Nyheter från hembygden

nyhetsbrev maj 2023

Klicka här för att avregistrera din adress

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Hembygdsrörelsens riksstämma i Halmstad
12-14 maj stod Halländska hembygdsrådet värd för årets riksstämma som hölls i Halmstad. Med ombud från Norrbotten till Skåne deltog ca 100 personer. Stockholms län representerades av fyra ombud och vår ordförande som även sitter med i riksstyrelsen. Under fredagen talde riksantikvarie Joakim Malmström om Riksantikvarieämbetets uppdrag och kulturarvsarbete, Inger Lundberg från Örebro läns museum presenterade en ny handledning om samlingsförvaltning (den kommer ni att ha stor använding för!) och riksförbundets generalsekreterare Jan Nordwall talade på temat digitalisering av kulturarv. Kulturministern skicade en videohälsning.

Förutom stämmoförhandlingar, utdelning av diplom, fika och mingel hanns det även med hembygdsfest med utdelning av pris till Årets hembygdsförening och en hembygdsresa som bland annat besökte Världskulturarvet Grimeton. Allt mycket intressant och bra arrangerat!

En av många spännande maskiner oå Grimeton. Foto: Ann Pettersson

Tack och hejdå Ledungen!
Nu har det sista numret av Ledungen skickats ut till alla prenumeranter. Det känns aningens sorgligt men vi hoppas att vi ska nå er med infromation genom nyhetsbrevet och våra sociala medier. Mejla till kansliet info@stockholmshembygd.se och uppge din mejladress och att du vill prenumerera på nyhetsbrevet (tipsa alla dina föreningskompisar!) och följ oss påFacebook och på Instagram under @stockholmshembygd

Sista numret av Ledungen finns också att läsa på vår hemsida, missa inte det stora kalendariet med många föreningsaktiviteter. OBS! Här vill vi passa på att göra en rättelse som gäller 30 augusti, Salems Hembygdsförening: Rätt datum för Botvidsvandring är 30 juli. Det är för övrigt den trettionde Botvidsvandringen den 30 juli för att hedra minnet av salemsonen som blev helgon.

Nå ut med era aktiviteter genom att visa upp dem på hemsidan
Nu under våren och sommaren så händer det mycket på hembygdsgårdarna. Det är nationaldag, midsommar och en massa aktiviteter. Se till att besökare hittar till era aktiviteter genom att använda er hemsida för att skapa informativa och välkomnande presentationer. Är du osäker på det tekniska? Då kan du titta på en instruktionsfilm HÄR

Fler sätt att nå ut...
Under vecka 22 kommer Stockholms läns hembygdsförbund att ha en annons i Svenska Dagbladets bilaga Upplev Svensk sommar. Här uppmanar vi läsarna att hitta till hembygdsföreningarna och hembygdsmuseerna för att upptäcka det lokala kulturarvet och i annonsen länkar vi till kalendariet i hembygdsportalen.

Midsommarfirande på Husarö. Fotograf: Ann Stieberth

Ny information om finansiering och bidrag
Ofta behövs det pengar för att kunna driva en förening och förverkliga det man vill göra. På Sveriges hembygdsförbunds hemsida finns nu en mängd information om bidrag. Sidorna är under utveckling och mer information kommer, bland annat om hur föreningen kan utveckla sin ekonomi. Innehållet kräver inloggning och på sidan finns formulär för att be om lösenord för alla som är medlem i en förening ansluten till Sveriges hembygdsförbund. HÄR hittar du sidan.

Den 25 maj kl. 18-20 hålls webbinariet Om bidrag och att stärka föreningens ekonomi
klicka på länken så kan du anmäla dig.

Kulturarvsdagen 8-10 september
Nu är anmälan öppen för de som vill anordna arrangemang vid Kulturarvsdagen 8-10 september! Som vanligt kan alla föreningar som vill medverka med lokala eller digitala aktiviteter med koppling till kulturarv och kulturmiljöer. Årets tema är Levande kulturarv. Det går förstås bra att erbjuda aktiviteter redan under fredagen och lördagen, så att så många besökare som möjligt får tillfälle att delta. Det är gratis att medverka och ni väljer själva om ni vill delta under en, två eller alla tre dagarna.
Läs mer och anmäl arrangemang HÄR

Skapa din egen vandring bland besöksmål i hela länet
Stockholms läns museum vill inspirera länsinvånare att lära känna hela länet. Via besöksmålskartan kan du hitta mängder av platser för både utflykter och digitala besök. Kartan går att filtrera utifrån kommun, tillgänglighet och typ av besöksmål. Du kan enkelt spara framtida utflyktsmål och skapa din egen vandring. Du hittar kartan HÄR

Skapa din egen vandring bland besöksmål i hela länet
Stockholms läns museum vill inspirera länsinvånare att lära känna hela länet. Via besöksmålskartan kan du hitta mängder av platser för både utflykter och digitala besök. Kartan går att filtrera utifrån kommun, tillgänglighet och typ av besöksmål. Du kan enkelt spara framtida utflyktsmål och skapa din egen vandring.

Biologiska mångfaldens dag på Färsna gård 22 maj kl. 13-19
Ni som prenumererar på förbundets Kulturväxtgrupps nyhetsbrev Bladet känner nog igen namnet Färsna gård. Tidigare i vår höll Tobias Nilsson från Färsna gård ett mycket intressant föredrag om hållbar nygamla grödor för hembygdsrörelsen.

Norrtälje Naturcentrum firar Biologiska mångfaldens dag med aktiviteter för allmänhet, pedagoger och lantbrukare på Färsna gård. Magnus Stenmark, en av landets främsta experter på åtgärder för pollinerande insekter, guidar i fält och håller en presentation inomhus.

Plats: Färsna gård.
Kostnad: Kostnadsfri.
Anmälan: Behövs ej, men e-posta tobias@norrtaljenaturcentrum.se om du vill lyssna på Magnus Stenmark.

Läs programmet här

Arrangör är Norrtälje Naturcentrum. FN har instiftat den internationella dagen för biologisk mångfald för att uppmärksamma betydelsen av biologisk mångfald.

Stjärtmes, bild från https://www.biomfdag.se/2021/02/tipspromenad-om-biologisk-mangfald/

Vädra dräkten 4 juni kl. 13-15
Det blir dräktmingel på Sladdstycket, Rådmansö hembygdsförening. Här är träffen för dig som har panik inför försommarens högtider, nationaldag,skolavslutningar, midsommar, bröllop, hembygdsfester och spelmansstämmor... men självklart även för dig som inte har dräktpanik.

Det blir dräktmingel - syakut - materialmarknad. Kaffe och smörgås kan köpas. Hembygdsmuseet är öppet. Möjlighet till vandring i Riddersholms vackra naturreservat.

Vill du vara med som utställare eller hjälpa till på annat sätt? Hör av dig till Katarina Thurell 0733-960377, katarina.thurell@yahoo.se
Sladdstycket är hembygdsgården längst österut i Roslagen, invid Kapellskärs hamn. Du tar dig hit med buss 631 eller med bil.

Rialadräkten Fotograf: Katarina Thurell

Missade du lunchwebbinariet om Heimbygdametoden?
Otur, men det går att se i efterhand! Det borde vara av särskilt intresse för de föreningar som i den senaste enkäten skrev att de vill ha hjälp med förnyelse till både styrelsen och nya i förenigen.

Samtalen tog avstamp i Heimbygdametoden som är Sveriges hembygdsförbunds metod för föreningsutveckling. Runt 200 deltagare deltog i webbinariet och fick höra samtal med en panel bestående av Kristina Ernehed Heimbygda Jämtlands och Härjedalens Hembygdsförbund, Jan Nordwall Sveriges hembygdsförbund, Johan von Essen Marie Cederschiöld högskola och Banar Sabet, Studieförbundet Vuxenskolan.

Du kan se det inspelade webbinariet HÄR och du kan läsa mer om SHF:s arbete med föreningsföryngring HÄR

Tipsa
Vi vill naturligtvis att så många som möjligt av våra medlemmar ska veta vad som är på gång inom förbundet. Så informera gärna dina föreningskollegor om att nyhetsbrevet finns och be dem anmäla sig till info@stockholmshembygd.se

Facebook Instagram
 
Nyhetsbrev och marketing automation
Do not click this link