Nyheter från hembygden

nyhetsbrev februari 2023

Klicka här för att avregistrera din adress

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Årsmötet närmar sig!
Inbjudan har skickats till alla medlemsföreningars kontaktpersoner och vi hoppas att ni är många som vill komma! Förutom att det är viktigt att utöva sina demokratiska rättigheter blir det tillfälle att mingla och nätverka med andra föreningsmedlemmar, se vad förbundes arbetsgrupper pysslar med och lyssna på årets föredragshållare Claes Brunius från Statens Fastighetsverk som kommer att tala om Våra kulturmiljöer och deras värden i samhället. Sista dag att anmäla sig är den 12 mars. Du hittar all information om årsmötet HÄR Tänk på att även du som inte är ombud är välkommen att delta i vårt årsmöte.

Årets Kulturpristagare är utsedd
Stockholms läns hembygdsförbund tilldelar Karl Kadhammar sitt Kulturpris för föredömligt och värdefullt bidrag till kulturen i Stockholms län. Genom Instagramkontot @i_en_forvandlad_stad jämför Karl Kadhammar Stockholm och stockholmare förr och nu och visar med bilder Stockholms förvandling genom olika tider. Hans bilder gör att vi ser staden med nya ögon, han får oss att uppmärksamma stadens vardagsliv och vi ser att vi inte är så olika de människor som fanns på platsen före oss. Karl Kadhammars dokumentationer är modern folkbildning av bästa sort!

Pris och diplom kommer att delas ut på Stockholms läns hembygdsförbunds årsmöte den 22 mars

In och kika på Karls fantastiska Instagramkonto https://www.instagram.com/i_en_forvandlad_stad/

Vill ni lyssna på Karl så intervjuades han med anledning av priset i P4 Stockholm eftermiddag den 22 februari, 2:05:57 in i sändnigen.

Länskällan - Lokal historia i Stockholms län
Länskällan är en digital plattform som presenterar lokal historia i Stockholms län pedagogiskt och lättillgängligt med ambitionen att väcka nyfikenhet för platsen där vi bor. Målgruppen är högstadieelever och deras lärare men vi hoppas och tror att en bred allmänhet har mycket att hämta hos Länskällan.

Innehållet i Länskällan bygger på arkivmaterial från kommunerna som till exempel fotografier, filmer, register, kartor och annonser. Till varje källmaterial hör en artikel samt övningar, quiz och lärarhandledningar. Inledningsvis presenteras två teman, industrialisering och aktivism, och fler teman kommer att läggas till.

Besök Länskällan och upptäck nya perspektiv på platsen

Länskällan är ett samarbete mellan Stockholms läns museum som är en del av Region Stockholm, kommuner i Stockholms län och Stockholms läns hembygdsförbund. Kommuner som är med i samarbetet är Ekerö, Nacka, Norrtälje, Nynäshamn, Tyresö, Täby och Upplands-Bro.

Illustration: Jennifer Nystedt.

Kulturens kapillärer – Nyorientering
Sök projektstöd hos Ideell Kulturallians
En möjlighet för lokala ideella kulturföreningar att söka projektstöd utifrån verksamhetens behov, utveckla metoder för en nyorientering i det postpandemiska landskapet och på så sätt stärka det ideella engagemanget över hela landet.  Med stöd från Postkodsstiftelsen kan Ideell Kulturallians bidra med en viktig vitamininjektion – full av hopp och utrymme för kreativitet.

Läs mer och ansök HÄR

Grannskapsinitiativet - För levande, öppna och tillgängliga grannskap
Svenska ideella organisationer som arbetar på lokal nivå kan göra viktiga insatser för ett levande, öppet och tillgängligt samhälle. Genom små och snabba stöd till projekt i närområdet vill Postkodstiftelsen stärka gemenskapen mellan människor och bidra till ökat välbefinnande och hälsa.

Som ideell förening eller allmännyttig stiftelse finns möjligheten att söka mellan 20 000–50 000 kronor för att genomföra aktiviteter inom ramen för Grannskapsinitiativet.

Läs mer om Grannskapsinitiativet och ansök HÄR

Resten är historia
Sveriges hembygdsförbund har en ny podcast Resten är historia. Här får man höra en rad gäster som samtalar om kulturarvet ur olika perspektiv, intressant och aktuellt. Ni kan streama Resten är historia... på Spotify, Google Podcast, Apple Podcast och lyssna HÄR

Massor av museinyheter...

Kommer ni ihåg?
I augusti förra året så efterlyste Mattias Berg på Sveriges radio P1 spännande berättelser, mysterier, kontroversiella händelser, fängslande föremål eller legendomsusade personer. Efterlysningen måste ha gått bra för nu finns progamserien Museernas hemligheter. Tre avsnitt på 20-30 min. Om du vill lyssna så finns avsnitten i appen Sveriges Radio Play eller HÄR

Samtidsbild söker fler bilder från landsbygdslänet
Stockholms län är Sveriges tredje största landsbygdslän, med ungefär 160 000 invånare utanför tätorterna. Samtidsbild (Stockholms läns museum) får in fantastiska bilder från hela länet men inte helt oväntat är många från Stockholm stad. Museet efterlyser nu bilder från glesbygdsområdena i länet. Ta gärna en bild när du är i skärgården, besöker bondgården, hälsar på släkten på landsbygden eller är på utflykt i naturen. Museet vill bevara länsinvånarnas blickar från hela vårt stora län. Kanske kan du se det som en inspiration att ta dig ut till platser du aldrig varit på?

Läs mer om Samtidsbild och hur du kan bidra med dina bilder HÄR

Stockholms Kvinnohistoriska flyttar in på ArkDes i en månad
Under en månad tar de plats i utställningsrummet Boxen där besökarna bjuds på en blandning av kvinnohistoriska programformat, projekt och kulturaktiviteter. Här sätter de ljus på kvinnors betydelse och villkor i staden genom arkitektur- och designhistoria. Den 7 mars invigs månaden med en kväll fylld av kvinnohistoria, samtal om museisektorns framtid, och självklart – mingel. Läs mer om invigningen och samarbetet HÄR

Stadsmuseets och Medeltidsmuseets kalendarier
Här hittar du allt från stadsvandringar runtom i staden till föreläsningar och visningar. Följ med på nedslag i Stockholms historia, samtid och framtid! Stadsmuseets kalendarium hittar du HÄR och medletidsmuseets kalendarim hittar du HÄR

Privatträdgården som kulturarv
En alldeles vanlig villaträdgård i utkanten av en alldeles vanlig svensk stad. Kan det finnas kulturvärden där? Ja i våra privatträdgårdar finns fullt av spännande inslag som speglar tiden då de skapades. Olika tider och ideal har gett den privata villaträdgården vitt skilda uttryck.

Om detta berättar landskapsarkitekt Åsa Wilke på Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien fredag 17 mars. Läs mer om föredraget som Kulturväxtgruppen arrangerar och hur du gör för att delta HÄR Välkommen att inspireras!

Om du missade Kulturväxtgruppens förra föredrag då Tobias Nilsson talade om Hållbra nygamla grödor behöver du inte deppa ihop för det går att ta del av HÄR

Tipsa
Vi vill naturligtvis att så många som möjligt av våra medlemmar ska veta vad som är på gång inom förbundet. Så informera gärna dina föreningskollegor om att nyhetsbrevet finns och be dem anmäla sig till info@stockholmshembygd.se

Facebook Instagram
 
Nyhetsbrev och marketing automation
Do not click this link