Nyheter från hembygden

nyhetsbrev juni 2021

Klicka här för att avregistrera din adress

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Sommarlov på kansliet
Kansliet är stängt mellan 5 - 30 juli. För att se vad som händer i länets hembygds-rörelse är det enklast att titta på webben där information om alla medlemsförenigar och deras aktiviteter finns!

Årsmöte 25 augusti
Medlemsföreningarna i Stockholms läns hembygdsförbund har kal­lats till årsmöte onsdagen den 25 augusti, kl. 14-17 utomhus hos Sollentuna Hembygdsförening, Lillhersbyvägen 1. Förhandlingarna börjar kl. 15 och innan dess går det bra att delta i en minibokmässa med hembygdslitteratur och kaffeservering. Möjlighet att besöka Sollentuna hembygdsförenings många hus och fina interiörer. Läs mer HÄR

Skärgårdskryssning i hembygden
med Viking Cinderella 12–13 september 2021

Succén är tillbaka – skärgårdskryssning med hembygdstema. Efter två år så kan vi återigen kasta loss och åka på en kryssning fylld av spännande berättelser och historia. Nytt är att vi i år kryssar med Viking Cinderella men det är som tidigare år kapten Göran P Sjödin som är vår ciceron och som guidar oss genom hembygden i skärgården.

Via högtalare inomhus i Melody lyssnar vi till sjökapten och farledsexperten Göran P Sjödin. Med på kryssningen finns också representanter från Hembygdsförbundet. Vid kryssningens start bjuds det på bubbel och vi får lyssna på Lars Nylén, ordförande i Roslagens Sjöfartsminnesförening berätta om Vådliga färder över Ålands hav - om Postrodden över Ålands hav förr och nu.

Under kvällen väljer du om du vill äta buffémiddag eller 3-rättersmiddag och sedan står Viking Cinderellas nöjesscener till förfogande.

Boka på vikingline.se eller på tel 08-452 40 00, vid telefonbokning tillkommer serviceavgift. Ange bokningskoden HEMBYGD.

Städning - Fackskolan för huslig ekonomi, Uppsala. Upphovsman: Sundgren, Gunnar. Licens: CC-BY-NC-ND
Källa: Upplandsmuseet

Ordning och reda på hembygdsgården – heldagskurs i vård av föremål och inomhusmiljöer 4 september 2021, Söderby Karls Hembygdsförening i Norrtälje

Frivilliga krafter i hembygdsrörelsen håller idag kulturarvet levande. Gamla byggnadstraditioner hålls vid liv genom att äldre tiders metoder överförs och hålls vid liv. Men hur står det till med städningen? Vilka metoder ska vi använda när vi städar i stugorna? Hur förhindrar man mögelväxt och hur tar man bort den när den uppkommer? Hur får vi bukt med skadedjur som mal och pälsänger? Det finns idag även andra utmaningar för hembygdsrörelsen – inte minst slitage från besökare och vid olika evenemang – allt från spill av mat och dryck till stearinfläckar.

Inom städning och föremålsvård finns både gamla och nya knep att lära sig mer om. Det finns också både tid och pengar att spara genom att städa och vårda på rätt sätt. Lisa Nilsen Kulturvård har gedigen erfarenhet av det man i Storbritannien kallar housekeeping – ett täckande begrepp om att hålla ett hus i gott skick. Det rör allt från städning och föremålsvård till brand- och stöldskydd.

Stockholms läns hembygdsförbund erbjuder en heldagskursmed Lisa Nilsen som lärare. Det blir dels bildvisning och föredrag, dels rundvandring på hembygdsgården för att titta på städmetoder, förvaring, förebyggande åtgärder mot skadedjur och slitage.

Läs mer om kursen och hur du anmäler dig HÄR

Öppna museer
Stadsmuseet och Medeltidsmuseet har öppnat med utställningar och stadsvand-ringar om Stockholm igår, idag och i morgon. Sommarens stora premiär är lördagsvandringen Stockholm 1793 som utgår från författaren Niklas Natt och Dags romantrilogi.
För att se vad som händer på stadsmuseet kan du titta HÄR och för att se vad som händer på medletidsmuseet kan du titta HÄR

Kulturarvsdagen 2021- tema Kulturarv för alla
Det är dags att skicka in anmälan för årets temadagar för kulturarv och kultur-historia, den 10–12 september. Riksantikvarieämbetet i samarbete med Sveriges Hembygdsförbund och Arbetsam, välkomnar alla som vill delta med arrangemang – att besöka på plats eller digitalt. Anmälan ska vara inne senast den 30 juni. Läs mer om dagen och hur du anmäler ert evenemang HÄR

Kulturarvsdagen är Riksantikvarieämbetets årliga temadag som ska bidra till att skapa förståelse, intresse och engagemang för kulturarvet. Foto: Maria G Larsson (CC BY)

Ny lag - nya möjligheter att ta del av Allmänna arvsfonden
Sommaren närmar sig med spännande nyheter för utvecklingen av nya idéer i civilsamhället. Från och med den 1 juli gäller en ny arvsfondslag. Lagen innebär bland annat att arvsfonden får en ny målgrupp - de välkomnar föreningar som vill utveckla verksamhet för personer över 65 år! Läs om olika projekt och inspireras på Arvfondens webb.

Efterlysning!
I Grödinge monterade ett par personer ner torpet Lilla Lavreten. Meningen var att torpet skulle uppföras nära kyrkan, men personerna som skulle montera upp stugan blev förhindrade att göra detta och överlät den för ett par år sedan till någon som skulle uppföra den på en tomt där det redan fanns en gammal stuga. Enligt uppgift var denna plats belägen på Mörkö, men ingen där känner till något om detta. Nu undrar Stig Geber från Grödinge Hembygdsförening, om någon känner till något om detta torp. Han blir mycket tacksam för upplysningar till tel 08-530 307 34 eller stig.geber@telia.com

Ny grupp utforskar
Om Tingens metod är en Facebookgrupp startad av Riksantikarieämbetet som vänder sig till bland andra museer, arkiv och hembygdsföreningar.

I gruppen kan tankar och idéer Om Tingens metod delas. Det är en metod för att inkludera fler i arbetet med dokumentation genom föremål. Malmö museer har använt Tingens metod i relation till en samtidsdokumentation av rivningen av Barsebäck kärnkraftverk. Göteborg stadsmuseum har det senaste året använt metoden för att inhämta förslag på ting som är förknippade med Göteborgs 1900-tals historia. Läs mer om metoden HÄR

Sveriges Pomologiska Sällskap söker lokal
Föreningens huvudsakliga intresse är att ta vara på och bevara mångfalden av äldre svenska fruktsorter och nu behöver de samla verksamheten i en lokal där det går att förvara litteratur och material samt arbeta korta stunder då och då. Storleken behöver vara ca 35 - 50 m2, det är bra om det finns tillgång till toalett och gärna närhet till kommunala transportmedel. Positivt om det också finns möjlighet till Internetuppkoppling.

Om någon vill hyra ut till dem går det bra att kontakta ordförande Christer Sandberg på tel 070 154 23 38

Hundra År av Kvinnlig Rösträtt
Det har gått 100 år sedan Sveriges riksdag röstade ja till lika och allmän rösträtt – och det efter hårt arbete av ett stort antal kvinnor (och män). Det var i september 1920, som svenska kvinnor för första gången fick delta i ett riksdagsval. Både som röstande och som valbara.

Följ med på stadsvandringen Hundra år av kvinnlig rösträtt med den auktoriserade stockholmsguiden Ingrid Svensson.Vandringen tar 1,5 timme, och går mellan statyn av Lars Johan Hierta på Riddarhustorget till Brunkebergstorg/Sergels torg. Under vandringen tas det bland annat upp varför Sverige var sist i Norden med att införa kvinnlig rösträtt, vilka som var för respektive mot - män och kvinnor, vilka argumenten var - för och mot, hur förespråkarna argumenterade och hur kampen såg ut i andra länder.

Inplanerade vandringsdatum är 27/6 + 25/7 + 22/8 + 5/9 + 26/9 + 10/10 + 7/11, kl. 14-15.30. Anmälan görs till ingrid.linnea.svensson@gmail.com eller 073 890 37 09. Rabatterat pris för medlem i hembygdsförening är 160 kr (annars 200 kr).

Vill man boka en hel grupp går det också bra, kontakta Ingrid för information.

Sök upplevelser i Hembygdsportalen
Har ni lagt märke till att Hembygdsportalen uppdaterats? Då kanske ni också hittat till sidan där aktiviteter presenteras, från startsidan ”Sök upplevelser”. Här får man förslag på aktiviteter i form av arrangemang och besöksmål. Är du medlem i en förening och vill ha tips på hur ni kan slipa presentationen av era aktiviteter? Läs i så fall mer HÄR

Trevlig sommar hälsar styrelsen för Stockholms läns hembygdsförbund!

Tipsa
Vi vill naturligtvis att så många som möjligt av våra medlemmar ska veta vad som är på gång inom förbundet. Så informera gärna dina föreningskollegor om att nyhetsbrevet finns och be dem anmäla sig till info@stockholmshembygd.se

Facebook Instagram
 
Skickat med Paloma - Nyhetsbrev, event och enkäter
Do not click this link