Nyhetsbrev från Stockholms läns hembygdsförbund

Nyhetsbrev

november 2023

 

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Omfamna eller lura mörkret?

Foto:Nikolett Emmert on Unsplash

Det är lika svårt att vänja sig varje år, när skiftet till vintertid sker och det är mörkt när man går till jobbet och ännu mörkare när man kommer hem. En del hanterar det genom att kalla den här tiden för Novent. Det innebär att man slår ihop november och advent för att göra den långa (och mörka) månaden fram till december lite ljusare och mer uthärdlig. Novent är ett nyord, ett så kallat teleskopord bildat genom sammanlagning av november och advent. Eller så deltar man i några av hembygdsrörelsens alla härliga evenemang. Alla sätt som funkar är bra och i vanlig ordning så gör man precis som man vill.

 
 

Aktiviteter i november

I november händer det mycket, ibland är det svårt att hinna med allt som ska göras och att ta del av alla möjligheter som erbjuds. Vi hoppas i alla fall att några av våra kurser och träffar ska passa just dig, välkommen att anmäla dig!

Foto: okänd
Sture Wärlinder samlade på vår akustiska historia och över 10 000 läten spelads in.
Bild: Stockholms läns hembygsförbund.

23 november:
Intervjuer och insamling - kom igång med din samtidsdokumentation

Moa Beskow, etnolog från Stockholms läns museum, om vikten av att samla samtidens berättelser. Under kvällen får ni lära er mer om intervju som metod och får tips och råd kring hur ni kan sätta i gång med en egen samtidsdokumentation. Vi bjuder på fika. Anmäl dig till ann@hembygd.se senast 17 november och läs mer HÄR.

30 november:
Bind din egen julkrans

Ta chansen att lära dig hur du binder din egen julkrans på Ektorpet, Waldemarsudde. Trädgårdsmästare Marina Rydberg ger dig tips och råd – och du får ta med dig din krans hem! Läs mer HÄR.

2 december:
Halmslöjd till jul 

Slöjdföremål i halm är enkla och billiga att tillverka och har gjorts i många hundra år som enkel hemslöjd. Nu bjuder vi in till en halmworkshop med jultema!

Under en dag lär du dig grunderna att slöjda i halm och du får prova på att göra stjärndekorationer, tomtar, änglar, kransar, halmkronor mm som du dekorerar efter tycke och smak. Du behöver inga förkunskaper i hantverk för att gå workshopen. Ulla-Britt Torstensdotter som leder dagen är erfaren kurshandledare med specialitet på halmslöjd. Läs mer HÄR.

8 december:
Julens nötter, frukter och kryddor

Lär dig mer om julens nötter, kryddor och frukter av trädgårdsintendent Karin Martinsson på Bergianska trädgården. Dessa godsaker har många användningsområden, och i växthuset kan vi också se vilka plantor de kommer ifrån. Läs mer HÄR.

 

Hembygdsförsäkringen

 

Hembygdsförsäkringen är en medlemsförmån för föreningar anslutna till Stockholms läns- och Sveriges hembygdsförbund. Grundförsäkringen som ingår i medlemsavgiften omfattar ansvars-, förmögenhetsbrotts-, rättsskydd och olycksfallsförsäkring.

Säker föreningsgård är en kostnadsfri distansutbildning som kan genomföras när, hur och var du vill. I utbildningen lär du dig vilka de vanligaste skaderiskerna i föreningsgården är, hur dessa förebyggs och hur försäkringen gäller. Hur förebygger ni brand-, vatten- och inbrottsskador? Vad är viktigt att tänka på inför uthyrning? Och vilka skyddskrav ställs på er från försäkringen? Väljer ni att certifiera er som en Säker föreningsgård belönas ni med diplom samt en självriskcheck värde 11 400 kr. Läs mer och anmäl er för att gå utbildningen.

 

SVT Dokumentär

Sveriges Television gör en dokumentärserie om Sverige under krigsåren och söker personliga berättelser från hela landet. De söker filmer, bilder, brev, ljudinspelningar, dagböcker - och om personer ännu är i livet, intervjuer - av och med folk som har upplevelser av andra världskriget. Har du tips? Kontakt då gärna Pernilla Waern, pernilla.waern@svt.se , 070-710 07 81.

 

Foto: Holger Ellgaard. CC BY-SA 3.0

Begravningsplatserna som kulturarv ska bevaras

Vid ett antal tillfällen har frågan om förändringar på allmänna begravningsplatser diskuterats i länsförbundets styrelse. Det är ett allmänt intresse att bevara begravningsplatsernas kulturhistoriska värde. Men detta hotas av att bland annat nya seder för begravning, av att gravrätter sägs upp och att gravstenar tas bort. Kyrkogårdarna kan därmed förlora sitt ortsspecifika uttryck. Det bör bevakas.

Begravningsplatser skyddas av regler i kulturmiljölagen, dels platsen som helhet, dels detaljerna som bidrar till helheten. Länsstyrelserna har ansvaret att pröva förändringar och i vilken mån en gravanordning enskilt eller som en del av helheten besitter värden som bör bevaras. Ett antal rättsfall under senare tid finns som rör detta. Det är beslut av Länsstyrelsen Skåne som prövats av förvaltningsdomstolar i alla nivåer.

I detta sammanhang kan hembygdsrörelsen bidra med värdefulla kunskaper. År 2020 sammanställde Sveriges Hembygdsförbund en utmärkt handledning i ämnet för hembygdsrörelsen – ”Begravningsplatsernas kulturarv”. Den kan hämtas från nätet. https://filer.hembygd.se/shf/uploads/files/2020/11/02/Begravningsplatsernas%20kulturarv.pdf. Där ges även tips om hur hembygdsföreningarna kan bidra och samverka rörande detta kulturarv, bland annat då kyrkogårdsförvaltningarna ska upprätta vård- och underhållsplaner för bevaringsplatserna och vid prövning av förändringar av platserna så att kulturvärdet inte väsentligen minskar eller förvanskas.

 

Gemensamt medlemssystem?

Sveriges hembygdsförbund har fått i uppdrag av riksstämman att utreda förutsättningar för ett gemensamt medlemssystem. Många andra folkrörelseorganisationer har gemensamma lösningar som förenklar medlemsföreningarnas administration, fakturering och kommunikation med medlemmarna. Sådana lösningar förenklar också uppdatering av kontaktuppgifter inom organisationen. Hembygdsrörelsen saknar detta och vi behöver veta om det är något som efterfrågas.

Som ett led i det arbetet behöver riksförbundet veta mer om hur medlemsföreningarna arbetar i dag. Vilken typ av lösning har ni för medlemsregister och hur får ni in medlemsavgifterna? Hur tycker ni att det fungerar etc. Vi hoppas därför att ni kan besvara en enkät.

Era svar är nödvändiga om riksförbundet ska kunna gå vidare. Ett gemensamt medlemssystem är en större satsning som kommer att ta minst ett par år att realisera och troligen också medföra en högre medlemsavgift. Den kostnaden ska ställas mot vad ni behöver betala i dag. Det finns ett stort värde i ett system som är anpassat just efter våra behov. Vi behöver hushålla med ideella krafter och därför bör det administrativa arbetet vara så enkelt som möjligt. Sista datum att svara är 24 nov.

Här hittar du enkäten Tänk på att undvika att skicka flera svar. Ett svar per förening räcker.

Har du frågor gällande denna enkät kontakta Susanne Salomonsson, SHF:s kansli, susanne.salomonsson@hembygdsforbundet.se.

 

Foto: Daniel Bäckström
En förvandlad stad Stockholm förr och nu. Av Karl Kadhammar. Bokförlaget Max Ström. Stockholm 2023.

Lennarts läshörna

Vid länsförbundets årsmöte den 22 mars 2023 delades traditionsenligt förbundets kulturpris ut. Denna gång till författaren och fotografen Karl Kadhammar med professionell hemvist på Sveriges Radio. Kadhammar prisas för sitt konto på Instagram som med bilder från förr och nu skildrar Stockholms utveckling under mer än hundra år. Den fotografiska expeditionen startade pandemiåret 2020 och har snabbt fått ett stort antal följare (52 600 den 11/11 2023). Hans fotografiska metod är lika enkel som genial. Äldre Stockholmsbilder från de rika samlingarna i flera museer får möta Kadhammars nytagna där han med mobilkameran noggrant placerat sig på samma plats som dåtidens fotografer.

Nu har denna digitala framgångssaga fått en högst fysisk fortsättning när ett urval av bilderna samlats mellan hårda pärmar i en snygg bok från Max Ström. Ett bevis på det stora intresset för Kadhammars bildberättande är att boken bekostats genom att ett stort antal personer förbeställt och betalat boken innan den kommit ut, crowdfunding på modern svenska.

Bildmötena har i boken delats upp i tre huvudavdelningar: människan, rummet och tiden. Men inte oväntat flyter dessa gränser. Människan finns nästan alltid med i rummet och tiden är ju den aspekt hela boken handlar om. Vad tiden gör med människorna och staden blir den övergripande frågan.

En bild säger visserligen mer än tusen ord men En förvandlad stad skulle inte vara den intresseväckande Stockholmsskildring som den är utan Kadhammars texter. För även om bilderna spelar huvudrollen så kompletterar texterna bildmaterialet på ett utmärkt sätt. De växer inte sällan ut till personligt färgade berättelser genom en väl avvägd blandning av fakta och författarens egna reflektioner.

Lennart Rosander

 

Diplommottagare vid förbundets årsmöte 1984.Foto: Okänd.

Årsmöte 11 april 2024

Skriv in i almanackan redan nu - Stockholms läns hembygdsförbunds årsmöte är den 11 april 2024, kl.14.00 i Huddinge Kulturhus Folkes. Huddinge Hembygdsförening som firar 80 år är värdar. Kallelse kommer att skickas till alla medlemsföreningars kontaktpersoner men redan nu kan ni börja fundera på om ni vill lämna in en motion eller nominera någon till vårt hedersdiplom. Sista datum för att lämna in motion samt nominera till hedersdiplom är 31 januari 2024.

 

Från arkivet: 

Foto: Erik Jarneberg. Creative Commons - Erkännande-Ickekommersiell

29 november firas vinylskivans dag, då uppmärksammas vinylskivans betydelse och dess unika egenskaper som musikmedium.Den första vinylskivan tillverkades redan på 1930-talet, men det var inte förrän på 1950- och 60-talet som den verkligen slog igenom. Trots att digitala musikformat har tagit över marknaden, har vinylskivan gjort en stark comeback de senaste åren. Många musikälskare värdesätter den unika ljudkvaliteten och det fysiska formatet som vinylskivan erbjuder. Grattis vinylskivan!

Tyvärr har vi inga bilder på vinylskivor i vårt arkiv så istället visar vi en bild från Täby hembygdsförenings samling i Kollektivt Kulturarv. Bilden föreställer en sextett från omkring 1920 (bild nr. se_ab_tahf_1176). Om sextettens musik skulle ha getts ut på skiva så hade det kanske varit en grammofonskiva.

 
Följ oss i våra sociala medier!
Facebook Instagram
 

Klicka här för att börja prenumerera på nyhetsbrevet

Klicka här för att avregistrera din adress

 
 
Nyhetsbrev och marketing automation
Do not click this link