Nyheter från hembygden

Nyhetsbrev

juni 2023

 

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Glad midsommar!

Foto: Sofia Holmberg, Unsplash

Sista nyhetsbrevet innan sommaruppehållet, det firar vi med ny kostym! När beslut fattades om att lägga ner Ledungen lovades ett utökat nyhetsbrev och som ni kommer att märka ser det här nyhetsbrevet lite anorlunda ut. Vi har fått hjälp av Isabell Schröder som är kommunikatör på Folk och Kultur med att hitta en ny struktur. Under hösten fortsätter vi att arbetet att hitta den bästa formen för nyhetsrapportering och fördjupning och ni läsare får gärna höra av er med synpunkter och aktuella nyheter ni tycker att vi ska berätta om. Mejla till info@stockholmshembygd.se

Kansliet kommer att vara sommarstängt mellan 1 juli-6 augusti, behöver ni komma i kontakt med någon från styrelsen under perioden finns alla kontaktuppgifter på vår webb

Ha en fin sommar!

Ann Pettersson, hembygdskonsulent

 
 

Aktiviteter i juni

Det är inte bara midsommarfiranden som går av stapeln denna månad. Här är andra intressanta och trevliga aktiviter i länet i juni.

Foto: Torekällberget

16-18 juni:
Invigning av Torekällbergets nya utställning

I dagarna tre blir det 1800-tals kalas på Torekällberget för att fira den nya utställningen: Råby bland Folk och fä. Utställningen ger en introduktion till Råbygården – den bondgård som 1929 flyttades till Torekällberget. Du får veta mer om gården, byn och de människor och djur som bodde där och hur det var att vara självförsörjande och producera sina egna kläder och sin mat. Utställningen består av uppbyggda miljöer med integrerade originalföremål och faktatexter. Passa sedan på att kika in i den riktiga bondgården som ligger ett stenkast bort! Invigningskalaset bjuder hantverk, musik, uppträdanden och teater.

16-18 juni
kl.10.00-17.00
invigning av utsällningen kl.13.00 den 16 juni


Torekällbergets friluftsmuseum
Källgatan 15, 151 45 Södertälje

16 juni:
Fredagslistan på Stadsmuseet 

Önska Stockholmslåtar på längden och tvären, hjärngympa med korsord och läs gamla tidningsartiklar
Tid: kl.11.00-16.30.
Plats: Stadsmuseet, Gården
Gratis

17 juni:
Stadsvandring: Minns du den stad 

Möt fabriksvardag, stadsomvandling och rösträttskamp i en vandring baserad på tredje boken i Per Anders Fogelströms Stadserie, ”Minns du den stad”.

Tid: kl.11.30-13.00.
Plats: Norrmalm
Biljett: 60-120 kronor, bokas här

18 juni:
Arkeologivandring: På gränsen till staden 

Medeltidsmuseet tar med dig på en arkeologivandring från den medeltida förorten Slussen till Gamla stan. Hör om spännande arkeologiska fynd som skriver om Stockholms historia.

Tid: kl.14.00-15.30.
Plats: Slussen
Biljett:120 kronor, bokas här

21 juni:
I Gustav Vasas spår

Medeltidsmuseet bjuder på ännu en spännande – och ytterst aktuell – historisk vandring i slutet av juni. Stadsvandringen "I Gustav Vasas spår" besöker platser i Gamla Stan och hör om händelser knutna till Sveriges mest maktfullkomligaste kung.

Tid: kl.18.00-19.30.
Plats: Gamla Stan
Biljett:120 kronor,bokas här

 

Rapportering från Vädra dräkten

 

Bild 1: 15 glada män och kvinnor i svenska och finska folkdräkter den 4 juni, på Sladdstyckets tun.
Bild 2: Fr v Leif Arensborg, Tjocködräkt, PG Thurell, Häverödräkt, Gustav Thurell , Rättviksdräkt. Foto: Katarina Thurell

Vädra dräkten den 4 juni arrangerades av Rådmansö hembygdsförening tillsammans med studieförbundet Sensus. På Sladdstyckets tun vid Kapellskär, samlade det ett 40-tal intresserade. 15 var klädda i vackra folkdräkter. Idén kommer ursprungligen från Finland där man 5 augusti firar folkdräktens dag med picknick. Föreningen Roslagen Kalevala deltog och delade generöst med sig av det finska sättet att umgås i dräkt. Att “vädra dräkten” är ett sätt att träffas, fika och fota.

– Jag har upptäckt att folk som har folkdräkt är lika som såna som kör motorcykel. Det är folk som blandar sig med alla, var man än kommer ifrån, säger Leif Arensborg, som för dagen var klädd i den spektakulära Tjocködräkten.

Flera andra dräkter fanns representerade på Sladdstycket. Aina Öman bar en hundra år gammal Leksandsdräkt. Några damer hade hittat ärvda Rådmansöklänningar, dvs den Upplandsdräkt med en särskild randning i orange toner, som Rådmansö husmorsförening en gång tog fram. Häverö och Rättvik var representerade, liksom flera vackra finska dräkter. Många timmars jobb ligger bakom en folkdräkt, ofta ska tyget vävas också. Inger Abrahamsson, som för dagen var klädd i sin handsydda Häverödräkt, berättade att hon har broderat ett 60-tal Sverigedräkter, bland annat drottning Silvias Sverigedräkt. Katarina Thurell hade för dagen sammanställt en utställning om hattar och mössor, där halmhattar, bindmössor, herrhattar och en nytillverkad Tjockömössa visades. I hembygdsföreningen pågår arbete med att lära ut nålbindning, det s k Rådmansöstygnet som finns i Tjocködräktens mössa. En materialmarknad anordnades där några kunde fynda begagnade bindmössor och andra dräktdelar, dräkt- och textillitteratur. Monica Hansson sålde bivaxkakor, för att vaxa lingarn.

Alla som deltog talade redan om att vi ses nästa år!

Text: Katarina Thurell

Bild 3: Fr v initiativtagare Katarina Thurell i Rättviksdräkt, Leif Arensborg i Tjocködräkt. Foto: Christa Arensborg

 

Annons i Upplev svensk sommar


Du har väl inte missat Stockholms Läns Hembygdsförbunds annons i bilagan "Upplev svensk sommar"? Hembygdskonsulent Ann Petterson berättar om de kulturskatter och det kulturarv som finns hos er – våra fantastiska hembygdsföreningar här i länet!

Upplev svensk sommar är en bilaga till Svenska dagbladet och går att läsa digitalt för prenumeranter. ett helt kvartal framåt.
 

 
 

Region Stockholm satsar ännu mer på besöksnäringen! 

I slutet av maj arrangerade Besökskraft Stockholmsregionen workshopen "Tillsammans för stärkt besöksnäring" som en del i regionens satsning på att stärka besöksnäringen i hela regionen. Målet är att bli Europas attraktivaste huvudstadsregion. På plats fanns representanter för förbundets satsning på Kulturarvet som besöksmål (KSB). Representanterna diskuterade med både företag, främjare och aktörer om hur man i praktiken gör Stockholmsregionen till en destination man vill besöka, bo och verka i.
Här kan ni se en film om satsningen där vi får ta del av ett citat från vår egen hembygdskonsulent Ann Pettersson:

”Vi vill att fler ska få upp ögonen för det lokala kulturarvet och hembygdsföreningarnas aktiviteter och besöksmål”
 

 

Foto: Stockholms Läns museum

Hela länets historia i ny digital utställning

Stockholms Läns museum presenterar hela länets historia i sin nya basutställning: Tidslinjen. Här kan du botanisera dig i allt från istiden till AI och upptäcka landsbygdens, skärgårdens, industrins och människornas historia. Du kan också fördjupa dig i en specifik händelse eller möta dåtidens nyckelpersoner. Tidslinjen ger öven en bild av viktiga omvärldshändelser som påverkat och format nutiden.

Du hittar Tidslinjen här

 

Foto: Unsplash

Var med och dokumentera nutiden!

Passa på att vara med och dokumentera vår samtid och ha chansen att få med din bild i Stockholms Läns museums fotoutställning i höst. Fotoutställningen kommer att flytta runt på olika platser i länet. Du laddar upp din/dina bilder i appen Samtidsbild eller går in på webben: samtidsbild.se.

Bilderna kommer tillsammans att skapa vårt gemensamma fotoalbum som i framtiden kommer att berätta om vår tid.

Alla samtidsbilder kan du se här

 

Foto: Naturvårdsverket

Unika historiska kartor blir digitala

Naturvårdsverket och Riksantikvarieämbetet har digitaliserat häradskartan och stomkartor från 1700-1900-talet. Häradskartan omfattar ca 1 500 kartblad och täcker största delen av Götaland och Svealand. Häradskartan är från den period då den mest genomgripande skiftesreformen för det svenska jordbruket inleddes men innan strukturomvandlingen av odlingslandskapet slagit igenom helt. Stomkartorna grundar sig på storskaliga lantmäterikartor, storskiftes- och lagaskifteskartor. Stomkartorna utgör ett historiskt källmaterial och visar läget och utbredningarna av tidigare odlingsmark.

Dessa nya digitaliserade kartor ger en ögonblicksbild av hur landskapet användes förr och kan förklara en del av hur landskapet ser ut idag. Kartorna kan användas till exempel av den som vill återskapa våtmarker eller betesmarker.

Läs mer på Naturvårdsverkets hemsida

 
 

Ny rapport om ideella föreningars villkor


Det har inte undgått någon av oss att det varit extra tufft för ideella föreningar under de senaste åren med en pandemi följt av skenande elpriser och inflation. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor släppte nyligen rapporten Ett år med nya utmaningar - Uppföljning av ideella föreningars villkor 2022 om de ökade påfrestningar som drabbat var tredje ideell förening.


Du kan läsa hela rapporten här
 

Ansök om elprisstöd!

Från och med den 30 maj går det att ansöka om elstöd. Det är Skatteverket som ansvarar för utbetalningarna. På skatteverkets hemsida kan du gå in och läsa om din förening uppfyller kriterierna för att ansöka om elstöd och hur processen går till. Tänk på att föreningen måste ha ett skattekonto för att få stödet utbetalt.

 

Från arkivet: 

Kring midsommarstången vid Sätra den 25 juni 1899. Fotografi taget av Axel Pehrson som hade sommarställe vid Sjöstugan, Sätra.
Bilden tillhör Danderyds hembygdsförening.

 
Följ oss i våra sociala medier!
Facebook Instagram
 

Klicka här för att avregistrera din adress

 
 
Nyhetsbrev och marketing automation
Do not click this link