Nyheter från hembygden

nyhetsbrev juni 2022

Klicka här för att avregistrera din adress

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Sommar!
Äntligen är sommren här och med den ledighet och möjlighet att både vila och göra inspirerande aktiviteter, till exempel besöka en hembygdsgård. Oavsett var du befinner dig i landet så är det aldrig långt till de lokala kulturarven och ett bra sätt att ta reda på vad som finns och händer i närheten är att gå in på Hembygdsportalen där kan du söka på både aktivitet, datum och plats. Just nu finns det 122 olika midsommarfiranden att välja bland...

 

Bilden till vänster, källa: Kollektivt kulturarv. Midsommar i Kvarnparken, Danderyd. 1960-talet? Bildnr. se_ab_dhbf_00650r. Creative Commons - Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
Bilden till höger, källa: Samtidsbild -Stockholms läns museum : I coronatider, Ingen midsommar utan jordgubbstårta Fotograf: Helena Qvale, Idnummer: DS2020-00621 Licens:Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell Sverige

Vill ni att era aktiviteter också ska nå ut till många? Se då till att aktiviteterna syns på er egen hemsida. Vill ni nå ännu fler? Då är det bra att även synas på riksförbundets sida.

De aktiviteter ni skapar i aktivitetskalendern på er hemsida kommer automatiskt att visas på riksförbundets sida om följande kriterier är uppfyllda:
- Att aktiviteten är öppen för alla
- Att du valt en egen bild
- En beskrivning med minst 200 tecken (inklusive mellanslag)
- Att aktiviteten inte innehåller religiösa inslag (tex gudstjänst, andakt eller bön)
- Att föreningen godtar visningen

Vad beslutades på årsmötet?
Nu finns det justerade årsmötesprotokollet att läsa HÄR och om du missat verksamhetsberättelsen så finns den på samma sida. Vill du ha verksamhetsberättelsen i tryckt form? Skicka då ett mejl med din adress till info@stockholmshembygd.se

Sensus brev till hembygdsföreningarna
Som ni kanske redan vet har Stockholms läns hembygdsförbund med föreningar och Sensus studieförbund en överenskommelse om samarbete kring hembygdsföreningarnas folkbildande verksamhet. Syftet med samarbetet är att tillvarata och sprida kunskap om kulturarv, bredda intresset, öka delaktigheten i hembygden och kulturarvsarbetet och bidra till ökad bildning om kulturarv och kulturmiljö.

Sensus kan stödja hembygdsföreningen utifrån lokala önskemål, förutsättningar och möjligheter.

Föreningsutveckling - att stärka styrelsen i dess olika roller såsom ordförande, kassör och sekreterare och valberedningsutbildning. I detta finns också material kring att Opinionsbilda lokalt.

Nätverk – Sensus har många olika mötesplatser och många möjligheter till att skapa kontakter med andra i olika sammanhang.

Information och utbildning – vi kan ordna olika utbildningar t ex i kommunikation, information och sociala medier.

Starta studiecirklar – stickcafé, återbruka mera, inventera och dokumentera, sätt ihop en kulturvandring….det mesta går att göra i studiecirkel. Vilka idéer har ni?

Varmt välkomna att höra av er till oss för mer information och samtal om hur just er förening och Sensus kan samarbeta utifrån era förutsättningar.

Annika Strådal
0704-624903 annika.stradal@sensus.se

Monica Sjögren - Muskö, Utö, Nynäshamn, Torö, Gålö, Ösmo
0733-839500 monica.sjogren@sensus.se

Katarina Lindqvist - Roslagen
0176-14225 katarina.lindqvist@sensus.se

Vävstol skänkes
Ingrid Hamberg letar efter ett nytt kärleksfult hem till sin vävstol, finns det någon förening eller privatperson som är intresserad? Mejla i så fall direkt till ingrid.hamberg@gmail.com

Foto: Daniel Griffel/Spårvägsmuseet fordonen.

Spårvägsmuseet i Stockholm
har öppnat upp portarna för besökare efter att ha varit stängt i nästan fem år. Museet har flyttat in i en renoverad industribyggnad av Ferdinand Boberg från 1893 – Hus 9 i Gasverksområdet i Norra Djurgårdsstaden. I museet finns en stor samling av föremål som visar kollektivtrafikens historia, allt från fordon till biljettkiosker och reklamaffischer. Utöver museiföremål kan besökarna testa att köra spårvagn och buss, åka minitunnelbana, och utmana sig själva att springa snabbare än ett av de gamla fordonen.

Tapet av Susanne Deist med bilder ur Dialogus Creaturum, Sveriges första tryckta bok, 1483.

Hemestra i stan?
Både Stockholms stadsmuseum och Medeltidsmuseethar spännande stadsvandringar och visningar av sina utställnigar under hela sommaren. Utbudet är brett! Vad sägs om en Arkeologivandring vid Slussen eller vandringen 100 år av kvinnlig rösträtt eller varför inte besöka Medeltidsmuseets nya tiffälliga utställning Mellan fabel och fauna

Gå en kurs!
Vår samarbetspartner Volontärbyrån erbjuder flera kurser om hur man motiverar och behåller frivilliga eller om hur man som förening kan inkludera fler i sin verksamhet. Under hösten finns flera utbildningstillfällen och de erbjuder även digitala utbildningar. Läs mer om utbildningarna och hur du anmäler dig HÄR.

Om du inte känner till Volontärbyrån sen tidigare men är nyfiken på vad de gör så finns en fin artikel om volontären Siv som engagerat sig i Hässelby Hembygdsförening att läsa HÄR.

Gå en till kurs!
Arbetets museum erbjuder en mix av digitala och fysiska kurser under hösten 2022. Webbinarierna är kostnadsfria, medan kurserna ute på museerna är belagda med en kursavgift. Deras specialitet är kurser om museikunskap och ekonomifrågor, samt praktiska teknikkurser. De erbjuder även nätverksforum och inspirerande träffar på tema besöksnäring och kris- och riskhantering HÄR kan du läsa hela kurskalendern.

Glad midsommar!
Nästa nyhetsbrev kommer i mitten av augusti

Tipsa
Vi vill naturligtvis att så många som möjligt av våra medlemmar ska veta vad som är på gång inom förbundet. Så informera gärna dina föreningskollegor om att nyhetsbrevet finns och be dem anmäla sig till info@stockholmshembygd.se

Facebook Instagram
 
Skickat med Paloma - Nyhetsbrev
Do not click this link