Mun-H-Centers nyhetsbrev våren 2020

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Webbplats | Skicka vidare | Prenumerera | Avprenumerera

2020 – ett sällsynt spännande år

Den sista februari varje år kallas för Sällsynta Dagen, en dag för att uppmärksamma sällsynta diagnoser. På skottdagen slår vi på stort för att belysa att allt det sällsynta tillsammans faktiskt är vanligt. I samarbete med bland andra Centrum för sällsynta diagnoser Väst, Nationella Funktionen Sällsynta Diagnoser och Ågrenska kommer vi att fira Sällsynta Dagen 29/2 med information och aktiviteter i Nordstan, Göteborg.

2020 är också året då Mun-H-Center fyller 25 år, det ska vi fira! Läs mer om vårt jubileum, aktuella kurser och andra nyheter här i brevet.

 

Nya diagnosbeskrivningar i appen och på webben

Under 2019 har vi lagt till fler diagnosbeskrivningar i appen och på vår webbplats:

Tarmsvikt
Loeys-Dietz syndrom
Ataxia telangiectasia
Lesch-Nyhans syndrom
16p 11.2 Kromosomdeletion och -duplikation

 

Två diagnosbeskrivningar har uppdaterats:

Ehlers-Danlos syndrom
Hurlers sjukdom
Ladda ner MHC-appen
Diagnosbeskrivningar på webben
 

Kommande kurser på Mun-H-Center

Studiebesök på Mun-H-Center

Välkommen att boka in en halvdag hos oss på Mun-H-Center. Lär dig mer om vår verksamhet och olika arbetsmetoder för att alla barn ska få den bästa möjliga vården. Studiebesöket innehåller följande delar:

Information om Mun-H-Center
Munhälsa vid sällsynta diagnoser
Oralmotorik
Information om olika hjälpmedel
Inskolning i tandvården med hjälp av bildstöd

 

Dag och tid: Fredag 17 april 2020, kl 9:00-13:00
Plats: Mun-H-Center, Ågrenska, Lilla Amundön, Hovås
Målgrupp: Alla intresserade
Kostnad: 200 SEK inkl moms. Kaffe och smörgås ingår. Lunch kan beställas till självkostnadspris.
Anmälan: Senast 10 april

Läs mer och anmäl dig

Bemöta personer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning i tandvården

Hur kan vi öka acceptansen i tandvårdssituationer för personer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF)? Alla patienter behöver ett individuellt omhändertagande men för personer med NPF är det särskilt viktigt att skapa rätt förutsättningar för att lyckas med tandvårdsbesöket.

I den här kursen kommer du att lära dig hur du bemöter och skapar trygghet för patienter med NPF. Kursen är uppdelat i två delar, en teoretisk och en praktisk. I teoridelen går vi igenom olika verktyg, bland annat lågaffektivt bemötande, inskolning och bildstöd. Du kommer också lära dig oralmotoriska metoder för sensomotorisk stimulans, t ex att vänja patienten vid beröring i munhålan. I workshoppen får du sedan själv testa olika hjälpmedel och verktyg.

Kursledare

Tandsköterskorna Maria Hall och Pia Dornérus på Mun-H-Center. Båda har många års erfarenhet av inskolning i tandvården och att bemöta patienter med NPF.

Dag och tid: Torsdag 7 maj 2020 kl 8:30-16:30
Plats: Ågrenska, Lilla Amundön, Hovås
Målgrupp: Personal inom tandvården samt andra verksamheter som möter barn eller ungdomar med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF).
Kostnad: 1 320 kr exkl. moms (1 650 kr inkl. moms). I priset ingår fm/em kaffe och lunch.
Anmälan: Senast 16 april

Läs mer och anmäl dig

När barnet har svårt att äta

- Kursdag för föräldrar och anhöriga till barn med ätsvårigheter

Att se till att barn äter och växer är ett starkt behov hos de flesta föräldrar. När det krånglar med maten och barnet av olika anledningar inte äter kan vardagen ställas på ända.

Mun-H-Center och Ågrenska bjuder tillsammans in till en utbildningsdag om barn med ätsvårigheter. Utbildningen vänder sig till dig som förälder till ett barn med ätsvårigheter och personer du och barnet möter i er vardag.

Många barn har perioder då de väljer bort viss mat, men även om det kan vara påfrestande påverkar det inte barnets utveckling på sikt. Andra familjer har barn med mer eller mindre permanenta ätsvårigheter.

Under denna utbildning kommer du att få kunskap och praktiska tips om barns ätutveckling, kroppens behov av näring och energi, olika typer av ätsvårigheter, råd vid PEG/knapp och oralmotorisk stimulering. Du får lära dig hur du kan anpassa matens konsistens utifrån olika behov och får exempel på olika hjälpmedel. Vi kommer också att ta upp den stress det kan innebära att ha ett barn med ätsvårigheter och hur du kan hitta strategier för att hantera vardagen. Under dagen ges också tid för frågor och erfarenhetsutbyte med andra deltagare.

Utbildningsdagen ges i samarbete med Ågrenska.

Föreläsare

Lisa Bengtsson, leg logoped på Mun-h-Center, Elin Lindell, leg dietist på Ågrenska och Charlotte Bokgren, leg psykolog, Specialistcentrum Barn och Unga Gamlestaden, Angereds Närsjukhus.

Dag och tid: Torsdag 14 maj 2020, kl 09.00-16.00
Plats: Ågrenska, Lilla Amundön, Hovås. Lokal: Ågrenska Akademin, Hörsalen.
Målgrupp: Föräldrar och närstående till barn med olika typer av ätsvårigheter.
Personal inom förskola, skola, korttidsverksamhet, personlig assistans och BVC.
Kursavgift: 1320 kr exkl. moms (1 650 kr inkl. moms). Föräldrar och andra närstående: 500 kr inkl. moms. I priset ingår fika och lunch.
Anmälan: Senast 30 apr 2020

Läs mer och anmäl dig

Bedömning och behandling av det lilla sköra barnets ätande

- Workshop för professioner som arbetar med för tidigt födda barn, inom neonatalvård eller med små barn efter intensivvård

En effektiv behandling av sköra spädbarns ätande börjar med en bedömning av vad barnet behöver för att lyckas. I denna workshop kommer att lära dig att använda bedömningsmaterialet Early Feeding Skills Assessment (EFS) för att effektivt planera och utföra en barncentrerad strategi för behandling av spädbarnets ätande och matning.

Workshopen innehåller en genomgång av aktuell forskning om spädbarns ätande, vikten av att ge barnet erfarenhet av att äta och ätande efter intensivvård. Vi kommer att analysera videoinspelningar av sväljning och andning för att lära oss om viktiga färdighetsområden för ätande: oralmotorik och sväljfunktion, fysiologisk stabilitet, engagemang och barnets suga-svälja-andasmönster. Du kommer att lära dig komponenterna i en barncentrerad strategi kring ätande och matning av det lilla sköra barnet.

För första gången ges denna kurs i användning av EFS i Sverige. Workshoppen ges på engelska.

Instruktör

Suzanne Thoyre är sjuksköterska och professor på School of Nursing på University of North Carolina, Chapel Hill. Suzanne är en av grundarna till The Feeding Flock. Hennes forskning rör bland annat för tidigt födda barns ätande och ätutveckling.

Dag och tid: Torsdag 17 september 2020, 8:30-17:00
Plats: Mun-H-Center, Ågrenska, Lilla Amundön, Hovås
Måplgrupp: Kliniker som i sin vardag arbetar med små sköra barn som ska lära sig att äta. Neonatalsköterskor och barnsjuksköterskor, BVC-sköterskor, logopeder, arbetsterapeuter, amningsspecialister, dietister, barnläkare.
Kostnad: 2800 exkl. moms (3500 SEK inkl moms). I priset ingår fm/em kaffe och lunch.
Anmälan: Senast 4 augusti 2020

Läs mer och anmäl dig

Diplomkurs i oralmotorik - 2021

Oralmotoriska funktionsnedsättningar är vanligt hos personer med sällsynta diagnoser liksom hos personer med generella funktionsnedsättningar. Oralmotoriken har betydelse för viktiga funktioner som att tugga, svälja och tala. Den kan inverka på den orala hälsan och på bettutvecklingen. Denna diplomkurs kommer att ge teoretisk bakgrund till oralmotoriska funktionsnedsättningar. Olika behandlingsmetoder och fallbeskrivningar kommer att presenteras. Föreläsningar varvas med praktiska övningar. Tandläkare och läkare med olika specialistkompetens samt tandhygienister och logopeder föreläser på utbildningen. Kursen ges i samarbete med Västra kursnämnden.

Datum: Kursen ges under en vecka våren 2021. Exakt datum, plats och mer information kommer snart på vår webbplats.
Målgrupp: Tandläkare och logopeder

För mer information, håll utkik på vår webbplats, följ oss på Facebook eller kontakta oss.

Mun-H-Centers kurskalender
Följ oss på Facebook
 

Aktuella forskningsprojekt:
Oral hälsa hos barn och ungdomar (3-16 år) med sällsynta diagnoser och gastrostomi

Hej Anna! Kan du berätta mer om din magister?

I december 2019 blev jag klar med min magisterutbildning. Valet av forskningsområde till min magisteruppsats var ganska självklar. Genom mitt arbete i tandvården möter jag allt fler barn och ungdomar med sällsynta diagnoser som har gastrostomi. Det finns ett stort odontologiskt vårdbehov hos dessa individer vilket har ökat mitt intresse för den orala hälsan för denna patientgrupp.

Syftet med min magisteruppsats var att undersöka förekomst av gastrostomi hos barn och ungdomar med sällsynta diagnoser samt oral hälsa hos barn och ungdomar med sällsynta diagnoser och gastrostomi. Uppgifter hämtades från Mun-H-Centers databas. Studiegruppen innefattade 263 barn och ungdomar med gastrostomi och kontrollgruppen innefattade 2208 barn och ungdomar som inte hade gastrostomi mellan år 1995-2018.

Konklusion: Var tionde barn med sällsynt diagnos i databasen hade gastrostomi och andelen hade ökat över tid. Barn och ungdomar med sällsynt diagnos och gastrostomi uppvisade mer gingivit, tandsten, hypersensibilitet och högre kräkfrekvens men mindre karies än barn och ungdomar utan gastrostomi.

Våra aktuella forskningsprojekt
 

Träffa oss på Sällsynta Dagen i Nordstan

Tillsammans med bland annat Centrum för sällsynta diagnoser Väst, Nationella Funktionen Sällsynta Diagnoser och Ågrenska kommer vi uppmärksamma Sällsynta Dagen med olika aktiviteter på Nordstan i Göteborg.

Det finns fler än 6000 olika sällsynta diagnoser i världen och många av dessa, men inte alla, finns i Sverige.
Uppskattningen är att det finns cirka 30 miljoner invånare i Europa som har en sällsynt diagnos.

Över hela världen uppmärksammas sällsynta diagnoser på Sällsynta dagen, i år på självaste skottdagen.
Möt det sällsynta i Nordstan och ta del av en mängd spännande aktiviteter.

Vi ses i Nordstan!

Ur programmet:

Tavelutställning  
Berättelser  
Kör och sång 
Filmer 
Varietéartist 
Ansiktsmålning med Sällsynta Dagen-motiv 
Instagramtävling
Läs mer om eventet
 

Mun-H-Center 25 år

I år fyller vi 25 år. Den 18 november 2020 firar vi detta med en spännande fortbildningsdag kring orofacial dysfunktion och sällsynta diagnoser. Boka dagen och håll utkik på vår webbplats eller följ oss på Facebook för att få mer information.

Mun-H-Centers webbplats
Följ oss på Facebook
 

Beställ videokonferenser

Mun-H-Center erbjuder kostnadsfria kurser via videokonferens om bland annat:

Sällsynta diagnoser
1000-inlärning
Munvårdsutbildning/orofaciala hjälpmedel
Läs mer och beställ
 

Länksamling per diagnos på nfsd.se

Nationella Funktionen Sällsynta Diagnoser, NFSD, har en länksamling per diagnos på sin webbplats. r kan du söka på en sällsynt diagnos och hitta en sammanställning över länkar till olika webbplatser med diagnosspecifik information som information av mer generell karaktär.

Läs mer

Ågrenskas familjeveckor och utbildningar

Vistelserna riktar sig till familjer som har barn med sällsynta diagnoser. De erbjuder en unik möjlighet för föräldrar att få kunskap, träffa andra i liknande situation och utbyta erfarenheter. Aktuella datum för vistelser och utbildningar hittar du på Ågrenskas webbplats.

Läs mer
 

Om Mun-H-Center

Vi är ett nationellt orofacialt (mun och ansikte) kunskapscenter för sällsynta diagnoser och en del av specialisttandvården inom Folktandvården Västra Götaland. Läs mer om oss på mun-h-center.se

Facebook YouTube

Mun-H-Center Odontologen | Medicinaregatan 12 A | Göteborg

Besöksadress kursverksamhet | Mun-H-Center Ågrenska | Lillövägen | Lilla Amundön | Hovås
Tel 010 - 441 79 80 |
mun-h-center@vgregion.se

Postman