Nyhetsbrev - Social hållbarhet
Bild på två barn som springer mot en solnedgång mellan två hus

Nyhetsbrev mars 2024

Social hållbarhet

Länsstyrelsen i Dalarnas län samlar flera uppdrag inom arbetet för social hållbarhet i syfte att underlätta för er samverkansaktörer då ni kan få ta del av samlad information under ett och samma paraply. Nyhetsbrevet innehåller bland annat tips på rapporter och forskning, utbildningar och konferenser. Tipsa gärna era kollegor!

Har ni frågor eller synpunkter är ni varmt välkomna att kontakta oss, våra kontaktuppgifter finns längst ner i nyhetsbrevet.

Flera händer ovanpå varandra och texten Tillsammans för ett hållbart Dalarna!

Folkhälsa och rättigheter

Hur mår Sverige? Ta fram statistik för egna analyser

På Folkhälsomyndighetens webbplats Tema folkhälsa hittar du verktyg för att själv ta fram statistik över hälsa och hälsans bestämningsfaktorer samt miljöhälsa för olika grupper inom många områden inom folkhälsa. Du kan använda verktygen för att följa utvecklingen i just din kommun, ditt län eller på nationell nivå.

Ta fram statistik för egna analyser

Enkät till 110 000 personer ska undersöka folkhälsan i Sverige

I dagarna skickas en enkät ut till drygt 110 000 personer i Sverige för att undersöka folkhälsan. Svaren på enkäten gör det möjligt att följa utvecklingen i befolkningen över tid, så att rätt åtgärder kan vidtas för en bättre folkhälsa.

Enkät till 110 000 personer ska undersöka folkhälsan i Sverige

 
 
 

Att möta familjer med kognitiva svårheter

Förstå familjen är ett verktyg som ger stöd och konkreta tips till professionella som möter föräldrar med kognitiva svårigheter. Verktyget är fyllt med förslag på hur man kan guida i föräldraskapet. Se MFD:s film om verktyget och ladda ned eller beställ det gratis via Västra Götalandsregionen.

Att möta föräldrar med kognitiva svårigheter

Offentliga aktörers arbete med tillgänglighet

Är kommuner, regioner och myndigheter tillgängliga för alla invånare? Hur många erbjuder alternativa sätt för identifiering för personer som saknar e-legitimation? Och kan man få viktig information i tillgängliga format?

Uppföljning av offentliga aktörer: årets resultat

 

Alla har rätt till en aktiv fritid!

Arbetar du på kommun eller inom skola? Då kan du hjälpa oss att dela kunskap om att det finns många fysiska aktiviteter som passar personer med funktionsnedsättning.

På ParaMe:s webbplats, en del av Parasport Sverige, kan personer med funktionsnedsättning hitta aktiviteter inom sitt geografiska område.
Barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning som deltar i organiserade fritidsaktiviteter skattar sitt välmående högre än de som inte deltar i organiserade aktiviteter. De upplever bättre hälsa, självkänsla och självförtroende. De har fler vänner, högre livskvalitet och större självständighet.

Hitta aktiviteter på Parame

Låna sport-och friluftsutrustning på Fritidsbanken

 
 

Informationspåverkan - Del 1 i frukost­seminarieserie om tillit och tystnadskultur

Under 2024 erbjuder Länsstyrelsen i Uppsala län en digital frukostseminarieserie i fyra delar i ett kunskapshöjande syfte med fokus på tillit och tystnadskultur.

Information om och anmäl till frukostseminarieserie om tillit och tystnadskultur

Fortbildning: Antiziganism i historien och idag

Forum för levande historia bjuder in till en fortbildning för lärare och annan skolpersonal om antiziganism i historien och i dag. Fortbildningen behandlar antiziganism i ett historiskt perspektiv och ger dig en teoretisk fördjupning kring begreppet.

Information om och anmälan till fortbildning om antiziganism i historien och idag

 

MUCF idag - Vi kan inte ta demokratin för given

MUCF bjuder in till en sändning där årets "Ungidag"-rapport presenteras och där unga politiker talar om sitt engagemang. Man kommer även att lyfta demokratistegen tillsammans med Skolverket och Forum för levande historia samt diskutera kommuners möjligheter att stärka ungas delaktighet på olika nivå genom ett gott exempel från Dalarna.

Information om och anmälan till MUCF:s sändning

 

Barnombudsmannens årsrapport 2024

Barnombudsmannens årsrapport Hur dåligt måste man må egentligen? Samhällets insatser för att främja barns psykiska hälsa överlämnas till regeringen. Allt fler barn uppger att de har psykiska besvär och fler barn söker kontakt med vården för psykisk ohälsa. Behandling med psykofarmaka ökar kraftigt och det är också stor skillnad i förskrivningen mellan regionerna.

BO:s årsrapport 2024

Brottsförebyggande frågor

Forskning om ålder och brott samt dess betydelse för brottsprevention

Hur vanlig är delaktighet i brott i olika åldersgrupper i befolkningen? Hur
många slutar begå brott redan som ungdomar, och hur många fortsätter
begå brott som vuxna? Den här rapporten är en kunskapssammanställning av
forskning om ålder och brott samt kriminella karriärer.

Forskning om ålder och brott samt dess betydelse för brottsprevention

 

Konferens om att förebygga ungdomsbrott

Den 20 mars anordnar SBU en konferens om nordiska kunskapsstöd gällande sociala insatser mot ungdomskriminalitet.

Anmälan till SBU:s konferens om att förebygga ungdomsbrott

Råd för framtiden 2024

Råd för framtiden är Brottsförebyggande rådets nationella konferens om brottsförebyggande arbete. Den här gången arrangeras konferensen i samarbete med Umeå kommun, och äger rum på Umeå Folkets hus den 10–11 april. Det är även möjligt att delta digitalt.

Anmälan till BRÅ:s konferens "Råd för framtiden"

 

Socialstyrelsen om Hembesöksprogram

Socialstyrelsen har regeringens uppdrag att stödja och stimulera barnhälsovårdens arbete med hembesöksprogram.

Medel fördelas till regioner som inför eller utvecklar utökade hembesöksprogram i områden med socioekonomiska utmaningar. Under 2024 får statsbidraget användas för att planera, införa eller vidareutveckla utökade hembesöksprogram. Det betyder att regionerna endast får använda bidraget för en utökning av hembesöksprogram, och inte för redan existerande hembesök. Planeringen ska ske i samverkan med andra centrala aktörer som socialtjänstens förebyggande verksamhet, tandvården, mödrahälsovården och förskolan. Sista ansökningsdag: 2024-04-05

Statsbidrag till regioner för att stödja och stimulera barnhälsovård

ANDTS

Alkohol, narkotika, doping, tobak och spel om pengar

Alkohol och psykisk ohälsa hänger ihop

Alkohol är en riskfaktor för psykisk ohälsa. Samtidigt kan minskad alkoholkonsumtion förbättra hälsan hos personer med psykisk ohälsa. Det visar en ny sammanställning om alkoholens många konsekvenser på hjärnan.

Ny rapport: alkohol och psykisk ohälsa hänger ihop

 

Faktablad om tobaks- och nikotinprodukter

Innehåller information om cigaretter och traditionellt tobakssnus men även de nya tobaks- och nikotinprodukterna vitt snus och vejps. De nya tobaks- och nikotinprodukterna lockar unga och en stor ökning har skett de senaste 2 åren, främst bland tjejer.

Faktablad om tobaks-och nikotinprodukter

 

Grundkurs i lokalt ANDTS-förebyggande arbete

CAN och Tollare folkhögskola bjuder in till denna digitala grundkurs som riktar sig till personer inom civilsamhället, kommunala verksamheter och myndigheter. Under hösten anordnar Länsstyrelsen och CAN även en grundutbildning specifikt för kommunala samordnare, inbjudan till den kommer längre fram. Denna kurs är alltså främst ett alternativ för andra funktioner/aktörer som jobbar ANDTS-förebyggande.

Digital grundkurs i lokalt ANDTS-förebyggande arbete

Integration

Hur arbetar ni med digital kompetens hos nyanlända?

En digital informationsträff om modellen "Den digitala resan" erbjuds 20/3 kl 14.00-14.50. Modellen kan vara användbar för fler! Utbildningsdagar är inbokade i april. Vid intresse kontakta Johanna Modigh.

Information om "Den digitala resan"

Pågående utlysning av medel inom integration

Under 2024 finns totalt 4 413 000 kronor att fördela i Dalarna inom ramen för §37, §37a och TIA (tidiga insatser för asylsökande). Utlysningen är fortsatt öppen till den 22 mars. Välkomna att kontakta oss för rådgivning!

Information om statsmedel inom integration

 
 

Business Start Ukraine: för ukrainare som vill testa entreprenörskapsförmågan

Dalarna Science Park erbjuder Dalarnas ukrainare en möjlighet att testa sina entreprenörskapsförmågor, testa innovation och förhoppningsvis bygga en egenförsörjning. Utbildningen startar den 2 april och löper över sex tisdagseftermiddagar fram till 8 maj.

Information och anmälan till Business Start Ukraine

Presentationer av Informationsverige våren 2024

Länsstyrelsen i Västra Götaland som driver webbsidan information.se erbjuder dem som arbetar med samhällsorientering nya presentationer av sidan på följande datum: den 21 mars, den 27 mars, den 10 april och den 24 april. För mer information om presentationerna och om hur du anmäler dig, vänligen kontakta: ulrika.ankarberg@lansstyrelsen.se

 

Jämställdhet och Mäns våld mot kvinnor

 

Lansering av länsstrategin Ett jämställt Dalarna

Den 8 mars lanserades Länsstyrelsens nya länsstrategi för jämställdhet 2024 – 2027. Strategin har för syfte att stärka länets arbete för ökad jämställdhet och är framtagen av Länsstyrelsen i dialog med Region Dalarna, länets kommuner, myndigheter samt aktörer från civilsamhälle och näringsliv.

Om strategin och tillhörande anslutningsmodell

 

Sveriges tillämpning av Istanbulkonventionen granskas

Mellan den 12 - 16 februari besökte Europarådets expertgrupp GREVIO Sverige för att följa upp Sveriges tillämpningen av Istanbulkonventionen. I den muntliga återkopplingen kritiserade expertgruppen Sverige bland annat för att det inte finns tillgång till psykologstöd och traumabehandling för personer som utsatts för våldtäkt och sexuellt våld i hela landet.

Granskning av Sveriges tillämpning av Istanbulkonventionen

Slutsatser från Socialstyrelsens skade- och dödsfallsutredningar

Den 16 februari presenterade Socialstyrelsens utredare skade- och dödsfallsutredningarnas slutsatser och resultat som visar på brister i samhällets skyddsnät.

Socialstyrelsens skade-och dödsfallsutredningar

 
 

Propositionen Stärkta rättigheter för barn och vuxna i skyddat boende antas

Den 22 februari antog riksdagen regeringens proposition. Lagändringen innebär att skyddat boende blir en boendeinsats enligt socialtjänstlagen och att medföljande barn ska bedömas individuellt och få ett eget beslut om insatsen. Lagändringen innebär även att skyddat boende blir tillståndspliktigt. Lagändringarna träder i kraft 1 april 2024.

Stärkta rättigheter för barn och vuxna i skyddat boende

 

Hbtq-personers utsatthet för hedersrelaterat våld och förtryck

Nyligen publicerade MUCF en ny rapport om hbtq-personers utsatthet för hedersrelaterat våld och förtryck och omvändelseförsök. Vid frågor eller intresse för en föreläsning, anlita gärna ansvarig utredare, Anna Berglund via anna.berglund@mucf.se

Rapport om unga hbtq-personers utsatthet för hedersrelaterat våld och förtryck samt omvändelseförsök

Rätt att veta! Webbutbildning om hedersrelaterat våld och förtryck

För dig som möter unga som utsatts för eller riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck finns exempelvis webbutbildningen "Rätt att veta! - Hedersrelaterat våld och förtryck". Den handlar om att samtala med unga om hedersrelaterat våld och förtryck, med särskilt fokus på bland annat hbtqi-perspektivet. MUCF:s webbutbildningar är kostnadsfria.

Utbildning: Rätt att veta! Om hedersrelaterat våld och förtryck

Kontakta oss

E-post: fas.dalarna@lansstyrelsen.se

Här hittar du mer info om alla aktiviteter som länsstyrelsen i Dalarnas län anordnar:

Kalender | Länsstyrelsen Dalarna (lansstyrelsen.se)

Länsstyrelsen i Dalarnas läns logga och kontaktuppgifter: Telefon 010-2250000 och www.lansstyrelsen.se/dalarna

Avregistrera din adress

Tipsa en kollega

Läs brevet i din webbläsare

Så hanterar vi dina personuppgifter

Do not click this link