Nyheter från hembygden

nyhetsbrev april 2023

Klicka här för att avregistrera din adress

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Hej våren, tack för att du äntligen är på ingång!
Förbundets årsmöte är genomfört, tack till alla ombud och övriga deltagare som kom till Etnografiska museet och bidrog till det demokratiska samtalet. Rapport från årsmötet och protokoll kommer att läggas upp på vår hemsida i Hembygdsportalen så snart protokollet är justerat. Många av våra medlemsföreningar har också haft årsmöte och kanske har nya personer kommit in i styrelsen. Glöm inte att meddela eventuella ändringar av kontaktperson och fakturamottagare. Det går bra att mejla in uppgifterna till ann@hembygd.se.

Glöm inte heller att tipsa de nya (eller gamla) i styrelsen om att det går bra att prenumerera på nyhetbrevet för alla som är intresserade. Det behöver inte bara vara en kontaktperson eller personer i styrelsen, även föreningens medlemmar kan ha glädje av nyhetsbrevet. Hoppas vi. Ju fler desto roligare! För att få nyhetsbrevet så behövar man skicka in sin mejladress till ann@hembygd.se.

Nu finns möjlighet att söka medel från Gunhild och Sigrid Rossanders donationsfond
Forskningsanslag delas ut från Stiftelsen Gunhild och Sigrid Rossanders donationsfond för att främja vetenskaplig forskning som berör äldre bebyggelse inom Stockholms stad. Hit räknas även bebyggelse från hela 1900-talet. En till två gånger per år delar fonden ut mellan 20 000 och 100 000 kronor till angelägna projekt. Anslag kan lämnas för forskning inom olika vetenskapliga ämnen som arkitektur- och bebyggelsehistoria, konstvetenskap, etnologi, kulturgeografi, arkeologi, historia och ekonomisk historia.

Skicka din ansökan senast 28 maj 2023 till stadsmuseet@stockholm.se För vidare upplysningar kontakta Stadsmuseet på mejladressen eller telefon 08-508 31 605.

Lars Nylén, länsförbundets vice ordförande överlämnar en invigningsblomma till enhetschef Eva Rosén-Lundqvist, ansvarig för bland annat Norrtälje museer. Bengt Ericsson, sedan 2010 pådrivande för museets återstart och nyligen tilldelad länsförbundets hedersdiplom, kunde äntligen se museet öppna sina portar för besökare.

Nya Roslagsmuseet
Den 29 mars 2023 öppnade Roslagsmuseet återigen sina portar efter fjorton års renovering. Museet har en historia som började för drygt 100 år sedan, år 1922 i det nu drygt 360 år gamla huset. Länsförbundet fanns på plats med välgångsönskningar till museet och öppningsutställningen ”Ett hus berättar”.

Det anrika stenhuset vid Hantverkargatan i Norrtälje har använts för många olika ändamål under århundradena: vapenindustri, bank, slipskivefabrik och bostäder. Om detta kulturarv berättar den nya utställningen. Många föremål som härstammar från Roslagens fornminnes- och hembygdsförening ingår också i utställningen.

Museet ska även stödja, främja, vårda och visa det gemensammakulturarvet i hela Norrtälje kommun, berättade projektledaren Lina Lindström som varit en av många engagerade i arbetet. Vid ingången möts besökaren av en ”kulturarvsbyrå”, lite som en turistbyrå, som ger råd om vilka historiska och kulturella sevärdheter som finns runt om i kommunen, hembygdsgårdar och platser att besöka. Roslagsmuseet drivs nu i kommunal regi enligt en överenskommelse med Stiftelsen Roslagsmuseet.

I nya "Räkna med kulturarv – hållbarhet och klimat" finns aktuella exempel och siffror presenterade på ett lättillgängligt sätt. Bilden är från Norrbys museigård i Väte. Foto: Joel Nilsson (CC BY)

Så bidrar kulturarvet till en hållbar utveckling
Det finns många goda argument varför kulturarvet är viktigt för samhället och oss som lever i det. I form av aktuella exempel och siffror har Riksantikvarieämbetet nu samlat en lång rad av dessa argument i skriften ”Räkna med kulturarvet – hållbarhet och klimat”.

Kulturarvet stärker människors delaktighet, det bidrar till livskvalitet, engagemang och stimulerar lusten att lära. Det ger även stöd för ekonomin och arbetet med en ekologiskt hållbar utveckling. I odlingslandskap och kulturmiljöer gynnar kulturarvet biologisk mångfald. I ”Räkna med kulturarvet” ges också goda argument för hur kulturarvet kan spela en viktig roll i klimatarbetet.

Skriften finns att ladda ned eller beställa som print on demand HÄR

Slöjda en halmkrona, oro eller himmeli... kärt hantverk har många namn
Slöjdföremål i halm är enkla och billiga att tillverka och har gjorts i många hundra år som enkel hemslöjd. Nu bjuder Stockholms läns hembygdsförbund in till en halmworkshop! Under en dag lär du dig grunderna i hur man gör en halmkrona av råghalm som du sedan dekorerar efter tycke och smak. Du behöver inga förkunskaper i hantverk för att gå workshopen.

Ulla-Britt Torstensdotter som leder dagen är erfaren kurshandledare med specialitet på halmslöjd.

Kurstid: 6 timmar (med avbrott för lunch)
Datum: lördag 6 maj 2023
Tid: 10.00-17.00
Lokal: Stockholms läns hembygdsförbund, Sabbatsbergsvägen 6 i Stockholm
Kostnad: 750 kr för medlemmar och 900 kr för övriga (material för cirka 120 kr tillkommer, betalas vid kurstillfället)

Mer info hittar du HÄR
Anmälan: Skicka ett mejl till info@stockholmshembygd.se med uppgifter om namn, e-post och telefonnummer. Efter bekräftad plats får du ett mejl med uppgifter om hur du betalar deltagaravgiften. Sista anmälningsdag är 30 april.

Välkomna!

Vandring på Waldemarsudde i vårblomningen
Näst efter konsten tror jag blomster är min största glädje, skrev prins Eugen 1901. Ett besök i Waldemarsuddes vackra park och trädgård är en upplevelse för många sinnen och bjuder på en mer än hundra år gammal trädgårdshistoria. Följ med på en vandring med slottets trädgårdsmästare Marina Rydberg. Vi vandrar runt hela parken med fokus på vårblommor och odlingar. Vi får också följa med in i växthusen, och orangeriet som i maj står i sin vackraste blomning.

Vandringen tar cirka en och en halv timme Vi samlas utanför entrén, i god tid före kl 14.00, där du erlägger betalningen. Vill du gå in och bese slottet och utställningen Kvinnliga pionjärer – visionära landskap före eller efter vandringen måste du betala entrén till slottet separat. OBS – antalet deltagare är begränsat till 30 personer. Först till kvarn gäller!

Tid: Fredag 5 maj kl 14.00 - ca 15.30
Plats: Prins Eugens Waldemarsudde, buss 67 eller spårvagn 7. Samling utanför entrén.
Pris: 120 kr för medlemmar i hembygdsförening, 150 kr för övriga. Betalas kontant på plats eller med Swish till 123 013 46 35
Anmälan: Senast 2 maj till ann@hembygd.se.

Arrangeras av Kulturväxtgruppen, Stockholms läns hembygdsförbund, i samarbete med Waldemarsudde. Varmt välkommen!

 

Besök länsmusetets nyrenoverade digitala museum
I det digitala museet kan besökare uppleva och lära känna sitt län genom samlingar, utställningar, filmer, besöksmål, quiz och en del oväntade överraskningar. HÄR hittar du museet som ger inspiration till nya upplevelser och kunskap. På sidan finns en besöksmålkarta för fysiska utflykter och digitala besök. Kartan går att filtrera utifrån kommun, tillgänglighet eller typ av besöksmål. Det är också möjligt att skapa en egen vandring eller låta museet föreslå källor till ny kunskap. Här finns också en museiguide i form av en chatbot som kan vara en hjälp på vägen.

I samband med lanseringen av nya museet presenteras en ny utställning om hela länets historia – från istid till nutid. I utställningen kan besökare själv navigera mellan olika tidsperioder och upptäcka landsbygdens, skärgårdens, industrins och människornas historia på ett lättsamt sätt.

Kulturnatt Stockholm 22 april
Snart är det dags för Kulturnatt i Stockholm när 200 av Stockholms kulturverksamheter öppnar sina dörrar med fri entré för alla besökare. Kulturnatten pågår 18.00 till 24.00 över hela staden. För alla nattugglor fortsätter dessutom Kulturnatten ända till klockan 02.00 på Skeppsholmen. HÄR kan du kolla det spännande inprogrammet. Stockholms stads kulturförvaltning samordnar och marknadsför evenemanget medan kulturlivet står för det kulturella innehållet – själva programmet.

Trippel i boktips om södra Stockholm
På plats i Söderort – 250 händelser från forntid till nutid
Visste du att det har tillverkats bilar och flygplan i Söderort eller att en nazistisk krigsförbrytare en gång stal morfin i Aspudden? Hur lyckades några hemmafruar i Skärholmen sänka landets livsmedelspriser och vem var egentligen Sveriges farligaste kvinna? I På plats i Söderort visar Daniel Waluszewski vägen till 250 händelser som har inträffat i Söderort. Vissa har varit avgörande för huvudstadens utveckling, några har påverkat omvärlden, medan andra inte har fått någon betydelse alls. Med hjälp av kartorna kan läsaren hitta och besöka de omtalade platserna, om det så handlar om arkitektoniska mästerverk eller en adress där något intressant en gång utspelade sig.

Boken kan beställas hos Walab Förlag forlag@walab.se

Hägerstens Hembygdsförening har gett ut guiden Vandringar i Hägersten 1. Vandringen på ca 5 km går från Aspuddens stenstad via Midsommarkransen till Hägerstensåsen och Västertorp och innehåller beskrivningar av samtidens miljöer som också är en ingång till lokalhistorien. Med 18 hållpunkter längs vandringen går man på gator och i miljöer som utgör en mosaik av byggnadsstilar och motsvarande idéer för en god livsmiljö. Blir du medlem i föreningen så ingår guiden i medlemsskapet!

Aspudden i början av 1970-talet: en nedsliten stadsdel med små lägenheter och många vinddrivna existenser, främst äldre män som fått bostad anvisad av sociala myndigheter. Dit flyttade Kjell-Åke Andersson med fru och dotter och sin kamera. Under tre år fotograferade han grannar, livet på gatan och på ölhallar och kaféer. Resultatet är ett unikt tidsdokument från en svunnen tid, särskilt värdefullt idag då Aspudden blivit en välmående stadsdel med höga bostadspriser. Det är inte längre Kjell-Åkes vänner Kilas, Svenne, Nancy och Åke som bor här.

Kjell-Åkes Anderssons fotografier härrör från en begränsad period i Aspuddens historia. Men det är en period som än idag, ett halvt sekel senare, låter tala om sig. Kjell-Åkes bilder levandegör ett försvunnet Aspudden med värme och kärlek, men också med ett nyktert öga för tillvarons baksidor.

kära aspudden är utgiven på stockholmia förlag

Tipsa
Vi vill naturligtvis att så många som möjligt av våra medlemmar ska veta vad som är på gång inom förbundet. Så informera gärna dina föreningskollegor om att nyhetsbrevet finns och be dem anmäla sig till info@stockholmshembygd.se

Facebook Instagram
 
Nyhetsbrev och marketing automation
Do not click this link