Nyhetsbrev för djurhälsopersonal i Dalarna
Länsstyrelsens logotyp och dekorativa objekt.

Mars 2024
Läs nyhetsbrevet i din webbläsare.

Nyhetsbrev för djurhälsopersonal i Dalarna

Med det här nyhetsbrevet vill vi nå ut med information om sådant vi hoppas kan vara intressant för dig som är verksam inom djurens hälso- och sjukvård. Nyhetsbrevet skickas ut två till tre gånger per år.

Har du synpunkter på nyhetsbrevet eller förslag på ämnen du vill att vi ska informera om, e-posta till emelie.w.andersson@lansstyrelsen.se.

Från och med mars 2024 kommer Länsstyrelsen i Dalarnas län att utöka personalstyrkan från två till tre länsveterinärer: Farah Ali, Emelie Andersson och Janna Nisses.

 
Häst, lada, staket, gröna träd.

Skriv anläggningsnummer på remissen vid hästsjukdom

När SVA konfirmerar en anmälningspliktig sjukdom hos häst och ska rapportera det till Jordbruksverket vill de gärna ha hästens anläggningsnummer. Dock saknas det nästan alltid på remissen. För smidigast smittspårning och sjukdomsövervakning är det viktigt att anläggningsnummer anges när ni skriver remiss!

Detta blir samtidigt en påminnelse för hästhållaren att se till att anläggningen och hästen är registrerade.

 

Ni är viktiga i det förebyggande djurskyddsarbetet

Att djurhälsopersonal i sin verksamhetsutövning är skyldiga att anmäla misstänkta brott mot djurskyddslagen till Länsstyrelsen, känner nog de flesta till. Men hur långt sträcker sig egentligen denna skyldighet?

Av djurskyddslagen framgår att den skyldigheten faktiskt sträcker sig ganska långt. Vi vet att det idag bedrivs avel på hundar och katter med fysiska egenskaper som åsamkar dem stort lidande. Det kan röra sig om extremavel, såsom för katter av rasen Scottish fold, brakycefala hundar med andningsbesvär och hundar med allergier som planeras att användas i avel. Trots detta anmäls avelsrelaterade brister väldigt sällan, vilket gör att lagstiftningen beträffande avel sällan kan prövas.

Djurhälsopersonalens anmälningsplikt är ett därför ett viktigt verktyg i det långsiktiga arbetet mot en sundare och laglig avel.

Det enklaste sättet att göra en anmälan är att mejla in relevanta uppgifter. Alla anmälningar som inkommer till länsstyrelsen hanteras av djurskyddshandläggare och ett ärende upprättas. Du blir inte en part i ärendet och kommer därför inte automatiskt att få återkoppling om vad som sker i ärendet.

8 kap. 18 § Djurskyddslag (2018:1192)

”Om den som tillhör djurhälsopersonalen enligt lagen (2009:302) om verksamhet inom djurens hälso- och sjukvård i sin yrkesutövning finner anledning att anta att djur inte hålls eller sköts i enlighet med denna lag, föreskrifter som har meddelats med stöd av lagen eller de EU bestämmelser som lagen kompletterar, ska han eller hon anmäla detta till kontrollmyndigheten, om inte bristen är lindrig och rättas till omgående".

 
En mindre lurvig hund som hålls i en famn hos veterinären.

Rapport om djurhälsopersonalens anmälningsplikt och avelslagstiftningen

Under vintern 2022-2023 genomförde Djurskyddet Sverige en granskning av anmälningar från djurhälsopersonal som rörde misstänkta brott mot avelslagstiftningen för hund och katt. Ungefär en tiondel av 1 059 djurskyddsanmälningar från djurskyddspersonal rörde avelsrelaterade frågor där en majoritet av dessa gällde områden som har mycket tydliga och detaljerade regleringar i föreskriften för hund och katt.

Rapport djurhalsopersonal 231222-LR-mindre.pdf (djurskyddet.se)

 

Information om tillsyn av veterinärer

När länsstyrelsen gör tillsyn av djurhälsopersonal kan detta ske både fysiskt på plats eller administrativt. Som underlag för tillsynen använder länsstyrelsen i allt större utsträckning uppgifter från Jordbruksverkets djursjukdata samt uppgifter från E-hälsomyndigheten. Från E-hälsomyndigheten kan uppgifter om veterinärers förskrivning och rekvisitioner begäras ut. Nytt inför 2024 är att vi kan få ut uppgifter om förskrivning av särskilda preparat, som exempelvis kinoloner. Detta kommer att öka möjligheten till ett mer riskbaserat kontrolluttag.

Länsstyrelsen gör även kontroll av djurhållares hantering av läkemedel. I samband med detta framkommer ibland också brister hos behandlade veterinär, vilket kan föranleda tillsyn av denne. Att just du blir uttagen för tillsyn under året behöver dock inte betyda att några brister har uppmärksammats.

Utöver att kontrollera bland annat läkemedelsanvändning, journalföring och rapportering av antimikrobiella läkemedel gör länsstyrelsen även hygienkontroller i veterinära verksamheter då det finns krav på att verksamheter där veterinärmedicinsk vård bedrivs ska upprätta och arbeta enligt en hygienplan.

Hygienregler för verksamhet inom djurens hälso- och sjukvård - Jordbruksverket.se

 

Påminn gärna djurhållare om journalföring-registrering

Det är vanligt förekommande att Länsstyrelsen upptäcker brister i djurhållares journalförda behandlingar. Ofta missar de att journalföra när avmaskningsmedel har förskrivits av veterinär. Påminn gärna besättningarna om att de måste registrera även dessa behandlingar.

De som har hästar måste också journalföra/registrera behandlingar för de hästar som inte är urtagna ur livsmedelskedjan, dvs de vars hästar inte är "urkryssade i passet".

Med journalföring kan räknas att djurhållaren sparar den information som veterinären lämnar vid behandling, förutsatt att den innehåller de enligt lagstiftningen begärda uppgifterna.

Kravet på journalföring/registrering är reglerat i Art. 108 Register som ska föras av dem som äger och håller livsmedelsproducerande djur, EUs läkemedelsförordning 2019/6 och D35/D41,pdf 7 kap. (idrelay.com)

 
Sju hönor som sitter uppflugna på staket.

Djurskyddfall

Du som tillhör djurhälsopersonal är skyldig att anmäla till Länsstyrelsen när du i din yrkesutövning misstänker att djur inte hålls eller sköts på rätt sätt.
Anmäl bristande djurhållning | Länsstyrelsen Dalarna (lansstyrelsen.se)

Vid akuta ärenden under kvällar och helger, kontakta Polisen på 114 14.

Misstanke om epizootisjukdom

Vid misstanke om epizooti, kontakta dagtid vår växel 010-225 00 00 och be att få prata med en länsveterinär. Om det inte går att nå oss, sök vår tjänsteman i beredskap (TiB). Kvällar, nätter och helger kontaktas TiB via SOS Alarm på telefonnummer 112.

Misstanke anmälningspliktig sjukdom

Praktiserande veterinär ska anmäla till länsstyrelsen i det län där smitta misstänks. För att anmäla klinisk misstanke om kvarka, hästinfluensa, virusabort, virusarterit och MRSA, använd följande E-tjänst:
Anmälan klinisk misstanke om sjukdom på djur (lansstyrelsen.se)

Byte av namn, adress eller arbetsplats

Jordbruksverket: Djurhälsopersonal är skyldig att anmäla till Jordbruksverket vid byte av namn, adress och arbetsplats. Det går bra att skicka e-post till Jordbruksverket där du lämnar information om ändringarna. Du kan även använda Jordbruksverkets blankett för att lämna ändrade uppgifter.

Hur hittar jag lagar, förordningar och föreskrifter?

När du behöver titta i något regelverk finns veterinära författningshandboken på Jordbruksverkets webbplats.

Du kan också prenumerera på nya författningar.

 
illustration av harar och hästar.
 

Nyhetsbrevet djurhälsopersonal Dalarna, utkommer 2-3 gånger om året. Avsändare är Länsstyrelsen i Dalarnas län. E-postadresserna har vi hämtat från Jordbruksverkets system (vet@bas) och från era verksamheters hemsidor.

Har du frågor om innehållet eller idéer om vad du vill läsa om i kommande nyhetsbrev? Tipsa oss gärna genom att skicka e-post till: emelie.w.andersson@lansstyrelsen.se

Prenumerera
Här kan du avanmäla dig från prenumerationen.

Do not click this link