Klicka här för att läsa nyhetsbrevet i din webbläsare

Välkommen till Biogas Östs & BioDriv Östs Nyhetsbrev!

 

Filmlansering, verksamhetsberättelse 2018 och en ny vägledning i brist på en miljöbilsdefinition. Så kan vi sammanfatta föregående månad. Detta får du självklart läsa mer om i det här nyhetsbrevet, men även vad som ligger framför oss.

Det kan kännas långt bort - men redan nu är det dags att boka in BioDriv Tinget 2019 i kalendern! I år går konferensen av stapeln den 3 december på Nalen i Stockholm. Mer information finns längre ner i nyhetsbrevet, och där presenterar vi också konferensens första talare.

Vi på Biogas Öst med BioDriv Öst önskar er en trevlig läsning!

 

Aktuellt

 

Örebro Tvätt - en klimatvinnare


Biogas Öst-medlemmen Örebro Tvätt får Örebro läns energi-och klimatpris för företagets investering att ersätta fossil olja med biogas i anläggningen. Nästa steg är att även tanka de egna fordonen med biogas. En lång rad av våra medlemmar har varit involverade i satsningen på ett eller annat sätt, exempelvis Nordic Gas Solutions, Biogasbolaget, Örebro kommun och Gasum. Biogas Öst har stöttat upp i arbetet på flera olika sätt genom hela processen. Stort grattis till både priset och till en utmärkt investering! Läs mer här.

 

Ny kampanj ska öka intresset för förnybara drivmedel


För att öka kunskapen om förnybara drivmedel lanserar BioDriv Öst i samverkan med flera länsstyrelser och regioner samt bl.a. Power Circle och 2030-sekretariatet en ny serie av animerade kortfilmer. Syftet är att på ett kul sätt spräcka myter om förnybara drivmedel som hindrar omställningen till en fossilfri fordonsflotta.

Först ut är en film om elbilars räckvidd. Fler filmer som bemöter myter om olika förnybara drivmedel kommer att lanseras framöver. Läs mer om satsningen i pressmeddelandet här och se den första filmen här eller klicka på bilden.

 

Nytt tankställe för flytande biogas!


Biogas Öst var på plats i ett soligt Mjölby när vår medlem FordonsGas Sverige invigde en ny tankstation för flytande biogas. Stationen är Östergötlands första tankstation för flytande gasenergi, och FordonsGas femte. Planen är att täcka södra och mellersta Sverige med en välfungerande infrastruktur. Framöver finns ytterligare ett tjugotal nya tankstationer för flytande gas inplanerade. Bra jobbat FordonsGas Sverige! Läs mer om satsningen här.

 

Vi finns på plats i Almedalen


Det närmar sig sommar och en av årets höjdpunkter, nämligen Almedalen! BioDriv Öst finns på plats, redo att lyfta diskussionen om förnybara drivmedel. Söker ni seminariedeltagare, eller vill ni bara träffas och prata hållbara transporter? Hör gärna av er till oss!

Kontaktuppgifter till varje medarbetare finns på hemsidan, men det går också bra att mejla info@biogasost.se.

 

Ny storsatsning på Klimatklivet


Nyligen presenterade regeringen vårändringsbudgeten och ett av förslagen är att Klimatklivet och ladda hemma-stödet förstärks med 750 miljoner. Totalt innebär det att stödet budgeteras till 1,5 miljarder för 2019. Den totala budgeten för samtliga satsningar inom miljöområdet uppgår till 2 miljarder. Läs mer om regeringens beslut här. Biogas Öst har hittills bidragit till att landa över 280 miljoner kronor från Klimatklivet till medlemmarna för ny infrastruktur för förnybara drivmedel i regionen.

 

Save the date - BioDriv Tinget 2019


Den 3 december arrangeras BioDriv Tinget 2019 – mötesplatsen och kunskapskällan för omställningen till fossilfria transporter i östra Mellansverige och Stockholmsregionen.

Konferensen är ett heldagsevent och går av stapeln på Nalen i Stockholm. Arrangör är BioDriv Öst i samverkan med regionala aktörer i östra Mellansverige. Vi är väldigt glada över att få presentera konferensens första talare - nämligen Norges elbilsdrottning Christina Bu! I ett samtal om dos and dont's i elbilsomställningen kommer hon att ta med oss på en resa genom Norges elbilsutveckling. Det årliga Biogas Tinget ingår också som en session på konferensen där vi bland annat får följa arbetet inom innovationsklustret Drive LBG.

Boka redan nu in BioDriv Tinget 2019 i din kalender, den 3 december på Nalen i Stockholm.

Vill du synas i samband med konferensen? Tveka då inte att höra av dig till josefin.holmgren@biogasost.se för mer information om medarrangörskap, sponsring samt utställarplatser!

 

Nytt i verksamheten

 

BioDriv Öst lanserar en ny vägledning i brist på en miljöbilsdefinition


Vi skriver i en debattartikel att regeringen omgående måste besluta om en ny miljöbilsdefintion.
Dessutom har vi visat att en offensiv miljöbilsdefinition bestående av klimatbonusbilar fungerar i praktiken.

I över åtta månader har Sverige nu stått utan miljöbilsdefinition. Förvirringen är därmed total med en röra av temporära definitioner och dispenser som ofta leder till låga miljökrav. Sverige behöver omgående en ny miljöbilsdefinition som är verkningsfull, långsiktig och tydlig. Det finns stor uppslutning kring en ny miljöbilsdefinition som harmoniserar med bonus-malus-systemet. Vi anser därför att regeringen omgående beslutar om denna definition då läget kan anses akut.

Ett vanligt motargument gällande en offensiv miljöbilsdefinition är att den får en svag styrning då den kommer att nyttjas i för få upphandlingar. Detta kan dock enkelt undvikas. För att säkerställa en godtagbar miljöstyrning i samtliga upphandlingar har BioDriv Öst i samråd med andra aktörer tagit fram en ny vägledning som tydliggör hur bra miljökrav kan ställas i samtliga upphandlingar, även om förutsättningarna för klimatbonusbilar varierar. Våra föreslagna miljökrav har redan tillämpats i två större transportupphandlingar i Uppsala län och Stockholms stads miljö- och hälsoskyddsnämnd har nyligen fattat beslut om en miljöbilsdefinition som till stor del ligger i linje med denna vägledning.

 
Läs hela debattartikeln här
 
Ladda ner vägledningen här
 
 

Verksamhetsberättelse 2018


Nu har vi lanserat vår verksamhetsberättelse för 2018. Läs mer om bl.a. följande:

Hur vi bidragit till att 500 fordon för bl.a. biogas beviljats stöd genom Klimatklivet.
Hur vi stripat 600 fordon med symboler för förnybara alternativ, varav hälften biogasfordon och övriga lika delar av fordon för el, etanol och HVO.
Hur vi verkat för ursprungsmärkning av drivmedel vid pump.
Hur vi testat energieffektiviteten i gasbussar.
Hur vi utbildat energi- och klimatrådgivare nationellt i frågor kopplat till fordon och förnybara drivmedel.
 

Verksamhetsberättelsen sammanfattar hela vårt föregående år och visar hur vår organisation är uppbyggd samt vad ett medlemsskap hos Biogas Öst med BioDriv Öst ger.

Verksamhetsberättelsen finns att ladda ner här. Trevlig läsning!

 

Övriga nyheter

 

Framåt för flytande biogas!


Gasum, Volvo Lastvagnar och Elgiganten ska köra de utgående transporterna från Elgigantens Nordiska Distributionscenter i Jönköping på flytande biogas. Läs hela pressmeddelandet här.

 
 

Nytt publikt biogastankställe i Uppsala


Vid Uppsala Vattens samrötningsanläggning på Kungsängens gård har Uppsalas fjärde gastankställe tagit plats. Vi säger bra jobbat till Uppsala Vatten och Nordic Gas Solutions som byggt ett så snyggt tankställe!

 

Kravställa hållbar batteriproduktion


Region Stockholm ska ställa krav på hållbar batteriproduktion vid upphandling av elbussar. Det ska vara hållbart i alla led, ner till utvinningen av mineraler som finns i bussarnas batterier, skriver Tomas Eriksson, Miljö- och kollektivtrafikregionråd Region Stockholm. Läs hela debattartikeln här.

 

Biogas och etanol - Sverige behöver agera


"Andra länder inser potentialen i etanol och biogas medan Sverige slarvar bort sin världsledande ställning. Alla hållbara system behövs om vi ska kunna ersätta bensin och diesel, skriver professor Pål Börjesson." Läs hela debattartikeln här.

 

Ford lanserar etanolbil


Etanol är en viktig del i omställningen till en fossiloberoende fordonsflotta. Att fortsatt värna den infrastruktur som byggts upp för förnybara drivmedel är av stor vikt. Vid sidan av HVO, biogas och el lanserar nu Ford bilar som kan köras på E85. Först ut är SUV:en Ford Kuga EcoBoost E85 som går att beställa från och med den 8 april hos alla Ford-återförsäljare över hela landet. Läs hela nyheten här.

 

Fler transportföretag satsar på miljömärkning


​​​​Widrikssons Åkeri AB får märkningen Bra Miljöval på sina lastbilstransporter körda med biogas. En ökad miljömärkning underlättar upphandling av hållbara drivmedel. Läs mer här.

 

Vill du inte längre få nyhetsbrevet? Klicka här för att avregistrera dig

Facebook Twitter LinkedIn YouTube
 

Biogas Öst AB, Kungsgatan 30C, 753 21 Uppsala www.biogasost.se www.biodrivost.se


Bakgrundsillustration i headern: created by Patrickss/Freepik

Postman