Klicka här för att läsa nyhetsbrevet i din webbläsare

Välkommen till Biogas Östs & BioDriv Östs Nyhetsbrev!

 

Trots ovissa tider är transportsektorns omställning om möjligt ännu viktigare än tidigare. Det är nu vi behöver ställa om för att säkra upp inför framtida kriser och svåra tider. Vårt arbete fortsätter därmed som vanligt om än i förändrad form. Vi vill tacka alla som deltagit på våra webbinarier den senaste tiden och redan nu bjuda in till BioDriv Tinget 2020. Vi ses väl den 1 december?

Vi önskar er en trevlig läsning!

 

Aktuellt

Varmt välkommen till BioDriv Tinget 2020 - i år kostnadsfritt deltagande!

 

I dagsläget planerar vi för en fysisk konferens men på grund av coronasituationen kan den komma att bli digital istället.

På agendan finns bland annat:

Ökad energisäkerhet och krisberedskap - vad kan vi lära oss av coronakrisen?
Vätgas - hur ser utvecklingen ut i Sverige och världen?
Komprimerad och flytande biogas är en del av framtiden - så här gör vi!
Tuffa miljökrav i offentliga upphandlingar - ett verktyg i omställningen till fossilfria transporter.
Transportsektorns omställning i östra Mellansverige-regionen - politiken kommenterar.
Prisutdelning - vem vinner årets biogasutmärkelse?

 

Vill du synas i samband med konferensen? Tveka då inte att höra av dig till josefin.holmgren@biodrivost.se för mer information om medarrangörskap, sponsring samt utställarplatser!

För mer information om BioDriv Tinget, klicka här för att besöka konferenshemsidan.

När: 1 december 2020
Plats: Nalen, Regeringsgatan 74, Stockholm
Kostnad: I år är BioDriv Tinget kostnadsfritt tack vare projektet Fossilfritt 2030. Vid anmälan och uteblivet deltagande (som ej meddelats 48 timmar innan konferensen) debiteras en avgift på 1000 kr. Platserna är begränsade så passa på att anmäla dig redan nu.

 
Mer information
 
Anmälan
 

Nytt i verksamheten

Bredda miljökraven i upphandling av kollektivtrafik

Det är hög tid att ställa krav som går bortom fossilfrihet för att bidra till en hållbar utveckling inom transportområdet. Vi vill därför uppmana alla offentliga aktörer att inkludera fler aspekter av hållbarhet i upphandlingar. Läs mer i debattartikeln som Linköpings universitet och BioDriv Öst har skrivit här. För att ge offentliga aktörer stöd har vi tagit fram ett upphandlingsverktyg som syftar till att ge en överblick av hur olika drivmedel bidrar till, eller motverkar, uppfyllandet av Sveriges miljömål. Mer information finns också i den tillhörande studien. Ladda ner allt material här.

 
 
 

Stockholmskommuner samverkar i omställningen till fossilfria transporter

Idag står transporter för nästan hälften av växthusgasutsläppen i Stockholms län och är därmed en av de största utmaningarna för att miljö- och klimatmålen ska nås. Därför krokar elva stockholmskommuner nu arm med BioDriv Öst, Stockholms stad och Storsthlm för att i samverkan växla upp arbetet i projektet Fossilfritt 2030. Satsningen är en del av en storregional insats som genomförs i BioDriv Östs samtliga sex län.
Läs mer i pressmeddelandet här.

 
 

Så tankar du biogas - uppdaterad version

Nu finns en uppdaterad version av vår neutrala instruktionsfilm om att tanka biogas. Filmen kan användas vid introduktion av gasbilar i nya verksamheter oavsett var i landet dessa befinner sig. Filmen har nu dessutom kompletterats med en förtydligande animering.
Se filmen här eller klicka på bilden.

 

Uppdaterad vägledning om klimatsmart upphandling av fordon och transporter

Till hjälp och vägledning i arbetet med fossilfria transporter finns nu en rad nya resurser att tillgå, bland annat har Upphandlingsmyndigheten publicerat uppdaterade hållbarhetskriterier för personbilar, lätta lastbilar och minibussar. Och inom ramen för projektet Fossilfritt 2030 lanserade BioDriv Öst en ny version av Vägledning för klimatsmart offentlig upphandling av fordon och transporter. Vägledningen kan användas av den som exempelvis vill styra mot specifika förnybara alternativ och ta hänsyn till en större helhetsbild av samhällsnytta eller driva på en teknikutveckling. Läs mer här.

 

Övriga nyheter

Sörmland satsar på el och biogas

Tack vare Region Sörmlands nyligen genomförda upphandling blir det en ny strategisk inriktning för kollektivtrafiken i Strängnäs. Framöver blir det elbussar i stadstrafiken och biogasbussar i landsbygdstrafiken. Läs mer här.

Northvolt vill återvinna 100 ton batterier

Northvolt har sökt tillstånd för att få återvinna 100 ton gamla elbilsbatterier. På den kommande återvinningsanläggningen i Västerås vill företaget bland annat ta hand om nickel, kobolt och litium. Senare i år ska anläggningen stå klar. Lyssna på inslaget här.

Stockholm är bäst i Sverige på miljövänliga bilar

Grattis Stockholms stad som är bäst i Sverige på miljövänliga bilar! På topplistan finns även flera kommuner från vår region. Bra jobbat Botkyrka kommun, Eskilstuna kommun, Vingåkers kommun, Örebro kommun, Danderyds kommun, Kumla kommun och Linköpings kommun! Läs mer här.

Örebro kommun vill få fler att använda biogas

Örebro kommun fortsätter att kraftsamla kring biogas och startar en ny verksamhetsgren för ändamålet! Den nya verksamheten kommer bland annat jobba för att öka gasproduktionen, få fler att använda biogas och ansluta sig till det lokala gasnätet. Läs mer här.

Sala kommun har valt mer fossilfritt

Heja Sala kommun! Tack vare bland annat satsningen på biogas ligger Sala kommun i toppen av användningen av förnybara drivmedel i projektet Fossilfritt 2030. Se inslaget här.

Restprodukter från skogen ska bli förnybara drivmedel

I slutet av mars togs det första spadtaget till Sveriges första pyrolysanläggning. Vid Kastet sågverk utanför Gävle ska Setra Group och Preem producera förnybara drivmedel av restprodukter från skogen. Läs mer här.

Ny rapport från Region Örebro län

I en ny rapport framgår hur Örebro län ska minska utsläppen från transporter med 70 procent fram till 2030. Se inslaget här.

– 90 000 av våra bilar behöver byta drivmedel till förnybart som bland annat el eller gas, säger Katja Hagström, utvecklingsledare på Region Örebro län.

Mer biogas i Norrköping

Svensk Biogas ska från och med i sommar leverera biogas till stadsbussarna i Norrköping. Totalt rör det sig om 39 bussar som kommer köras på komprimerad biogas. Läs mer här.

Uppsala är Sveriges bästa klimatstad

Uppsala har för andra året i rad blivit utsedd till Sveriges bästa klimatstad. Som medlemmar i Uppsala klimatprotokoll är vi stolta över att vara en del av det miljöarbete som ligger till grund för utmärkelsen. Vi gratulerar alla inblandade! Läs mer här.

Ny rapport från Länsstyrelsen Västmanland: Minska koldioxidutsläppen med 70 procent

Länsstyrelsen i Västmanlands län berättar om deras nya plan för etablering av laddinfrastruktur och tankställen för biodrivmedel i länet, som vi på BioDriv Öst har hjälpt Länsstyrelsen att ta fram. Se inslaget här.

Scania ska kapa kundernas utsläpp

Scania Sverige har som mål att halvera utsläpp från den egna verksamheten till 2025 och använda 100 procent fossilfri elektricitet senast 2020. Nu adderar de ett nytt mål om att sänka utsläppen deras lastbilar ger upphov till då de är i drift. De närmsta fem åren är målet att kundernas utsläpp ska minska med 20 procent. Läs mer här.

Svenska Retursystem satsar på biogas i samarbete med DHL.

– Vi hjälper livsmedelsbranschen att effektivisera och minska klimatbelastningen från sina varuflöden. Genom biogasbilarna tar vi ett litet men viktigt steg mot vårt mål att ha fossilfria inrikestransporter inom fem år, säger Pontus Björkdahl, hållbarhetschef på Svenska Retursystem. Läs mer här.

 

Vill du inte längre få nyhetsbrevet? Klicka här för att avregistrera dig

Facebook Twitter LinkedIn YouTube
 

Biogas Öst AB, Kungsgatan 30C, 753 21 Uppsala www.biogasost.se www.biodrivost.se


Bakgrundsillustration i headern: created by Patrickss/Freepik

Do not click this link

Skickat med Paloma