Nyheter från hembygden

Nyhetsbrev

maj 2024

 

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Hembygd med perspektiv

Chicago, Fulton River District, 2024. Foto: Ann Pettersson

Under våren och sommaren så bor er hembygdskonsulent i Chicago och får nya perspektiv på världen och hembygden. Chicago är ju gammal svenskbygd och här finns också the Swedish American Museum som jag ännu inte hunnit besöka, men till helgen ska jag åka dit och rösta i EU-valet. Chicago är en fantastiskt inspirerande stad med så oändligt mycket att se och göra så det är inga problem att fylla dagarna. Det är roligt att lära känna en ny hembygd, även om den är tillfällig!

 

Årets hembygdsförening - Blidö

Ingen har väl missat att Blidö Sockens hembygdsförening har utsetts till årets hembygdsförening. Det är första gången en förening i Stockholms län vinner priset och glädjen och stoltheten är stor! Passa på att besöka föreningen i sommar när Stockholms skärgård är som vackrast. Priset innebär både ära, positiv uppmärksamhet och 10 000 kr. Grattis!

Foto: Ann Pettersson

Aktiviteter maj-juni

Nu inleds den mest intensiva perioden för många föreningar med många aktiviteter, firanden och program. Men förhoppningvis finns det tid till att även besöka och inspireras av kollegor runt om i både länet och landet. Ett tips (kanske det bästa du får i sommar) är att leta reda på aktuella aktiviteter i den gemensamma kalendern som finns i Hembygdsportalen. Där kan du filtrera på både aktivitet, region och datum.

19 maj

Vårmarknad hos Strömma hembygdsförening

Strömma hembygdsförening håller öppet i hembygdsgården och erbjuder lokalt hantverk - keramik, textil, virkat/stickat, träsmide, växtförsäljning, chokladpraliner m.m. Det går att fika i caféet och fynda på loppis. Det kommer även att finnas en liten antikloppis vid museet! Gamla Fågelbrovägen 1, Värmdö kl. 11-15.

20, 22 och 23  maj

Skärgårdsexpedition till Möja

Upptäck Möja, ön med många sevärdheter! Försommarens båtutflykter görs i samarbete med Blidösundsbolaget för att kunna erbjuda smultronställen i skärgården. Det kommer bli en heldag till sjöss med god mat, vackra vyer och intressanta berättelser.

Ombord på m/s Sjöbris är det kapten Göran P Sjödin som guidar med sin stora kunskap om skärgården. Under resan kommer det serveras morgonkaffe med smörgås och en kallskuren lunchbuffé. Resan bokas på Blidösundsbolaget

22 maj

Vi talar om Estunadräkten

En träff för dig som syr och älskar textil, månar om hembygd och historia, vill veta mer och delta i samtalet om Estunadräkten, upptäcka hembygdsdräkterna, här och längre bort, som undrar över traktens hembygdsföreningar och som vill möta andra som arbetar med och för textil, folkdräkter och föreningsliv.

Lisa Hamnede från Erikskulles textilgrupp visar och berättar om dräkten. Vi funderar tillsammans kring historia, stygn, tyg och glädje. kl 18.00-19.30 på Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje. Föranmälan till 0708 905 731, info@roslagensbokhandel.se eller på plats i bokhandeln i god tid innan evenemanget.

Lisa Hamnede i Estunadräkt. Foto: Linn Ejdersand

26 maj

Fira morsdag på Trädgårdstorp i Tullinge

Botkyrka Hembygdsgille bjuder in till en kaffesöndag för att fira Mors dag. Temat för dagen är blommor! Kom med egna småplantor, sälj, byt eller köp av någon annan. Kaffeserveringen är öppen och du kan fika och eller bara njuta av omgivningarna.
Kl. 12-16, Trädgårdstorpsvägen 52, Tullinge.

 

Vill du gå en kurs i byggndasvård?

Foto:Sofia Meurk

Fullmatad halvdagskurs om renoveringsprocessen och de material och metoder som använts under 20 år på den ena torpgården i Julita. Att utgå från det som redan finns, göra så få ingrepp som möjligt och ändå få en hög året runt-standard och uthus i bra bruksskick. Hur välja hantverkare, hur tänka kring ekonomi, isolering, avlopp, vatten, badrum, trädgård, ängar och skogspartier?

Den andra torpgården är gammal, välbevarad och saknar el och vatten. Här gäller andra ställningstaganden. I februari 2024 påbörjades den varsamma renoveringen av de små timmerhusen. Bilder före och efter från båda gårdarna. Kursen ges vid fler tillfällen: 18/5 och 2/6. Kursen leds av länsombud Sofia Meurk som har lång erfarenhet av husrenovering. Hon driver företaget Omreda som är specialiserat på varsam renovering. Läs mer hos Svenska Byggnadsvårdsforeningen.

 

Sommar med Stadsmuseet och Medeltidsmuseet

Foto: Aftonbladet 1940

Nu har biljetterna släppts till sommarens program, juni–september. Nykomlingar blandas med publikfavoriter inomhus och ute på stan. Och Medeltidsmuseet öppnar portarna för absolut sista gången på Helgeandsholmen!

Stadsmuseet erbjuder 111 stadsvandringar runtom i stan. De populära vandringarna kring Per Anders Fogelströms böcker gästas av Kulturskolan med dramatiserade scener längs vägen. Man utforskar Långholmens gröna guld bland trädgårdar och vilda växter, Gärdets funkisarkitektur, Skeppsholmens kulturhistoria, Brommas utveckling från 1700-talet och framåt, protesternas Södermalm, Skeppsbrons handel och Diplomatstadens villor. Biljetter bokas på webben

 

Sevärt - Statens fastighetsverks kulturkanal

Statens fastighetsverk med uppdrag att utveckla Sveriges natur- och kulturarv har skapat Sevärt. Det är en öppen playtjänst där berättelser från vårt natur- och kulturarv presenteras som korta informationsfilmer i olika serier. Exempel på teman är: det sitter i händerna, historiska trädgårdar, hemliga rum och Vasaminnet. Här hittar du Sevärt och efter en första titt så blir betyget sevärt!

 

Nya i styrelsen

På förbundets årsmöte 11 april så valdes tre nya ledamöter in i styrelsen. Stella Fare från Högalids hembygdsförening, Stefan Klåvus från Täby hembygdsförening och Gisela Norén från Rådmansö hembygdsförening. Förbundet fick också två nya förtroendevalda revisorer, Leif Lundqvist från Gålö Gärsars hembygdsförening och Johan Nilsson från Brännkyrka hembygdsförening som revisorssuppleant.

De nya ledamöterna kommer att presenteras mer utförligt i kommande nyhetsbrev.

 

Välkomna till förbundet - Bolindermuseet

Vi hälsar en ny medlem välkommen in i hembygdsgemenskapen, Föreningen Bolindermuseet i Kallhäll. År 1845 startar Jean och Carl Gerhard Bolinder J & CG Bolinders Mekaniska Verkstad på Kungsholmen i Stockholm, ett av Sveriges ledande verkstads- och gjuteriföretag. 1888 tar Carl Gerhards son Erik August över. Företaget blir världsledande tillverkare av sågverks-maskiner samt fartygs- och lättviktsoljemotorer. 1906 köps Kallhälls gård. Verkstäder uppförs och här tillverkas främst spisar, köttkvarnar och gjutgods.

I mitten av 1980-talet hittar Kåre Andersson ett lock till en ångmaskin på en marknad. Under åren har Kåre letat föremål och dokumentation både i Sverige och utomlands. 1998 startar Bolindermuseet och året därpå Föreningen Bolindermuseet. Här visas produkter som tillverkats av J & CG Bolinders Mekaniska Verkstad Bolinders under åren 1845–1932 (på Kungsholmen, från 1909 även i Kallhäll) och av Bolinders Fabriks Aktiebolag 1933–1956 (i Kallhäll). Köksgeråd, gjutjärnsspisar, utombordsmotorer, köttkvarnar, kaminer, broschyrer, sköldar, dikteringsutrustning, elektronik.

Medlemskap i föreningen är öppet för alla. Besök föreningens hemsida eller facebooksida eller på plats: under Biblioteket på Gjutarplan i Kallhälls centrum. Ingång genom Biblioteket eller från Pressarvägen 9 b.

 

Kulturarvsdagen 6-8 september 2024

Foto: Zquid CC BY-SA

Kulturarvsdagen är en del av Europarådets och Europeiska kommissionens gemensamma program European Heritage Days. Syftet med dagen är att skapa förståelse, intresse och engagemang för kulturarv och kulturmiljöer. I hela Europa firas Kulturarvsdagen med olika teman för varje land – alltid den andra söndagen i september. Tidigare har Kulturarvsdagen endast firats andra söndagen i september men sedan några år tillbaka sträcker sig firandet över flera dagar.

Temat i år är Kulturens vägar, knutpunkter och mötesplatser, anmälan öppnar 15 maj. Kulturarvsdagen är ett utmärkt tillfälle att arrangera evenemang för att synliggöra hembygdsföreningen. Varför inte passa på att bjuda in personer i er lokala närhet som är viktiga för er verksamhet som t ex beslutsfattare och tänkbara samarbetspartners? Ta även tillfället i akt att hitta personer som vill engagera sig i föreningen. Läs mer på Riksantikvarieämbetets webb.

 

Från arkivet: Morsdag

Hagsätra centrum Foto: L. Hollstrand;Brevkort poststämplat 29.5.64.

På morsdag 1964 fick Fru Maria Jönsson i Östersund ett vykort med hjärtliga gratulationer och motiv från Hagsätra centrum. Bilden finns i samlingen Stockholms läns hembygdsföreningar, Brännkyrka hembygdsförening i DigitaltMuseum.

 
Följ oss i våra sociala medier!
Facebook Instagram
 

Klicka här för att börja prenumerera på nyhetsbrevet

Klicka här för att avregistrera din adress

 
 
Nyhetsbrev och marketing automation
Do not click this link