Klicka här för att läsa nyhetsbrevet i din webbläsare

Välkommen till Biogas Östs & BioDriv Östs Nyhetsbrev!

 

Äntligen ser vi ljuset i vintertunneln! Det närmar sig vår och vi har massor att se fram emot. Till exempel ordnar vi en heldag på temat transportsektorns omställning i Eskilstuna. Det bjuds bland annat på två miniseminarier/workshops, ett om elfordon och elnät och ett om flytande biogas.

Vill du lära dig hur ditt företag eller din organisation kan ställa om till förnybara drivmedel? Den 1 april ordnar vi ett seminarium i Västerås på just det temat. Vi har även lanserat Elfordon 2019, en broschyr där du kan läsa om vilket elfordon som passar just dig eller din verksamhet.

Vi på Biogas Öst med BioDriv Öst önskar er en trevlig läsning!

 

Aktuellt

 
 

Välkommen till en heldag i Biogas Öst med BioDriv Östs regi!


Den 3 april ordnar Biogas Öst med BioDriv Öst en dag i Eskilstuna med bland annat två miniseminarer/workshops. Det första handlar om elfordon och elnät och det andra om flytande biogas. Det är också årsmöte för medlemmarna i Biogas Öst. Anmäl dig här senast 27 mars. Samtliga aktiviteter är kostnadsfria och du väljer själv vilka aktiviteter du vill delta på.

När: 3 april 2019
Tid: 8:30-16:00
Plats: ReTuna återvinningsgalleria Eskilstuna, Folkestaleden 7. Läs mer om hur du hittar till ReTuna här
Inbjudan: Se hela inbjudan och anmäl dig här

Utdrag från programmet


8.45 - 10.00 Årsmöte Biogas Öst (endast för medlemmar i Biogas Öst)

10.30 – 12.45 Miniseminarium/workshop om elfordon och elnät - strategisk utveckling i Östra Mellansverige.
Vi presenterar och diskuterar projektet Spetskraft 2020. Hur kan vi öka elektrifieringen inom kollektivtrafiken och andra fordonsflottor när kapacitet saknas i elnätet? Mer information längre ner.

13.30 – 14.30 Miniseminarium/workshop om flytande biogas – strategisk utveckling i Östra Mellansverige.
Vi presenterar och diskuterar det nationella innovationsklustret för flytande biogas - Drive LBG - som kommer att ha flera viktiga internationella demonstrationsarenor i Östra Mellansverige. Johan Laurell som är nationell samordnare för satsningen medverkar och Scania finns på plats och berättar bland annat om sina nya långfärdsbussar på LBG som beviljats stöd via klustret. Se hela inbjudan här.

 
 

10.30 – 12.45 Miniseminarium/workshop om elfordon och elnät - strategisk utveckling i Östra Mellansverige


Hur kan vi elektrifiera fordonsflottor som exempelvis kollektivtrafiken när kapacitet saknas i elnätet? BioDriv Öst har på Region Uppsalas initiativ dragit igång projektet Spetskraft 2020 som kommer att undersöka olika möjliga lösningar på denna utmaning med Region Uppsalas bussdepå som pilotcase. I projektet samverkar bland annat Svealandstrafiken, Region Örebro, Keolis, Power Circle, STUNS, RISE, SLU och flera av dessa aktörer finns på plats vid seminariet. Representanter från Eskilstuna kommun är också på plats och berättar om erfarenheterna från deras satsning på elbussar.

Läs mer och anmäl dig här. Satsningen är en del av en heldag i BioDriv Östs regi.

 

Välkommen på seminarium - Så skapar vi en fossilfri fordonsflotta!


En betydande andel av utsläppen av växthusgaser i Västmanland härstammar från vägtransporter. För att nå de uppsatta klimatmålen står därmed transportsektorn inför en utmaning. Länsstyrelsen Västmanland och BioDriv Öst bjuder därför in till ett seminarium om möjligheterna att ställa om till fossilfria fordonsflottor.

När: 1 april 2019
Var: Länsstyrelsen Västmanland, Västra Ringvägen 1, Västerås. Lokal Fjärnebofjärden
Tid: 13:00-16:00
Anmälan: Anmäl dig här senast 28 mars

Seminariet vänder sig till dig som jobbar med tunga transporter och vill lära dig hur ditt företag eller din organisation kan ställa om till förnybara drivmedel.

Se hela inbjudan här.

 

Klimatklivet lever vidare


Trots att Moderaterna och Kristdemokraterna plockade bort Klimatklivet från den budget som klubbades i höstas så finns stödet med i överenskommelsen mellan Centerpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna. Några planerade ansökningsomgångar finns dock ännu inte utlysta, men i överenskommelsen sägs det att Klimatklivet ska ”effektiviseras och utvecklas".

Med hjälp av information och beräkningsunderlag från Biogas Öst kunde Naturvårdsverket justera principerna för Klimatklivet vilket gjorde det möjligt att söka bidrag även för merkostnaden för inköp av t.ex. gasfordon och ED95-fordon. Under 2018 har uppskattningsvis 500 fordon varav majoriteten gasfordon fått stöd. Vidare har Biogas Öst bidragit till att landa över 280 miljoner kronor från Klimatklivet till medlemmarna för ny infrastruktur.

 

Nytt i verksamheten

 

Elfordon 2019


Så här lätt är det att välja elbil! Ladda ner vår broschyr och läs om vilket elfordon som passar just dig eller er verksamhet.

För den som vill köra helt på el finns i början av 2019 minst 15 personbilar, 5 transportbilar och 1 serieproducerad tung lastbil på den svenska marknaden. Utöver detta finns ett tjugotal laddhybrider att välja på och ett mindre antal vätgasfordon. Ladda ner broschyren på vår hemsida här. Med över 6 000 registrerade publika laddpunkter i slutet av 2018 blir det dessutom allt enklare att ladda bilen utanför hemmet.

Vill du även ta en titt i vår gasbilsbroschyr? Den hittar du här.

 
 

Transporter i östra Mellansverige 2017


Nu finns en ny statistikrapport publicerad. Rapporten visar att kommuner och regioner i östra Mellansverige använder förnybart drivmedel i större utsträckning än det nationella genomsnittet. Under 2017 var andelen förnybart drivmedel 35 procent, i topp ligger Sala kommun med 60 procent förnybart.

Projektet Fossilfritt 2030 – Fossilfria och effektiva transporter i östra Mellansverige - samlar och lyfter fram de kommuner som vill agera föredöme och därmed även påskynda och stötta näringslivets och privatpersoners omställning till mer hållbara transporter. Rapporten visar statusen för projektdeltagarna ett år in i projektet och resultatet kommer att fortsätta följas upp årligen under projekttiden.

Ta del av hela rapporten här.

 
 

Ny medlem - Storsthlm


Varmt välkommen som medlem i Biogas Öst med BioDriv Öst Storsthlm!

Storsthlm driver regional utveckling och samverkan på uppdrag av de 26 kommunerna i Stockholm. Syftet är att stärka kommunernas möjligheter att nå sina mål inom välfärd och service till medborgarna. Att kunna dra nytta av andras erfarenheter, att kunna samordna satsningar och utveckla tillsammans bidrar till regionens utveckling.

 
 

Övriga nyheter


Framåt i Europa för fordonsgas


Scania i Italien levererar 50 gasdrivna lastbilar till Sanpellegrino och Volvo Trucks i Belgien har nyligen tecknat en order på 50 LNG-lastbilar. Läs mer här. Dessutom har Scania och Havi tillsammans tagit fram en femårsplan för att minska klimat- och miljöpåverkan i McDonalds logistikkedja i Spanien. Läs mer här.

 

Fler biogastankställen i Uppland!


Biogas Öst med BioDriv Öst har hjälpt medlemmen Håbo kommun att få stöd via Klimatklivet för att bygga ett biogastankställe. En satsning som möjliggör för fler att köra fossilfritt! Läs mer här.

 

Självkörande elbussar i Barkarbystaden


Scania Sverige, Järfälla kommun, Nobina och Region Stockholm påbörjar försök med självkörande elbussar i linjetrafik i Barkarbystaden. Därmed är det ett av de första försöken med stora bussar i Europa. Läs hela pressmeddelandet här.

 

Under 2017 ökade biogas i Sverige med 30 procent


”Biogasproduktion är cirkulär ekonomi i sin bästa form och skapar stora värden i samhället.” Under 2017 ökade användningen av biogas i Sverige med 30 procent och prognosen för innevarande år pekar på fortsatt ökning. Läs mer här.

Fossilfria stadsbussar i Uppsala


Gamla Uppsala Buss kör fossilfritt ett år tidigare än väntat. Målet var att år 2020 köra all sin kollektivtrafik fossilfritt. Men utvecklingen gick snabbare än förväntat och vid årsskiftet 2018/2019 var målet uppnått. Detta tack vare ett nytt avtal om leveranser av HVO. Läs mer här.

 

Lidl ska köra fossilfritt 2025


Lidl Sverige antar Fossilfritt Sveriges transportutmaning! Därmed blir Lidl den första dagligvarukedjan med målet att genomföra fossilfria transporter 2025. Läs mer här.

 

Vill du inte längre få nyhetsbrevet? Klicka här för att avregistrera dig

Facebook Twitter LinkedIn
 

Biogas Öst AB, Kungsgatan 30C, 753 21 Uppsala www.biogasost.se www.biodrivost.se


Bakgrundsillustration i headern: created by Patrickss/Freepik

Postman