Nyheter från Stockholms läns hembygdsförbund

Nyhetsbrev

mars 2024

 

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Snart är det årsmöte!

Flygfoto över Huddinge, 1965. Foto: Ahrenbergsflyg.Stockholms läns museum, flygbildssamlingen.

11 april träffas vi på Folkes i Huddinge centrum. Både för att fira att Huddinge hembygds-förening fyller 80 år och för att hålla årsmöte för förbundet. Ni har väl inte glömt bort att anmäla er? Sista dag att göra det är 28 mars och i Hembygdsportalen finns all viktig information.

 

Årets hembygdsförening

Styrelsen i Stockholms läns hembygdsförbund har nominerat Blidö Sockens hembygdsförening till den rikstäckande tävlingen Årets hembygdsförening.

I motiveringen kan man läsa att Blidö är en socken som präglas av en typisk blandning av fast boende och fritidsboende vilket också är synligt bland föreningens medlemmar. Under de senaste 20 åren har hembygdsföreningen utvecklat sin verksamhet i betydande grad och blivit drivande i en rad frågor som inte bara rör det lokala kulturarvet och kulturarvet som besöksmål utan även aktuella samhällsfrågor. Hembygdsföreningen är en av elva aktiva föreningar som bildar ”Blidöbygden – Utveckling i Samverkan – BUS”. Ett paraplyorgan för att utveckla bygden i dess helhet.

Om du vill läsa hela motiveringen så hittas den i Hembygdsportalen

Foto: Ann Pettersson. Installation i Silversmedens hus, Blidö.

Aktiviteter i mars-april

Förutom årets höjdpunkt, förbundets årsmöte 😊 så är det många spännande aktiviteter på gång i hembygden. Här är ett axplock!

18 mars

Roslagsbanan – en tågtidsresa

Hos Sankt Eriks Gille Roslagsbro visar Jonas Westberg gamla foton och berättar om Roslagsbanans spännande historia. Det blir häftiga bilder med tågen, miljöerna och människorna i en föränderlig tid – och om en udda spårvidd. Ta gärna med egna foton och berättelser. Fika till självkostnadspris 30kr.

20 mars

Föreläsning om korgtillverkning

Botkyrka Hembygdsgillebjuder in till föreläsning på Trädgårdstorp där Zoltan Örhalmi visar hur man tillverkar korgar. Maria Örhalmi berättar om korgflätning. Under kvällen säljs lotter där vinsten är en handflätad korg av Zoltan. Dessutom blir det gemesamt fika.

22 mars

Prova på danslekar inför midsommar

Hos Sorunda Hembygdsföreningkan den som känner behov av att fila på ringdans-kompetensen inför midsommarfirandet ta chansen. Sorunda Hemslöjdsvänner bjuder in alla att komma och prova på olika danslekar inför årets midsommarfirande. Inga förkunskaper krävs och evenemanget passar alla intresserade i åldern 1-100 år. Kostnaden är 20 kr vilket betalas på plats.

18 april

Visning av konstverket Teknisk Sonat 

Tyresö hembygdsförening visar Konstverket Teknisk Sonat som består av ca 75 000 mosaikbitar och skapades av Tyresökonstnären Björn Jonson 1961. Bernt Karlsson, berättar om konstverkets historia och framtagande efter 30 år.

Charlotte Gyllner, konstansvarig på Tyresö kommun, berättar om konstnären Björn Jonson. Fri entré. Föranmälan via tyreso.se/biljetter. I samarrangemang med Tyresö kultur- och fritidsförvaltning.

 

Statistik 2023

Foto:Martin Martz, Unsplash

Nu är statistiken sammanställd utifrån riksförbundets årliga verksamhetsenkät, och i Stockholms län besvarade 77 av 119 föreningar enkäten. Den regionala svarsfrekvensen var 65 % jämfört med 58 % för hela landet. Under år 2023 genomförde medlems-föreningarna i Stockholms län 2 200 evenemang för 210 000 besökare, och ni lade ner 252 000 timmar i ideellt arbete. Bra jobbat! Statistiken finns att ta del av på Hembygdsportalen.

Stockholms läns hembygdsförbund hade med egna frågor i enkäten:
Får föreningen det stöd ni behöver av ert regionala förbund?
Vad vill föreningen att det regionala förbundet ska arbeta mer med?

Vi har inte hunnit analysera svaren ännu men detta är något styrelsen kommer att arbeta med och följa upp under året.

 

Hyllmeter åt kvinnorna - från 200 nomineringar till två vinnare

Projektet "Hyllmeter åt kvinnorna" syftar till att jämna ut jämställdhetsglappet i arkiven och synliggöra kvinnors historia i Stockholms län. Genom att avsätta plats på hyllorna i länsmuseets arkiv årligen skapas en plattform för att lyfta fram något eller någon som har betydelse för kvinnohistorien, men som kanske vanligtvis inte hamnar i arkiven.

Först ut att arkiveras i projektet Hyllmeter åt kvinnorna är Kristiina Kolehmainen (1956–2012), bibliotekarie som grundade Serieteket, och Hammarby damfotbolls säsong 2023 som följdes av en enorm och växande supporterskara med en läktarkultur som uppmärksammades världen över. Nu börjar arbetet med att samla in material och att sammanställa handlingar, för att i november – på Arkivens dag, lägga materialet på hyllan i länsmuseets arkiv.

Hyllmeter åt kvinnorna är ett samarbete mellan Stockholms läns museum och Stockholms Kvinnohistoriska. Initiativet är också en del av Arkivism – Stockholms Kvinnohistoriskas stora satsning för att hitta, lyfta och bevara kvinnors berättelser. I år hade Stockholms läns henbygdsförbund den stora äran att sitta med i juryn!

 

Fördjupat samarbete med Sensus

Förbundet har ett samarbetsavtal med studieförbundet Sensus sedan många år. Tack vare vårt samarbete har vi tillgång till en egen Zoomlicens som också lånas ut till medlemsföreningarna och vi har möjlighet att låna loklar vid träffar och föredrag. Nu tar vi samarbetet till en högre nivå och går in med en gemensam ansökan till Allmänna Arvsfonden. Arbetsnamnet är I sällskap och under året kommer mer information.

Gunhild och Sigrid Rossanders donationsfond 2024

Forskningsanslag delas ut från Stiftelsen Gunhild och Sigrid Rossanders donationsfond för att främja vetenskaplig forskning som berör äldre bebyggelse inom Stockholms stad. Hit räknas även bebyggelse från hela 1900-talet.

En till två gånger per år delar fonden ut mellan 20 000 och 100 000 kronor till angelägna projekt. Anslag kan lämnas för forskning inom olika vetenskapliga ämnen som arkitektur- och bebyggelsehistoria, konstvetenskap, etnologi, kulturgeografi, arkeologi, historia och ekonomisk historia.

Skicka din ansökan senast 31 maj 2024 till stadsmuseet@stockholm.se
För vidare upplysningar kontakta Stadsmuseet på mejl eller telefon 08-508 31 605.

 

Nordbor

Foto: Hendrik Zeitler, Nordiska museet

Nordiska museets nya utställning Nordbor har skapat publikrusning, med all rätt! Det är en fantastisk utställning som skildrar rörelser, möten och förändringar genom århundradena och tar fasta på viktiga brytpunkter och händelser som format historien. Den kronologiska berättelsen tar besökaren på en resa genom historien med fokus på tre historiska spår: Natur, Familj och Tanke. Röster från historiens vardagsliv vävs samman med både vardagliga och ikoniska föremål.

Nu finns även podden”Folkets historia”med Anders Lundin som berättare. Här lyfts folkets historia fram, kungarna syns inte till.

 

Från arkivet: Glad påsk 

Foto: Uppsala-Bild, DigitaltMuseum

Vi önskar glad påsk med påskkärringar från Uppsala, april 1965. Bilden kommer från Upplandsmuseets samling i DigitaltMuseum. Snart hittar man även våra bildsamlingar och de föreningar som vi samarbetar med i Kollektiv kulturarv i DigitaltMuseum.

 
Följ oss i våra sociala medier!
Facebook Instagram
 

Klicka här för att börja prenumerera på nyhetsbrevet

Klicka här för att avregistrera din adress

 
 
Nyhetsbrev och marketing automation
Do not click this link