Nyheter från hembygden

nyhetsbrev december 2022

Klicka här för att avregistrera din adress

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

God jul & Gott nytt år!
Året går mot sitt slut och vi är nog många som ser fram emot lite vila efter en hektisk december. Det har varit många julmarknader och andra juliga arrangemang som verkligen gjort att julstämningen är på topp. Kansliet är stängt dagen före julafton men öppet alla mellandagar. Styrelsen och kansliet önskar er alla en riktigt god jul!

Glöm inte besvara medlemsenkäten!
Dags för den årliga enkäten från Sveriges hembygdsförbund som beskriver hembygdsrörelsens verksamhet under året som gått. Den utgör ett värdefullt underlag till kommande strategiarbete. Den extra frågan i år handlar om bidrag, och Stockholms fråga handlar om nyhetsbrevet som du just nu läser. Har du redan besvarat Medlemsenkäten? Stort tack för ditt svar!

Klicka nedan för att besvara enkäten och gör det innan 22 januari 2023!
www.hembygd.se/statistik

Miljoner kulturskatter tillgängliggörs digitalt
Statens historiska museer lanserar en ny samlingsdatabas. I nya ”Sök i samlingarna” kan man söka i samlingarna på Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettet, Hallwylska museet, Historiska museet, Livrustkammaren, Skoklosters slott och Tumba bruksmuseum. Där finns bland annat måleri, mynt, medaljer, vapen, möbler, dräkter, räkenskaper, brev, äldre kyrklig konst och Sveriges största samling av arkeologiskt material.

Just nu är 1 895 799 föremål och media sökbara i databasen. All information i databasen är fri att använda och all media är licensierad med öppna Creative Commons-licenser, vilket innebär att vem som helst kan ladda ner och använda bilder av museernas föremål och miljöer. HÄR kan du söka i databasen. Vilken julklapp!

Exempel på föremål ur flera av museisamlingarna. Bildmontage: Ola Myrin/Statens historiska museer

Årets hembygdsbok kommer från Blekinge
Sveriges hembygdsförbunds utmärkelse Årets hembygdsbok går till en bok från Blekinge. Det är Östra Blekinge hembygdsförening som prisas för boken "Östra skärgården i Blekinge - natur och kultur under 4 000 år". Prisutdelningen hölls den 10 december i samband med en lokalhistorisk konferens i Karlskrona. Grattis!

Vill din förening vara med och tävla nästa år? Nominera i så fall en bok eller årsboksserie (skicka i så fall in de tre senaste utgivningarna), utgiven under 2022 genom att skicka in tre ex av boken (eller kom förbi kansliet och lämna) till
Stockholms läns hembygdsförbund
Sabbatsbergsvägen 6
113 61 Stockholm

Nomineringarna måste göras innan 28 februarii 2023. Boken ska ha getts ut av, eller i samarbete med, en hembygdsförening ansluten till ett regionalt hembygdsförbund.

Om boken är en samproduktion mellan en författare och en hembygdsförening ska det stå angivet i bokens produktionsuppgifter. Juryn värderar forskningsinsatsen och de litterära kvaliteterna i presentation och gestaltning.

Konferens på på slottet
Föreningen FINNSAM - Finnbygder i samverkan anordnar konferens på Viks slott i Uppland 10-12 mars 2023. Temat är agrarhistoria - med skogsfinnen i fokus.

Konferensen anordnas i samarbete med två avdelningar på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala; Avdelningen för agrarhistoria och Centrum för biologisk mångfald. Under konferensen presenteras aktuella forskningsprojekt om bland annat vilka möjligheter som finns för gamla spannmålssorter, som svedjeråg i en framtida mer ekologisk odling, sydsvenskt svedjebruk, kartläggningen av tidiga finska spår i Uppland och en god portion uppländsk herrgårdshistoria.

Om du vill läsa mer om konferensen och anmäla dig hittar du information HÄR sista dag att anmäla sig är 12 februari 2023.

Vill du gå en kurs i naturfotografi?
Studieförbundet Vuxenskolan Stockholms län startar en studiecirkel i Naturfoto med Jonathan Stenvall i samverkan med Vallentuna kommun i mars 2023.

Cirkeln har teorilektionerna i Vallentuna Kulturhus och praktiklektioner i fält, på olika platser kring Stockholm. Cirkeln är för nybörjare såväl som för mer rutinerade, unga vuxna såväl som för seniorer och alla däremellan.Vid nio tillfällen får du insikter i naturfotograferingens hemligheter tillsammans med likasinnade. Ledare är Jonathan Stenvall, professionell, prisbelönt naturfotograf och OM System-ambassadör samt utbildad vandringsguide. Läs mer om kursen HÄR

Groda, foto: Jonathan Stenvall

Ansök om bidrag till kulturarvsarbete
Senast 31 januari kan föreningar söka Riksantikvarieämbetets årliga bidrag för kulturarvsarbete. Arbetslivsmuseer, hembygdsmuseer och andra ideella kulturarvsverksamheter kan söka bidraget. Riksantikvarieämbetet ser gärna ansökningar som främjar delaktighet och engagemang i kulturarvsarbetet. Läs mer om bidraget HÄR

Planera för sommaren
Teaterensemblen De våghalsiga gör en Skärgårdsturné sommaren 2023 i Roslagen och Stockholms skärgård. Pjäsen handlar om en segelbåt vid namn Våghals och är en uppsluppen komedi som sätter spår av eftertänksamhet för teaterbesökarna.

De våghalsiga söker nu fler spelplatser. Om föreningen är intresserad, ta kontakt med Daniel B Dorenius danne.dorenius@gamail.com eller Ulf Nygren ulfnygren1@gmail.com. Föreningar som vill arrangera har möjlighet att ta del av biljettintäkterna.

Förebygga skadejur
Lisa Nilsen Kulturvård (som vi samarbetat med tidigre när vi höll kurserna Ordnig och reda i hembygdsgården) har i samarbete med Riksantikvarieämbetet och PRE-MAL gjort en film som handlar om enkla och ekonomiska metoder att förebygga skadedjur på museer, arkiv, bibliotek och i historiska hus.

Lisa Nilsen har varit med som expert i framtagandet av den europeiska standarden ”SS EN 16790 Samordnad skadedjurskontroll för skydd av kulturarvet". Den finns på sidan ”Lär dig mer om IPM”, men även på Riksantikvarieämbetets sidor på Youtube. IPM betyder Integrated Pest Management

HÄR kan du se filmen

Årsmöte 2023
Den 22 mars kl. 14-19 på Etnografiska museet i Stockholm välkomnar vi till Stockholms läns hembygdsförbunds årsmöte. Det blir föredrag av Claes Brunius från Fastighetsverket, mingel, fika, informtion, diplomutdelning och allt annat som hör ett årsmöte till. Inbjudan med program och mer informtion kommer att skickas till alla medlemsföreningar samt ligga på vår webb. Välkomna!

Hållbara nygamla grödor
Vårt klimat förändras och vi drabbas allt oftare av extrema väder. Samtidigt förlorar vi biologisk mångfald i en rasande fart. Vad ska vi odla på åkrar och i trädgårdar - kan det gröna kulturarvet hjälpa oss att vända den dystra utvecklingen? Kanske!

Tobias Nilsson arbetar med utveckling av naturvårdsprojekt och har ägnat de senaste åren åt att skapa möjligheter att stimulera till ett aktivt åkerbruk. På Färsna gård norr om Norrtälje har Tobias förökat ett exklusivt urval av grödor och utvecklat metoder för mycket småskalig hantering med hjälp av äldre redskap och maskiner.

Fredag den 3 februari kommer Tobias till Kulturväxtgruppen i Stockholms läns hembygdsförbund för att berätta om betydelsen av landskapets dynamik, samt det gröna kulturarvets rikedom, och dess förmåga att knyta människor samman. Föredraget hålls på Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien och HÄR kan du läsa mer om både föredraget och hur du anmäler dig.

Varmt välkommen!

Dela med dig!
Vi vill naturligtvis att så många som möjligt av våra medlemmar ska veta vad som är på gång inom förbundet. Så informera gärna dina föreningskollegor om att nyhetsbrevet finns och be dem anmäla sig till info@stockholmshembygd.se

Facebook Instagram
 
Nyhetsbrev och marketing automation
Do not click this link