På väg hem från orrkoljan i Gyllbergen 1 maj. Foto: Gittan Matsson

Ett nyhetsbrev som sprider information och tipsar om vad som är på gång inom friluftsliv i framför allt Dalarna men även nationellt. I det här numret får du bland annat läsa om hur Vansbro kommun samt Friluftsfrämjandet satsar på friluftslivet.

Statistik från SCB visar att fler från har tagit sig ut i naturen de senaste tio åren och särskilt under pandemin. SCB har också kommit med uppgifter om att skolgårdars ytor minskar. Om vi ska nå det nationella friluftsmålet Ett rikt friluftsliv i skolan så måste skolnära naturområden säkerställas i samhällsplaneringen.

Sommaren står för dörren och nästa nyhetsbrev kommer då det är dags att fylla lingonhinkarna.

Fotot ovan visar hemvägen från en natt i orrkojan, Gyllberget 1 maj / Gittan

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Friluftsliv 2022

Foto: Per Hagdahl

 

Med fokus på vandringsleder i Dalarna

 

Visit Dalarna och Länsstyrelsen samordnar sedan 2017 nätverket Vandringslyftet i Dalarna. Vi vill utveckla kvalitetssäkrade, hållbara och attraktiva vandringsleder för boende och besökare i Dalarna. Vandringslyftet är ett nätverk för ledansvariga i regionen för att arbeta med ledutveckling och -förvaltning på ett gemensamt, organiserat och långsiktigt sätt.

För att göra leder mer tillgängliga, bland annat genom gemensamma standards och regelverk för ledmarkering, kommunikation och service så utgår arbetet från det nationella ramverk som tagits fram i samverkan mellan flera aktörer i ”led-Sverige”.

Nu testas kriterierna i det nationella ramverket på tre fokusleder i Dalarna: Romboleden södra Dalarna, Siljansleden och Vildmarksleden i Bjursås. Kriterierna är en investering för hållbar turism, lokal attraktionskraft och landsbygdsutveckling som ska ge besökarna trygga och attraktiva upplevelser som även kopplas till boende, mat och annan service i anslutning till lederna.

Hästingsflotten, Foto: Anki Alfredeén

 

Upptäck sommaren vid Hästingsflotten

 

Sommartipset är att besöka naturreservatet Hästingsflotten i Vansbro där det går att vandra torrskodd längs Finnmarksleden som går cirka 3 km på rullstensåsen och spänger med fin utsikt över myrområdet.

Där finns spår efter myrslåtter samt en variationsrik flora och fauna med fåglar som ljungpipare och småspov. Längs vägen finns det flera platser att rasta på och möjlighet att grilla. Varför inte börja med ett bad i Gladtjärn där du kan parkera, eller i Ljustjärn längs med vandringsleden.

Förutom naturvärden har området en intressant kulturhistoria. En uppbyggd kolarkoja finns att besöka och rasta i. Över myrarna gick nesvägen. En vinterväg där man körde med häst och släde mellan byarna.

Länk till Hästingflotten och karta. Ibland kallas det även Hästängsflotten

Utsikt från nya tornet vvvvvvvvv Foto: Magnus Kimura.

 

Naturum Dalarna, öppet dagligen sommartid

 

Naturum Dalarna ligger vackert beläget på Björkbergets topp i Siljansnäs. Här finner du intressanta utställningar för alla åldrar om Dalarnas djur och natur. Under sommaren har vi öppet dagligen.

Det anordnas mycket roliga aktiviteter för barnen som skattjakt, håvning i dammen och upptäcktsfärder runt naturum. Siljansnäs naturreservat ligger precis utanför dörren med flera naturstigar att följa. Vi har guidade visningar i utställningarna om skogen och rovdjuren. Missa inte vårt helt nybyggda utsiktstorn med enastående utsikt över Siljansbygden.

För aktuella öppettider och aktiviteter, se vår hemsida www.naturumdalarna.se

Välkommen upp!

Kontakt Karen Kämpe, föreståndare, telefon 010-225 03 46

Friluftsliv för personer med funktionsnedsättning

Habiliteringen har tillsammans med Funktionsrätt Dalarna erbjudit personer med funktionsnedsättning vandringar i tätortsnära natur på några platser i länet. Det finns grupper i samhället som har svårare än andra att komma ut i naturen, till exempel personer med funktionsnedsättning. Det behövs stöd och information, ibland på enkel svenska samt sammanställningar av tillgängliga leder om man ska våga sig ut i naturen med rullstol.

Vandringarna har blivit mycket uppskattade och nu i sommar erbjuder vi vandringar på flera orter i länet. Kontakta oss för mer information om våra aktiviteter

Fredrik Lindström Funktionsrätt Dalarna 070-97 74 041vvvvvvvvvv Metha Wahlström Halse Habiliteringen Region Dalarna 023-49 05 85

Friluftslivsarbetet i en dalakommun

Se mer om Hästängsleden/ Hästingsleden ovan

 

Friluftsliv i Vansbro

Vår kommun har en rik och varierande natur med flera naturreservat och badplatser. Olika fiskemöjligheter bjuds i Västerdalarnas forsar tillsammans med 400 sjöar, tjärnar och vattendrag. Det finns också bra platser för fiskare med funktionsvariation. I centrala Vansbro finns en tillgänglighetsanpassad aktivitetspark med lekplats, utegym, boulebana och grillplats Läs mer om natur och friluftsliv. Vansbro har flera fina spår för längdskidor vintertid och löpning sommartid. Läs mer om idrott och motion.

Nyligen har 75 mil leder för vandring, cykelåkning och skoteråkning röjts, spångats och skyltats. Lederna finns i en tryckt karta samt på www.naturkartan.se. Exempel på vandringsleder och utflyktsmål är Hästängsleden och Storbyhagen, storslagen utsikt är Kringelrisåsen 417 meter ö.h. och Hunflen, 509 meter ö.h.

Ett dokumentationsarbete som håller på att göras tillgängligt av Finnmarkens hembygdsförening/Kroktorp är de gamla finnbosättningarna på finnmarken. Dessa gamla kulturmiljöer är utmärkta besöksmål som ger en inblick i historien och i de gamla finnarnas levnadsöden, se Finnmarkens hembygdsförening

Friluftsförening i Dalarna

Friluftsfrämjandet i Dalarna

 

Vi i friluftsfrämjandet vill skapa roliga, trygga och lärorika äventyr – på fjället, vattnet, snön, isen, i skogen och i gläntan runt hörnet. I Dalarna finns 14 lokalavdelningar med sammanlagt över 3200 medlemmar. Våra verksamheter och ledarledda äventyr finns inom ett flertal olika friluftsgrenar, exempelvis fjällvandring/tur, kajak, kanadensare, klättring, långfärdsskridsko, längdskidor, mountainbike, skidor utför/snowboard, Skogsmulle och skogens värld för yngre, vandring samt Vildmarksäventyr för barn, ungdomar, unga vuxna och familjer.

På den här länken kan du hitta ditt kommande äventyr i en lokalavdelning Här finns vi - Friluftsfrämjandet (friluftsframjandet.se).

Exempel på kommande äventyr i Dalarna: Rättvik - vandring utmed Linnéstigen 8 juni; Falun - Naturparkour för hela familjen 11 juni; Smedjebacken - Trädgårdsbesök och naturreservatet Söppenmyra 12 juni.

Friluftsliv, smått & gott

 

Får du gå genom djurhagen?

Så här på försommaren är det viktigt att känna till vad du får göra om du passerar hagar med djur och särskilt om de har ungar. Allemansrätten ger dig rätt att passera om du inte stör djuren och om du stänger grinden efter dig.

Det ingår inte i allemansrätten att klappa, gosa eller bära runt på djuren utan djurägarens tillstånd. Djuren kan bli stressade så olyckor sker, du kan ockå smitta djuren med sjukdomar. När djur, som vanligtvis är snälla, har ungar så kan de bli aggressiva för att försvara sina ungar. Mata inte djuren utan lov eftersom du inte vet vad de behöver.

Som vanligt gäller - inte störa, inte förstöra!

 

Vandringens dag 10 september

 

Vandringens dag instiftades av Svenska Turistföreningen 2019 för att få hela Sverige att komma ut och vandra.

Dagen infaller alltid den andra lördagen i september. Under vandringens dag ordnas flera gemensamma aktiviteter runt om i landet, men du kan också välja att vandra på egen hand.

Kanske har Friluftsfrämjandet någon aktivitet då? Se länken ovan.

Fler söker sig ut i naturen

 

Enligt en ny undersökning om levnadsvanor via SCB så har drygt 50 procent av befolkningen från 16 år och äldre varit ute i skog och mark varje vecka under 2021. År 2008 var den siffran cirka 30 procent. Kraftigast ökning syns i de yngsta och äldsta åldersgrupperna och bland kvinnor.

Troligen är det pandemin som fått fler att hitta ut. Vi får hoppas att intresset håller i sig eftersom alla studier visar att vi får bättre fysisk och psykisk hälsa, minskad stress, ökad kognitiv förmåga och mer sociala kontakter när vi vistas utomhus.

 

Tillsammans stoppar vi svinpesten

 

Jordbruks- och Naturvårdsverket ber oss att inte kasta matreser i naturen och att sprida informationen.

Afrikansk svinpest (ASF) är en smittsam dödlig virussjukdom som drabbar tamgrisar och vildsvin, men ofarlig för människa. Skjukdomen finns ännu inte i Sverige, men i närområdet. Det är främst kött och charkvaror från infekterade djur som sprider viruset.

Du som är ute i naturen kan hjälpa till att minska risken att AFS når Sverige, vilket kan ge förödande effekter eftersom större naturområden där vildsvin finns, kan komma att spärras av.

Har ni några tips eller bara vill prata friluftslivsfrågor, tveka inte att kontakta mig!

 

Gittan Matsson, Friluftslivssamordnare,

Enheten för Agenda 2030, länsstyrelsen i Dalarnas län

telefon 010-2250377, gittan.matsson@lansstyrelsen.se

Nyhetsbrev på webben!

Välkommen att prenumerera på Nyhetsbrevet Friluftsliv i Dalarna. Alla gamla nyhetsbrev finns på vår hemsida. På hemsidan finns även information och vägledning för en bredd av länets friluftsliv.

Tipsa en vän

 

Klicka här för att avregistrera din adress.

För information om hur Länsstyrelsen i Dalarnas län behandlar personuppgifter, se Länsstyrelsens webbplats

Do not click this link

Skickat med Paloma