Nyhetsbrev Social hållbarhet april 2024
Bild på två barn som springer mot en solnedgång mellan två hus

Nyhetsbrev april 2024

Social hållbarhet

Länsstyrelsen i Dalarnas län samlar flera uppdrag inom arbetet för social hållbarhet i syfte att underlätta för er samverkansaktörer då ni kan få ta del av samlad information under ett och samma paraply. Nyhetsbrevet innehåller bland annat tips på rapporter och forskning, utbildningar och konferenser. Tipsa gärna era kollegor!

Har ni frågor eller synpunkter är ni varmt välkomna att kontakta oss, våra kontaktuppgifter finns längst ner i nyhetsbrevet.

Flera händer ovanpå varandra och texten Tillsammans för ett hållbart Dalarna!

Folkhälsa och rättigheter

E-utbildning: God och jämlik hälsa 

E-utbildningen syftar till att skapa förståelse och engagemang för hur vi som samhälle ska lyckas nå riksdagens mål om att sluta de påverkbara hälsoklyftorna till 2048. Den tar ca 90 min att genomföra.

- Vad innebär god och jämlik hälsa?

- Varför det är viktigt för både individen och för samhällets utveckling?

- Hur kan offentliga aktörer göra mer, bättre eller annorlunda för att bidra till en god och jämlik hälsa?

E-utbildning: God och jämlik hälsa för samhällets utveckling

Konferensen Forte Talks 2024

Sverige står i en tid av stora förändringar. Forskning och kunskap om hälsa, arbetsliv och vår välfärd är avgörande för ett mer jämlikt och socialt hållbart samhälle. Den 15 maj bjuder Forte in till Forte Talks 2024 för att tillsammans med forskare, praktiker och beslutsfattare diskutera hur vi kan möta viktiga samhällsbehov med kunskap.

Forte Talks 2024

 

 

Medel för lokala samverkansinitiativ – barn och unga eller suicidprevention

I år testas ett nytt förfarande för de länsgemensamma medlen gällande Överenskommelse psykisk hälsa 2024, under insatsområde barn och unga samt suicidprevention. En pott har allokerats där kommun/er och region ansöker om medel för lokala samverkansinitiativ, det kan handla om gemensamma projekt, insatser och aktiviteter. Beslut fattas löpande och återrapportering ska ske 31 december 2024.

Anvisningar för ansökan om medel för lokala samverkansinitiativ

Överenskommelse - Insatser inom området psykisk hälsa och suicidprevention 2024

 
 
De nationala minoriteternas fem flaggor

Uppföljningsrapport om minoritetspolitikens utveckling 2023

Länsstyrelsen i Stockholms län och Sametinget har överlämnat sin uppföljningsrapport om minoritetspolitikens utveckling 2023 till regeringen. I år har det minoritetspolitiska delområdet diskriminering och utsatthet, samt statliga myndigheters insatser för att uppnå det minoritetspolitiska målet ägnats särskilt fokus. Rapporten visar att utvecklingen av den nationella minoritetspolitiken går i positiv riktning – men fortsatt alldeles för långsamt. Det är därför centralt att minoritetspolitikens insatser finansieras långsiktigt och att det får konsekvenser när rättigheterna inte tillgodoses.

Uppföljningsrapport om minoritetspolitikens utveckling 2023

 

Europadomstolens historiska klimatdom

Den 9 april föll domen i de tre mål där individer stämt stat/stater på grund av bristande klimatåtgärder och på så sätt kränkt individernas rätt till liv och hälsa. Domstolen avvisade två och gav rätt i det tredje målet. Domarna kommer bli prejudicerande och kommer få påverkan på stater och det offentligas klimatarbete och rättighetsarbete.

Stater har ett ansvar att skydda sina invånare mot klimatförändringar

Rädda Barnens barnrättsfrukostar!

Nästa tillfälle den 25 april kl. 8-9 handlar om Fathima rapporten. Rapporten handlar om tjejer med erfarenhet av flykt eller av att vara nya i Sverige, och tar avstamp i deras rättigheter enligt Barnkonventionen.

Rädda Barnen Dalarna/Västmanlands digitala Barnrättsfrukost 25 april

 

Tillgängliga val

Att rösta i allmänna val är en hörnsten i demokratin. Enligt vallagen ska väljarna ges goda möjligheter att rösta och det handlar bland annat om tillgänglighet.

Det finns inga formella, juridiska hinder för att personer med funktionsnedsättning ska kunna rösta. De hinder som finns beror bland annat på bristande tillgänglighet. Att arbeta med tillgänglighet innebär att redan från början utgå ifrån att människor har olika förutsättningar för att inte exkludera någon.

Tillgängliga val

 

Utbildning av röstmottagare

Valnämnden i kommunen ansvarar för att utbilda röstmottagarna. Det är Valmyndigheten som tar fram det utbildningsmaterial som valnämnderna ska använda sig av. Valnämnderna kan komplettera och anpassa utbildningen av sina röstmottagare och andra funktionärer. För att alla röstmottagare ska vara väl förberedda på vilka behov och förutsättningar som finns hos medborgarna, har MFD tillsammans med ett antal valnämnder tagit fram en film och en checklista på några punkter som kan inkluderas i en utbildningsinsats om tillgänglighet.

Utbildning av röstmottagare

En kvinna med en benprotes i en yogaövning

Brottsförebyggande frågor

Stödmaterial kring sekretessbrytande bestämmelser för informationsdelning mellan socialtjänst, skola och polis

Socialtjänsten, skolan och polisen behöver samverka med varandra för att förebygga och förhindra att barn och unga begår brott. Att dela information ökar möjligheten att ge barnet rätt stöd, men många yrkesverksamma upplever en stor osäkerhet kring när och hur de sekretessbrytande bestämmelserna kan nyttjas. Via kunskapsguiden finns nu ett stödmaterial för att dela information mellan socialtjänst, skola och polis.

Stödmaterial för att dela information mellan socialtjänst, skola och polis

 
Två kvinnor diskuterar framför en dator

Ekonomiskt stöd för utvärdering och uppföljning av brottsförebyggande arbete

Under 2024 kan Brå bevilja stöd för upp till 750 000 kronor per ansökan för utvärdering och uppföljning i syfte att utveckla lokalt brottsförebyggande arbete. Ta del av kriterierna för att söka stödet samt annan relevant information via Brås hemsida. Ansökningsperioden är öppen till och med 2 september i år.


Sök ekonomiskt stöd för utvärdering och uppföljning

 

Frukostseminarieserien om tillit och tystnadskultur

Den 26 april är det dags för andra tillfället och denna gång ligger fokus på hur det sociala kapitalet byggs upp genom ett medborgardrivet engagemang. Hur tillit skapas på olika nivåer; självtilliten, tilliten till samhällets institutioner och tilliten till mänskligheten. Anmäl dig senast 24 april.

Medborgardrivet tillitsskapande arbete genom jämlik hälsa i samverkan

Forskning om ålder och brott

Hur vanlig är delaktighet i brott i olika åldersgrupper i befolkningen? Hur många slutar begå brott redan som ungdomar, och hur många fortsätter begå brott som vuxna? Den här rapporten är en kunskapssammanställning av forskning om ålder och brott samt kriminella karriärer.

Forskning om ålder och brott samt dess betydelse för brottsprevention

 

En andra barriär mot brottslighet

Det brottsförebyggande arbetet måste i högre grad än i dag fokusera på tidiga förebyggande insatser och uppsökande verksamhet. Barn och unga med risk- eller normbrytande beteenden behöver tidigt uppmärksammas och få tillräckliga insatser och adekvat stöd. Det är också avgörande för att bryta rekryteringen till de kriminella gängen. Breda främjande och förebyggande åtgärder utgör basen i det samlade arbetet mot kriminalitet och otrygghet. Därutöver krävs riktade insatser för individer och grupper som av olika skäl är i behov av ett mer omfattande stöd och som löper ökad risk att dras in i kriminalitet. De riktade insatserna behöver hålla hög kvalitet och bedrivas systematiskt, långsiktigt och baseras på evidens och bästa tillgängliga kunskap.

En andra barriär mot brottsligheten

ANDTS

Alkohol, narkotika, doping, tobak och spel om pengar

Rök

Bild. Pexels

Webbinarium – Har du koll på tobaksfria nikotinprodukter?

På tobaksfria dagen den 31 maj kl. 10-11.30 har du möjlighet att öka din kunskap om tobaksfria nikotinprodukter. Användningen av dessa produkter, som e-cigaretter (vapes) och nikotinsnus, har ökat markant under de senaste åren - särskilt bland ungdomar. Webbinariet tar upp användning, forskning, lagstiftning och arbetssätt. Går även att ta del av i efterhand.

Har du koll på tobaksfria nikotinprodukter?

 

Digitalt seminarium om spel om pengar – 14 maj

Välkommen till en fördjupande förmiddag inom området riskbruk, missbruk och beroende med fokus på spel om pengar. Du får både inblick i hur andra arbetar och en uppdatering om forskningsläget. Verksamheter utanför Uppsala län är nu också inbjudna.

Fördjupnings­seminarium om spel om pengar

 

Tidskriften och podd - Alkohol & narkotika

Alkohol & Narkotika är en drogpolitiskt oberoende tidskrift, som ges ut av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN). Tidskriften granskar och bevakar forskning, politik, förebyggande arbete och andra frågor på drogområdet. Har nu också en förnyad podd och släpper nya avsnitt var tredje vecka. Nästa avsnitt släpps 23 april och besvarar frågor om pengar och narkotika.

Tidskriften Alkohol & narkotika

Ny podcast från Alkohol & Narkotika

En framsida på tidningen Alkohol och narkotika

Integration

Öka den digitala självständigheten hos nyanlända

Länsstyrelsen bjuder in till utbildningen i arbetsmodellen ”digitala resan” den 23 april. Under utbildningstillfället får du som möter målgruppen i ditt arbete eller som arbetsgivare stöd och vägledning i hur du kan vara behjälplig i att underlätta vägen till digital självständighet.

Utbildningen den digitala resan

Medel ska stötta nyanländas väg till jobb inom hälso-och sjukvården

Regeringen har gett länsstyrelserna i uppdrag att fördela medel till utbildningsprojekt för nyanlända, asylsökande och personer som beviljats uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet med erfarenhet av arbete inom hälso- och sjukvård eller utländsk vårdutbildning (4 mnkr). Syftet är att underlätta gruppens arbetsmarknadsetablering och stärka hälso- och sjukvårdens kompetensförsörjning.

Medel ska stötta nyanländas väg till jobb inom hälso- och sjukvården

 
En kvinna som blickar ut över vattnet
 

Ny rapport om migrationslagstiftningen i Norden

Delmis rapport ”Migrationslagstiftning i Norden - Ett restriktivt skifte" är en analys över utformningen av lagstiftningen på det migrationspolitiska området i de fyra nordiska länderna Sverige, Danmark, Norge och Finland.

Migrationslagstiftning i Norden - Ett restriktivt skifte

Samverkan för bättre kompetensförsörjning

SKR bjuder den 22 april in till en webbsändning på temat ”samverkan för bättre kompetensförsörjning”. Kommunerna står inför flera utmaningar gällande kompetensförsörjningen och näringslivet efterfrågar fler yrkesutbildade. Hur kan kommuner och offentlig sektor/näringsliv samarbeta för att möta dessa utmaningar?

Webbinarium: Samverkan för bättre kompetensförsörjning

Jämställdhet och Mäns våld mot kvinnor

Arbetar din verksamhet med jämställdhet?

Eller vill ni påbörja ett jämställdhetsarbete? Genom att ansluta sig till strategin Ett jämställt Dalarna kan ni lättare få stöd av Länsstyrelsen i arbetet framåt och inspireras av andra i aktörer i länet. Genom att gå samman skapar vi samhandling och kraft i arbetet för ett jämställt Dalarna.

Att ansluta sig till Ett jämställt Dalarna

Framsidan av länsstrategin Ett jämställt Dalarna
 

Inför sommarlovet: Kampanjmaterial mot hedersrelaterat våld och förtryck

Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck har publicerat kampanjmaterial om det rättsliga skyddet mot hedersrelaterad brottslighet. Materialet är anpassad efter olika målgrupper, både yrkesverksamma och de som potentiellt utsatta.

Informationsmaterial om det rättsliga skyddet mot hedersrelaterad brottslighet

Ny rapport: Förskolans möte med hederskulturen

Rapporten tittar på hur barn från familjer med hedersnormer påverkas när deras föräldrars värderingar om jämställdhet, demokrati och självständighet står i konflikt med förskolans värderingar. Den undersöker även hur de konkurrerande normerna påverkar förskolans möjligheter att nå sitt samhällsuppdrag. Bakom rapporten står Länsstyrelsen Gävleborg och Länsstyrelsen Norrbotten. För genomförandet svarar Stockholms universitet.
 

Rapport Förskolans möte med hederskulturen

 

Digitalt informationsmöte om reformen skyddat boende 28 maj

Länsstyrelserna, Barnafrid, Socialstyrelsen och Inspektionen för vård och omsorg (IVO) deltar och informerar om sina uppdrag och pågående arbete för att underlätta implementering av nytt regelverk för att stärka barns rättigheter vid placering på skyddat boende.

Anmälan nationell information skyddat boende

 

Digitalt frukostseminarium Skyddade personuppgifter för våldsutsatta

Kommer du i ditt arbete i kontakt med våldsutsatta vuxna och barn med skyddade personuppgifter? Då ska du boka den 14 maj 8.30 – 10.00.

Att skyddade personuppgifter röjs kan leda till allvarliga konsekvenser för våldsutsatta. Det är avgörande att verksamheter som möter våldsutsatta vuxna och barn har kunskap om skyddade personuppgifter och kan ge rätt stöd för att upprätthålla ett gott skydd. Under detta digitala frukostseminarium får vi information från Skatteverkets sekretessgrupp om de olika nivåerna av skyddade personuppgifter och hur de ska hanteras. Under seminariet finns möjlighet att ställa frågor.

Frukostseminarium Skyddade personuppgifter för våldsutsatta

Kontakta oss

E-post: fas.dalarna@lansstyrelsen.se

Här hittar du mer info om alla aktiviteter som länsstyrelsen i Dalarnas län anordnar:

Kalender | Länsstyrelsen Dalarna (lansstyrelsen.se)

Länsstyrelsen i Dalarnas läns logga och kontaktuppgifter: Telefon 010-2250000 och www.lansstyrelsen.se/dalarna

Avregistrera din adress

Tipsa en kollega

Läs brevet i din webbläsare

Så hanterar vi dina personuppgifter

Do not click this link