Nyhetsbrev Samordningsförbund Gävleborg juni 2019
 

 

Nyhetsbrev från Samordningsförbund Gävleborg

Juni 2019

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Ordförande Tommy Berger har ordet

Sedan januari är jag ny ordförande i Samordningsförbundet Gävleborg.
Även om jag har kunnat följa verksamheten sedan den startade – jag var ju med och fattade beslut om dess tillblivelse liksom jag har varit med på medlemssamråd – så blir det på ett helt annat sätt när jag nu sitter i styrelsen och kommer verksamheten riktigt nära. Det känns mycket stimulerande att få vara med och bidra till samverkan mellan länets kommuner, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Region Gävleborg, till fromma för länets invånare

Fjolåret gav ett negativt ekonomiskt resultat, vilket i normalfallet är oroande. I vårt fall vill jag säga att det är tvärtom. Vår etableringsfas är till ända och vi har kommit upp i en sådan verksamhetsnivå att vi använder de resurser som vi har till förfogande. Äntligen har vi så mycket ändamålsenlig samverkan att alla resurser förbrukas. Det har tagit några år att komma hit, men det är inte första gången som jag slås av att saker tar längre tid än vad man tror. Inför året har också våra medel ökat med 50 procent, vilket gör att vi har möjlighet att fortsätta och även utöka stödet för att hjälpa individer att komma till egen försörjning.

Ett viktigt steg i utvecklingen är också att vi tydligare kan mäta och redovisa våra resultat. Samverkan har inte ett egenvärde, utan det är vad vi åstadkommer i samverkan som är avgörande, och då behöver vi kunna visa vad vi åstadkommer. De mätningar vi nu har börjat med ska kunna få oss att känna trygghet i att vi satsar på rätt aktiviteter, de mest effektiva aktiviteterna.

Nu hoppas jag på en skön och lagom varm sommar för återhämtning och vederkvickelse.

Tommy Berger
Förbundsordförande
Samordningsförbundet Gävleborg

 

Ny styrelse på plats 2019-2021

Tommy Berger (S) ordförande - Region Gävleborg AU, Eva Alner Liljedahl – Försäkringskassan AU, Anders Öquist (S) - Ockelbo kommun, Stefan Grandien (S) - Gävle kommun, Kenneth Axling (S) vice ordförande – Hofors kommun AU, Hans-Olov Frestadius (S) - Sandvikens kommun, Jonas Erlandsson - Arbetsförmedlingen, Marianne Persson (C) - Söderhamns kommun, Einar Wängmark (S) - Ovanåkers kommun, Ove Schönning (S) - Ljusdal kommun, Stefan Nybom (S) - Nordanstigs kommun.

Saknas på bild; Gabriella Persson – Arbetsförmedlingen AU, Angelica Gabrielsson - Försäkringskassan, Erika Engberg (S) - Bollnäs kommun, Henrik Persson (S) - Hudiksvalls kommun, Hans Backman (L) - Region Gävleborg.

 

Stor aktivitet i de lokala samverkansgrupperna - Mysam

Hälsingland
Mysam Ovanåker

Med utgångspunkt i arbetet som Edsbyns och Alfta HC gör kring psykisk ohälsa kommer vi att ha en gemensam arbetsdag/workshop den 4 oktober i Edsbyn. Syftet är att bland annat skaffa oss en gemensam bild av hur läget är kring personer med psykisk ohälsa inom Ovanåkers kommun ser ut utifrån varje part och vad vi behöver utveckla.

Mysam Bollnäs
I Bollnäs har vi en idé om ett pilotprojekt med utgångspunkt från den kartläggning Socialtjänsten gjort av målgruppen utan sjukpenninggrundande inkomst (SGI-0) och de som står längst ifrån arbetsmarknaden inom den målgruppen. I korthet innebär det att vi kommer att söka samverkansmedel från Samordningsförbundet för ett pilotprojekt för att tillsammans utveckla det praktiska arbetet med sjukskrivna nollklassade. Till detta ska också kopplas kompetenshöjande åtgärder inom Försäkringsmedicin, anordnas föreläsningar osv hos parternas handläggare.

Mysam Ljusdal
I Ljusdal är vi beviljade samverkansmedel för att, via Region Gävleborgs FOU-enhet, göra en förstudie under 4 månader i höst. Syftet att genomföra en förstudie har två motiv, dels att göra en kartläggning av behovsgruppen - långvarigt sjukskrivna personer med psykisk funktionsnedsättning med eller utan sysselsättning och dels utreda förutsättningarna för insatser och tillämplig metod för målgruppen med målet om integration på arbetsmarknaden.

Mysam Nordanstig
I Nordanstig tänker vi göra en ansökan om samverkansmedel för att arrangera en workshop/inspirationsdag för chefer/medarbetare från parterna, politiker och med representanter från Näringslivet och brukarorganisationerna. Syftet är att vi alla ska få en gemensam bild av hur arbetsmarknaden ser ut i kommunen och vilka utmaningar vi har utifrån våra prioriterade målgrupper i handlingsplanen för 2019.

Mysam Hudiksvall
Hudiksvalls kommun arbetar på en ansökan om samverkansmedel för genomförande av projektet Hälsosteget. Målgruppen är individer i arbetsför ålder (18-64) med psykisk funktionsnedsättning som finns inom socialpsykiatrins verksamheter. Målsättning med insatsen är att skapa förutsättningar för deltagarna att vidmakthålla hälsofrämjande levnadsvanor.

Mysam Söderhamn
I Söderhamn planeras det att göra en förstudie för målgruppen sjukskrivna med sjukpenninggrundande inkomst 0 (SGI 0). Syftet är att se om vi kan hitta en modell för att testa arbetsförmågan hos dessa personer. Förstudien ska göras av en extern resurs som köps in.

Gästrikland
Mysam Sandviken

Mycket har handlat om Fontänhus under våren. Sandviken har beviljats medel till en förstudie om Fontänhus för perioden
1 augusti – 30 november 2019. I slutet på maj var några ur Mysam-gruppen på en två-dagars utbildning, om att starta Fontänhus. En gemensam konferensdag har genomförts i Högbo Qvarn för dialog kring hur vi kan använda Mysam medel till målgruppen som ”faller mellan stolarna” när arbetsförmedlingen minskar personal och möjligheter till stöd och samverkan. På konferensdagen deltog psykiatrin i Sandviken som tidigare varit adjungerade men som från hösten kommer bli en ordinarie part i Mysam Sandviken.

Mysam Ockelbo
I februari hade Mysam-gruppen en halvdagsutbildning i SE och IPS metoden med David Rosenberg, Docent i Socialt arbete, Umeå Universitet samt Centrum för Evidensbaserade Psykosociala Insatser, CEPI. Detta för att hitta evidensbaserade metoder som skulle kunna omfatta stöd för flera målgrupper, målgruppen man identifierar i Ockelbo är inte en homogen grupp då det på en liten ort är för få individer för traditionellt drivna insatser och specifika målgrupper. Behov av stöd för individer ”hemmasittare” att närma sig ett mer socialt liv, ett steg närmare egen försörjning via tex studier eller praktik/arbetsträning. I skrivande stund håller en ansökan om medel för insats: Ett hållbart arbetsliv på att tas fram där en ”Finsam coach” kommer jobba utifrån metoderna SE och IPS.

Mysam Hofors
Alla frukostföreläsningar har nu genomförts och en avslutande Workshop, Samverkan – utvecklande – effektiv – mervärde. Workshopen syftade till att ge medarbetarna hos parterna i Mysam Hofors möjlighet att tillsammans med cheferna i Mysam ta fram vilket behov av samverkan som finns utifrån brukarens perspektiv. Dagen började med en inspirationsföreläsning med Matilda Andersson som följdes av grupparbeten.
Mysam Hofors har beviljats förstudiemedel för att undersöka hur man kan utveckla grön-naturnära rehabilitering under hösten 2019.

Mysam Gävle
Mysam Gävle har haft en workshop med tema, begreppstermer och har påbörjat ett arbete med att ta fram en gemensam begreppskarta/trappa för Mysam Gävle. Syfte är att öka förståelsen mellan parterna i samverkan då olika begrepp har olika innebörd beroende på i vilken verksamhet vi jobbar. Workshopen föranledde början till en ansökan till förbundet som syftar till att som att färdigställa begreppskartan/trappan, inventera vilka insatser Gävle har i varje steg och hur stegförflyttning ska samordnas. Insatskatalogen som samordningsförbund Gävleborg har köpt licens för kommer involveras i arbete med begreppskartan/trappan. Mysam Gävle kommer finansiera ett utbildningstillfälle i utbildningen första hjälpen Psykisk hälsa för medarbetare som tillhör Mysam Gävle, utbildningen kommer genomföras hösten 2019.

Vill du läsa mer om Mysam-grupperna i länet läs mer på vår hemsida här.

 

 

.......Trisam under utveckling

Trisam fortsätter att utvecklas i länet
Trisam-team i länet fortsätter att utvecklasoch finns nu i alla länets kommuner med 32 Trisam-team fördelat på 31 hälsocentraler och en psykiatrisk öppenvårdsmottagning. Under första halvåret har två nya Trisam-team startat.

Trisam modellen är en struktur och arbetsmetod för att arbeta med rehabilitering i samverkan mellan sjukvården, kommunen (socialtjänsten), Försäkringskassan, och Arbetsförmedlingen. De fyra parterna har ett gemensamt uppdrag att bidra till ett effektivt stöd till individen. Metoden bidrar även till förbättrad kompetensöverföring mellan berörda aktörer och ger en ökad förståelse för varandras uppdrag. Trisam-teamen träffas på vårdenheter i Gävleborgs län där rehabiliteringskoordinatorn har en sammanhållande funktion.

En digital webbsida har under första kvartalet utvecklats för Trisam. Där hittar du aktuella dokument, samtycken, kontaktuppgifter till team och allmän information om Trisam. Samtycket för Trisam är nu uppdaterat för utökade möjligheter, fler verksamheter inom kommunen kan nyttja Trisam. Här hittar du även Trisam senaste Nyhetsbrev - juni 2019.

I maj gav Samordningsförbund Gävleborg bifall till en ansökan, Trisam 2.0, från Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan, för utveckling av Trisam modellen.

Den 19 september 2019 är det Trisam konferens på Folketshus i Gävle under rubriken - Våga Fråga-Våga Samverka! Med bland annat föreläsning av Salah Haghgo om integration och psykisk ohälsa (PTSD).

Läs mer om Trisam här.

 

Ökad kunskap om arbetsintegrerande sociala företag

Uppdrag för ökande nyttjandegrad av arbetsintegrerande sociala företag
En av de insatser som Samordningsförbundet beslutat sig för, är att skapa och stärka samverkan lokalt och regionalt mellan förbundets parter och arbetsintegrerande sociala företag - ASF.
ASF är företag som driver näringsverksamhet med målsättningen att integrera människor i arbetsliv och samhällsliv. Målgruppen för FINSAM står ofta långt ifrån arbetsmarknaden och kan behöva särskilt anpassade arbetsplatser för att kunna få och behålla ett arbete. ASF kan fungera som en sådan arbetsplats.

Utbildningar och frukostmöten
Under 2019 erbjuder Samordningsförbund Gävleborg utbildningar och frukostmöten för politiker och tjänstemän om ASF. I utbildningen ingår grunderna för socialt företagande, omvärldsbevakning, upphandlingar och samverkansformer för en positiv utveckling av socialt företagande i Gävleborg.

SKL startar en nationell arbetsgrupp för ASF
Sveriges kommuner och Landsting tar initiativ till att starta en nationell arbetsgrupp för att främja ASF i Sverige.
Syftet med arbetsgruppen är att bidra till SKL:s arbete med att främja kommuners samverkan med ASF. I uppdraget ingår bl.a. att: bevaka lagar och förordningar, fånga upp och belysa problemställningar från kommun och region, hjälpa SKL med inspel för att kunna driva aktuella frågor, samla och sprida lärande exempel på god samverkan samt arrangera en årlig nätverksdag för SKL:s nätverk.
Arbetsgruppen består av representanter från Västerås kommun, Vänersborgs kommun, Nordanstigs kommun, Falkenbergs kommun, Arvika kommun och Samordningsförbund Gävleborg. Kontaktperson och ansvarig handläggare på SKL är Åsa Bengtsson.

ASF läget i länet
Arbetsförmedlingen Gävleborg var under våren pilot för upphandling av Arbetsträningsplatser med ett så kallat reserverat kontrakt. Modellen ska nu användas i övriga Sverige för upphandling av arbetsträningsplatser. Därmed tar Arbetsförmedlingen ytterligare ett steg i ett långsiktigt arbete med att främja ASF. Samordningsförbundet har uppdrag att initiera samverkansgrupper mellan, Arbetsförmedlingen, lokala ASF och kommunerna i länet. I dagsläget finns det samverkansgrupper i alla kommuner utom i västra Gästrikland. Vi hoppas på att kunna medverka till att starta upp samverkansgrupp i västra Gästrikland under hösten 2019.

Läs mer om förbundets insats för ökad kompetens om ASF här.

Är din organisation intresserad av utbildning eller frukostmöten om ASF kontakta processledare Ronney Olsson på mail adress: ronney.olsson@finsamgavleborg.se.

 

 

 

Tidernas första Mysam konferens 16 maj 2019

Den 16 maj avlöpte tidernas första Mysam konferens i länet under temat
- När samverkan fungerar som bäst!

Dagen var välbesökt med representant från förbundets alla parter och alla Mysam grupper hade chefer och medarbetare på plats. Förmidagen var vikt för gemensamma seminarier med fördrag under rubrikerna; Jämställdhet i Välfärdsarbetet, Fontänhus och information samt nulägesbeskrivning för Arbetsförmedlingen i länet.

Eftermiddagen ägnades åt valbara seminarier där individinriktade insatser presenterade verksamheterna; IPS Hudiksvall, SE Coach Gävle och Arbetssteget Göteborg Nordost.

Ta del av presentationerna på vår hemsida genom följande länk.

Mattias Lundqust och Helén Lind - Arbetssteget

Sara Call, Tracy Uren, Kattis Bratt, Yucatan Castro - Sveriges Fontänhus

Eva Widell - IPS Hudiksvall

 
 

Du vet väl att ni som part och medlem i förbundet
kan söka samverkansmedel

Har ni en idé för samverkan och behöver medel för att genomföra den?
Samordningsförbund Gävleborg kan finansiera insatser inom rehabiliteringsområdet som stödjer utvecklingen av effektivare arbetssätt.

Målsättningen bör vara långsiktiga och ha till syfte att skapa bestående förbättringar av medlemmarnas stöd och komma till nytta för enskilda individer. Finansieringen från samordningsförbundet kan avse både kortare och längre insatser.


Övergripande för insatser ska vara att;

verka för att medborgare vid behov ska få stöd och rehabilitering som ger dem möjlighet att försörja sig själva.
finansiera förebyggande insatser såväl strukturellt som individinriktat.
verka för en långsiktigt hållbar samverkan mellan förbundets parter.


Läs mer på vår webbsida.

Läs NNS rapport

Exempel på insatser med fantastiska resultat och vad den finansiella samordningen möjliggör

Denna rapport samlar femton artiklar med goda exempel på insatser som samlades in under 2015/16.

 

Håll dig uppdaterad på vad som händer!
Vill du kontinuerligt följa vad som händer inom Samordningsförbundet besök gärna vår hemsida www.finsamgavleborg.se och följ oss gärna på Facebook.

Vi önskar alla en riktig god sommar!

Kontakta oss:

Anna-Karin Hainsworth
Förbundschef
anna-karin.hainsworth@finsamgavleborg.se
070-084 04 00

Per Lundgren
Verksamhetsutvecklare
per.lundgren@finsamgavleborg.se
070-320 54 68

 


Samordningsförbund Gävleboborg - Slottstorget 1, 802 50 Gävle - www. finsamgavleborg.se

Klicka här för att avregistrera din adress

 

Postman