Nyheter från hembygden

nyhetsbrev december 2021

Klicka här för att avregistrera din adress

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Julstängt på kansliet
Mellan 20 december - 9 januari är Stockholms läns hembygdsförbunds kansli stängt, men vi kommer att hålla koll på mejlboxen så om något är brådkande går det bra att mejla till info@stockholmshembygd.se

Hitta förbundets bildarkiv i Kollektivt kulturarv
Vår egen bildsamling publiceras nu i Kollektivt kulturarv. Med hjälp av Nina Hjulhammar digitaliseras och publiceras ett stort antal bilder från förbundets besök i länet och resor i landet. Tyvärr är texterna ibland lite knapphändiga så hjälp gärna till med mer uppgifter. Det är bara att fylla i formuläret vid bilden. Om du vill titta på bilderna så hitta du dem HÄR.

Datakurs för kassörer 1997, se_ab_hbf_00791 Creative Commons - Erkännande

Det händer mer på kansliet...
Under hösten har Nina Hjulhammar även arbetat med att inventera alla medlemsföreningars hemsidor och Facebooksidor, det är roligt att se att så många arbetar aktivt med webben och sociala medier!

En julklapp
Lagom till julledigheten fick vi besked från Region Stockholm om att förbundet får verksamhetsstöd med 950 000 kr i tre år framåt. Det känns väldigt bra att kunna planera långsiktigt och förhoppnigsvis är det ett tecken på att hembygdsrörelsens verksamhet uppskattas.

Nominera din förening till årets hembygdsförening
Om din förening vill vara med och kämpa om titeln Årets hembygdsförening så går det bra att nominera sig själv. Självklart går det också bra att nominera någon annan förening som man tycker är en värdig vinnare. Mejla in din motivering till kansliet senast den 14 februari, därefter väljer styrelsen vilken förening som ska nomineras från vår region.

Sveriges Hembygdsförbunds styrelse har beslutat att priset för årets hembygdsförening 2022 kommer att tilldelas en förening som visat kreativitet och innovationsförmåga. Detta kan gälla såväl arbetsformer som aktiviteter. Tänk på det när skriver er motivering.

Rytterne hembygdsförening i Västmanland vann utmärkelsen Årets hembygdsförening i år. Eftersom 2021 är hundraårsjubileum för det första riksdagsvalet med allmän rösträtt ville man uppmärksamma en förening som utmärkt sig i det demokratiska arbetet.

Glöm inte att söka bidrag
Riksantikvrieämbetets bidrag till kulturarvsarbete går att söka nu.
Ansökan ska vara inskickad senast 31 januari 2022!

Bidraget ges till projekt som bevarar, använder och utvecklar kulturarvet och riktar sig till arbetslivsmuseer, hembygdsmuseer och andra ideella kulturarvsverksamheter. Det övergripande ändamålet är att öka delaktigheten i kulturarvsarbetet och allmänhetens tillgång till kulturarvet.
Läs mer om bidraget och hur man söker HÄR

Nytt stöd att söka...
för ideella föreningar och allmännyttiga stiftelser. Stödet heter Grannskaps-initiativet och det är Postkodsstiftelsen som står bakom stödet. Ni som kan söka ska vara en ideell förening eller en allmännyttig stiftelse. Man kan söka mellan 20 000 – 50 000 kr.

Grannskapsinitiativet syftar till att stötta projekt som genomförs i närområdet och engagerar de människor som bor och/eller rör sig där. Det kan handla om kvarteret, byn, ett område i staden där du bor eller ett samarbete mellan två lokala områden. Läs mer HÄR

Sök FSL:s kultur- och forskningsstipendium 2022 senast den 1 februari 2022
Har du skrivit en artikel om arkiv eller använder du arkiv i din forskning? Då kanske du vill söka FSL:s kultur- och forskningsstipendium (Föreningsarkiven i Stockholms län).

Stipendiet delades första gången ut våren 2017 till två sökande, som senare har presenterat sin verksamhet i FSL:s medlemsblad Ordna & Vårda. Stipendiet på 10 000 kr utgår som en helhet men kan också delas på två mottagare.

En viktig uppgift för FSL är att verka för att föreningsarkiv vårdas väl men också görs kända och används. Hela kedjan är viktig, och det kommer an på många engagerade personer ute i det ideella föreningslivet att dra sina strån till stacken. Det kan röra sig om särskilda insatser för att samla och ordna arkiv men också om att tillgängliggöra dem i form av t.ex. en utställning, en publikation, en nyskapande nätpresentation, en digitalisering. Men det kan även vara fråga om ny forskning på ett område där arkivet utgör en viktig kunskapskälla.

Stipendiet kan sökas av en medlemsförening men också av en enskild medlem eller annan person som verkar i stipendiets anda. Det kan gälla både nyligen genomförda och pågående aktiviteter. Läs mer om hur man ansöker HÄR

Stadsodlingens historia
Visste du att det gavs ut en bok om stadsodling i England redan 1722? Och att man började med skolträdgårdar i Tyskland på 1860-talet. I Sverige tog stadsodlingen fart i början av 1900-talet när allt fler flyttade in till städerna. Man byggde tätt, men det behövdes grönska och plats för nyttoodlingar. Koloniträdgårdsrörelsen grundades och växte snabbt.

Om detta och mycket mer berättar Ulrika Flodin Furås den 28 januari. Ulrika utkom 2019 med boken Stadsodlingens historia, och nu, efter pandemin, är det äntligen dags att få höra den omväxlande historien. Du kommer också att kunna köpa boken på plats. Ulrika Flodin Furås är trädgårdsjournalist, fotograf, stadsodlande trädgårdsscenograf och redaktör för tidningen Koloniträdgården. Hon arbetar i flera museiträdgårdar och stadsodlingsprojekt. Ulrika håller också stadsvandringar, och våren 2019 hade vi nöjet att följa med på flera vandringar i Tanto koloniområde med henne.

När: Fredag 28 januari 2022 kl 15.00 - ca 17.00
Var: Medborgarhuset, Sensus studieförbund. T-bana Medborgarplatsen. Ingång via stora trappan från Medborgarplatsen eller via Tranströmerbibliotekets ingång. Hiss till plan 7.
Hur: Anmäl dig senast 25 januari till ann@hembygd.se. Ange på anmälan om du är medlem i en hembygdsförening och i så fall vilken. Kostnad för medlemmar 100 kr och icke medlemmar 120 kr
Betalas på plats kontant eller med Swish till 123 013 46 35

Arrangör: Kulturväxtgruppen, Stockholms läns hembygdsförbund, i samarbete med Sensus.

En riktigt God Jul & Gott Nytt år önskar Stockholms läns hembygdsförbund!

Tipsa
Vi vill naturligtvis att så många som möjligt av våra medlemmar ska veta vad som är på gång inom förbundet. Så informera gärna dina föreningskollegor om att nyhetsbrevet finns och be dem anmäla sig till info@stockholmshembygd.se

Facebook Instagram
 
Skickat med Paloma - Nyhetsbrev
Do not click this link