Läs mailet i din webbläsare

The Wine Room

VÅRA VINER

KLUBBEN

TIPSA EN VÄN

La Rioja Alta

KRYDDIGT RÖTT FRÅN LA RIOJA ALTA

 

Starta året på topp med kryddiga viner från La Rioja Alta. La Rioja Alta är hyllad av världens vinexperter och framställer sina viner i Spaniens mest kända vindistrikt Rioja och Ribera del Duero av kvalitetsdruvan Tempranillo. Resultatet blir långlivade publika viner som år efter år håller samma höga nivå.

RIBERA 1 ONE


Ribera One är ett nyanserat, kryddigt vin med tydlig rostad fatkaraktär samt har inslag av mörka körsbär, choklad, korinter, kaffe och vanilj.
 

Art nr: 3027
Årgång: 2016
Alk halt: 14,5%
Druvor: Tempranillo
Volym: 750 ml
Område: Ribera del Duero

99KR

Beställ här

LAT 42

Gran Reserva


LAT 42 är ett moget, kryddigt vin med fatkaraktär, inslag av torkade körsbär, plommon, dill, choklad, ceder och tobak. Med andra ord en typisk rioja av Gran Reserva kvalitet. En röd Gran Reserva måste lagras minst 60 månader, varav 24 månader på fat.
 

Art nr: 12679
Årgång: 2011
Alk halt: 14%
Druvor: Tempranillo
Volym: 750 ml
Område: Rioja

129KR

Beställ här

1890 grundades La Rioja Alta av fem familjer som gick samman i sin gemensamma dröm om att producera vin av högsta möjliga kvalitet i Rioja. Man lyckades mycket bra och omgående erhöll man fina internationella priser och idag räknas La Rioja Alta till en av världens främsta vinproducenter. Här förfogar man över drygt 400 hektar vinodlingar som domineras av tempranillodruvan. På La Rioja Alta är man övertygad om att en stor vingård är uppkomsten av ett utmärkt vin.

Föredrar du spanskt vin från Rioja eller Ribera del Duero?

Rioja och Ribera del Duero anses av många vinälskare vara Spaniens bästa vinregioner. Både Rioja och Ribera del Duero ligger i norra Spanien, mest kända för sina röda viner som huvudsakligen är framställda av kvalitetsdruvan Tempranillo. Vingårdarna i Rioja har en stark influens från varma vindar från medelhavet, detta är positivt för vinernas fyllighet. Ett mildare och jämnare klimat genom hela året ger Rioja viner lättare och elegantare stil. Ribera del Duero, som ligger sydöst om Rioja har ingen influens av havet, det ger rejäla temperaturskillnader mellan både vinter och sommar och dag och natt. Ribera del Dueros druvor får tjockare skal för att skydda sig mot klimatet, därför blir vinerna mer koncentrerade och kraftiga.

I Rioja, klassificerat som DOC (Denominacion de Origen Calificada) som är den allra högsta klassificeringen i Spanien görs vinerna uteslutande med druvan Tempranillo och är ofta lagrade lång tid på ekfat, lagringstiden varierar och står till grund för vilken beteckning vinet får. Vinerna delas in i joven, crianza, reserva och gran reserva där den sistnämnda har lagrats längst. I Riojas granndistrikt Kastilien-León hittar vi Ribera del Duero som har ett eget DO (med egen Denominacion de Origen). I Ribera del Duero produceras några av världens mest kända viner och precis som i Rioja så är området mest känt för sina röda viner gjorda med druvan Tempranillo (även kallad Tinto Fino) som grund. Beteckningarna är densamma som i Rioja med likvärdig lagringstid.

RIOJA BIKAÑA

Reserva


Rioja Bikaña Reserva 2013 är ett fylligt, smakrikt, komplext och moget vin med tydlig fatkaraktär, samt uppvisar aromer av mörka plommon, körsbär, örter och torkad frukt.
 

Art nr: 70877
Årgång: 2013
Alk halt: 14%
Druvor: Tempranillo
Volym: 750 ml
Område: Rioja

99KR

Beställ här

LA RIOJA ALTA

Gran Reserva 904


Ett komplext och utvecklat vin med fatkaraktär och inslag av plommon, tobak, kaffe, mogen frukt, läder, kryddor och vanilj.

 

Art nr: 7462
Årgång: 2009
Alk halt: 13,5%
Druvor: Tempranillo
Volym: 750 ml
Område: Rioja

449KR

Beställ här

"Varför inte sluta året på topp, eller börja 2020 på topp? Och när vi gör det, gör vi det med en vinstil som är lika het som förbisedd. De senaste åren har trenden mot klassiska viner blivit allt tydligare – och efterlängtad. Med det har också vinerna från Rioja åter kommit på modet och Bodegas La Rioja Alta i staden Haro hör definitivt till vinnarna i den här trenden."
- Vinlegender.se, Michel Jamais

Porterstek

2 kg nötstek
vetemjöl
1 st porter (ca 3 1/2 dl)
3 dl madeira, eller portvin
1,5 dl soya
1 msk timjan, torkad
6 st enbär
6 st svartpepparkorn
3 st buljongtärning
2 st vitlöksklyfta(or)
1 st röd eller gul lök, Stor

Till servering
smålökar, brynta
champinjoner, brynta

Ta fram en bra gryta eller kastrull och pröva att köttbiten får plats. Den ska ha
det lite trångt. Rulla köttet i rikligt mängd vetemjöl. Placera det i grytan. Häll
på porter blandad med madeira eller portvin, soja. Lägg till timjan och
enbär, svartpeppar och buljongtärningar. Vitlöksklyftor ituskurna. Löken delad
till stora bitar. Låt alltsammans koka sakta under lock så att köttet är verkligt
mört. Vänd på steken en gång om den inte täcks av den svartbruna lagen som
köttet sjuder i. Låt steken ligga i såsen i kylskåp över natten. Ta upp den och
skiva köttet vackert och lägg ihop det, så att det ser nästan helt ut igen. Lägg
det i en serveringsgryta. Häll på all sås. Den ska vara blank och simmig och
ha oerhört kraftig smak. Den är inte fet men om köttet avgett fett är det lätt att
ta bort sådant. Sila såsen på köttet. Värm allt på spisen eller i ugn. Då grytan
går till bords läggs små hela brynta lökar överst och hela brynta champinjoner.
Selleripuré – god potatispuré med muskotsmak – passar till, plus rönnbärsgelé
och liknande.

Recept: Tasteline.se, bild: @foodbyannak
 

VÅRA VINER

THE WINE ROOM

TIPSA EN VÄN

 

The Wine Room, en vinklubb för livsnjutare.
Få nyheter, vintips, recept och inspiration!

 

https://www.instagram.com

The Beverage Group

Avregistrera dig från utskick här