Nyheter från Stockholms läns hembygdsförbund

Nyhetsbrev

 augusti 2023

 

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Hallå hembygden!

Foto: Anne Nygård, Unsplash

Nu är kansliet öppet igen efter en välbehövlig semester och vi planerar för en härlig höst, men än är det ju faktiskt sommar och full fart på hembygdsgårdarna. Här i nyhetsbrevet kommer lite utvalda tips!

 
 

Aktiviteter i augusti 

Ta del av en härlig sensommaraktivitet i augusti och glöm inte bort att njuta av de sista ljusa kvällarna innan hösten anländer.

Foto: Roberto Sorin, Unsplash

27 augusti:
Slåtter i Pettssons hage

Sorunda hembygdsförening bjuder tillsammans med Naturskydsföreningen in till en slåtterdag i Pettsons hage vid Torpstugan. Under dagen slås och räfsas ängen för att gynna den fina floran. Medtag matsäck, räfsa och lie om du har. Det kommer även finnas möjlighet att låna lie och få en enkel kurs men du behöver i så fall höra av dig innan. Ta gärna med kassar för att ta hem hö till dina husdjur eller som täckmaterial till trädgården! Vägbeskrivning och mer information hittar du här

Tid: kl.11.00-13.00.
Plats: Torpstugan 1, 148 70 Sorunda

Foto: Holger Ellgaard

13, 20 och 27 augusti:
Kaffesöndagar på Trädgårdstorp i Tullinge

Passa på att besöka Botkyrka hembygdsgille under deras kaffesöndagar i augusti! Det blir visning av museet och de gamla husen på området. Du kan även få information om Botkyrka Hembyggdsgilles olika verksamheter som har allt från spelmanslag till vävkvällar och byggnadsvårdsgrupp. Tar du dig med bil finns det parkering, om du åker kollektivt stannar busslinjerna 722 och 723 som går från Tullinge station ca 100 meter från området.

Tid: kl.12.00-15.00.
Plats: Trädgårdstorpsvägen 52, Tullinge.

Foto: Susanne Hallmann

13, 20 och 27 augusti:
Vandring på världsarvet Skogskyrkogården

Följ med Stadsmuseet på en konst-, kultur- och arkitekturvandring genom Skogskyrkogården som funnitds med på Unescos världsarvslista sedan 1944.
Skogskyrkogården räknas till en av den moderna arkitekturens viktigaste skapelser med sin unika förening av det nordiska landskapet, arkitekturen och de enastående utsmyckningarna. Under vandringen får du svaret på frågor som varför ser Sju brunnars stig ut som den gör? Vad är tanken med stenmönstret framför bänkarna i Heliga korsets kapell? Och varför sticker man in nyckeln i ögat på en dödsskalle för att öppna Skogskapellet?

Tid: kl.13.00-15.00.
Plats: Enskede
Biljett: 75-150 kronor, bokas här

 

Bakom bilden

 

Bild 1: Matilda iförd finnmarksdräkten 2023. Foto: Alexandra Berg
Bild 2: Matilda och Amanda under midsommarfirande vid Norra Järva hembygdsförening 2008. Foto: Alexandra Berg

Omslagsbilden på senaste och sista (!) Ledungen var inte nytagen. Fotot togs för 15 år sedan vid ett midsommarfirande. Matilda och Amanda är idag aktiva i hembygdsrörelsen och så även deras mamma Alexandra som är fotografen till dessa bilder. Matilda är flickan som har sin syster Amanda i knät. Idag är Matilda ordförande för Finnmarkens hembygdsförening i Kroktorp i Västerdalarna. De är alla tre drivande och gör ett fantastiskt arbete. De bevarar inte bara byggnader utan de kartlägger gamla bosättningar med mera.

Bild 3: Fotograferad tidningssida från Falu-Kuriren, 7 juni 2023

 

HITTA UTFLYKTSMÅL MED LÄNSMUSEETS BESÖKSMÅLSKARTA

Med hjälp av besöksmålskartan på museets webbplats kan du enkelt hitta intressanta platser och offentliga konstverk att besöka runt om i länet. Du kan också skapa en egen vandring mellan olika platser. Lägg till ett eller flera besöksmål, bestäm i vilken ordning du vill besöka dem och få förslag på hur du bäst tar dig dit. Du kan spara länken, maila den till dig själv eller varför inte skicka den vidare till någon du vill ska se mer av länet!

 

TILL BESÖKSMÅLSKARTAN

Ett av besöksmålen i Botkyrka är Hågelby gård vid sjön Aspen i Botkyrka. Gården uppfördes under åren 1911-1922 av Ericssons grundare, Lars Magnus Ericsson.

Hågelby gård. Foto: Cecilia Pantzar

 

Byggnadsvård i praktiken

Välkomna till två timmar om praktisk byggnadsvård!

Stockholms läns museum anordnar tillsammans med Stockholms läns hembygdsförbund och Gamla Stans kulturbygg tre samtal om hur man kan renovera äldre byggnader med traditionella metoder och material. Tillsammans med snickaren Peter von Gegerfelt, Gamla Stans kulturbygg, pratar bebyggelseantikvarie Stina Hagelqvist, Stockholms läns museum om renovering, skadebilder och lösningar.

Föredragen äger rum vid olika hembygdsgårdar och tar sin utgångspunkt i de problem och renoveringsbehov som finns på respektive byggnad/plats. Grund, fönster, timmer och tak med tillhörande skador är frågor som kommer beröras. Det kommer finnas mycket utrymme för frågor.

Dessutom anordnar Stockholms läns museum ett digitalt föredrag om värme och energieffektivisering i gamla hus.

Föredragen är i första hand riktade till styrelseledamöter eller medlemmar som ansvarar för och/eller arbetar med underhållet av föreningarnas byggnader. Begränsat antal platser.

25 augusti, kl. 13-14.30. Värme i gamla hus. Energieffektivisering med enkla medel
Digitalt. Länk skickas några dagar innan föredraget.

29 augusti, kl. 15-17. Praktisk byggnadsvård
Plats: Hallinge smedja, Salems hembygdsförening. Hallinge gårdsväg. Parkering finns vid ladugården, Hallinge gård. Samåkning rekommenderas då kollektivtrafik saknas.

5 september, kl. 15-17. Praktisk byggnadsvård
Plats: Kungsängens hembygdsgård, Kyrkvägen 22, Kungsängen. Pendeltåg 43 från City till Kungsängens station. 10 min promenad eller buss 559 från station till Kyrkvägen.

7 september, kl. 15-17. Praktisk byggnadsvård
Plats: Kulturladan och Sockenstugan, Ingarö hembygdsförening, Ingarövägen vid Ingarö kyrka. Buss 429, 429X, 430 och 467 från Slussen till Ingarö kyrka.
 

Anmälan skickas till ann@hembygd.se

 

Föreläsning om vård av bilder

100 000 bildminnen - analog och digital vård

Sara Ellenius och Karin Neander från Nordiska museet berättar om analog och digital vård av fotografi med utgångspunkt i den olycka som drabbade museet och blev början på en resa av/till/med massdigitalisering och ökad tillgänglighet. Föreläsningen presenteras av Centrum för fotografi och Stockholms läns museum.

Cirka 100 000 negativ påverkades av en vattenläcka i ett av Nordiska museets negativarkiv i januari 2021. Efter den akuta räddningsinsatsen utvecklades ett pilotprojekt för att tina, separera, behandla, digitalisera och tillgängliggöra de negativ som påverkades av vattenläckan. Genom ett unikt samarbete med Wikimedia Sverige engageras allmänheten att komplettera metadatan för ett urval av bilderna. Projektets produktionsfas påbörjades i september 2022 och avslutas i september 2023 då samtliga 100 000 bilder kommer att tillgängliggöras på DigitaltMuseum.

Plats: Centrum för fotografi (Bjurholmsplan 26, Stockholm)

Tid: Tisdag 19 september kl 18–19

Begränsat antal platser, kom i god tid. Föreläsningen kommer också att livesändas på Instagram.

Facebook event: https://fb.me/e/30K1kHX3n

Foto: Sara Ellenius

 

Dokumentera för framtiden, 8 september

Föreläsning och workshop på Sagobygden i Ljungby

Sagobygden i Ljungby, Kronobergs län, bjuder in till föreläsning och tillhörande workshop om dokumentation. Det går bra att delta digitalt via länk om man tycker det blir en lång resa till Ljungby...

Susanne Nylund Skog, etnolog och forskningsarkivarie på Institutet för språk och folkminnen i Göteborg, håller en föreläsning om dokumentationsinsatser med fokus på intervjuer. Om hur vi kan dokumentera personliga berättelser, vad vi vill föra vidare till framtiden och hur. Sedan blir det workshop på temat och möjlighet att gemensamt diskutera planer och konkretiserar eventuella idéer .

Klockan 9.00-12.00 Kostnad 100 kr inklusive fika om du är med på plats, 50 kr om du är med digitalt. Sista dag att anmäla sig är 25 augusti.

Mer information hittar du här

 

Arkivens dag 2023 – tema: Färg och Form

Föreningsarkiven i Stockholms län bjuder in till ett möte om Arkivens dag

Torsdagen den 31 augusti kl. 14:00 – 16:00 på Stockholms Stadsarkiv, sal Asplund. Syftet med mötet är att inspirera och underlätta informationsutbyte mellan arrangörer i Stockholms län kring arrangemang och marknadsföring.

Läs mer om mötet och hur du anmäler dig här

 

Lennarts hörna - boktips

Försvunna hus på Lidingö

Av Patrik A. Edgren, Ibb Jessen, Carl-Henrik Ankarberg. Lidingöboken 2023. Lidingö hembygdsförening 2023.

I lika hög grad som ett lokalsamhälles utveckling speglas i den befintliga bebyggelsen är alla hus som inte längre finns kvar också en mätare på graden av förändring. Detta förhållande har för Lidingös del resulterat i en spännande bok som berättar om ett stort antal byggnader som en gång funnits på ön i den inre delen av Stockholms skärgård.

Det möjligen självklara påpekandet bör dock göras att detta inte är en inventering av samtliga byggnader som är borta. Författarna har koncentrerat arbetet ”på olika offentliga byggnader och karaktärsskapande hus i stadsbilden” vilket påpekas i förordet. Att detta urval kunnat få så många detaljrika och levande berättelser kan vi, utöver författarnas personliga kunskaper, tacka det rika källmaterial som boken stadigt vilar på. Hembygdsföreningens omfattande bildarkiv tillsammans med privata samlingar har gjort det möjligt att återuppliva alla hädangångna byggnader. Till detta kommer det stora lokala pressmaterialet i form av Lidingö tidning samt övrig Lidingölitteratur.

Försvunna hus på Lidingö är verkligen något mycket mera än en förteckning över hus som inte finns kvar. Inte sällan växer texterna till de olika husen ut till små kulturhistoriska uppsatser som rymmer såväl bredare samhällsperspektiv som intressant personhistoria. Emellanåt får vi också ta del av författarnas personliga minnen i form av kortare kommentarer till de olika husen, bidrag som i hög grad gör dessa levande igen. Härigenom blir Försvunna hus på Lidingö ett gott exempel på en av hembygdsrörelsens viktigaste uppgifter; att levandegöra den lokala historien.

Med mina barn- och ungdomsår på Lidingö, från slutet av 1950-talet fram till mitten 1970-talet, bjuder boken en tidsresa som väckt många slumrande minnen. Låt mig därför bidra med en liten tilläggsuppgift gällande byggnad 5:36 Elna Larssons Textilaffär, Södra Kungsvägen 149 (sid 71): Sedan affärsverksamheten upphört användes huset under flera år som möteslokal för Lidingö-Breviks sjöscoutkår.

Lennart Rosander

 
 

Svenska dagstidningar fram till 1906 fritt tillgängliga

Nu finns alla Kungliga bibliotekets svenska dagstidningar fram till år 1906 i digital form. Söktjänsten innehåller 6,6 miljoner sidor som är helt fria att ta del av – framför allt från dagstidningar, men också en del tidskrifter. Läs mer här

 
 

Ut i naturen med naturskyddsföreningen

Stockholms naturguider har släpt ett nytt naturguidesprogram. Här finns mycket att välja på: betesmarker, skärgårdslandskap, storskogar med mossar och myrar. Fåglar, fladdermöss, kemi, de Geer moräner och filosofi. Växter naturligtvis och sannolikt en hel del insekter och småkryp. Det finns mycket att se och upptäcka i vår fina natur och med en naturguide vid sin sida blir det ändå mera.

Stockholm, Nacka, Huddinge, Botkyrka, Värmdö, Vaxholm och Sigtuna kommuner.
Söndagar och en fredagkväll. Ingen föranmälan, de ställer aldrig in. Läs hela programmet här

 

Sjön Judarn. Foto: Johan Pontén

 

Varför inte en tur runt sjön Judarn?


SÖNDAG 10 SEPTEMBER
Gör en lättvandrad tur i ett stycke trivsam skogsnatur runt sjön Judarn. Här finns geologiskt riksintressanta de Geer moräner från istiden, skålgropar från bronsåldern och en 1700-talsryssmur som visat sig vara ett odlingsröse från 1800-talet. Så vad är beständigt och vad förändras i ett landskap? Arrhenius som först förklarade sambandet koldioxid och växthuseffekt såg de ökade utsläppen vid 1900-talets början som ett löfte om att vi skulle slippa nästa istid. Så hur tolkar vi vad det är vi ser och vad är det vi behöver/borde göra? Samling kl 13:00 vid Åkeshovs slott (T-bana Åkeshov).

Uppsats om hembygdsföreningars ideella textilförvaltning

I våras skickades en länk till en enkät ut till alla föreningar inför en C-uppsats om hembygdsrörelsens ideella textilförvaring Eftersom allt är byggt på ideella krafter så gör vi så gott vi kan. Uppsatsen, skriven av Anna-Linnéa Åsblom, är nu färdig och går att läsa digitalt här 50 föreningar, en från Stockholms län, svarade på enkäten, som är väl värd att läsa.

 

Från arkivet: 

 

I augusti 1986 höll Stockholms läns hembygdsförbund i ett forntidsläger för barn och ungdomar i Älta. På lägret fick barnen bland annat bära vikingakläder, göra egna läderarbeten, spela teater, testa på järnsmide och ta del av pilbågsdemonstration av historiska museet. Det måste ha varit ett mycket trevligt och lärorikt läger för alla inblandade!

 
Följ oss i våra sociala medier!
Facebook Instagram
 

Klicka här för att avregistrera din adress

 
 
Nyhetsbrev och marketing automation
Do not click this link