Nyhetsbrev

januari 2024

 

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

God fortsättning!

Foto: Émile Séguin,Unsplash

Hoppas att ni alla fått lagom dos av både välfötjänt vila och inspiration under helgerna. På kansliet gläds vi över snön även om det också knotas över inställd kollektivtrafik, isfläckar och moddiga gångvägar. Men en vit vinter är underbart!

 

Viktiga datum att hålla koll på

19 januari sista dagen att skicka in föreningens medlemsantal. Skicka till ann@hembygd.se och använd gärna underlaget för årsrapport.
22 januari sista dagen att skicka in medlemsenkäten från Sveriges hembygdsförbund
31 januari sista dag att skicka in motion till Stockholms läns hembygdsförbunds årsmöte. Skicka till ann@hembygd.se
11 april Stockholms läns hembygdsförbunds årsmöte, mer information kommer

Aktiviteter i januari

Nu i början av året släpps alla möteskalendrar för både digitala och fysiska möten, här kommer ett axplock...

17 januari 

Kulturarv i fokus - ny seminarieserie hos Isof

Seminarieserien som genomförs av Institutet för språk och folkminnnen (Isof) är tänkt att vara en mötesplats där utövare, kulturarbetare, forskare, föreningsaktiva med flera kan mötas och utbyta erfarenheter.

På premiären den 17 januari deltar Isa Holmgren från organisationen Folk You. Hon berättar hur Folk You jobbar för att stötta och engagera unga kulturutövare som vill ta saken i egna händer och arrangera festivaler, driva projekt eller föreningar inom folkkultur. Vi får även ta del av hennes bästa tips för att nå ut till unga och arrangera ett lyckat evenemang för dem.

När: 17 januari 2024, kl. 15–16
Var: Digitalt, via Zoom.
Anmälan: Krävs men deltagande är kostnadsfritt

25 januari

Nå ut! Sociala medier som verktyg

Hur man med små medel och en dos kreativitet, kan etablera sig och nå ut med sitt budskap på sociala medier. Kursen tar avstamp i hur Livrustkammaren med god planering och humor nått ut till sina följare.

Föreläsningen hålls digitalt kl 9.00 - 10.30. Evenemanget är kostnadsfritt. Observera att föranmälan krävs. Om ni anmält er och inte kan närvara på kursen måste ni meddela detta. Om ni inte meddelar frånvaro debiteras ni 200 kr. Genom att meddela oss får de som står på väntelista chansen att gå kursen. Anmäl dig här!

När det passar dig

Följ med på en digital stadsvandring i Sollentuna

Vill du delta i en aktivitet men tycker det är för halt för att gå ut? Följ då med på en digital stadsvandring! I utställningen Sollentuna stories följer vi med på en digital stadsvandring i Sollentuna, från Tureberg till Helenelund, Edsberg, Rotebro och Häggvik.

Genom sollentunabornas minnen och fotografier får du ta del av personliga berättelser från områden som står inför stora förändringar. Berättelserna bjuder in till att upptäcka hemliga lager av platserna. Här hittar du den digitala vandringen.

31 januari

Så skyddar vi hembygdsgårdarna - ett webbinarium om Hembygdsförsäkringen 

Sveriges hembygdsförbund bjuder in dig som vill veta mer om hur vi bäst skyddar hembygdsrörelsens byggnader, föremål och samlingar samt hembygdsföreningarnas ekonomi.

Webbinariet hålls kl. 18-19.30 och går djupare in på olika skadeförebyggande åtgärder samt vilka rabatter, bidrag, självriskreduktioner med mera som er förening kan ta del av. En inblick ges också till vilka skyddskrav som ställs på föreningarna samt vanliga fallgropar som drabbat andra föreningar. Anmäl dig här!

 

Vill du följa med på Idéresan?

Idéresan är en handledning för att utveckla föreningens aktiviteter och besöksmål. Den nya handledningen är en utveckling och och förenkling av det vi kallar Verktygslådan som innehåller stöd för föreningar som vill utveckla sin verksamhet gentemot besökare utan att behöva lägga väldigt många extratimmar på att komma upp på banan.

Inom förbundet har vi en temagrupp som arbetar med hur man tar fram och sedan kommunicerar/marknadsför aktiviteter och verksamhet för att fler ska få tillgång till länets kulturarv, skapa förutsättningar för ökat engagemang och stärka hembygdsföreningarnas ekonomi. Alla i gruppen har deltagit i processen att ta fram aktiviteter i sina egna föreningar och nu finns möjligheten att genom dem få stöd i en alldels egen process.

Om du tycker att detta låter intressant för din förening så kontakta hembygdskonsulent Ann Pettersson på ann@hembygd.se, ju förr desto bättre. Du kan också ladda hem handledningen och läsa mer.

 

Varning för bluff

Upplands Väsby hembygdsförening har tagit emot bluffmejl med ett "erbjudande" som till förvillelse liknar en vanlig faktura av företaget Network Hosting. Ingen seriös firma med andra ord. Det är inte osannolikt att de köpt in adresser till flera hembygdsföreningar och valt att sända sina ”erbjudanden” just i mellandagarna. Är man inte uppmärksam så är det lätt att betala av bara farten så håll ögonen öppna.

 

Från arkivet: Linneplagg ur Hemslöjdens  Samlingar

Foto: Hemslöjdens Samlingar, DigitaltMuseum

Nu när vår egen bilddatabas håller på att flytta in i en ny kostym så är det svårt att visa bilder därifrån. Ni vet hur det är vid flyttar, allt är nedpackat och när man behöver något ligger det såklart i lådan längst ner. Därför kommer en bild från DigitaltMuseum som är den plats där ni framtiden kommer att hitta våra och 17 (snart) hembygdsförenigar från Stockholms läns bilder.

Bilden ovan kommer från en digital utställning om plagg i linne från svunna tider. Här har man samlat särkar, skjortor, överdelar, förkläden, halskläden och huvudbonader. utställningen hittar du på DigitaltMuseum.

 
Följ oss i våra sociala medier!
Facebook Instagram
 

Klicka här för att börja prenumerera på nyhetsbrevet

Klicka här för att avregistrera din adress

 
 
Nyhetsbrev och marketing automation
Do not click this link