Foto: Photo by Magnus Lunay on Unsplash
|
Äntligen sommar och för många hembygdsföreningar är det högsäsong och bråda tider. Förhoppningsvis hinner alla även vila upp sig, bada, äta tillräckligt med jordgubbar och göra roliga saker. Här i nyhetsbrevet kommer flera bra sommartips om det är så att fantasin tryter. Det blir inga nyhetsbrev i juli och augusti eftersom kansliet är semesterstängt så nästa brev kommer i mitten av september.
|
Vid riksförbundets årsstämma i Gävle 10-12 maj beslutades det bland annat om en avgiftshöjning från 2026. Beslutet innebär att den del av medlemsavgiften som går till riksförbundet höjs med 10 kronor. Från 13 kr till 23 kronor/medlem i förening. Frågor om höjningen besvaras av rikskansliet. Generalsekreterare Jan Nordwall har skickat ett informationsbrev om detta via mejl till samtliga föreningar. Protokollet och bilder från stämman finns att se och läsa på Hembygdsportalen.
|
Att arrangera midsommarfirande får ju nästan sägas vara hembygdsföreningarnas paradgren. Runt om i länet ser hembygdsföreningarna till att den som vill delta i ett levande kulturarv får dansa runt midsommarstången till klassikern små grodorna, lyssna på stämningsfulla tal och ha picknick i en miljö som är så nostalgiskt traditionsfylld att ögonen tåras.
Många föreningar lägger ut sina firanden på Hembygdsportalen där det är enkelt att se tid och plats för evenemangen. Om du inte hittar något i närheten så kolla på föreningarnas hemsidor där det mesta presenteras.
|
Bilden Kvinna vid lövad midsommarstång finns i Nordiska museets samling på DigitaltMuseum
|
Sommarens upplevelser i hembygden
|
Sverigs hembygdsförbund har förenklat livet för oss som letar efter tips på härliga upplevelser runt om i Sverige, allt från utflykter genom historien till var man kan bo på semestern. Tänk att bo på hembygdsgård! Under sex stycken teman som tex vackra vandringsleder och minnesvärda fikastunder presenteras olika platser att besöka. Hitta din upplevelse HÄR!
|
Upptäck staden genom kvinnorna
|
Stockholms Kvinnohistoriska har släppt sommarens vandringsprogram! I deras stadsvandringar får du följa med på en historisk upptäcktsfärd och du kan välja att vandra genom porrens eller musikpionjärernas historia, lära dig mer om hembiträdets arbetsvillkor, djupdyka i barnmorskans roll i staden eller upptäcka Sveriges första klubb för transpersoner. Guidar dig längs vägen gör ofta en expert på området – en person som själv forskat i eller arbetat med ämnet. Du hittar alla vandringar HÄR.
|
Ut i naturen med naturguiderna
|
Storstockholms naturguider har ett mycket innehållsrikt naturguidesprogram under sommaren. Insekter, fåglar, betande djur och fladdermöss. Blommor, buskar, träd och blåstång. Det finns dagsturer och kvällsturer, tolv söndagar och en tisdag, 3 km - 9 km. Från Stegsholm i söder till Riddersholm i norr. Storstan, hagmarker, skogsområden och skärgårdslandskap och allt med spännande historia som tex järnålder, vikingar, Gustaf III, militären och klok stadsplanering. Du hittar sommaren alla vandringar HÄR.
|
Simon Stålspets och Elin Therese Birkelund
|
I så fall kan ni kontakta Simon och Elin som är en folkmusikduo som med sin musik vill beröra och sprida glädje. Med folkliga visor och melodier som värmer ger de publiken en minnesvärd stund. Repertoaren består av traditionella folkmelodier från Norden, som t.ex. kärleksvisor, ballader och koraler, men även av nyskriven musik och visor som många känner igen. Programmet spänner från det kraftfullaste till det sköraste och blandar melankoliskt vackra melodier med glädjefyllda visor med dansant sväng.
Om ni vill få ett smakprov på musiken eller läsa mer om Simon och Elin kan ni göra det
HÄR och HÄR
De har F-skatt och det går bra att kontakta dem för bokning och/eller mer information
genom att ringa 073 702 21 60 eller skicka ett mejl till info@elintherese.se
|
Inventera gravstenar... innan det är för sent
|
Passa på och njut av blomster och spirande grönska på våra vackra kyrkogårdar – samtidigt som du gör en insats för att bevara minnet av gravstenarna som finns där just nu, för gravstenar är en typ av kulturarv som riskerar att försvinna.
De yngre gravstenar som inte räknas som särskilt kulturhistoriskt värdefulla (de allra flesta) kan plockas bort redan efter 25 år. På 1970-talet startades Gravstensinventeringen som är en databas där bilder och information om gravstenar dokumenteras. Sveriges Släktforskarförbund söker ständigt fler gravstensinventerare. Är du intresserad kan du läsa mer om varför det är så viktigt att dokumentera dem på sidan Rötter. I deras populära databas Gravstensinventeringen dokumenteras och registreras i snitt omkring 2000 gravstenar i månaden. Tack vare hängivna gravstensinventerares flit finns nu över en halv miljon gravstenar att ta del av i databasen.
|
Johannis kyrka och kyrkogård Konstnär: Sjöberg, Josabeth (1812-1882) Stadsmuseet i Stockholm
Inventarienummer SSM 502494
|
RAÄ:s bidrag till kulturarvsarbete
|
Stort grattis till Björkö-Arholma hembygdsförening och Blidö Sockens hembygdsförening som fått pengar från Riksantikvarieämbetet! Björkö-Arholma har fått 185 000 kr för att rädda jordkällaren på hembygdsgården och Blidö har fått 65 000 kr för ett kompletterande museiprojekt. Här kan du läsa hela listan över beviljade bidrag.
|
Digital resa till Brottö skärgårdsjordbruk
|
I Stockholms läns museums nya digitla utställning får vi upptäcka kulturreservatet Brottö. Här kan du utforska livet på gården idag genom filmen Brottö – ett skärgårdsjordbruk eller resa bakåt i tiden i filmen om Brottö gårds historia.
I utställningen får vi en inblick i vardagslivet på en skärgårdsö och också veta mer om hur viktiga korna är för landskapet och den biologiska mångfalden på ön. Vi möter Matts Jansson och Solveig Pettersson som under många decennier förvaltat och utvecklat arvet från tidigare jordbrukare på Brottö. Vi får också bekanta oss med människor som tidigare bott på Brottö gård och hur skärgårdslivet har sett ut från slutet av 1800-talet fram till våra dagar.
|
Korna går i skogen och håller efter så landskapet inte växer igen. Foto: Jenny Bergensten
|
Hitta runstenar med hjälp av Runstensappen
|
Den som letat efter runstenar vet att det ibland är svårt att hitta rätt. Nu finns appen Svenska runstenar som ska förenkla besök till platser där stenar med runskrift finns.
Forskaren Sofia Pereswetoff-Morath vid Stockholms universitet har utvecklat appen och den innehåller för närvarande 1300 av Sveriges cirka 2000 runstenar. Med hjälp av appen kan användare få information om exakt var en runsten är placerad, vilket skick stenen är i och om den är uppmålad, det vill säga om färg som bleknat har fyllts i.
I appen finns alla runstenar som är tillgängliga i Uppland, Södermanland, Gästrikland, Medelpad, Hälsingland,Västmanland, Värmland och Närke. Den kan laddas ner genom App Store eller Google Play.
På Institutionen för svenska och flerspråkighets webbsida kan du som är nyfiken läsa mer!
|
Ny i styrelsen, Gisela Norén
|
Vid Stockholms läns hembygdsförbunds årsmöte i april valdes tre nya ledamöter in i styrelsen. De kommer att presenteras här i nyhetsbrevet och först ut är Gisela Norén.
- Vem är du?
Gisela Norén. Uppvuxen i Norrtälje, Roslagen, med en lång bakgrund från besöksnäringen. I drygt tretton år har jag arbetat med att utveckla och marknadsföra Roslagen. Detta gjordes i nära samverkan mellan regionala turistorganisationer, kommuner, företag och föreningar. Tillsammans med Sensus utbildade vi t.ex. flera hundra stolta Roslagsambassadörer!
Det var också inslag av samarbetsprojekt som "Hållbar destinationsutveckling i Stockholms skärgård", "Hållbar produktutveckling inom natur- och kulturturism för exportmarknaden" i Uppsala län och "Leder i Roslagen" som syftade till att utveckla naturturismen.
Som person är jag nyfiken och drivs av utveckling och att se nya möjligheter. På fritiden ägnar jag mig gärna åt att upptäcka nya platser, vandra med väninnorna eller tillbringa tid i skärgården. Jag älskar att fotografera och möten med nya människor!
- Vilken är din hembygd/hembygder?
Eftersom jag har bott i Norrtälje kommun nästan hela mitt liv, men verkat i större delen av Roslagen så har jag lärt känna flera olika "hembygder" men kanske hunnit få en extra förkärlek för det som finns i min närhet. Rådmansö ligger naturskönt vid havet och Riddersholms naturreservat och det finns ett stort engagemang i föreningen.
- Finns det någon särskild fråga som du brinner för och vill arbeta med i hembygdsrörelsen?
Jag skulle gärna vilja fortsätta att engagera mig i liknande frågor som projektet "Kulturarvet som besöksmål". Hur man kan använda kulturarvet som en resurs vid hållbar platsutveckling.
- Har du tips på något ”smultronställe” i Stockholms län eller kanske något som du tänker vore användbart för medlemsföreningarna att veta?
Det finns många! Alltid lika svårt att välja. Men en levande skärgårdsö som har lyckats bevara sin gamla charm är Arholma. Det är lätt att ta sig dit från Simpnäs (där Björkö-Arholma Sjöfartsmuseum ligger) och det vackra kulturlandskapet bjuder på fina vägar som slingar sig över ön. Här kan man bo kvar på något av vandrarhemmen (om man inte har egen båt) och göra ett besök i båken eller upplevelsemuseet Batteri Arholma. Att sitta på klipporna uppe vid gamla dansbanan och se solnedgången är magiskt!
Välkommen till styrelsen Gisela!
|
Den 7-9 juni firade Swedish American Museum årets längsta dag med en Midsommarfest! Museet ligger i stadsdelen Andersonville i Chicago och för 58:e gången firades midsommar med en stor gatufest. Museet hade en egen "svensk" scen med olika uppträdanden, visde sin nya permanenta utställning “We Are America”, erbjöd svensk mat och ett öltält!
|
Följ oss i våra sociala medier!
|
|
|
|
|
|
|