Klicka här för att läsa nyhetsbrevet i din webbläsare

Välkommen till Biogas Östs & BioDriv Östs Nyhetsbrev!

 

Hösten är här och likaså vårt nyhetsbrev efter ett litet sommaruppehåll. I det här nyhetsbrevet får du läsa mer om vår konferens BioDriv Tinget - i år är deltagandet gratis så passa på att säkra din plats redan nu. Det har också blivit hög tid att nominera till Biogasutmärkelsen 2019.

Det finns även flera goda nyheter på biogassidan - i augusti var det rekord för nyregistreringar av gasbilar! Dessutom kom beskedet i början av september att 159 nya lastbilar och bussar som drivs med flytande biogas, LBG, får stöd inom ramen för innovationsklustret Drive LBG.

Vi önskar er en trevlig läsning!

 

Aktuellt

Varmt välkommen till BioDriv Tinget 2019

 

Programmet innehåller bland annat:

Kan försvarspolitik snabba på och stärka omställningen till fossilfrihet? Tomas Ries, lektor i strategi och säkerhetspolitik Försvarshögskolan. Mikael Åhlman, miljöstrateg Region Uppsala.
Omställning till ökad hållbarhet inom batteriproduktionen. Tomas Eriksson (MP) miljö- och kollektivtrafikregionråd Region Stockholm.
Den årliga sessionen Biogas Tinget lyfter bland annat de viktiga satsningar som nu sker för flytande biogas inom ramen för innovationsklustret Drive LBG.
Dos and Dont´s – i elbilsomställningen. Christina Bu, Norges elbilsdrottning och generalsekreterare Norsk Elbilforening
Hur uppnår vi social rättvisa i omställningen? Palle Borgström, ordförande LRF, om lantbrukets roll i transportsektorns omställning.
Samtal med regionpolitiker - vad krävs för att nå målen och vad säger väljarna?
Miljömärkning – det enkla svaret på ökade hållbarhetskrav i upphandlingar av fordon, drivmedel och transporttjänster? Maria Forsberg, rådgivare och ansvarig för drivmedel Svanen. Johanna Grant, ordförande Gröna bilister. Med flera.
Utdelning av årets Biogasutmärkelse, läs nedan hur du går tillväga för att nominera.

 

Vill du synas i samband med konferensen? Tveka då inte att höra av dig till josefin.holmgren@biogasost.se för mer information om medarrangörskap, sponsring samt utställarplatser!

För mer information om BioDriv Tinget, klicka här för att besöka konferenshemsidan.

När: 3 december 2019
Plats: Nalen, Regeringsgatan 74, Stockholm
Kostnad: I år är BioDriv Tinget kostnadsfritt tack vare våra huvudfinansiärer, projekten Fossilfritt 2030 och Drive LBG. Vid anmälan och uteblivet deltagande (som ej meddelats 48 timmar innan konferensen) debiteras en avgift på 1000 kr. Platserna är begränsade så passa på att anmäla dig redan nu.

 
Mer information
 
Anmälan
 

Dags att nominera till Biogasutmärkelsen 2019!


Nu är det dags att nominera en person eller en organisation som har gjort betydande insatser för biogasens utveckling och som du vill se tilldelas årets Biogasutmärkelse 2019. Den svenska biogasen spelar en nyckelroll i omställningen till ett hållbart och cirkulärt samhälle, och för att stödja utvecklingen utser styrelsen i Biogas Öst Ideell förening varje år en pristagare till Biogasutmärkelsen.

Biogasutmärkelsen delas ut i samband med BioDriv Tinget. Skicka in din nominering av en person, en organisation eller ett företag som du tycker har betytt extra mycket för biogasens utveckling till info@biogasost.se. Senast den 1 november vill vi ha din nominering.

 
 

Sök Klimatklivet 24 september - 23 oktober
 

Klimatklivet stödjer den som vill satsa på investeringar för minskad klimatpåverkan. Genom Klimatklivet kan företag, kommuner och andra aktörer få medfinansiering från staten för att genomföra åtgärder. Just nu pågår en ansökningsperiod och det går utmärkt att höra av sig till oss på BioDriv Öst för stöd och hjälp i ansökningsprocessen (mejla info@biogasost.se). Mer information om Klimatklivet finns på Naturvårdsverkets hemsida här.

 
 
 

Lunchseminarium om förnybara drivmedel


Vill ditt företag ställa om till förnybara drivmedel? Kom till en lunch för att ta reda på vilka fossilfria alternativ som passar just er. BioDriv Öst är på plats och ger en bred överblick över vilka förnybara alternativ som finns.

När: 9 oktober, 11:30-13:00
Plats: Best Western Hotel Park Astoria, Enköping

Läs mer och anmäl dig här.

 

Fossilfria transporter - är du redo att ställa om?
 

Östgötautmaningen bjuder in till ett kunskapsseminarium om fossilfria transporter! Seminariet riktas till företag och offentliga organisationer som genomför eller köper distributionstjänster (tunga och lätta fordon) och bolag med många servicefordon. På programmet står bland annat omvärldsbevakning, fördomar och myter om biodrivmedel samt goda exempel och erfarenhetsutbyte. Läs mer och anmäl dig här.

När: 23 oktober, 11:30-13:30, lunch serveras
Plats: Cleantech Park, Gjuterigatan 1, Linköping

 
 
 

Nytt i verksamheten

 

Sverige blir Fossilfritt 2030!


För att gynna omställningen av en fossilfri transportsektor har nio kommuner och regioner i Uppsala, Västmanland och Södermanland tagit krafttag och synliggjort fordon som drivs av förnybara alternativ. Resultatet är att drygt 1200 fordon har stripats med dekaler som visar vilket förnybart alternativ de drivs av. Läs hela pressmeddelandet här.

 
 

Vägledning för upphandling i avsaknad av en miljöbilsdefinition


I väntan på regeringens beslut angående en ny miljöbilsdefinition har BioDriv Öst tagit fram en ny vägledning som tydliggör hur realistiska och bra miljökrav kan ställas i samtliga upphandlingar. Vägledningen omfattar även en analys av viktiga aspekter att ta hänsyn till inför ett beslut om en ny miljöbilsdefinition. Läs hela rapporten här.

 
 

Två nya tankstationer för flytande biogas


Biogas Öst var på plats i ett höstkrispigt Mjölby när Svensk Biogas den 19 september invigde sin första tankstation för flytande biogas. Samtidigt påbörjades ett unikt samarbete mellan Svensk Biogas och Toyota Material Handling, där Toyota ställer om till fossilfritt genom att ersätta gasol med biogas i sitt truckmåleri. Planen för 2020 är att även bygga ett tankställe i Linköping. Läs mer här.

Den 5 september invigde även Gasum en tankstation för LBG i Örebro. Mer information finns här.

 

Övriga nyheter

159 biogaslastbilar hjälper Sverige bli fossilfritt


I början av september kom beskedet att 159 nya lastbilar och bussar som drivs med flytande biogas, LBG, får stöd inom ramen för innovationsklustret Drive LBG. Projektet finansieras av Energimyndigheten och Energigas Sverige är värdorganisation. Läs mer i pressmeddelandet här där det dessutom finns information om en ny ansökningsomgång för stöd till ännu fler lastbilar!

EthaDrive


Den 3 oktober invigdes EthaDrive - ett världsunikt, rullande showcase för klimatsmarta tunga transporter. Lantmännen Agroetanol, Scania och Sekab med flera står bakom denna storsatsning på etanol för tunga fordon. Besök hemsidan här.

 
 

Rekord för gasbilar


I augusti nyregistrerades över 1 000 nya gasbilar i Sverige enligt färsk statistik från Trafikanalys. Det är den högsta noteringen någonsin sedan myndigheten började föra statistik över nyregistrerade gasbilar år 2006. Läs mer här.

Säkerhetsseminarium kring Biogas


Energigas Sverige bjuder in till ett säkerhetsseminarium kring biogas hos Uppsala Vatten 23-24 oktober. Seminariet är tänkt att lyfta viktiga säkerhetsfrågor och skapa möjligheter för erfarenhetsutbyte och möten med kollegor. Läs mer och anmäl dig här.

Tillverkas våra miljöbilar på ett hållbart sätt?


Det är viktigt att ställa krav på att fordon produceras på ett hållbart sätt. Gröna Bilister har därför tagit fram en rapport med livscykelanalyser av tillverkningen för de 45 bilar som är nominerade till Miljöbästa Bil 2019. Läs hela rapporten och pressmeddelandet här.

 

Vill du inte längre få nyhetsbrevet? Klicka här för att avregistrera dig

Facebook Twitter LinkedIn YouTube
 

Biogas Öst AB, Kungsgatan 30C, 753 21 Uppsala www.biogasost.se www.biodrivost.se


Bakgrundsillustration i headern: created by Patrickss/Freepik

Skickat med Paloma