Nyhetsbrev från hembygden

Nyhetsbrev

april 2024

 

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Kulturpriset 2024

 

Diplom till Postrotekommittén. Håkan Lundén från Roslagens Sjöfartsminnes-förening tog emot Stockholms läns hembygdsförbunds kulturpris av ordförande Anita Lundin på årsmötet.
Foto: Ann Petterson, Diplom av Lotta Külhorn

På Stockholms läns hembygdsförbunds årsmöte den 11 april delades årets Kulturpris ut i sedvanlig ordning. I år var det Postrotekommittén som fick priset för sitt arbete med Postrodden som i år arrangeras för 50:e gången. En tävling till minne av Väddö- och Eckerö-böndernas månghundraåriga skyldighet att föra post och passagerare över Ålands hav. För att beskriva denna kulturgärning och tävling, arbetar Roslagens Sjöfartsminnes-förening och Eckerö hembygdsförening med boken ”Posten ska fram, - The Great Mail Race”.

Föreningarnas engagemang för att kunna genomföra Postrodden är värd all uppskattning då den visar på vår historia och värdefulla kunskaper inom sjöfart. Postrotekommittén, som samordnar de två arrangerande föreningarnas verksamhet, får därför Stockholms läns hembygdsförbunds kulturpris 2024.

 

Årsmötet 2024

Årets årsmöte hölls på Folkes, Huddinge Kulturhus med 80-års jubilerande Huddinge hembygdsförening som värd. Efter ett inledande bildspel och tårtkalas tog årsmötesförhandlingarna vid. 81 ombud från 41 medlemsföreningar röstade fram en styrelse med tre nya ledamöter, godkände verksamhetsberättelse och årsredovisning, beviljade avgående styrelse ansvarsfrihet och klubbade igenom beslut nr två av reviderade stadgar.

Björkö-Arholma hbf hade lämnat in en motion med önskemål om att skapa en rutin för medlemsregistrering som redovisar antalet unga medlemmar i hembygdsföreningarna och uppmuntrar de lokala medlemsföreningarna att ta med barn och unga som medlemmar i sina föreningar även om de inte betalar någon avgift. Styrelsen tillstyrkte motionen och har lämnat den vidare till Sveriges hembygdsförbund.

Mest frågor och diskussion blev det vid informationspunkten om att Sveriges hembygdsförbund kommer att lägga ett förslag på höjd avgift vid Riksstämman i år. Förslaget är att höja medlemsavgiften med 10 kr/medlem från idag 13 kr till 23 kr. Frågan är om en så kraftig höjning kan innebära att hembygds­föreningar lämnar Riksförbundet och Länsförbundet. Länsförbundet har skrivit en motion till Riksstämman i maj där man föreslår att höjningen blir 3 kr första året för att sedan höjas succesivt. Höjningen föreslås gälla från år 2026.

Vi lär få anledning att informera mer om detta i både nyhetsbrev och i hembygdsportalen. På hembygdsportalen kommer även protokollet att finnas att läsa när det blivit justerat.

Förbundsordförande Anita Lundin och årsmötesordförande Anne-Marie Högberg

Foto: Ann Pettersson

 

Glöm inte att uppdatera föreningens kontaktuppgifter

Om det blivit förändringar i föreningens styrelse och det är ny kontaktperson eller kassör så måste ni meddela förändringen till kansliet. Kontaktpersonen tar emot nyhetsbrevet och annan information som skickas både från det regionala förbundet och riksförbundet.

Tänk på att alla i styrelsen och föreningen, ja faktsikt vem som helst som är intresseradad, kan anmäla sig som mottagare av nyhetsbrevet. Klicka bara på länken längst ned i detta brev och skriv in den e-postadress.

 

Aktiviteter i april-maj

Med vårens intåg fylls kalendariet med vandringar i skog och mark, marknader och naturligtvis Valborgsmässofirande. Här kommer ett litet urval. Glöm inte att lägga in föreningens arrangemang i Hembygdsportalens kalender så att fler hittar till era aktiviteter.

20 april

Vallentunarundan

Vallentuna hembygdsförening bjuder in till Vallentunarundan som innebär att deltagarna förflyttar sig runt Vallentunas sevärdheter med bil. Vid varje stopp kommer Sigurd Rahmqvist att berätta om platsens historia. Sevärdheter som finns med på rundan är runstenar vid Vallentuna kyrka, Jarlabakes bro (på bilden), stenhusruin på Lindholmen och en romansk kyrka i Orkesta som har både medeltida kalkmålningar, krucifix och runstenar.

30 april

Valborgsfirande

Den som är sugen på att fira Valborg tillsammans med en hembygdsförening i Stockholms län har nio alternativ att välja på... Rimbo, Danderyd, Strömma, Fasterna, Botkyrka, Grödinge, Tyresö, Djursholm och Roslagens Sjöfartsminnesförening. Man kan förutom en rejäl eld förvänta sig körsång, korv att grilla och hembakta bullar.

11 maj

Vårmarknad

Boo hembygdsförening håller vårmarknad vid hembygdsgården kl. 11-15. Museet är öppet, det är loppis man kan köpa lotter, fika och träffa hantverkare.

 

Tunnbrödets dag

Sverige har en högst levande tunnbrödskultur med många spännande, regionala och lokala uttryck – och när det gäller firande är förstås alla sätt rätt. Det här manifesteras på Tunnbrödets dag då tunnbrödet uppmärksammas runt om i landet på många platser samtidigt.

Bagarstugor håller öppet och erfarna bagerskor och bagare lär upp nyfikna nybörjare. Krogar lyfter tunnbrödsrätter till nya höjder. Kaféer och hembygdsföreningar serverar delikata tunnbrödsmackor till besökare som kan köpa med sig tunnbröd och smörgåsar hem. Bagerier och butiker har särskilda erbjudanden och lanserar spännande nya tunnbrödsvarianter. Föredrag hålls om tunnbrödets historia och regiontypiska tunnbrödsvarianter. Familjer och vänner gör utflykter med tunnbröd i matsäcken.

I år sammanfaller Tunnbrödets dag, Tunnbrödsrullens dag och Eurovisionfinalen lördagen den 11 maj. Därför har tunnbördsakademin utlyst tävlingen #schlagerrulle. Dagen är ett lämpligt tillfälle att kombinera musik, tunnbröd på längden och tvären tillsammans med familj och vänner. Tunnbrödsakademin uppmanar alla – stora som små – att göra sin #schlagerrulle. Tävlingen har fått sin egen sida om du behöver inspiration!

 

Samlingsförvaltning

Sveriges hembygdsförbund (SHF) har nu släppt den tredje filmen om samlingsförvaltning, som handlar om hur man bäst tar hand om de föremål som man samlat på sig. Filmerna och en handledning togs fram med hjälp av Örebro läns museum med hembygds-konsulent Inger Lundberg i spetsen. Bakom kameran stod Michael Johansson vid Sveriges hembygdsförbund.

Materialet är särskilt anpassade till hembygdsrörelsen så titta gärna på filmerna och handlednigen. Du hittar dem i Hembygdsportalen

Film 1: Insamling – bestäm samlingarna syfte och vad föreningen ska prioritera.
Film 2: Inventering – dokumentera vad föreningen har och var alla föremål finns.
Film 3: Gallring – så här kan man tänka när man behöver göra sig av med föremål.

 

Upplev Mörby slottsruin med 360-gradersteknik

Foto: Elisabeth Boogh, Stockholms läns museum

Vid Skedvikens strand utanför Rimbo ligger Mörby slottsruin. En ruin av ett slott som på 1600-talet var ett av landets största och hade en av de finaste trädgårdarna i Sverige. I filmen berättas om slottets historia och dess olika delar. Vilka rum kan fortfarande ses och vad vet vi om de som bott på slottet?

Filmen har skapats av Stockholms läns museum som del av arbetet med att göra svårtillgängliga kulturmiljöer mer tillgängliga. Du kan se VR-filmen på youtube eller läsa mer på museets webbplats.

 
 

Från arkivet: Hembygdsföreningarnas bilder i DigitaltMuseum

Foto: Axel Pehrson, Danderyds hembygdsförening, ca 1900. Licens: CC by DigitaltMuseum

Stockholms läns hembygdsförbund, Stockholms läns museum och flera av länets hembygföreningar jobbar tillsamman för att hembygdsföreningarnas samlingar ska digitaliseras, bevaras och tillgängliggörs.

Vi har kallat vårt samarbete för Kollektivt kulturarv. Genom att bilder, dokument, ljud, filmer och föremålsregister digitaliseras ökar chansen för att de ska bevaras för framtiden eftersom det förutom originalet även finns en digital kopia. Materialet lagras i en gemensam databas där varje förening själv lägger upp sitt material och registrerar all information. Föreningarna väljer själva vad som ska publiceras.

Vårt samarbete har pågått sedan 2016 och idag är det 16 föreningar som är aktiva. Läs mer om de olika föreningarna och deras samlingar i deras egna artiklar. Du hittar även Stockholms hembygdsförbunds bildsamling och bilder från ett äldre samarbete mellan 10 hembygdsföreningar och länsmuseet i DigitaltMuseum.

 
Följ oss i våra sociala medier!
Facebook Instagram
 

Klicka här för att börja prenumerera på nyhetsbrevet

Klicka här för att avregistrera din adress

 
 
Nyhetsbrev och marketing automation
Do not click this link