Nyheter från hembygden

nyhetsbrev april 2021

Klicka här för att avregistrera din adress

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Nu kan hembygdsföreningar söka nya stödpengar!
Stockholms län har tilldelats medel för övergångsåren av landsbygdsprogrammet 2021-2022 och nu går det att söka projektstöd för utveckling av natur- och kulturmiljöer och hembygdsgårdar på landsbygden.

Hembygdsföreningar kan få stöd till :

restaurering, om- och tillbyggnad av hembygdsgård eller annan kulturhistorisk byggnad på landsbygden, inklusive tillgänglighetsanpassningar
faciliteter för information eller service till besökare kopplat till hembygdsgården
återskapande av trädgård- och gårdsmiljöer kring hembygdsgården


Ansök om stöd senast den 31 maj 2021. Därefter börjar Länsstyrelsen att handlägga de ansökningar som har kommit in. Här kan du läsa mer om stöd till hembygdsgårdar

Kulturarvsdagen 2021: "Kulturarv för alla"
Den 10–12 september 2021 firas kulturarvet runt om i landet. Årets tema är "Kulturarv för alla" och handlar om att möjliggöra inkludering av alla i samhället.

Evenemanget är ett tillfälle att lyfta fram Sveriges regionala och lokala mångfald. De som vill är välkomna att medverka med egna arrangemang dit allmänheten bjuds in. Såväl digitala arrangemang som aktiviteter lokalt på plats går bra, förutsatt att nationella riktlinjer tillåter. Särskilt välkomnas aktiviteter för barn i alla åldrar. Anmälan för arrangörer öppnar i maj. Här kan du läsa om dagen och hur du kan medverka

Årets tema är "Kulturarv för alla" och handlar om att lyfta fram och möjliggöra inkludering av alla i samhället. (CC BY)

Sök stipendium!
Stockholms-Gillets stipendienämnd utlyser stipendier till personer eller institutioner för att främja, stödja eller belöna forskning som söker klarlägga förhållanden med anknytning till Stockholms bebyggelse och kulturella utveckling.

Sök senast den 31 maj 2021 med en skriftlig, utförligt motiverad ansökan, ställd till:
Stockholms-Gillets kansli Trångsund 2B, 111 29 Stockholm. Läs mer här!
 

Vårda väl och varsamt - föredrag
Vad innebär det att vårda ett kulturarv i praktiken och vad betyder varsamt underhåll? Hur kan man på enklast möjligaste sätt till minsta möjliga insats, ta hand om sin hembygdsgård?

Välkommen till ett föredrag där bebyggelseantikvarie och fil. dr Stina Hagelqvist, Stockholms läns museum, berättar om grundprinciperna för byggnadsvård och vårdplanering. Under föredraget tas frågor om tidstypiska material och traditionella metoder upp, vanliga problem och skadebilder hos äldre byggnader samt hur man kan tänka när man planerar för det långsiktiga underhållet av en byggnad.

När: Den 6 maj 2021, kl. 19.00-20.00
Var: Via Zoom, efter anmälan skickas en möteslänk ut.
Hur: Anmäl dig till hembygdskonsulent Ann Pettersson ann@hembygd.se senast den 3 maj.

Kulturarvet som besöksmål
Riksförbundet har nyligen skickat information till alla föreningar och berättat om den verktygslåda med stödmaterial som finns tillgänglig för de föreningar som vill utveckla sin verksamhet gentemot tillresta besökare och turister. De har även informerat om uppdatering av Hembygdsportalen som innebär en förändring av hur aktiviteter och upplevelser presenteras.

Oavsett om man väljer att hänga med på turismsatsningen eller ej så finns ett stort värde i att hemsidan används för att nå ut till presumtiva besökare. Det kan i sin tur leda till att vi får fler medlemmar!

Därför hoppas vi att ni vill använda Hembygdsportalen för att marknadsföra aktiviteter och erbjudanden inför sommaren. Hemsidan är ju en viktig kanal för att nå ut till besökare, både medlemmar och helt andra målgrupper. Det går alltså bra att lägga in aktiviteter redan nu. De följer med när Hembygdsportalen uppdateras.

Tips från medlemmar!

Det finns mycket man kan göra som förening trots att det råder pandemi och restriktioner. Gör som föreningarna på Ingarö och Essingeöarna och skicka in dina tips så delar vi med oss av dem till alla våra läsare.

Pelargonträff Ingarö Hembygdsförening
Under rubriken ”Hjälp mina pelargoner dör!” bjöd Trädgårdsgruppen i Ingarö Hembygdsförening in till en träff för att ge tips på hur man ska få sina pelargoner att överleva efter vintern. Anita Österberg och hennes dotter Lina från Svenska Pelargonsällskapet stod för expertisen. För att träffen skulle vara ”Corona-säker” sågs man utomhus och för att inte vara fler än åtta personer samtidigt, krävdes föranmälan och schemaläggning i halvtimmespass. Schemat var fulltecknat. Vädret var vackert. Det var kö framför bordet med sticklingar och alla som kom, fick sina frågor om pelargonskötsel besvarade.

Det handlade om vinterförvaring (svalt och ljust), hur man ska plantera om växterna, vattna så jorden förblir porös och gödsla för att få en riklig blomning. Anita och Lina hade dukat ett bord med sticklingar med fantasinamn som Aushalian Tink Rambler, Rosenknopp, Anna Britta Röd Zond, Tove Mårbacka Typ (dubbel rosa), som besökarna köpte för att förnya sina pelargonbestånd. Några besökare bidrog med egna sticklingar så utbytet blev ömsesidigt.

Vårpromender med bildquiz
Essingeöarnas Hembygdsförening har gjort två vandringsfrågesporter med bilder på detaljer på Essingeöarna. Ett perfekt sätt att locka ut både medlemmar och andra att strosa runt och upptäcka de fina miljöerna på öarna.

Frågeformulären finns på föreningens webbsida och hos lokala affärer och det finns chans att vinna pris om man lyckas svara rätt.
Bilden till vänster hör till frågerundan på Lilla Essingen och frågan som hör till lyder: Kul skylt på en bakgata. Vilken? Fotograf är Viveca Berg.

Tipsa
Vi vill naturligtvis att så många som möjligt av våra medlemmar ska veta vad som är på gång inom förbundet. Så informera gärna dina föreningskollegor om att nyhetsbrevet finns och be dem anmäla sig till info@stockholmshembygd.se

Facebook Instagram
 
Skickat med Paloma - Nyhetsbrev, event och enkäter
Do not click this link