Klicka här för att läsa nyhetsbrevet i din webbläsare

Välkommen till Biogas Östs & BioDriv Östs Nyhetsbrev!

 

I går skrev vi på SvD debatt, tillsammans med flera av våra medlemmar, om vikten av ökade satsningar på Svensk produktion och användning av förnybara drivmedel. Den senaste månaden har vi även lanserat två filmer på temat fossilfria transporter. Den ena handlar om hur enkelt det är att tanka biogas och den andra om vikten av att tanka förnybart. Se båda filmerna längre ner. Tillsammans med energikontoren i vår region har vi dessutom tagit fram ett enkelt och kortfattat informationsmaterial om förnybara drivmedel. Resultatet blev broschyrer med många användningsmöjligheter. Sist men inte minst, ni har väl anmält er till BioDriv Tinget?

Vi önskar er en trevlig läsning!

 

Aktuellt

Debatt: Sverige bör satsa stort på förnybara drivmedel


Igår skrev vi tillsammans med flera av våra medlemmar på SvD debatt om att Sverige bör öka produktionen och användningen av förnybara drivmedel. Läs hela debattartikeln här.

I dagsläget importeras 85 % av de förnybara drivmedlen som vi nyttjar i Sverige. Om vi istället skulle producera merparten av de förnybara drivmedlen i Sverige skulle det bidra till en stärkt krisberedskap, nya jobb på landsbygden och en mer cirkulär ekonomi. Samtidigt som det bidrar till att nå våra klimatmål.

Sverige har goda förutsättningar att bygga upp en grön exportindustri, som både stärker vårt samhälle och gör oss till en föregångare i omställningen till fossilfrihet. Nu behövs en smart och långsiktig politik som får det att hända! Detta skriver vi om tillsammans med forskare, näringslivschefer och regionpolitiker i vårt nätverk.

 

Varmt välkommen till BioDriv Tinget 2019

 

Programmet innehåller bland annat:

Kan försvarspolitik snabba på och stärka omställningen till fossilfrihet? Tomas Ries, lektor i strategi och säkerhetspolitik Försvarshögskolan. Mikael Åhlman, miljöstrateg Region Uppsala.
Omställning till ökad hållbarhet inom batteriproduktionen. Tomas Eriksson (MP) miljö- och kollektivtrafikregionråd Region Stockholm.
Den årliga sessionen Biogas Tinget lyfter bland annat de viktiga satsningar som nu sker för flytande biogas inom ramen för innovationsklustret Drive LBG.
Dos and Dont´s – i elbilsomställningen. Christina Bu, Norges elbilsdrottning och generalsekreterare Norsk Elbilforening
Hur uppnår vi social rättvisa i omställningen? Palle Borgström, ordförande LRF, om lantbrukets roll i transportsektorns omställning. Lena Smidfelt Rosqvist, forskningschef Trivector, rättvisa vs effektivitet. Hur säkrar vi acceptansen för en tuff omställning av transportsystemet?
Samtal med regionpolitiker - vad krävs för att nå målen och vad säger väljarna?
Miljömärkning – det enkla svaret på ökade hållbarhetskrav i upphandlingar av fordon, drivmedel och transporttjänster? Maria Forsberg, rådgivare och ansvarig för drivmedel Svanen. Johanna Grant, ordförande Gröna bilister. Med flera.

 

Vill du synas i samband med konferensen? Tveka då inte att höra av dig till josefin.holmgren@biogasost.se för mer information om medarrangörskap, sponsring samt utställarplatser!

För mer information om BioDriv Tinget, klicka här för att besöka konferenshemsidan.

När: 3 december 2019
Plats: Nalen, Regeringsgatan 74, Stockholm
Kostnad: I år är BioDriv Tinget kostnadsfritt tack vare våra huvudfinansiärer, projekten Fossilfritt 2030 och Drive LBG. Vid anmälan och uteblivet deltagande (som ej meddelats 48 timmar innan konferensen) debiteras en avgift på 1000 kr. Platserna är begränsade. Först till kvarn gäller!

 
Mer information
 
Anmälan
 
 

Frukostseminarium om förnybara drivmedel


Vill ditt företag ställa om till förnybara drivmedel? Kom på frukost i Uppsala och passa på att ta reda på vilka förnybara alternativ som passar just er. Felix Ek från BioDriv Öst är på plats och ger en bred överblick över vilka förnybara alternativ som finns.

När: 5 november, 07:30-09:00
Plats: Radisson Blu Hotel, Stationsgatan 4, Uppsala

Läs mer och anmäl dig här.

 

Nytt i verksamheten

Broschyrer om förnybara drivmedel


Att välja förnybara drivmedel har aldrig varit så enkelt som nu. För att visa vägen till rätt förnybart alternativ utifrån olika förutsättningar så finns nu enkel, lättillgänglig och kortfattad information. BioDriv Öst har tillsammans med energikontoren i Östra Mellansverige tagit fram nya broschyrer om biogas, el, etanol, vätgas och biodiesel.

Materialet består av åtta broschyrer, som både kan användas var för sig och tillsammans. Den stora huvudbroschyren innehåller fakta om biogas, el, etanol, vätgas och biodiesel samt vanliga frågor om förnybara alternativ. Resterande broschyrer är uppdelade per drivmedel, vilket gör att det går bra att välja ut de broschyrer som passar i det aktuella sammanhanget. Broschyrerna går lika bra att läsa på skärm som att skriva ut. Läs mer i pressmeddelandet här och ladda ner broschyrerna på vår hemsida.

 

Ny instruktionsfilm om att tanka biogas


Flera aktörer i vårt nätverk har efterfrågat en neutral film som visar hur det går till att tanka biogas som bland annat kan användas i utbildningssyfte i olika sammanhang när nya gasfordon introduceras i en verksamhet. Därför har Biogas Öst tillsammans med Energikontoren i Östergötland och Norra Småland tagit fram en film som visar hur enkelt det är att tanka biogas. Biogasbilar finns här och nu och i en stor del av Sverige är det lika lätt att köra biogasbil som fossilbil. Se filmen här eller klicka på bilden ovan. Mer information finns i pressmeddelandet.

 

Därför är det viktigt att du tankar förnybart - varje gång


Många kommuner och regioner ligger i framkant i transportsektorns omställning och har satsat på inköp av exempelvis etanolbilar och gasbilar. Att få fordonen att alltid tankas med förnybart drivmedel kan dock vara en utmaning. Inom projekten Östgötautmaningen samt Fossilfritt 2030 har det därför tagits fram en film som ska inspirera medarbetarna att tanka förnybart - varje gång. Filmen kan med fördel rulla i personalrummet, receptionen eller visas i utbildningssammanhang. Se filmen här eller klicka på bilden ovan. Mer information finns i pressmeddelandet och hör av er till oss om ni vill ha filmen högupplöst för att nyttja den i er verksamhet.

 

Övriga nyheter

Biogasstöd 2019


Regeringen har avsatt 100 miljoner kronor till ett förlängt biogasstöd. Stödet finns att söka 2019 och ska komplettera det befintliga gödselgasstödet. Syftet med stödet är att stödja fossilfri energiproduktion. Sök stödet på Jordbruksverkets hemsida.

Klimatklivet 2020


Enligt Klimatklivets Twitterkonto planerar Naturvårdsverket för tre ansökningsomgångar under 2020 för Klimatklivet (varav en i första kvartalet). I den senaste ansökningsomgången kom det in 602 ansökningar, som totalt sökte medfinansiering om närmare 3 miljarder kronor.

Nya affärssamarbeten ska öka Ekogas produktion och försäljning av biogas


Biogas Öst-medlemmen Gästrike Ekogas inleder två nya samarbeten för att öka produktionen och försäljningen av biogas. Dels handlar det om att ta in matavfall från flera regioner, och dels om att sälja fordonsgas till andra. Läs mer här.

Biodiesel från restprodukter


Vår medlem IVL, Svenska Miljöinstitutet, ska delta i ett internationellt projekt som ska producera biodiesel till en låg kostnad via pappersindustrins restprodukter. Projektet går under namnet Pulp and Fuel och tillverkningen ska ske genom förgasning och Fischer-Tropsch-syntes. Läs mer här.

27 förslag för fossilfri konkurrenskraft


Fossilfritt Sverige lämnade förra veckan över 27 förslag för fossilfri konkurrenskraft till regeringen. Om vi får välja en favorit så blir det nog förslag 17.

"17. Låt Upphandlingsmyndigheten med stöd av berörda myndigheter, SKL och branschaktörer se över möjliga obligatoriska klimatkrav för offentliga aktörer för godstransporter, förslagsvis 100% förnybart till 2030." Läs mer här.

Obligatorisk matavfallsinsamling i Stockholm


Bra för biogasproduktionen att Stockholms stad beslutar om obligatorisk matavfallsinsamling från 2023. "Om 70 procent av allt matavfall i landet samlades in skulle det kunna ersätta 67 miljoner liter bensin och minska koldioxidutsläppen med över 300 000 ton." Läs mer här.

Svenska biogaslösningar behövs i resten av världen


Javisst, Sverige måste fortsätta visa vägen! Bra skrivet av Mats Eklund, föreståndare, Biogas Research Center. Läs hela artikeln här.

PostNord investerar i elfordon


I Kumla investerar PostNord Sverige i åtta nya elfordon som ska ersätta åtta fossildrivna fordon. Det innebär att närmare 20 procent av PostNord i Kumlas fordonsflotta drivs av miljövänlig energi! Läs mer här.

Världens bästa drivmedel


– Jag sticker ut hakan och säger att idag är biogas världens bästa drivmedel, säger Sebastian Cabander, vd på Karlskoga Energi & Miljö. Läs mer här.

 

Vill du inte längre få nyhetsbrevet? Klicka här för att avregistrera dig

Facebook Twitter LinkedIn YouTube
 

Biogas Öst AB, Kungsgatan 30C, 753 21 Uppsala www.biogasost.se www.biodrivost.se


Bakgrundsillustration i headern: created by Patrickss/Freepik

Skickat med Paloma