På väg hem från orrkoljan i Gyllbergen 1 maj. Foto: Gittan Matsson

Det här nyhetsbrevet delar med sig av vad som är på gång inom friluftsliv i framför allt Dalarna men även nationellt. I det här numret får du bland annat läsa om hur Älvdalens kommun samt Naturskoleföreningen satsar på friluftslivet.

Efter en frodig, grön sommar så kommer hösten med stormsteg och nu är fjällen som vackrast. Varför inte ta en tur till Dalarnas högsta berg, se blänkaren här nedan.

Fotot ovan visar en glimt av den blåbärsrikedom som skogen gav i år. / Gittan

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Friluftsliv hösten 2022

Edward Wirgén berättar om restaureringen av Kyrkbytjärn

 

En vandring i det restaurerade Natura 2000-området Kyrkbytjärn, Vika.

 

Den 30 augusti genomförde länsstyrelsen en vandring för allmänheten i södra delen av Kyrkbytjärn, Falu kommun. Våtmarkssamordnare Edward Wirgén och friluftslivssamordnaren Gittan Matsson berättade om restaureringen av den igenväxta tjärnen för att gynna biologisk mångfald. Kyrkbytjärn har en rik flora och fauna med tyngdpunkt på fågellivet.

Längs vandringen berättade de inbjudan gästerna Eilert Larsson om bygdens engagemang runt tjärnen, Thomas Jågas från Falu kommun visade fisketrappan, Anders Rustas berättade om korna som betar på strandängar och Gittan visade Falu ringmärkares projekt på platsen. Informationspunkterna varvades med att besökarna fick fundera över olika frågor. Vandringen var mycket uppskattad av de 30 deltagarna.

Foto: Svenskt friluftsliv

Årets friluftskommun

Trollhättans stad blev Sveriges friluftskommun

Varje år utser Svenskt friluftsliv och Naturvårdsverket årets friluftskommun och förbättrare. Det är frivilligt att delta i enkäterna, men resultatet av undersökningen används för att över tid mäta kommunernas bidrag till att nå de nationella friluftslivspolitiska målen.

Trollhättan har ett brett friluftslivsarbete såväl strategiskt som praktiskt. De har tagit fram en friluftsplan i dialog med medborgarna. Med den som utgångspunkt samt genom olika friluftslivsaktiviteter för medborgarna har Trollhättan på ett kreativt sätt visat upp det enkla och tätortsnära friluftslivet.

Älmhult blev årets förbättrare. Läs mer här Trollhättans Stad är Sveriges Friluftskommun 2022 (svensktfriluftsliv.se)

Foto: Länsstyrelsen i Dalarna

Upptäck hösten på Dalarnas högsta topp

 

Dalafjällen är mycket färgrik och vacker på hösten. I varje nyhetsbrev vill jag tipsa om ett naturreservat i länet. Hösttipset blir fjället Storvätteshågna, eller Gealta som den heter på sydsamiska och betyder toppen! Det är Dalarnas högsta berg med sina 1204 meter över havet och ligger i Långfjällets naturreservat. Om vädret är gynnsamt så är utsikten god.

En fin vandringsled till toppen utgår från Grövelsjöns fjällstation. I normal vandringstakt och med lätt packnig som exempelvis vindtäta kläder och matsäck, så är det en härlig dagstur fram och åter på cirka 20 km.

Länk till Långfjällets naturreservat och karta.

Friluftslivsarbetet i en dalakommun

Strandskolan åk 8-9, Idre, övernattar ute. Foto: Ida Bergseth

Friluftslivet i Älvdalen

 

Älvdalens kommun satsar aktivt på friluftsliv för barn och unga. Skolan bakar in natur och friluftsliv i skolverksamheten på ett självklart sätt som skapar ett jämlikt utbud där alla barn får samma möjlighet. Skolan tillsammans med brandkåren genomför årligen is- och vattensäkerhet.

Samhällsenheten jobbar med planläggning av natur och friluftsliv i den fördjupade översiktsplan Idre. samt planering för att binda samman punkter i samhället så det blir säkert för barn och vuxna att ta sig till fots eller cykel. Inom vård- och omsorg har det erbjudits aktiviteter för de äldre med konceptet att minska ensamheten genom naturen som läkande kraft.

Älvdalsdelegationen jobbar för att öka den lokala delaktigheten i naturvårdsarbetet i norra Dalarna. Rådet träffas tre gånger per år och representeras av sameby, byaråd, jägar- och fiskeintresset, företagare, snöskoterområde, LRF, besparingsskog, sockenförening och länsstyrelsen Dalarna. Ordförande är Älvdalens kommundirektör. Vill du veta mer, kontakta Lina Håmås Älvdalens kommun.

Friluftsförening i Dalarna

Falu naturskola håller workshop på konferensen Ute är inne 2022

Naturskoleföreningen i Dalarna

 

I Naturskoleföreningen ingår samtliga naturskolor i Sverige, naturum samt naturskolor på Åland och Finland. Föreningen är öppen för alla intresserade. Det finns ett 80-tal naturskolor i landet men än så länge bara en i Dalarna, nämligen den i Falun. Alla naturskolor ser mycket olika ut till form och innehåll, men samlas kring devisen ”Att lära in ute” där grundtanken är att det går att lära in ute i samtliga skolämnen, att det är en självklarhet att lära om naturen i naturen samt att samspelet mellan teori och praktik, mellan sinnlig upplevelse och boklig bildning går hand i hand! Här finns mer information om Naturskoleföreningen och mer om Falu Naturskola.

Ute är inne-konferensen i Helsingborg gick av stapeln 30-31 augusti med närmare 300 deltagare och flera pedagoger från Dalarna deltog. Exempel på workshop var ”Upptäckarstund med digitala mikroskop”, ”Friluftsliv på svenska” och ”Elda i alla ämnen”. Vi ser fram emot nästa konferens och hoppas att fler deltagare från Dalarna kan vara med då.

Friluftsliv, smått & gott

Allemansrättsvecka 19-25 september

Denna vecka knuffar Svenska Turistföreningen, Sportfiskarna, Kanotförbundet, Orienteringsförbundet & Friluftsfrämjandet för allemansrätten. Svenskt friluftsliv kommer dessutom att uppvakta beslutsfattare och media kring veckan.

Har ni genomfört någon aktiviteter under veckan så kan ni vara med och lyfta allemansrätten extra genom att tagga med #allemansrättsveckan i sociala medier. På så sätt hamnar alla inlägg på ett ställe.

Länsstyrelsen i Dalarna erbjuder klasser och grupper vykort om allemansrätten. Det finns 12 olika motiv och ni får även en handledning med material och övningar för barn och ungdomar. Ni kan beställa vykorten här, scrolla längst ner på sidan.

Foto: Bli ledare - Friluftsfrämjandet

Bli ledare - Friluftsfrämjandet

 

Intresset att vara i naturen har ökat kraftigt de senaste åren vilket Friluftsfrämjandet märker och behöver därför fler ledare till vandring, fjällturer, kajak, mountainbike, klättring, långfärdsskridsko, skidor alpint & längd, Mulleverksamhet med mera. Intresserad, läs mer här.

Du får en utbildning i ledarskap och friluftsliv utifrån den aktivitet som ligger dig varmt om hjärtat. Dalanaturen är mångskiftande så det finns stora möjligheter att utöva många olika friluftsaktiviteter i länet.

Se ner, nu är mossan som vackrast!

 

Under hösten blir det fuktigare i marken och mossas stortrivs. Den växer som bäst den här tiden på året. Se dig om i skog och mark och försök att räkna hur många olika nyanser av grönt du kan hitta. Det är tillåtet att plocka mossor och lavar i liten skala för eget bruk och markägarens tillstånd. Du bör också veta om särskilda bestämmelser gäller, som exempelvis i naturreservat. Det är inte tillåtet att plocka till försäljning.

Vet du vilken som är Dalarnas landskapsmossa? Det är smal näckmossa, Fontinalis dalecarlica. Den växer vanligen våtmarker, bäckar och sjökanter. Tyärr har jag inget foto på smal näckmossa, så fotot till vänster som visar björnmossa får duga.

Foto: Naturskyddsföreningen

Mer friluftsliv i skolan, utbildning i Mora

 

Mer friluftsliv i skolan, MEFIS, är en utbildning för pedagoger som Naturskoleföreningen arrangerar i samverkan med Sportfiskarna och Naturskyddsföreningen och genomförs på olika platser i landet. Vid ett tillfälle genomförs MEFIS i Dalarna, nämligen 11-12 oktober i Mora.

Genom projektmedel är utbildningen helt kostnadsfri. Det finns fortfarande några platser kvar, mer info och anmälan på https://www.naturskyddsforeningen.se/skola/mer-friluftsliv-i-skolan/

LONA - bidrag, lokala naturvårdssatsningen

 

Ett bidrag för kommuner och lokala aktörer. Ni kan får 50% i bidrag för att genomföra olika natur och friluftsinsatser i max fyra år. Lätt att söka och mycket fantastiska projekt har genomförts i Dalarna genom detta årliga bidrag - leta alla LONA- projekt här.

Kortfattat så håller Naturvårdsverket i trådarna, kommunen ansöker, lokala organisationer/ aktörer skriver avtal med kommunen. Sista dag för ansökan är 1 december. Här står allt du behöver veta om LONA. Många kommuner har en LONA-kontakt, kontakta annars länsstyrelsen.

Årligt stadsbidrag till friluftslivsorganisationer

 

Svenskt Friluftsliv fördelar statsbidrag till friluftslivets organisationer efter beslut i riksdagen. År 2022 fördelas 98 miljoner kronor. Sista ansökningsdag är 30 september. Läs mer om bidraget här. Prioriterade områden är

ansökningar som strävar mot att uppfylla de 10 friluftspolitiska målen
satsningar på barn och ungdomar
satsningar på målgrupper som står långt ifrån friluftslivet
ansöka om finansiering för att upprätta och genomföra policys och strategier samt utveckla aktiviteter med fokus på hållbarhet (fokusområde de kommande fyra åren).

Det är aldrig för sent...

Har ni några tips eller bara vill prata friluftslivsfrågor, tveka inte att kontakta mig!

 

Gittan Matsson, Friluftslivssamordnare,

Enheten för Agenda 2030, länsstyrelsen i Dalarnas län

telefon 010-2250377, gittan.matsson@lansstyrelsen.se

Foto: Gittan Matsson om inget annat står.

Nyhetsbrev på webben!

Välkommen att prenumerera på Nyhetsbrevet Friluftsliv i Dalarna. För att prenumerera och att se gamla nummer av nyhetsbrevet så se på hemsidan. På hemsidan finns även information och vägledning för en bredd av länets friluftsliv.

Klicka här för att avregistrera din adress.

För information om hur Länsstyrelsen i Dalarnas län behandlar personuppgifter, se Länsstyrelsens webbplats

Do not click this link

Skickat med Paloma