Korpnytt

Korpnytt 2023

Webbversion

 
Facebook Twitter Instagram YouTube

2023 – ett år fyllt av motionsglädje!💚

Så har snart 365 dagar passerat igen. När vi blickar tillbaka på året som gått så har det, precis som tidigare år, hänt massor inom vår organisation. Vi har gemensamt lyft fram Korpens roll som en viktig motionsaktör och visat på den nytta som vi gör, både lokalt och nationellt. Du kan läsa mer om det i årssammanfattningen.

Vi vill även passa på att önska dig en riktigt god jul och ett gott nytt år från kansliet. Tack för allt ditt viktiga arbete. Vi hörs igen nästa år, förhoppningsvis utvilade och peppade på ett nytt år fyllt med motion och gemenskap!

 
Läs mer

Vill ni också vara med på Korpens Aktiva Seniorvecka vecka 3?

Under vecka 3 kommer flera korpföreningar arrangera seniorveckan. Vill er förening också vara med? Då är ni välkomna att anmäla er! Att arrangera en aktiv seniorvecka för 65+ är ett superbra sätt att visa upp föreningens utbud av senioraktiviteter och få fler medlemmar genom att erbjuda kostnadsfria prova-på aktiviteter.

Sickla Seniorer är inriktade på motionsidrott för seniorer och är en av flera föreningar som arrangerat veckan och är väldigt positiva till upplägget. Vi har varit i kontakt med Anders hos Sickla Seniorer för att höra mer om deras upplevelse av att arrangera en Aktiv Seniorvecka.

Läs mer

 

Nu är strategin ute på remiss –

kom med dina synpunkter

Vi har ett spännande 2024 framför oss med ett förbundsmöte i maj. Där ska vi bland annat ta beslut om vår nya strategi, vilket är en viktig del i vår fortsatta utveckling mot 2032. Nu är strategiförslaget på remiss.Ta dig gärna tid att svara på remissen senast den 15 februari.

För att lyckas behöver vi också komplettera strategin med mer konkreta planer och målsättningar både på lokal och nationell nivå. Under 2024 kommer vi titta närmre även på dessa delar så att det blir tydligare hur vi ska lyckas och att det finns ett stöd för just din förening att göra förflyttningar.

Vi ser fram emot att ta del av ditt medskick via detta formulär.

Läs mer

Nya kunskaper, nya vänner och nya upplevelser – Ungagerad levererade!

De 12 deltagarna i Korpens ungdomsledarutbildning Ungagerad kan summera ett lyckat utbildningsår. Vad annat kan sägas när samtliga deltagare ger utbildningen fem av fem poäng! I stort sett alla, 11 av 12 vill fortsätta att engagera sig i föreningslivet och Korpen. Den tolfte har inte möjlighet just nu, men kanske i framtiden.

De sex killarna och de sex tjejerna från sex olika orter från olika delar av landet har träffats fysiskt fyra gånger under året och vid ett par tillfällen har det gjorts föreningsbesök hos deltagarnas föreningar. Träffarna har utgått från utbildningens grundpelare: ledarskap, projektledning och entreprenörskap, föreningskunskap och demokrati. Men självklart har det också funnits tid för att ha kul och röra på sig tillsammans!

Anmälan och nomineringar för nästa års Ungagerad kommer att öppna upp efter årsskiftet, men redan nu kan du göra en intresseanmälan eller ställa frågor till Sara Alfredsson: sara.alfredsson@korpen.se

Läs mer

Shanta IF har prisats med ett stipendium

Saleeban Mohamed, eldsjäl i en av Korpens medlemsföreningar, Shanta IF, har uppmärksammats med ett stipendium från Gålöstiftelsen! Gålöstiftelsen har funnits sedan 1830, hela tiden med syftet att vara ett konkret stöd för utsatta barn i Stockholm genom att dela ut stipendier.

Landshövding Anna Kinberg Batra, även ordförande i Gålöstiftelsen, överlämnade stipendiet med följande motivering:

”Saleeban Mohamed – en sann eldsjäl som i decennier har arbetat för att ge unga i Järva en meningsfull fritid och goda möjligheter för framtiden. Varje vecka bedriver hans förening Shanta IF både basketträningar och läxhjälp. Utöver att stötta våra unga i deras personliga utveckling så bidrar Saleeban dessutom nämnvärt till att främja integration, demokrati och en mer inkluderande samhällsgemenskap då han årligen arrangerar evenemang, som Rinkeby internationella basketturnering och 6 juni på Rinkeby Torg.”

Även Sonja Dousa från Kista SC fick ta emot ett stipendium.

Foto: Gålösstifelsens Facebook-sida

Läs mer

Vad gäller kring försäkring och integritetspolicy?

Som de flesta av er vet är de personer som är medlemmar i någon av landets korpföreningar berättigade till en idrottsförsäkring via Folksam. Vid en skada som uppstått under eller i samband med en aktivitet arrangerad av en korpförening har medlemmarna rätt att nyttja denna försäkring. Det är dock endast de medlemmar som har eller har haft ett registrerat medlemskap i KIT som har möjlighet att nyttja denna försäkring. Därför är det viktigt att alla föreningar registrerar sina medlemmar i KIT samt kontinuerligt uppdaterar sitt medlemsregister.

Läs mer

 

Nästa ordförandeträff 5 feburari

Det var många som var med på den första ordförandeträffen 12 december, så kul att se! Alla var överens om det här var något som vi ville fortsätta med och att vi skulle ses 4 gånger per år. Därför blir nu nästa ordförandeträff den 5 feburari! Det kommer även vara ett fysiskt möte i samband med förbundsmötet i maj.

Läs mer och anmäl dig här

Månadens korpförening

Tomtesmyg – en omtyckt och upplysande tradition

Tomtesmyg uppstod i Småland för cirka 30 år sedan. Nu är det upp till ett tiotal smålandsföreningar som arrangerar det kontinuerligt. Tomtesmyg har även spridit sig runt om i landet och det är flera föreningar även utanför Småland som numera anordnar denna populära aktivitet.

Tomtesmyg består av vandringar i mörkret där deltagarna uppmanas att ta med en ficklampa. Utmaningen är att hitta den rätta vägen som är uppmärkt med reflexer till tomten. Från början kallades det för Nattsmyg och det var inte förrän i mitten av 90-talet som man övergick till namnet Tomtesmyg. År 2010 blev namnet Tomtesmyg varumärkesskyddat av Korpen Småland.

De föreningar som har kört Tomtesmyg några år brukar vittna om att antalet deltagande vuxna blir fler än barnen. Mormor, farfar och så vidare kommer ofta med de också. Det är minst sagt en populär och omtyckt aktivitet för hela familjen och som lyser upp i vintermörkret.

Nytt upplägg för Korpens stora mötesplats och förbundsmöte 2024

Skriv upp den 17–19 maj i kalendern, för då är det dags för Korpens stora mötesplats och förbundsmöte ute på Runö i Åkersberga! Utöver viktiga möten bjuder helgen på rörelseglädje, erfarenhetsutbyten och inspirerande föreläsningar. En nyhet för mötesplatsen 2024 är att förbundsmötet kommer vara uppdelat i två dagar.

Tidigare har Korpens förbundsmöte genomförts under söndagen, men till denna gång tänkte vi testa att dela upp förbundsmötet så att en del är på lördagen och så fortsätter vi under söndagen. Vi hoppas och tror på att detta upplägg kan bidra till ännu mer energi och engagemang till vårt viktiga förbundsmöte.

Håll utkik på korpenintern och i Korpnytt för fler nyheter om mötesplatsen och förbundsmötet 2024.

Läs mer

 

Din nominering till valberedningen behövs 

Fortsätt skicka in dina nomineringar till valberedningen och revisorerna inför de val som ska göras under förbundsmötet. Valberedningen och revisorerna behöver organisationens hjälp att säkerställa att laguppställningarna blir så bra som möjligt! Senast den 17 mars behöver de ha nomineringarna.

Viktiga datum

17 mars: nomineringar av ledamöter till Korpen Svenska Motionsidrottsförbundets förtroendemannaposter ska vara valberedningen/revisorerna till handa.

17 april: valberedningens och revisorernas förslag på kandidater ska vara ombud och medlemsorganisationerna tillhanda. De ska också meddela namnen på övriga föreslagna kandidater som inkommit.
 

Läs mer

Korpen + Musikhjälpen = sant

Den 11-17 december var det återigen dags för Musikhjälpen och denna gång var de i Växjö. Temat för årets insamling var "Ingen ska behöva dö av hunger" och självklart var Korpen Växjö där för att hjälpa till!

För er som kikade hemifrån så såg ni kanske dem i rutan tisdagen den 12 december? Korpen Växjö var nämligen på plats på Stortorget och bjöd på både tipspromenad, pickleball och gå-fotboll för att samla in pengar till sin bössa. VM94-legendarerna Thomas Ravelli och Tommy Svensson kom till och med dit och fick prova på gå-fotboll, något som roligt nog visades i sändning.

I slutändan drog Korpen Växjö in över 6 300 kronor i sin bössa. Väldigt bra jobbat!

Läs mer om Korpen Växjö

Påminnelse: återstartsstödet slutar gälla

Vi vill påminna om att återstartsstödet för medlemsregistreringar i KIT gäller till och med 31 december 2023. Fram till dess subventioneras varje registrerad medlem i KIT med 25 kronor. Efter årsskiftet sker inte längre någon subventionering, utan priset återgår då till 50 kronor per medlem.

En sak att ha i åtanke är att vi på förbundet fakturerar er för KIT-medlemskapen först efter att ni själva fått betalt av medlemmen. Om ett medlemskap i er förening betalas via faktura så är det fakturans faktiska betaldatum som styr vilken månad vi på förbundet fakturerar er förening för medlemsregistreringen. Så vad betyder detta? Jo, att en faktura som skrivs exempelvis den 23 december 2023 men betalas först den 7 januari 2024 i förbundets fakturering kommer att behandlas som ett medlemskap tecknat 2024. Det är alltså bara medlemskap som blir betalda under 2023 som erhåller subventionen.

 

Nu startar processen för rekrytering av ny generalsekreterare

Rekryteringsföretaget Novare har fått förtroendet att sköta arbetet med rekryteringen. Dels blir det en öppen process där alla är välkomna att ansöka när annonsen kommer ut efter nyår och dels gör de ett sökarbete i sina nätverk. Från förbundets sida leds arbete av en grupp styrelseledamöter som styrelsen utsett: Fredrika Lindström, Julia Cornu och Jürgen von Rosen. I sista skedet är det förbundsstyrelsen som fattar beslutet.

Du är välkommen att komma med förslag eller komma inspel gällande ny generalsekreterare. Kontakta då förbundsstyrelsens personalrepresentant Pär Ånell som också är administratör i rekryteringsgruppen: par.anell@korpen.se.

 

Dela rörelseglädjen

#Korpen #Motionslandslaget @Korpensverige
Facebook Twitter Instagram YouTube

Korpen Timrå @korpentimra

💚 En hösttermin fylld av rörelseglädje har snart passerat 💚

En vecka till får vi höja pulsen, svettas och ha roligt tillsammans innan välförtjänt juluppehåll 😍 Vi ses på veckans inspirerande pass ⭐

Korpen Vadstena @korpenvadstena

Hälsoklubben vad är det för dig? Lyssna på vad Carina tänker när vi planerar inför kommande år med alla härliga deltagare i vår klubb!

Vill du också vara med och bli en del i en grupp som finns där för varandra, ger tips eller en stöttande hand när det känns tungt? Tveka inte att höra av dig till kansliet för mer information.

Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet

 

Avregistrera mig från Korpnytt

 
 
 
 
 
     
Do not click this link

Skickat med Paloma