Klicka här för att läsa nyhetsbrevet i din webbläsare

Välkommen till Biogas Östs & BioDriv Östs Nyhetsbrev!

 

Semester och sommar på de flesta håll och kanter - men vårt arbete stannar inte av för det! I det här nyhetsbrevet får du läsa mer om vår kommande konferens BioDriv Tinget - passa på att anmäla dig nu för att ta del av bra rabatter!

Vi har även publicerat en ny rapport som handlar om förnybara drivmedel vid transportarbete under mark, varit på plats vid invigningen av en ny tankstation för flytande biogas i Norrköping samt deltagit i ett seminarium om flytande biogas i Almedalen.

Vi på Biogas Öst med BioDriv Öst önskar er en trevlig läsning och en glad sommar!

 

Aktuellt

Varmt välkommen till BioDriv Tinget 2019

 

Programmet innehåller bland annat:

Omställningen till förnybara drivmedel kopplat till ett stärkt försvar. Tomas Ries, lektor i strategi och säkerhetspolitik Försvarshögskolan.
Dos and Dont´s – i elbilsomställningen. Följ med på Norges resa! Christina Bu, generalsekreterare Norsk elbilforening.
Omställning till ökad hållbarhet inom batteriproduktion, hur styr SL mot hållbara batterier vid upphandling av elbussar? Tomas Eriksson, miljö- och kollektivtrafikregionråd Region Stockholm.
På den årliga sessionen BiogasTinget fokuserar vi på det nya innovationsklustret för flytande biogas - Drive LBG - och mycket, mycket mer!

 

För mer information om BioDriv Tinget, besök konferenshemsidan här.

Datum: 3 december 2019
Plats: Nalen, Regeringsgatan 74, Stockholm
Kostnad: 1 500 kr för medlemmar i Biogas Öst eller BioDriv Öst, 2 500 kr för övriga. 500 kr i early bird-rabatt vid anmälan före 1 oktober. För våra medlemmar erbjuder vi dessutom many bird-rabatt vid anmälan av flera kollegor från samma organisation. Den första personen betalar deltagaravgiften för medlemmar, resterande deltagare får 500 kr rabatt på sin deltagaravgift. Anmäl dig här senast 27 november

 
Information
 
Anmälan
 

Stort tack till våra sponsorer!

 

Vill du synas i samband med konferensen? Tveka inte att höra av dig till josefin.holmgren@biogasost.se för mer information om medarrangörskap, sponsring samt utställarplatser.

 

BioDriv Öst fortsätter spräcka myter om förnybara drivmedel


Under april månad började BioDriv Östs kampanj för att spräcka myter och öka kunskapen om förnybara drivmedel. Första filmen handlade om elbilars räckvidd. Nyligen lanserades den andra filmen och den här gången är det dags att visa att det går att köra långt med biogasbil! Se filmen här eller klicka på bilden ovan. Läs mer i pressmeddelandet och ladda ner faktabladet med information om bland annat hur en gasbil fungerar och vart du kan tanka. Till samtliga filmer finns det tillhörande faktablad och du hittar alla faktabladen och de hittills lanserade filmerna här.

I höst kommer fler filmer. Se till att följa oss på Facebook, Twitter och Youtube för att inte missa nästa lansering!

 

Nytt i verksamheten

 

Klimatsmarta och förnybara drivmedel vid transportarbete under mark


Byggboomen är stor i många av våra städer. Förnybara drivmedel till arbetsmaskiner och lastbilar blir därmed en allt viktigare fråga. Det finns dock i dagsläget en hel del restriktioner som påverkar möjligheten att ställa om till förnybara drivmedel. Nu finns en ny rapport om klimatsmarta och förnybara drivmedel vid transportarbete under mark. RISE - Research Institutes of Sweden - har på uppdrag av Stockholms stad i samverkan med Biogas Öst med BioDriv Öst, Scania Sverige, Lantmännen Agroetanol, SEKAB Biofuels & Chemicals och Volvo Trucks genomfört en studie som syftar till att utreda om etanol- och metangasfordon medför högre risker än dieselfordon och om dessa risker kan minskas eller helt undvikas.

Läs hela rapporten här.

Almedalsveckan 2019


Vi skickade nyligen ut ett nyhetsbrev med en sammanfattning av vår Almedalsvecka. Där får du läsa om våra intryck och slutsatser från de intensiva men kunskapsrika dagarna i Visby. En tydlig trend är att hållbarhet toppar de flesta agendor och det finns en stor vilja av att åstadkomma förändring. Läs hela nyhetsbrevet här.

Beatrice Torgnyson Klemme, vd Biogas Öst med BioDriv Öst, medverkade i ett panelsamtal om hur flytande biogas kan bidra till en fossilfri omställning. En av slutsatserna var att flytande biogas bland annat innebär en satsning på förbättrade möjligheter att nå nya marknader och ställa om nya sektorer till förnybart som tunga långväga vägtransporter, sjöfart och industri. Se hela panelsamtalet här.

 

Övriga nyheter

 

Norrköping får tankstation för flytande biogas


Biogas Öst var på plats i Norrköping när Gasum invigde sin andra tankstation för flytande biogas i Sverige. I maj invigdes den första i Västerås och FordonsGas Sverige har även nyligen invigt en tankstation i Mjölby. Kommande nya tankstationer i Gasums regi blir i Örebro och Jönköping, dessa kommer att öppnas i höst. Infrastrukturen i Biogas Öst-regionen blir därmed på kort tid kraftigt förstärkt när det gäller flytande biogas. Läs mer här.

 

Örebro kommun öppnar biogasnätet för fler leverantörer


Nyligen godkände Tekniska nämnden en ny avtalsstruktur som öppnar Örebro kommuns 34 km biogasnät för fler leverantörer. Avtalsmodellen börjar gälla från och med 1 oktober i år. Läs hela pressmeddelandet här.

 

De bästa kommunerna på hållbara transporter


Kommunrankningen SHIFT har utsett Sveriges bästa kommuner på hållbara transporter. Hela fem av tio kommuner finns i Biogas Öst med BioDriv Östs region! Bra jobbat Uppsala kommun, Linköpings kommun, Stockholms stad, Västerås stad och Örebro kommun! Läs mer här.

 

Arla drar igång en biogasrevolution


I mitten av juni gick startskottet för Arlas omställning till biogas när deras första biogasdrivna mjölktankbil började rulla! I samarbete med FordonsGas Sverige gör de nu en stor satsning på biogas, där målet är att 30 procent av mjölktankbilarna ska köra på biogas om tre till fem år. Läs mer här.

 

Vill du inte längre få nyhetsbrevet? Klicka här för att avregistrera dig

Facebook Twitter LinkedIn YouTube
 

Biogas Öst AB, Kungsgatan 30C, 753 21 Uppsala www.biogasost.se www.biodrivost.se


Bakgrundsillustration i headern: created by Patrickss/Freepik

Postman