Logotyp Energiintelligent Dalarna

Nummer 2-2022
Läs nyhetsbrevet i din webbläsare

Prenumerera på nyhetsbrevet

 
Vitsippor. Foto: Unsplash.

Tillsammans för Dalarna!

Samtidigt som den härliga våren är här så pågår ett förfärligt krig i Europa. Att göra oss oberoende av rysk fossil energi har blivit ännu en stark drivkraft för en snabb klimatomställning till förnybar energi. För snabbt behöver det gå, vittnade FN om i ännu en mycket alarmistisk klimatrapport som presenterades i veckan. Därför är det arbete vi gör inom Energiintelligent Dalarna viktigare än någonsin!

Varma hälsningar – Energiintelligent Dalarna, Länsstyrelsen Dalarna och Region Dalarna!

> Energiintelligent Dalarna, webbplats.

Energiintelligent Dalarna är ditt regionala kontaktnät och en plattform för länets arbete i energi- och klimatfrågor. Vi samverkar inom sju prioriterade områden för att nå målet om ett Energiintelligent och klimatsmart Dalarna 2045.

På gång regionalt

Stort intresse för elektrifieringspiloter

12 företag i Dalarna har ansökt om stöd från Energimyndigheten för att anlägga 22 laddplatser för tunga fordon och 2 vätgastankstationer. De som ansökt är allt ifrån mindre företag, större energi- och drivmedelsbolag, kommuner och industrier.

> Stort intresse för elektrifieringspiloter på Energiintelligent Dalarnas webbplats

 
Bild på en stor grupp människor, i bakgrunden syns sjön Siljan.

Kick-off för framtagande av färdplaner till ny strategi för Smart specialisering

Den 25:e april samlades närmare 70 representanter för en mängd olika offentliga aktörer, främjarorganisationer, näringsliv och kommuner för att sätta igång arbetet med att ta fram färdplaner för den kommande strategin för hållbar smart specialisering. Strategi och färdplaner sker under ledning av Region Dalarna och är en strategi för stärkt innovationskraft. Den ska möta målet i Dalastrategin ”2030 ska Dalarna ha en hög innovationskraft som möter samhällsutmaningar och utvecklar såväl näringsliv som välfärd”, och väntas antas senare i år.

Färdplaner som ska tas fram är:

Smarta energisystem
Grön och cirkulär industri och tillverkning
Hållbara och kreativa upplevelser
Hållbart och hälsofrämjande byggande och boende
Innovativ och hållbar bioekonomi
 

Klart för laddplats

För att hyresgäster ska få tillgång till hemmaladdning har Kopparstaden och fem andra bostadsbolag i landet, tillsammans med elektrifieringskommissionen, tagit initiativ till ”Klart för laddplats”.

> Kopparstaden driver på för fler laddplatser på Energiintelligent Dalarnas webbplats

 

SOLVE - Högskolan Dalarna i nytt nationellt kompetenscentrum för solel

Högskolan Dalarna har tillsammans med Uppsala universitet (ledare av centrat), Karlstads universitet, Mälardalens högskola, RISE och SLU beviljats ett femårigt anslag från Energimyndigheten för att bilda kompetenscentrum för solel.

Syftet med kompetenscentrum är att stärka samarbetet mellan näringsliv, offentlig sektor och akademi och på så vis bygga upp och tillgängliggöra både kunskap av högsta kvalitet och kompetens för klimatomställningen. Centrumet kommer att driva företagsnära forskning för att utveckla soleltekniken.

> Högskolan Dalarna i nytt nationellt kompetenscentrum för solel, på Högskolan Dalarnas webbplats

 

Nytt om vindkraft i Dalarna

Ny plattform för leverantörer till vindkraft

Projektet Innovationsnod Vindkraft i Dalarna har lanserat en ny digital affärsplattform som ska öka möjligheter för lokala företag att utvecklas och växa i spåren av vindkraftsetableringar i länet. Företagare som vill vara med och leverera till vindkraftsindustrin eller utveckla innovationer kopplade till vindkraft är välkomna att registrera sig på https://vindkraft.umigo.se/ Under ”Leverantörsnod DalaVindKraft” kan man välja vilka vindkraftsparker man vill leverera till och vilka tjänster man kan erbjuda.

> Ny plattform för leverantörer till vindkraft på Energiintelligent Dalarnas webbplats

Regionalt planeringsunderlag för vindkraft

Den 1 maj startade ett tvåårigt arbete med att ta fram ett regionalt planeringsunderlag för vindkraft i Dalarna. Dalarna och Värmland har utsetts till pilotlän för detta arbete. Arbetet utgår ifrån de underlag och metodvägledningar som har tagits fram i den nationella strategin för hållbar vindkraftsutbyggnad och kommer att genomföras i tätt samarbete med kommunerna i länet. Ett särskilt arbetspaket berör hanteringen av försvarets intressen i vindkraftsplaneringen.

Regeringen snabbar på utbyggnaden av vindkraft

Regeringen har utsett Ulrika Liljeberg, kommunstyrelsens ordförande (C) i Leksands kommun till särskild utredare för att stärka incitament till kommuner och lokalsamhällen för utbyggd vindkraft. Utredningen ska redovisas den 31 mars 2023.

> Regeringen snabbar på utbyggnaden av vindkraft på Regeringens webbplats

 

Kickoff för Klimatneutrala Borlänge 2030

Borlänge kommun är sedan oktober 2021 en av 23 svenska kommuner som är med i Viable Cities satsning Klimatneutrala städer 2030. Den 11 april samlades ett antal aktörer för att underteckna ett lokalt klimatkontrakt och för att sjösätta arbetet.

> Ett avstamp för Klimatneutrala Borlänge 2030 på Viable Cities webbplats

 

Insatsprojekt kring bebyggelse och laddinfrastruktur

Under 2022 fram till oktober kommer länets energi- och klimatrådgivare att utöver normal rådgivning jobba med två s.k. insatsprojekt. Det innebär att de fokuserar på två olika områden inom energirådgivningen. De har fått välja mellan projekten Hela Sverige laddar och Resurseffektiv bebyggelse.

> Bebyggelse och laddinfrastruktur på Energiintelligent Dalarnas webbplats

 

Ellevio har tvingats införa ett stopp för ny anslutning av större elproduktion i Dalarna

Elnäten har inte byggts ut i samma takt som den ökade elektrifieringen. På många håll råder det brist på el, men i Dalarna råder den omvända situationen att vi har ett stort överskott på el. Det är en konsekvens av nedläggningen av Kvarnsvedens pappersbruk, vilken var länets enskilt största el-användare.

> Ellevio har tvingats införa ett stopp för ny anslutning av större elproduktion i Dalarna på Energiintelligent Dalarnas webbplats

 

Utlysning: Klimatneutrala och inkluderande kommuner

Formas har en utlysning om projektmedel som riktar sig till kommuner och regioner. Utlysningen är öppen till i september för förberedande projekt som fokuserar på en komplex utmaning där klimatneutralitet integreras med social hållbarhet. Projekten kan få 1,5 miljoner kronor och pågå under 12-18 månader.

> Klimatneutrala och inkluderande kommuner på Formas webbplats

 

Sök stöd för publik laddinfrastruktur

Det har kommit nya regler om investeringsstöd till publik laddinfrastruktur, det vill säga laddare tillgängliga för alla och både för personbilar och lastbilar.

Med anledning av förändringar i regelverket ges stöd för publik laddinfastruktur enligt ett särskilt förfarande. Stödet hanteras i en separat utlysning. Du kan lämna anbud för att få stöd för publik laddinfrastruktur följande datum 2022:

23 maj–7 juni
26 september–7 oktober
 

Det finns även ett tillfälle kvar i år för resterande insatser från Klimatklivet:

23 augusti–8 september.
Klimatklivet i svart text på gul bakgrund
Klimatklivet i svart text på gul bakgrund

> Om Klimatklivet och hur du ansöker om stöd på Länsstyrelsens webbplats

 

Kick-off för nya regionalfonden Norra Mellansverige

Europeiska regionalfonderna, ERUF (även kallat strukturfonderna) är nu redo att öppna sina nya program för 2021-2027. I Norra Mellansveriges program ingår Värmland, Dalarna och Gävleborgs län.

Programmet har valt av de 6 tematiska områden som alla inom EU har att välja på:

1 Ett smartare Europa
1.1 Stärka forskning och innovation
1.2 Säkra nyttan av digitalisering
1.3 Stärka små och medelstora företags tillväxt och konkurrenskraft
1.4 Utveckla färdigheter för smart specialisering (kompetensförsörjning)
2 Ett grönare Europa
2.3 Smarta energisystem
2.6 Cirkulär ekonomi

30 % av medlen ska gå till projekt som bidrar till klimatomställningen. Man kan max få 50 % i finansiering.

Den första utlysningen öppnar 1 juni och kommer att vara inriktad på forskning och innovation samt konkurrenskraft för små- och medelstora företag.Den andra utlysningen beräknas komma i oktober då det även ska bli möjligt att söka projekt inom digitalisering, kompetensförsörjning, smarta energisystem och cirkulär ekonomi.

> Programperiod 2021-2027 på Tillväxtverkets webbplats

 

Nu ställer vi om! 

Vår kampanj med uppmaningen att så många som möjligt i Dalarna ska bidra till energi- och klimatomställningen fortsätter.
Allas engagemang behövs för att vi ska nå våra energi- och klimatmål.

På Energiintelligent Dalarnas webbplats kan du:

alt=""
Skriva på Dalarnas energi- och klimatstrategi.
Presentera egna mål och färdplaner för omställningen i det egna företaget eller organisationen.

Hjälp oss att sprida budskapet! Din organisation skriver väl också på?

>Skriv på Dalarnas energi- och klimatstrategi

Hållbara Mora

Mora kommun har beslutat om väl genomarbetade energi- och klimatmål för 2030, både för den egna organisationen och för hela den geografiska kommunen.

> Om Mora kommun systematiska klimatmål till 2030 på Energiintelligent Dalarnas webbplats

 

Årshjul 2022

I årshjulet finns inplanerade möten för det nya energi- och klimatrådet samt samordningsgruppen tillsammans med tider för kommande nyhetsbrev med mera.

>Årshjul 2022. (JPG)

Alt=""
 

Aktuella förstudier

> Uförligare beskrivningar finns på Tillväxtverkets webbplats

Cirkulär ekonomi i Dalarna

Länsstyrelsen har beviljats medel för en förstudie om cirkulär ekonomi under 2022. Nio olika restflöden kartläggs för att se hur cirkuläriteten kan öka och nya värdekedjor skapas. För varje flöde genomförs tankesmedjor med aktörer på marknaden för att hitta möjligheter till ökad återvinning, industriella symbioser och mer resurseffektiv produktion. De flöden som ingår i studien är plast, textilier, byggavfall, metaller, restvärme, ballast, rötrester, livsmedel samt biobaserade restflöden. Kontaktperson är Marit Ragnarsson.

Kunskapsunderlag för bioråvarans roll i energi och klimatomställningen

Förstudien är en strategisk genomförandeplan för hur bioråvaran i Dalarna kan bidra till energi och klimatomställningen. I förstudien ingår att beräkna potentialen för hållbar produktion och hållbart uttag av bioråvara, kartlägga behoven av biobränsle och biodrivmedel för industri, transport och uppvärmning. Studien skall även undersöka potential för ökad kolinbindning i skog och mark. Förstudien genomförs av Länsstyrelsen

S4 för klimat och energiomställning

Förstudien har som syfte att öka systemförståelsen, synkronisera, hitta synerergieffekter och att samordna de planerade färdplanerna för energi- och klimatstrategin och färdplanerna för hållbar smart specialisering. Förstudien genomförs av Region Dalarna

Digital transformation i Dalarna

Behovet av omställning i Norra Mellansveriges (NMS) näringsliv är stort för att klara klimatförändringar, bekymmersam demografisk struktur och för att inte förbli en övergångsregion inom EU. En viktig omställning är den digitala, vilken är komplex. För digital transformation saknas idag en regional struktur och samverkansplattform för att mobilisera för omställning i Dalarna. Förstudien ska fokusera på små och medelstora företags (SMF) behov och förutsättningar för utveckling. Förstudien relaterar till Smart specialiseringsstrategins kunskapsområden för att kunna stötta små och medelstora företag på bästa möjliga vis. För att kunna stödja utveckling för SMF behöver det kartläggas vilken kompetens och förmåga Dalarnas främjarsystem har för den digitala omställningen. Förstudien genomförs av Region Dalarna.

Industriellt träbyggande

Regionen behöver lyfta in industriellt träbyggande som en del av Dalarnas smarta specialiseringsprogram inom bland annat bioekonomi, i syfte att kraftsamla regionens företag och främjandeaktörer och utveckla träbyggandet på ett hållbart och samverkande sätt. Målet är att skapa regionala förutsättningar till ett genomförande projekt med inlämning i början av ERUF programperiod samt mobilisera värdekedjan kring industriellt träbyggande i Dalarna och i Norra Mellansverige regionen, genom bred förankring och konkreta insatser kommande år. Förstudien genomförs av Byggdialog Dalarna.

Livsmedel

Livsmedelskedjan kan delas in i fyra delar, primärproduktion, livsmedelsförädling, dagligvaruhandel och restaurang. Dessa delar kan i sin tur delas upp i delbranscher, exempelvis innefattar begreppet primärproduktion i Dalarnas kontext utöver jordbruk även vattenbruk, rennäring, vilt, bär, svamp och nya livsmedel som insekter. Innovationer uppstår ofta när företag utvecklar idéer som greppar över en större del av värdekedjan. Vertikal samverkan i värdekedjan pekas ut som en nyckel till ökad innovation och konkurrenskraft av Sweden Food Arena. Förstudien ska kartlägga de olika delbranscherna och intervjua ett urval av företag, företrädare för branschorganisationer, offentliga aktörer och akademi för att identifiera möjliga konstellationer med potential att formulera uppdrag där man gemensamt vill skapa en förändring. Förstudien ska också samverka med relevanta aktörer i andra regioner och på nationell nivå för att kunna föreslå lämpliga samarbeten utifrån det identifierade behovet. Förstudien ska utifrån de behov branschen uttrycker och de gemensamma uppdrag som formuleras identifiera intressenter och ta fram ett förslag för organisation av en plattform för livsmedelsbranschens utveckling i Dalarna. En plattform för regionala aktörer skapar ett sammanhang, en regional nod i det nationella innovationssystemet som utifrån identifierade möjligheter och utmaningar samarbetar i konkretiserade uppdrag med relevanta aktörer. Detta kommer att leda till stärkt konkurrenskraft genom att identifiera och prioritera områden med potential för tillväxt. Förstudien genomförs med start under våren 2022 och pågår i nio månader. Förstudien genomförs av Dalarna Science Park.

Jämställdhetsintegrering i Dalarnas näringsliv

Denna förstudie vill ta ett större grepp över det horisontella kriteriet Jämställdhet mellan könen i det regionala näringslivet och lägga grunden för att denna fråga på ett mer operativt och verkningsfullt sätt finns med i kommande ERUF-finansierade projekt.

Avsikten med förstudien är att den ska leda till ett genomförandeprojekt där en verktygslåda kan prövas, utvärderas och vidareutvecklas inom i första hand Dalarnas energibransch. Detta ska även kunna involvera fler branscher som ännu inte är identifierade. De verktyg som arbetas fram kommer sannolikt även kunna appliceras för ökad jämlikhet och inkludering, d.v.s. inte bara kön, utan även etnicitet, social bakgrund etc. Förstudien genomförs av Högskolan Dalarna.

 

Vill du inte ha fler utskick från oss? 

> Avregistrera din adress från utskick

Så hanterar vi dina arbetsuppgifter

> Så här hanterar vi dina personuppgifter, Länsstyrelsens webbplats

 
Logotyp Länsstyrelsen i Dalarna
Logotyp Region Dalarna
Logotyp Energiintelligent Dalarna
 
Do not click this link

Skickat med Paloma