Nyheter från hembygdsförbundet

Nyhetsbrev

september 2023

 

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Äntligen höst!

Foto:Mats Havia på Unsplash

Vi är nog många som har hösten som en favoritårstid, den känns som den egentliga starten på arbetsåret och man har kvar energi efter sommarens ledighet. Dessutom har man inga förväntingar på att det ska vara soligt och härligt, allt som inte är regn och blåst känns som en ren bonus! När det dessutom finns fullt av svamp i skogen och äppelträden dignar är det lätt att vara lycklig.

 
 

Aktiviteter i september

Det händer mycket i september, både i form av webbinarier, kurser och träffar. Här kommer ett urval och vill du se mer är ett bra tips att titta in på Sveriges Hembygdsförbunds kalendarium.

Källa: Kollektivt kulturarv : Stockholms läns hembygdsförbund

Sven Söderkvist tecknar Hersby, Sollentuna hembygdsgård för informationsfoldern 1980.

24 september:

Stockholms läns museum samlar bilder och berättelser från Täby

Det byggs för fullt vid den gamla galoppbanan och kanske har du märkt att det hamras och byggs lite var stans i kommunen? Stockholms läns museum samlar nu bilder och berättelser om en plats i förändring – för framtiden. Var med och skriv historia tillsammans med länsmuseet.

Den 24 september mellan klockan 12–15 är museeet på plats på Täby Park dagen i Showroom på Galoppvägen 3 i Läktarbyggnaden. Välkommen förbi och prata minnen och tankar om Täby. Du kan också lämna in din berättelse, museets personal visar på plats hur du gör. Läs mer om insamlingen

26 september:
Idéresan - så lockar föreningen fler besökare

Nu har Stockholms läns hembygdsförbunds temagrupp Kulturarvet som besöksmål tillsammans med SHF utvecklat och förenklat det vi kallar Verktygslådan för att sänka trösklarna för föreningar som vill utveckla verksamheten kring aktiviteter och besöksmål. Anmäl dig till webbinariet så får du reda på mer om handledningen som går under namnat Idéresan! Du kan välja mellan 26/9 och 25/10. Läs mer och anmäl dig här.

27 september:
Kolmila på Gålö

Hembygdsföreningen Gålö Gärsar hälsar välkomna till skogen och kolmilan vid Noor på Gålö. Milan tänds onsdagen den 27e september och beräknas kola ca tio dagar. Det går bra att besöka milan när som helst under dessa dagar då milarna vaktar och klappar milan dygnet runt. Förutom den kolande milan kommer det bjudas på högklassig musikunderhållning under specifika tider. Även fiket kommer att vara öppet med kolbullar och kaffe. Läs mer om milan och förenigen Gålö Gärsar

 

Nytt från hembygdsförsäkringen

 

Nar ni koll på er försäkring? Nu finns möjligheten att få en e-postfaktura (praktiskt när postgången svajjar...) och om ni deltar i den kostnadsfria distansutbildningen Säker föreningsgård belönas ni med diplom samt en självriskcheck värde 10 500 kr. Läs mer om hembygdsförsäkringen

 

Nyfiken på Heimbygdametoden?

I höst har du chansen att lära dig mer! Då blir det nämligen både en studiecirkel för föreningsaktiva som vill utveckla sitt föreningsarbete och en cirkelledarutbildning för den som vill lära sig att hålla i processen själv!

Heimbygdametoden- en förändringsprocess för föreningsföryngring är ett metodmaterial som tagits fram av Kristina Ernehed, Heimbygda, för Sveriges Hembygdsförbund. Metoden utgår från det föryngringsarbete som Heimbygda jobbat med de senaste åren och handlar om stärka engagemanget och föreningen för att kunna nå nya målgrupper och bli fler. Hösten 2023 håller Kristina två kurser i metoden, dels en för föreningar som vill jobba med metoden, dels en för de som vill bli handledare för metoden.Sista datum att anmäla sig till studiecirklarna är den 22 september och du kan anmäla dig här.

 

Delta i berättelsen om vårt kulturarv – lämna ditt förslag till Sveriges förteckning

Luciatåg, knäckebröd, snapsvisor och Hammarkullenfestivalen – allt detta är exempel på immateriella kulturarv i Sverige. Nu kan du vara med och bestämma vad som ska finnas med på Sveriges förteckning. Lämna ditt förslag senast den 31 oktober! Läs mer här

 

Handbok om förvaltning av kulturmiljöer

För att kunna bevara och vårda kulturmiljöer krävs en metodisk och långsiktig förvaltning. Riksantikvarieämbetet har därför tagit fram en webbaserad handbok som ett stöd till dig som arbetar med förvaltning av kulturmiljöer.

Syftet med handboken är att öka kunskapen om förvaltning av kulturmiljöer och ge förbättrade förutsättningar att ta fram ändamålsenliga förvaltningsverktyg. Tanken är också att handboken fortsatt ska kunna vidareutvecklas och byggas ut efter aktuella behov och nya förutsättningar. Här hittar du handboken

 

Open House Stockholm

Allmänheten bjuds in till gratis guidade visningar av stadens mest unika och spännande byggnader och platser 29 september-1 oktober. Festivalen syftar till att involvera allmänheten i stadens utveckling och stimulera intresset för arkitektur och samhällsbyggande. Festivalen arrangeras i hela Storstockholmsområdet av den ideella föreningen Open House Stockholm. Här hittar du programmet som är fyllt av spännande miljöer att besöka.

 

Från arkivet: 

Hembygdsförbundets kurs i reprofotografering 27 oktober 1977. Hans Carlén, Göran Furuland och Arne Collmo diskuterar stativ med kursledaren. Skymd Stefan Hamilton.

Hur ser behovet av kurser ut idag? Hör gärna av er med önskemål och tips till info@stockholmshembygd.se om vad ni tycker att vi ska arrangera för kurser.

 
Följ oss i våra sociala medier!
Facebook Instagram
 

 

Klicka här för att anmäla dig till nyhetsbrevet

 

Klicka här för att avregistrera din adress

 
 
Nyhetsbrev och marketing automation
Do not click this link