Klicka här för att läsa nyhetsbrevet i din webbläsare

Välkommen till Biogas Östs & BioDriv Östs Nyhetsbrev!

 

I det här nyhetsbrevet får du läsa mer om det kommande webbinariet om hållbara godstransporter i framkant och vårt årsmöte, boka in den 16 mars och ta del av flera inspirerande exempel på området! Sista dag för anmälan 14 mars! Vi har dessutom samlat allt material från konferensen BioDriv Tinget som gick av stapeln i december, scrolla ner för att ta del av filmer och presentationer från dagen.

Läs även vår nya artikel om Svenska Retursystem som berättar om de tuffa miljökrav som de ställt i sin senaste transportupphandling. År 2025 ska alla inrikestransporter drivas fossilfritt och en betydande andel ska vara el och biogas!

Vi önskar er en trevlig läsning!

 

Aktuellt

Välkommen på en digital förmiddag med årsmöte och webbinarium på agendan!

Den 16 mars bjuder Biogas Öst och BioDriv Öst in till en händelserik förmiddag. Dagen inleds med Biogas Östs årsmöte (endast för medlemmar i Biogas Öst) följt av ett webbinarium om hållbara godstransporter. Under webbinariet kommer vi bland annat få veta mer om kostnaden för att ställa om till förnybara alternativ ur ett totalkostnadsperspektiv, goda exempel på offensiva krav från offentlig sektor samt transportföretag som berättar om sin omställningsresa. Läs mer i inbjudan här.

När: 16 mars 2021
Tid: Årsmöte 08.30-09.30, webbinarium 09.45-11.45
Var: Allt sker digitalt. Du som anmäler dig kommer inför eventet få ett mejl med länk för att delta
Anmälan: Via länken senast 14 mars

 

Sök Klimatklivet 13 - 27 april 2021
 

Klimatklivet stödjer den som vill satsa på investeringar för minskad klimatpåverkan. Genom Klimatklivet kan företag, kommuner och andra aktörer få medfinansiering från staten för att genomföra åtgärder. I april är det dags för nästa ansökningsomgång. Det går utmärkt att höra av sig till oss på BioDriv Öst för stöd och hjälp i ansökningsprocessen, till exempel gällande publik laddinfrastruktur, laddinfrastruktur för tunga fordon, gastankställen, biogasproduktion och tunga fordon. Mejla info@biodrivost.se. Mer information om Klimatklivet finns på Naturvårdsverkets hemsida.

 
 

Nytt i verksamheten

Privata aktörer utmanar - Svenska Retursystem fossilfria 2025

Inte bara offentlig sektor börjar ställa allt tuffare krav i sina transportupphandlingar. Även privata aktörer som Svenska Retursystem skärper sina mål och 2025 är det förnybart i tanken som gäller. Då hela företaget andas cirkulära och hållbara lösningar är det också självklart att biogas tillsammans med el prioriteras, och avtalet innefattar en bonus till leverantörerna om de överträffar avtalade mål.

Läs hela artikeln här.

Den som vill veta mer om Svenska Retursystems nyligen genomförda och banbrytande upphandling kan lyssna till Pontus Björkdahl, hållbarhetschef Svenska Retursystem, på webbinariet om hållbara godstransporter den 16 mars. Läs mer om webbinariet ovan.

 

Smällkarameller från BioDriv Tinget 2020

Nu finns alla föredrag och presentationer uppladdat från BioDriv Tinget som gick av stapeln den 1 december. Ta del av lärdomar och inspiration om bland annat Norges elbilsutveckling, drivmedelsförsörjningen roll i det civila försvaret, biogasutvecklingen i USA och andra delar av världen samt offentlig upphandling som drivkraft. Här kan du se föredragen och ladda ner presentationerna.

Boka redan nu in årets konferens, den 1 december 2021 är det dags igen!

 

Övriga nyheter

Ta del av material från Guldruschen 2021

Missade du konferensen Guldruschen där vi bland annat fick höra om den imponerande kraftsamling och biogasutveckling som Region Kalmar län bidragit till? Ett hett tips är att innan den 30 mars lyssna till EU-parlamentarikern Jakop Dalunde om biogasens framtid i EU och värdefull information från Energigas Sverige om vad som är på gång på styrmedelsfronten. Du får även veta mer om Tekniska verkens satsning på flytande biogas samt hur KonveGas Sverige efterkonverterar bensinbilar till gasbilar. Allt detta finns på länken.

 

Sex logistikföretag testade LBG-drivna lastbilar i Sverige med fantastiska resultat

Att köra på flytande biogas har många fördelar, bland annat att det minskar växthusgasutsläppen med upp till 90 procent jämfört med fossila drivmedel. Sex logistikföretag som ingår i MaserFrakt har testat LBG-lastbilar och fick sina förväntningar överträffade. Utöver reducerad klimatpåverkan lyfter de fram förbättrad arbetsmiljö för förarna i och med det lägre motorbullret som en viktig fördel.

Läs mer här.

Region Östergötland engagerar sig på EU-nivå för att säkra biodrivmedlens framtid

Region Östergötlands aktiva arbete med att påverka EU i bioenergifrågan fortskrider. I två remissvar trycker regionrådet Julie Tran (C) på att biodrivmedel bidrar till klimatomställningen.

Läs mer här.

Anläggning på Preemraff Göteborg ökar produktionen av förnybar diesel med 40 procent

Mer härproducerat förnybart! Preem bygger om anläggningen i Göteborg och möjliggör hantering av helt förnybara råvaror, bland annat restprodukter från livsmedelsindustrin och återvunnen frityrolja.

Läs mer här.

Klimatklivet beviljar Gasum 30 miljoner euro för etablering av två nya biogasanläggningar

Mer svensk biogas av gödsel och matavfall! Gasum har beviljats stöd till två nya biogasanläggningar, där den totala årliga produktionskapaciteten beräknas till 190 GWh.

Läs mer här.

Northvolt får 238 miljoner i EU-projekt – Västerås ska bli forskningscentrum

Northvolt tilldelas 238 miljoner från EU för batteriforskning i Västerås! Stödet ska bland annat användas till att utveckla battericeller och i förlängningen bidra till att Västerås och Mälardalen blir ett av Europas kluster kring batteriforskning.

Läs mer här.

Gröna Bilister: Trafikverkets infrastrukturplanering missar klimatmålen

I ett remissvar till Trafikverket skriver Gröna Bilister att det måste bli möjligt att välja mellan olika förnybara drivmedel till rimliga priser i hela landet. Till exempel skulle en statlig insats för biogastankstationer - på de sista vita fläckarna - erbjuda ett kostnadseffektivt komplement till den positiva insats som har föreslagits gällande rikstäckande infrastruktur för snabbladdning. Läs mer här.

Taxonomin hotar klimatsmart kollektivtrafik

Svensk Kollektivtrafik, med BioDriv Östs ordförande Johan Wadman i spetsen, lyfter fram hur viktigt det är att Sveriges regering och svenska EU-parlamentariker engagerar sig för biodrivmedlens framtid i EU.

Läs hela debattartikeln här.

Fördubbling av antalet lastbilar som kör på flytande biogas i Linköping

Framåt för biogasen! Biogas Östs medlem Svensk Biogas ser en kraftig ökning av efterfrågan på fossilfri och lokalproducerad flytande biogas efter att de biogasdrivna lastbilarna mer än fördubblats på Linköpings vägar.

Läs mer här.

Nestes förnybara produkter hjälpte deras kunder minska sina utsläpp av växthusgaser med 10 miljoner ton globalt 2020

Alla förnybara alternativ behövs för att vi ska uppnå en fossiloberoende fordonsflotta! Under förra året bidrog Neste till att minska utsläppen av växthusgaser med 10 miljoner ton globalt.

Läs mer här.

Energimyndigheten upprättar databas över laddstationer

Nu ska det bli lättare att hitta till Sveriges alla laddstationer!

Läs mer här.

Uppsalas sophämtning blir grönare med ny entreprenör

Uppsala Vatten och Avfall mer än fördubblar antalet biogasdrivna sopbilar och bidrar därmed stort till ett mer cirkulärt och hållbart Uppsala!

Läs mer här.

 

Vill du inte längre få nyhetsbrevet? Klicka här för att avregistrera dig

Facebook Twitter LinkedIn YouTube
 

Biogas Öst AB, Kungsgatan 30C, 753 21 Uppsala www.biogasost.se www.biodrivost.se

Do not click this link

Skickat med Paloma