Medlemsbrev

Januari 2021

 

Medlemsinformation januari 2021

Som du säkert vet är vården mycket belastad på grund av den rådande pandemin. Slutenvården avseende Covid-19 byggs nu ut och kommer mycket snart att vid behov kunna inkludera vård i storkohorter. Än så länge ryms dessa avdelningar inom SUS lokaler, men är i det närmaste att likna ett fältsjukhus inom sjukhusets väggar. Kom ihåg att uppmuntra din omgivning att följa rekommendationerna från Smittskydd och Folkhälsomyndigheten för att avlasta vården och rädda liv!

På grund av denna belastning har vi valt att inte utlysa några rese- eller auskultationsstipendier i vår, men hoppas att situationen förbättras snart.

Om du testas positivt för Covid-19 och kan ha blivit smittad på jobbet så är det viktigt att anmäla!

Om jag blir smittad av covid-19 på arbetet, kan det vara en arbetsskada?

En del smittsamma sjukdomar kan räknas som arbetsskada. Många smittor som uppstår i arbete inom vården är oftast av övergående karaktär. Men det finns allvarliga smittrisker som till exempel hiv, hepatit c samt det nya coronaviruset (covid-19).

De som kan ha rätt till ersättning vid smittsam sjukdom är anställda inom sjukvården eller anställd i annat arbete där man behandlar, vårdar eller omhändertar person med smitta.

Covid-19 är en smittsam sjukdom som räknas som arbetsskada och finns från och med 25 april 2020 med i en förteckning över sjukdomar som räknas som arbetsskador. Detta gäller även för skador som inträffade tidigare än 25 april.

Det finns krav på att den smittsamma sjukdomen ska kvarstå i 180 dagar.

Arbetstagare kan utsättas för covid-19 i många olika sammanhang, såväl privat som på jobbet. I vissa fall ska arbetsgivaren dokumentera om en arbetstagare har exponerats för ett smittämne i riskklass 3, den klass dit det nya viruset hör. Detta står i 11 § Arbetsmiljöverkets föreskrifter (2018:4) om smittrisker.

Arbetsgivaren är skyldig att dokumentera exponering för smitta som har konstaterats via provtagning och det står klart att exponeringen beror på ett tillbud eller olycka i samband med arbetstagarens arbetsuppgifter.

Arbetsgivare ska dokumentera exponering för covid-19 som har skett på grund av att något brustit i arbetsgivarens system för att förebygga risker.

Vaccinationerna mot covid-19 är igång och en prioriteringsordning avseende personal på SUS finns nu, som i korthet innebär:

1.Intensivvårdsavdelningar
2.Akutmottagningar och ambulanspersonal
3.Infektions- och covid avdelningar
4.Operationsavdelningar
5.Intermediärvårds- och icke-covid avdelningar
6.Vårdavdelningar, icke-covid.
7.Mottagningar
8.Övrig personal (ej i vårdmiljö)

Vill du veta mer finns information på intranätet. Länk

I övrigt välkomnar vi, som alltid, att du hör av dig till ditt klinikombud eller oss i styrelsen vid frågor eller problem.

Vänliga hälsningar från styrelsen för Malmö Läkareförening

 

Dela i social media

Facebook Twitter LinkedIn Email

Malmö Läkareförening
Inga Marie Nilssons gata 25, 2 tr
205 02 Malmö

Tel 040-33 60 40
E-post
Webbplats

 

Medlemsrådgivningen
08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se
Mån–tor 9–17, fre 9–13

 

Medlemsadministration
08-790 35 70
medlem@slf.se
Mån–fre 9–12

 

Följ oss:

Facebook Twitter Instagram LinkedIn YouTube Sveriges läkarförbund

Klicka här för att avregistrera din adress

 

Läs nyhetsbrevet i din webbläsare

Do not click this link

Skickat med Paloma