Ett nyhetsbrev som sprider information och tipsar om vad som är på gång inom friluftsliv i framför allt Dalarna men även nationellt. I det här numret får du bland annat läsa om hur Säters kommun och Ludvika scoutkår satsar på friluftslivet.

Sportlovet pågår och Vasaloppet fyller 100 år. Dalarna är rik på friluftsaktiviteter under vintern men snöbristen har varit tydlig i de södra delarna av länet. Som tur är har skridskoisarna varit fina och lockat fiskare, skrinnare, cyklister och sparkåkare. Glöm bara inte isdubbarna när du är på sjön! Eller varför inte dra på damaskerna och gå rakt ut i den ostigade vinterskogen. Härligt, och bra fysisk träning!

Coronarestriktionerna har lättat och jag hoppas att både vana och nya naturbesökare fortsätter att ta sig ut, hälsar friluftslivssamordnaren Gittan.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Friluftslivet 2022

Satsa på allemansrätten 2022 i Dalarna!

Allemansrätten är grunden för friluftslivet. Den gör det möjligt för alla att röra sig fritt i naturen med en vördnad att "inte störa och inte förstöra!

Vilka rättigheter och skyldigheter gäller? Vad är hemfridzon? Får vi fika på en privat brygga? Allemansrätten är inte lag och har inte tydliga gränser. Det är upp till var och en att bedömma vad som är lämpligt just här och nu. Vi måste därför kontinuerligt sprida kunskaper om allemansrätten för att kunna göra kloka val.

Länsstyrelsen lyfter allemansrätten i friluftsnätverken och kommer att lyssna in vilka typer av aktiviteter som kommuner, skolor, föreningar och organsiationer i Dalarna önskar. Kanske vill du eller din organisation satsa på allemansrätten i år? Hör gärna av dig till mig om du planerar någon aktivitet, har en fråga eller något att berätta om allemansrätten!

Länsstyrelsen Dalarna delar ut vykort med 12 motiv till klasser, se bilden till vänster. Dessa går att beställa via hemsidan.

Upptäck vintern vid naturreservaten

Gyllbergen och Koppången

 

Det finns flera platser i Dalarna med fin natursnö långt in på förvåren. Här kommer två tips.

Gyllbergen i Borlänge kommun, har 70 km skidspår på vintern. Där finns även en vintervandringsled på cirka 4 km från Gyllfäbodarna till Dragberssjön som är uppkörd med skoter. Raststugorna är alltid öppna och nyrenoverade likaså den vedeldade bastun vid Dragsjön.

Koppången i Orsa kommun är ett höglänt myrlandskap som går att åka skidor på långt in på våren. Prins Gabriels barnspår och flera andra leder är spårade. En perfekt plats för skarsnöåkning på förvåren. Även här är raststugor och slogbodar nyrenoverade och öppna.

Foto: Gyllbergen, Johanna Malmberg

Svenskt friluftsliv

- är ingen egen förening utan företräder 27 ideella friluftsorganisationer, som tillsammans har närmare 1,6 miljoner medlemskap. Bilden till vänster visar en liten del av dessa föreningar.

Uppgiften är att stärka friluftslivet genom att värna allemansrätten, stärka den långsiktiga finansieringen för friluftsorganisationerna samt höja friluftslivets status i samhället. Målet är att fler människor ska ha möjlighet att utöva ett aktivt friluftsliv, idag och i framtiden.

Svenskt Friluftsliv fördelar riksdagens statsbidrag och för 2022 ökade anslaget med 50 miljoner kronor. Prioriterade områden är de 10 friluftspolitiska målen, barn och ungdomar samt grupper som står långt ifrån friluftslivet.

Läs mer om Svenskt friluftsliv.

Naturum Fulufjället

 

Naturum ligger vid entrén till Njupeskärs vattenfall och har öppet onsdag-lördag kl. 10-16 under hela mars och till 23 april. Dessa dagarna kan du få prova på olika aktiviteter som att göra fågelmat och mata fåglarna, titta på djurspår och rovdjurstimme. Har du tur så kan du få en lavskrika att äta ur din hand.

På fredagar 1, 8, 15 och 22 april har vi en aktivitet som heter "Fråga en fjällräddare". Peter Karlsson kommer att vara utanför naturum vid Björbäckstugan och svarar frågor runt Fjällvandring tips och säkerhet på vinter hälsar Moa Kling, naturumföreståndare. Naturum Fulufjället

Fotot till vänster är taget från facebook Naturum Fulufjället

Friluftslivsarbetet i en dalakommun

Foto: Jonas Lindgren/Visit Dalarna, på visitdalarna.se hittar du många förslag på friluftsaktiviteter

Säters kommun

- erbjuder ett stort utbud av friluftsliv och motion med många mil vandrings-, cykel-, skid- och motionsleder.

Vandra i Säterdalens naturreservat

Säterdalen är ett halvmilslångt ravinsystem. Meterhöga ormbunkar, täta lövbuskage och prunkande örter ger tillsammans med det rika fågellivet ett nästan tropiskt intryck. Dalen har ett omfattande ledsystem som i stort sett följer i Ljusteråns stränder.

Bisbergs klack

Bispbergs klack är ett av södra Dalarnas bästa utsiktsberg med milsvid utsikt från 315 meter över havet. Toppen når man via gångstig upp från Bispbergs by.

Besök våra aktivitetsrundor

Under år 2021 sattes aktivitetsrundor upp i Säter samt St Skedvi. Aktivitetsrundan är ett koncept som stimulerar barn och vuxna att röra på sig tillsammans. Med enkla övningar och utmaningar lockar Aktivitetsrundan fler till rörelse oavsett om man är nybörjare eller vältränad.

Välkommen hälsar Sara Sissala och Emilie Andersson, fritidssamordnare Säters kommun

Friluftsförening i Dalarna

Foto: David Shearer, paddelläger vid Prästhyttan

Nytt i detta Nyhetsbrev är att en friluftsförening i Dalarna presenterar sig. Först ut är

Ludvika scoutkår

Ludvika scoutkår är en liten kår. Vi tycker om att vara ute och under covid-tiden har nästan alla veckomöten varit utomhus. Målet med scouting är att förberedda barn och unga för livet genom att vara ute i naturen och göra olika aktiviteter, lära känna sig själv och växa tillsammans med andra.

Eftersom Ludvika scoutkår är liten och med det har begränsade resurser, så har vi fokuserat på åldrar mellan årskurs 2-8. Kåren har stugan Prästhyttan vid Väsman och där vill vi vara året om, se fotot. Där finns lägerplats för tält och lägerbålplats för mysiga kvällar. Vi har en webb sida www.ludvika.scout.se, samt en föreningssida på Facebook.

Under Friluftslivets år 2021, fick vi bidrag för att genomföra ”Upplev uteliv”. Vi gjorde aktiviteter som Ljusspår, Prova scouting och Paddelturer.

/David Shearer, kårordförande

Friluftsliv, smått & gott

CNV, centrum för naturvägledning

 

Per Bengtson på CNV, berättade om vinteraktiviteten och att spåra i närnaturen på senaste träffen med pedagogiska friluftsnätverket . Per har gjort en handledning för spår där fotot till vänster är ett urklipp. Här hittar du Spårkompendium.

Per berättade också om CNV som är en del av SLU, Uppsala. Naturvägledare är alla som tar med någon ut i naturen. Det är öppet för alla intresserade att anmäla sig till deras utskick Naturvägledaren. Det är ofta fyllt med friluftstips och händelser i hela landet som kurser, webbinarium, konferenser etc. Här hittar du CNVs hemsida.

3-30-300 träd

 

Träden gör stor nytta när klimatet förändras då de bland annat skänker skugga och håller kvar dagvatten. De bidrar också till att den biologiska mångfalden gynnas, att koldioxid binds. Träd bidrar också till god hälsa och välmående. Skogsbad är ett nytt uttryck för att koppla av och må bra i natur och trädmiljöer.

Cecil Konijnendijk, professor i Urban Forestry på University of British Columbia och Nature Based Solutions Institute har tagit fram tumregeln 3-30-300 som innebär att alla innevånare bör ha:

3 träd som syns från din bostad, skola eller arbetsplats

30 procent av varje stadskvarter bör skuggas av trädkronor

300 meter till en park eller grönområde

Bidragsomgångar som nyss är avslutade

 

Nyligen har tre bidragsomgångar avslutats. Eftersom de två första är årliga bidrag, så börja planer redan nu inför 2023!

Svenskt friluftsliv har fördelat årets anslag på 98 miljoner kr. Nya anslag fördelas om ett år.

LONA, Lokal naturvårdssatsning är snart fördelade av länsstyrelsen. De flesta ansökningarna handlar om friluftsliv. Nästa ansökan avslutas 1 december 2022.

Ökad kunskap om allemansrätten. Naturvårdsverket delar ut bidrag till föreningar som arbetar med natur-, miljö- eller friluftsfrågor. Sista ansökan var 25.2. Här i Dalarna vet jag att tre föreningar har gått ihop om en ansökan. Spännande!

Grönplanera! - En vägledning om kommunal grönplanering.

 

Boverket och Naturvårdsverket har tagt fram en vägledning för att stötta kommunerna att skapa hållbara, hälsosamma och attraktiva gröna miljöer.

Grönplanen kan vara intressant för fler än tjänstepersoner eftersom det handlar om en långsiktig politisk viljeriktning. Arbetet med planen ska ske kontinuerligt för att skapa större biologisk mångfald, bättre klimatanpassade miljöer, välbefinnande, hälsa, omhändertagna kulturvärden och positiva klimatavtryck.

Fotot visar ett flygfoto över Ludvika som snart är klar med sin grönstrukturplan. Kopierat från Min karta, lantäteriet.

Webbutbildning och konferenser

Friluftsliv, naturvård och naturvärden – en relation i förändring.

15 mars kl. 09.00-11.00

Mistra Sport & Outdoors. Vad händer med våra landskap när de utnyttjas mer intensivt för rekreation? Anmälan till det interaktiva webbinariet finns här. Det kostar inget att delta.

Har du missat ett webbinarium från Mistra Sport & Outdoors.så ligger flera webbinarier streamade och kan ses i efterhand på hemsidan.

Långfärdsskridskor, Hjälm och isdubbar på isen.

Har ni några tips, funderingar eller bara vill prata friluftslivsfrågor, tveka inte att kontakta mig!

 

Gittan Matsson, Friluftslivssamordnare, Enheten för Agenda 2030.

gittan.matsson@lansstyrelsen.se telefon 010-2250377

Nyhetsbrev på webben!

Välkommen att prenumerera på Nyhetsbrevet Friluftsliv i Dalarna. Alla gamla nyhetsbrev finns på vår hemsida. På hemsidan finns även information och vägledning för en bredd av länets friluftsliv.

Tipsa en vän

 

Klicka här för att avregistrera din adress.

För information om hur Länsstyrelsen i Dalarnas län behandlar personuppgifter, se Länsstyrelsens webbplats

Do not click this link

Skickat med Paloma