Nyheter från hembygden

nyhetsbrev januari 2023

Klicka här för att avregistrera din adress

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Hej 2023!
Så var det dags för ett nytt år och nya tag. Kansliet är nu åter öppet efter en veckas januarisemster och visst märker man att det är lite ljusare både på morgonen och eftmiddagen, i alla fall om det inte är helt mulet...

Foto: Nick Morrison on Unsplash

Glöm inte medlemsenkäten och årsrapporten!
Underlaget i enkäten används för att visa upp ert arbete för omvärlden, både lokalt, regionalt och på riksnivå. 2021 svarade 82 av 119 medlemsföreningar. Tack till er föreningar som svarat på Sveriges hembygdsförbunds enkät om föreningens verksamhet 2022! Har ni ännu inte svarat? Gör det senast den 22 januari! Besvara enkäten HÄR

Årsrapporten med uppgifter om antal medlemmar, kontaktperson och faktureringsadress är viktig för oss på kansliet för att kunna fakturera rätt medlemsavgift och nå ut med information till föreningen. Om föreningen ännu inte skickat in årsrapporten är det hög tid! Sista dag att rapportera är idag den 20 januari. Du hittar rapportblanketten HÄR

A-reco hjälper oss att bli digitala
Stockholms läns hembygdsförbund har teckant ett samarbetsavtal med företaget A-reco som erbjuder alla våra medlemsförenigar hjälp med digitalisering av DVD, fotografier, negativ, diabilder, dokument, film och ljudbilder beroende på format. I en bilaga till avtalet finns en handledning med instruktioner om hur vi vill att företaget hanterar material som ska skannas, allt för att säkra att det blir rätt kvalitet.

A-reco har de senaste två åren samarbetat med världskulturmuseerna och Etnografiska museet, de har kontor i Liljeholmen och Vällingby och för en förening som väljer att samarbeta med företaget finns det inga särskilda avgifter eller kostnader förknippade med detta. Det är alltså kostnadsfritt!

När materialet är digitaliserat finns det möjlighet för den förening som vill att gå med i Kollektivt kulturarv - vårt sarmbete med Stockholms läns museum - för att göra det digitaliserade materialet tillgängligt för fler.

Om ni är intresserade av att anlita A-reco så kan ni kontakta Christina Brage på christina@a-reco.se eller 070 391 22 15, 08-643 00 62

En bild från Kollektivt kulturarv: Flickor i långa kjolar vid Edsviken, nära Mörby. Fotot kan vara taget av Axel Pehrson. Troligen runt 1900. Danderyds hembygdsförening, cc-by.

Vi är med och aktiverar regionens kvinnohistoria
Aktivera regionens kvinnohistoria är ett av Stockholms Kvinnohistoriskas samverkansprojekt som genom visningar och poddar lyfter kvinnoöden och historier som präglat Stockholmsregionen. Tillsammans med sina samarbetspartner - oss! vill de skapa nya upplevelser och tillgängliggöra den kunskap som finns i regionen för fler. Om tvätterskor, flykt, arbetsvillkor, migration och att hitta hem.

Nu finns det möjlöighet att följa med från soffan när vi besöker Sveriges första tvätterimuseum tillsammans med journalisten och radioprogramledaren Linnéa Wikblad. Det blir kokning, klappning och icke-vegansk såpa när vi tvättar som på tidigt 1900-tal i Sverige. Här ligger Hagalunds Tvätterimuseum. Museets föreståndare Olle Magnusson och tvätterskan Elin Magnusson visar oss runt och Wikblad följer med som sidekick och ställer frågor – om tvätterskornas liv. HÄR hittar du den Kvinnohistoriska visningen och HÄR hittar du poddavsnittet Kvinnans plats! Från Estland till Fittja - en berättelse om tvätterskornas historia.

Så skyddar vi hembygdsgårdarna - ett webbinarium om Hembygdsförsäkringen ​​​​​​
Sveriges Hembygdsförbund bjuder in dig som vill veta mer om hur vi bäst skyddar hembygdsrörelsens byggnader, föremål och samlingar samt hembygdsföreningarnas ekonomi. Generalsekreterare Jan Nordwall inleder och ger aktuell information från förbundet samt reflektion över hembygdsrörelsens utmaningar och möjligheter i vår samtid.
Därefter tar försäkringskansliet vid och berättar om vilka skador som drabbat hembygdsrörelsen under senare år och hur dessa påverkar föreningarna i synnerhet och hembygdsrörelsen i stort. En introduktion ges också till vilket försäkringsskydd Hembygdsförsäkringen ger, vilka skyddskrav som ställs på föreningarna samt vanliga fallgropar och skaderisker. Vi går också igenom varför föreningen ska arbeta skadeförebyggande och informerar även om investeringsbidrag, säkerhetsrabatter, självriskreduktion och självriskcheckar som ni inte vill gå miste om.
Torsdag 26 januari kl. 17.30-19.00 Anmäl dig HÄR

Lansering av SHF:s föryngringsarbete med Heimbygdametoden
Hembygdsrörelsen tappar medlemmar varje år. Det är en trend som vill vi vända genom att tillsammans med våra medlemsföreningar undersöka hur vi kan vara intressanta och relevanta för nya medlemmar. Arbetet är viktigt men kan också vara utvecklande och faktiskt riktigt roligt! Nu lanserar vi ett helt ny handledningsmaterial för föreningar och medlemmar som vill jobba med att utveckla sin förening och/eller verksamhet. Vi kommer berätta om satsningen och handledningsmaterialet men också vad SHF kommer att erbjuda under våren.

Måndag 6 februari kl. 12-13 samt kl. 19-20 (alltså två tillfällen samma dag)
Anmäl dig HÄR

Gå på kurs hos FSL
Under våren ger Föreningsarkiven i Stockholms län flera intressanta kurser om bland annat digitala bilder och arkivering. Läs mer om kurserna och hur du anmäler dig HÄR

Gå en kurs om hur du engagerar fler i din förening hos Volontärbyrån
Detta är utbildningen för dig som vill engagera fler människor, få en ökad förståelse för varför människor engagerar sig ideellt och matcha detta med din förenings syften och mål. Med hjälp av praktiska verktyg och konkreta metoder ges möjlighet till reflektion och erfarenhetsutbyte. Kursen hålls den 8 februari kl. 9-16, adress meddelas när du fått bekräftelse om att du fått en plats på utbildningen.

Utbildningen är öppen för deltagare från ideella föreningar, stiftelser och trossamfund i Stockholm och HÄR kan du läsa mer om kuren och anmäla dig.

Stadshuset fyller 100 år!
2023 fyller Stockholms stadshus 100 år. Det firar Stadsmuseet med en utställning om Ragnar Östbergs beundrade byggnad. I utställningen får man möta människorna som med gemensamma krafter skapade Stadshuset. Utifrån den drygt hundra år gamla dokumentation som gjordes av arbetsplatsen kan man se hur arbetet gick till.

I samband med utställningen Vi som byggde Stadshuset släpps också en bok med samma namn. Författare är historiker Mats Hayen och bilderna, många aldrig tidigare visade, kommer från Stadsmuseets samlingar från dokumentationen av Stadshusbygget.

Utställningen visas 21 januari–5 november 2023 på Stadsmuseet i Stockholm, Slussen
Fri entré.

Grupp av arbetare vid monteringen av de tre kronorna på tornet. Okänd fotograf, 1920.

Länsmuseet fyller också år!
I år fyller Stockholms läns museum 40 år och det firas med att museet lanserar en ny hemsida under våren. Sidan erbjuder fördjupning och upplevelser kring konst, bebyggelse och besöksmål. Här hittar man även en alldeles ny basutställning som guidar till länets historia på ett lättsamt sätt. Man kommer att kunna skapa egna guidade turer utifrån en besöksmålskarta och söka i – och kanske bidra till – museets samlingar. Och om man inte vet vad man letar efter kan man få hjälp på traven av den digitala museiguiden.

Redan i januari påbörjar museet sin insamling av era bilder från 1983 – året då museet föddes. Vad minns du från det året och vad vill du att andra ska få veta?

Under året kommer museet att dyka upp både digitalt och fysiskt för att berätta om verksamhet idag, igår och imorgon. Under fyrtio år hinner ett museum göra mycket. Allt från turer i hemliga försvarsanläggningar, appar som guidar till länets rika kulturhistoria och poddar som berättar om hur länet kan se ut om 30 år. Det här och mycket, mycket annat kommer de att berätta mer om under året!

Glöm inte bort att anmäla dig till Hållbara nygamla grödor!
Vårt klimat förändras och vi drabbas allt oftare av extrema väder. Samtidigt förlorar vi biologisk mångfald i en rasande fart. Vad ska vi odla på åkrar och i trädgårdar - kan det gröna kulturarvet hjälpa oss att vända den dystra utvecklingen? Kanske!

Tobias Nilsson arbetar med utveckling av naturvårdsprojekt och har ägnat de senaste åren åt att skapa möjligheter att stimulera till ett aktivt åkerbruk. På Färsna gård norr om Norrtälje har Tobias förökat ett exklusivt urval av grödor och utvecklat metoder för mycket småskalig hantering med hjälp av äldre redskap och maskiner.

Fredag den 3 februari kommer Tobias till Kulturväxtgruppen i Stockholms läns hembygdsförbund för att berätta om betydelsen av landskapets dynamik, samt det gröna kulturarvets rikedom, och dess förmåga att knyta människor samman. Föredraget hålls på Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien och HÄR kan du läsa mer om både föredraget och hur du anmäler dig.

Varmt välkommen!

Tipsa
Vi vill naturligtvis att så många som möjligt av våra medlemmar ska veta vad som är på gång inom förbundet. Så informera gärna dina föreningskamrater om att nyhetsbrevet finns och be dem anmäla sig till info@stockholmshembygd.se

Facebook Instagram
 
Nyhetsbrev och marketing automation
Do not click this link