Senaste nytt från hembygdsförbundet

Nyhetsbrev

oktober 2023

 

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Förstärkning på kansliet

Foto:

Hej! Jag heter Olivia Linderoth och kommer under de resterande månaderna av året arbeta som verksamhetsutvecklare för Stockholms läns hembygdsförbund. Jättekul tycker jag, då hembygdsföreningar och ideellt engagemang ligger mig varmt om hjärtat. Mitt fokus kommer vara på finansieringsfrågor där jag kommer hjälpa föreningar att söka bidrag för att förverkliga projekt eller utveckla verksamheten . Så, har ni i föreningarna runt om i Stockholms län idéer som ni behöver hjälp med, tveka inte att höra av er!

(Ett mejl har skickats ut om detta till alla medlemsföreningars kontaktpersoner, där finns mer information och även kontaktuppgifter till Olivia)

 
 

Aktiviteter i oktober

Här kommer ett urval av aktiviteter, titta gärna in på hembygdsportalen för att få en mer heltäckande bild av allt som är på gång

28 oktober:
Återbruk från när och fjärran

Ta tillvara och återbruka - prova på Boro-Sashikotekniken vid en föreläsning och workshop med Katarina Thurell. Läs mer om detta och se hur du anmäler dig

När som helst i oktober (eller andra månder):
Tradpodd med Folkdansgillet Kedjan

En av våra medlemsföreningar - Folkdansgillet Kedjan - sänder en podd om folkkultur och traditioner, mycket intressant finns att hitta här och en rejäl dos med inspiration. En härlig mix av tankar om marknader, julfirande och vilka signaler som finns i klädsel. Lyssna!

1 november
Delta i ett digitalt verksamhetsforum 

Verksamhetsforum ersätter de tidigare ordförande-/föreningsträffarna och syftet med dessa möten är att förbundet och medlemsföreningarna får möjlighet att mötas och diskutera vad som är på gång inom hembygdsrörelsen, vi får byta erfarenheter med varandra och förhoppningsvis bli inspirerade

Ni bestämmer själva om det är ordföranden eller någon annan från föreningens styrelse som deltar, att fördela arbetet inom en styrelse är viktigt!

Mejla till ann@hembygd.se om du vill delta så får du en zoomlänk. Välkommen!

 

Rädda Medeltidsmuseet

 

Bild 1: Karl-Olof Björks skulpturgrupp ”Stockholms blodbad” Inga restriktioner Copyright: Andreas Nur, Stockholms kultur-förvaltning. Bild 2: Den medeltida stadsmuren Foto: Anders Hviid

Medeltidsmuseet stänger den 5 november. En nybildad grupp som heter "Arbetsgruppen Rädda Medeltidsmuseet" har bildats och de har haft ett upptaktsmötevid Strömparterren och även varit i kontakt med bl.a riksdagsdirektören Ingvar Mattson och andra i Riksdagshuset berörda.

Man har också startat en namninsamling som har över 20 000 namnunderskrifter. Om du vill skriva under namninsamlingen så klickar du på länken och kommer vidare.
 

 

Lennarts hörna

Essingeörans Hembygdsförening. En hembygdsförening i tiden De första 40 åren. September 1983 – september 2023.

Under de första åren av 1980-talet spelade en studiecirkel som studerat Essingeöarnas historia en viktig roll för grundandet av hembygdsföreningen hösten 1983. Genom cirkelarbetet väcktes intresset för den lokala kulturhistorien och en önskan om att föra kunskapen vidare till framtida generationer. Redan efter något år kunde föreningen räkna in över hundra medlemmar. Det ökande intresset för hembygd och lokalhistoria delade Essingeöarnas innevånare vid denna tid med ett stort antal människor runt om i vårt län. Faktum är att 1980-talet innehar rekordet i antalet nygrundade hembygdsföreningar i Stockholms län under hela 1900-talet. Hela 24 nya föreningar kom till under denna tid.

Vi kan därför räkna med att fler föreningar kommer att fira sina första 40 år under resten av 2020-talet. Firandet kan naturligtvis se ut på olika sätt men för en folkrörelse där dokumentation av förfluten tid är ett kännetecken kommer säkert ett flertal publikationer som speglar de gångna 40 åren att presenteras.

Det är just vad Essingeöarnas Hembygdsförening gjort. I en bildrik och lättläst skrift får vi följa föreningens verksamhet under de gångna åren. Som sig bör får vi glimtar från föreningens evenemang med fester och utflykter, föredrag och trubadurunderhållning. Men viktigare ändå, hembygdsföreningens roll i den lokala samhällsutvecklingen. Dels öarnas utveckling när det gäller bebyggelse och kommunikationer och föreningens arbete med att dokumentera denna dels rollen som opinionsbildare och aktör i olika lokala utvecklingsfrågor. Inom det senare området har föreningen verkat med imponerande bredd. Från kampen för att få behålla busslinjer till remissvar om parker och grönområden, detaljplaner och bevarandefrågor. Utan tvekan lever Essingeöarnas Hembygdsförening upp till jubileumsskriftens titel ”En hembygdsförening i tiden”.

Lennart Rosander

 

E-postfaktura? Ja, tack!

Faktura per e-post för att betala hembygdsförsäkringen har varit efterfrågat. Om föreningen vill få nästa faktura på e-post så ska ni skicka in den mejladress ni vill få fakturan till. Mejla till info@stockholmshembygd.se, skriv e-postfaktura i ämnesraden.

 

Nyfiken på läget i skogen?

Funderar du på hur det står till med skogen i Stockholms län? Då kan vi tipsa om en guldgruva av statistik i Länsstyrelsernas PxWeb.

Statistiken bygger på Riksskogstaxeringen men genom ett gemensamt miljöövervakningsprojekt mellan länsstyrelserna presenteras även en rad fakta på länsnivå. Här beskrivs tillstånd och trender med betydelse för biologisk mångfald och ekosystemtjänster. Statistiken omfattar till exempel skogens ålder, trädslagsblandning och strukturer såsom död ved, grova träd och hålträd, bärproduktion och virkesförråd, samt åtgärder inom skogsbruket.

 

Från arkivet: 

Mask av guldbroderad sammet. Skall enligt uppgift ha tillhört Gustav den tredje. Nordiska museets föremål inv.nr 3558. Och varför visar vi denna mask då? Den är ju inte ens från vårt eget arkiv! Nej men just nu är vår egen databas oåtkomlig för vi är mitt uppe i en flytt till den nya databasen Primus. Här kommer våra och de föreningar som nappat på samarbete inom Kollektivt Kulturarvs bilder att synas i fint sällskap. Det blir med andra ord Digitalt museum som blir det nya skyltfönstret för föreningarnas bilder.

Är din förening nyfiken på att veta mer, kontakta ann@hembygd.se.

 
Följ oss i våra sociala medier!
Facebook Instagram
 

Klicka här för att avregistrera din adress

 
 
Nyhetsbrev och marketing automation
Do not click this link