Nyheter från hembygden

nyhetsbrev mars 2023

Klicka här för att avregistrera din adress

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Ett kulturarvstungt nyhetsbrev är här, men vi börjar lite lätt med siffror från årets insamlade statistik...

Nu finns resultatet från årets hembygdsenkät att läsa
I Stockholms län svarade 73% av föreningarna på enkäten och HÄR hittar du sammanfattningar och presentationer.

Årets Hembygdsförening i Stockholm är utsedd
Stockholms läns hembygdsförbund har nominerat Söderbykarls Fornminnes- och Hembygdsförening till den riksomfattande tävlingen Årets Hembygdsförening. Föreningen bildades redan 1918 och är den äldsta medlemmen inom vårt förbund.

Söderbykarls Fornminnes- och Hembygdsförening har likt en fågel Fenix rest sig och fått förnyad energi och fortsätter att vara aktuella och intresserade. De tar alla chanser att delta i många olika sammanhang och lever efter den gamle styrelseledamoten Arnes kloka ord ”Syns man inte, finns man inte” och det är livsviktigt för alla, även för en liten hembygdsförening i Roslagen.

HÄR kan du titta på en Youtubefilm från föreningens sommarfest sommaren 2022.

Heimbygdsmetoden/Så blir vi yngre
En av de vanligaste frågorna inom föreningslivet är den om föryngring, om behovet av att nå nya och yngre målgrupper och få dem att engagera sig. Men hur gör vi?

En del i föryngringsarbetet är Heimbygdametoden, en förändringsprocess för föreningsföryngring. Heimbygdametoden har sin grund i projektet Så blir vi yngre.

Föryngringsarbete i den här metoden handlar om en förändringsprocess där man arbetar med sin förening och rörelse för att förstå varför man inte lyckas nå nya målgrupper och hur det kan förändras. Det handlar alltså inte om barn och unga eller särskilda målgrupper, utan om att bli en rörelse där människor i alla åldrar känner sig välkomna och hemma. Att bli en rörelse där vi möts över generationerna. Välkommen att ta del av metoden!
Läs mer och ladda ned handlednigen HÄR

Föreningsföryngring - är det möjligt?
Om du är nyfioken på att lära dig mer om Heimbygdametoden så finns chansen att delta i ett lunchwebbinarium 31 mars.

Välkommen till ett webbinarium om Heimbygdametoden och ett samtal om det
ideella engagemangets ljusnande framtid!

Webbinariet inleds med en presentation av metoden, därefter blir det ett fördjupande samtal om hur det ideella engagemanget ser ut idag, varför vi tror att det minskar trots att det inte gör det och hur vi kan fånga upp det på nya sätt.

De som vill och har tid kan dröja sig kvar för att ställa frågor och diskutera vidare.
Läs mer & anmäl dig här →

Följ med på en skärgårdsexpedition...
till Älvsnabben och Grytholmen den 25, 27och 30 maj

Expeditionen görs i samarbete med Blidösundsbolaget med landstigning på Muskö. Ombord på m/s Sjöbris är det kapten och ciceron Göran P Sjödin som engagerar med spännande guidning under resan bland kobbar och skär. Det kommer bli en heldag med god mat, vackra vyer och intressanta berättelser!

I priset på 860 kr/person ingår: båtresa, guidning, smörgås med kaffe/te, lunchbuffé med alkoholfri måltidsdryck. Läs mer om dagen HÄR och om du vill boka plats direkt gör du det HÄR Välkomna!

Kärnkraft som kulturarv
Sedan 2020 pågår rivningen av kärnkraftverket Ågesta utanför Stockholm – trots dess höga kulturhistoriska värde. Tekniska museet har dokumenterat och samlat in berättelser och föremål som nu blir tillgängligt för allmänheten som utställning, dokumentärfilm och podcast. Läs mer på Tekniska museets webbHÄR

Kontrollrummet i Ågestaverket. Foto: Anna Gerdén

Hundratusen kulturhistoriska foton digitaliseras
I ett nytt stort projekt digitaliserar och tillgängliggör Nordiska museet 100 000 fotografier från sent 1800-tal fram till 1970-talet. Av museets samling av 6 miljoner foton har tidigare endast en mindre del digitaliserats.

Bilderna består huvudsakligen av nitrat- samt acetatnegativ som aldrig tidigare har visats. De kommer från kända fotografer som KW Gullers, Sten Didrik Bellander, Gunnar Lundh, Gösta Glase, André och Irène Reisz. Läs mer om detta spännande projekt HÄR

Foto: KW Gullers, Nordiska museet

Lämna förslag till Unescos internationella listor
Fram till 31 mars 2023 är det möjligt att föreslå nomineringar till Unescos internationella listor och register över goda exempel och till den representativa listan över mänsklighetens immateriella kulturarv.

Privatpersoner, föreningar och organisationer kan lämna förslag via ett formulär på den här webbplatsen Isof och en expertkommitté gör en bedömning av de inkomna förslagen, och det är sedan regeringen som fattar beslut om vilka kulturarv som ska nomineras från Sverige.

Bild: Unesco

Så bidrar kulturarvet till en hållbar utveckling
Det finns många goda argument varför kulturarvet är viktigt för samhället och oss som lever i det. I form av aktuella exempel och siffror har Riksantikvarieämbetet samlat en lång rad av dessa argument i skriften Räkna med kulturarvet – hållbarhet och klimat. Läs mer om skriften HÄR

Dokumentera för framtiden - save the date!
Fredag den 8 september håller Berättarnätet Kronoberg/Sagobygden tillsammans med ABF Kronoberg en kombinerad föreläsning och workshop i att dokumentera människors berättelser.

Susanne Nylund Skog, etnolog och forskningsarkivarie på Institutet för språk och folkminnen i Göteborg, håller en föreläsning om dokumentationsinsatser med fokus på intervjuer. Den handlar om hur vi kan dokumentera personliga berättelser, vad vi vill föra vidare till framtiden och hur. Det kommer att finnas möjlighet att medverka digitalt via länk för 50 kr.

Varmt välkommen med frågor till Lina Midholm / Berättarantikvarie 0720-88 03 26, 0372-148 55 lina.midholm@sagobygden.se

Bilden tillhör Centrum för dramatik

Fånga era besökare med berättelser som berör!
Digital inspirationsföreläsning torsdag 20 april kl 10-12

För att inspirera hembygdsrörelsen att utveckla sitt berättande genomförde Centrum för dramatik i samarbete med Sveriges hembygdsförbund under hösten 2022 inspirationsdagar i Hässleholm, Eskilstuna, Trollhättan och Bollnäs för ett regionalt urval av föreningar.

Nu får fler föreningar i hela landet möjlighet att ta del av de råd och tips som dramatikerna Henrik Valentin och Eva Brise från Centrum för dramatik presenterade under hösten – om hur berättelser om föremål, platser och händelser kan fånga besökarna, lyssnarna eller tittarna. För oavsett om det handlar om skyltar i en utställning, personlig guidning, audioguide eller kortfilm så måste berättelserna engagera och beröra.

Vi vänder oss såväl till rutinerade föreningsmedlemmar i hembygdsrörelsen som till nybörjare.Läs mer om föreläsnigen och hur du anmäler dig HÄR

Webbinarium Region Stockholm - Stödformer för att söka projektmedel
18 april 13.00 – 15.00

I samverkan med Länsstyrelsen Stockholm, Stockholms stad och Storsthlm arrangerar Region Stockholm ett evenemang med information om stödformer vid ansökan av projektmedel.

Vill du veta mer om hur du kan söka medel för att starta eller vidareutveckla samverkan för att lösa regionala utmaningar? På detta seminarium får du veta mer om olika stödformer, bland annat medfinansiering, förstudiemedel, partnersök i andra länder, studiebesök och stöd under själva ansökningsprocessen. Läs mer och anmäl dig HÄR

Delta i enkät om textil förvaltning
Anna-Linnéa Åsblom skriver just nu C-uppsats inom textilvetenskap på Uppsala universitet kring temat textil förvaltning inom ideella föreningar. Syftet är att undersöka förekomst, förvaltning och behov av rådgivning av och kring hantering av textilier inom hembygdsföreningar. Undersökningen berör endast hembygdsföreningar som enligt Sveriges Hembygdsförbund innehar fullvärdigt medlemskap.

Vem som fyller i enkäten å föreningens vägnar är fritt för föreningen att bestämma men det ska avse arbetet inom just hembygdsföreningen. Det går bra att ge exempel på eventuella samarbeten med andra föreningarna. Enkäten är inte anonym för den som svarar. Detta med anledning av att undersökningen ska undersöka detaljerat kring vilka faktorer som styr kring förekomst, förvaltning och behov av rådgivning i er förening.

Vid eventuella frågor går det bra att vända sig till
Anna Linnea.Asblom.6867@student.uu.se Enkäten hittas HÄR och den går att fylla i t.o.m. 9 april.

Bilder: Anna-Linnéa Åsblom

Tipsa
Vi vill naturligtvis att så många som möjligt av våra medlemmar ska veta vad som är på gång inom förbundet. Så informera gärna dina föreningskollegor om att nyhetsbrevet finns och be dem anmäla sig till info@stockholmshembygd.se

Facebook Instagram
 
Nyhetsbrev och marketing automation
Do not click this link