enkäten genomförs i samarbete med länsstyrelserna och den ska vara besvarad senast sista januari 2024

 

Så hanterar vi dina personuppgifter

Klicka här för att sluta prenumerera på detta nyhetsbrev

Do not click this link

Skickat med Paloma