SVENSK TRADITION
Sensommarfest med kräftor och öl
|
Ge plats för kräftornas högtid! Spendera sensommarkvällarna med kräftor och den populära Grosshandlarens Premium Lager, en mellanmörk lager med en maltig smak och inslag av rågbröd, knäck, torkad frukt samt apelsin.
|
14:90
1 krona pant tillkommer
|
Grundrecept för ny kräftlag
|
|
1 kg kräftor, frysta
Lagen:
2 l vatten
2 msk salt, grovt
6 st dillkronor
(3 som kokas, 3 till den kalla lagen)
Smaksätt eventuellt med
4 bitar socker, råsocker eller lite honung
1 dl porter, eller annat öl
1 st lök
1 msk kummin
1 msk anis
1 msk fänkål
Blanda vatten, salt och dill, eventuellt även socker, öl med mera i en gryta. Koka upp. Låt sjuda i 10 minuter. Låt lagen svalna. Ta upp dillkronorna. Lägg det frysta kräftblocket i lagen och lägg på färska dillkronor. Låt stå i kylen cirka ett dygn. Recept från Tasteline.se
|
|
|
|
Grosshandlarens är en mellanmörk lager av Märzen och Wienerstil - Bryggd i Sverige. Denna öl är, som all annan lager, kalljäst. Detta innebär bland annat att jäsningen sker vid en relativt låg temperatur (5-10°C). Efter avslutad jäsning lagras ölet i flera veckor innan den är redo för att serveras vid 8-10°C till kräftkalasets frestelser.
|
|
Pajdeg:
150 gram Mat & Bak smör
3,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
2 msk vatten
Fyllning:
400 gram kantareller
0,5 st purjolök
1 klyftavitlök
2 msk Mat & Bak smör
0,25 tsk salt
1 krm svartpeppar
Äggstanning:
3 st ägg
3 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
100 gram Västerbottensost
Topping:
50 gram Västerbottensost, riven
0,5 kruka färsk persilja
|
|
|
|
Pajdeg: Värm ugnen till 180 grader. Skär smöret i bitar. Blanda det med mjölet och saltet till en smulig massa, gärna i matberedare eller för hand. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform och nagga degen med en gaffel. Ställ formen i kylskåp i ca 30 min. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 10 min. Fyllning: Ansa och skär svampen i grova bitar. Låt den "svettas" i en varm stekpanna. Skölj och finstrimla purjolöken. Skala och riv vitlök. Tillsätt smör, purjolök och vitlök till svampen när vätskan kokat in. Stek svamp och lök i smöret tills all vätska har kokat bort. Krydda med salt och peppar. Lägg undan ca 3 msk kantarellfräs till toppingen. Fyll pajskalet med kantarellfräset. Äggstanning: Vispa ihop ägg, grädde, creme fraiche, salt, peppar och ost och häll i pajskalet. Toppa med resterande ost och grädda pajen mitt i ugnen i ca 30-40 min. Kantarellpaj: Toppa kantarellpajen med kantarellfräs och hackad persilja. Servera gärna med en grönsallad. Ät och njut.
Recept från Tasteline.se
|
|
|
|
The Wine Room, en vinklubb för livsnjutare.
Få nyheter, vintips, recept och inspiration!
|
|
|
|
|
|
|
|