Det här nyhetsbrev handlar mest om Dalarnas friluftsliv, men tar även upp nationella händelser. I det här numret får du bland annat läsa om friluftslivssatsningar i Avesta kommun samt Naturskyddsföreningen Dalarna.

Den 31 januari 2023 slutar jag som länsstyrelsens friluftslivsamordnare efter drygt ett år på tjänsten. Jag går i pension och ser tillbaka på ett spännande och inspirerande år där jag mött många härliga människor som jobbar med betydelsen av ett rikt friluftsliv. I skrivandets stund är det osäkert hur tjänsten struktureras framöver, de nationella politiska satsningarna på natur och frilftsliv avgör.

Fotot ovan visar en gnistrande skridskotur i mellandagarna på Stora Aspan, Falun.

/ Gittan Matsson

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Friluftsliv vintern 2022-2023

Jag, Gittan, testar isvak på Falu naturskola. Vill du också prova isvak så erbjuds möjlighet på sportlovet. Håll utkik efter erbjudande på sociala medier och Falu naturskola.

Dala Mitt tipsar inför årets skridskoisar

 

Anders Sörman på Räddningstjänst Dala Mitt ger oss följande råd inför säsongens skridskoisar.

Var aldrig ensam ute på isen. Ha med rätt utrustning: isdubbar, ispik, räddningslina samt ryggsäck med torra kläder- som dessutom hjälper dig flyta om du ramlar i. Mobiltelefon tätpackad. Ingen is är helt säker – tjockleken förändras beroende på väder. Det ska vara minst 10 cm kärnis (mörk is) för att vara på den, håll utkik efter gråa fläckar, mörka partier. Om isen är porös kan det tyda på s k ”underfrätning” vilket gör isen tunnare. Ställen där vattnet är i rörelse är alltid farliga.

Om du hamnar i vattnet: någon måste larma 112, påkalla hjälp i närheten, vänd om och återvänd åt det håll du kom från, när du nått en fast kant, använd isdubbarna och dra dig upp.
Ligg ner och fortsätt åla dig tills du är på stark is igen – först då kan du resa dig upp!

Om du ska rädda någon som hamnat i vattnet, ha något mellan dig och den du ska rädda.

Midvinternatta

 

Hur firar du årets längst natt, eller firar att ljuset kommer åter? I år infaller vintersolståndet den 21 december kl 22.48.

Friluftsliv för god folkhälsa, lyder ett av friluftsmålen och vad kan vara mer hälsosamt än att ta en paus i julstökandet och bjuda med vänner på en kvällstur i skogen? Att stå på en bergsknalle i vintermörkret med facklor i handen och sjunga eller ropa in ljuset är en oförglömlig upplevelse för alla åldrar. En värmande eld, glögg och några saffransbullar brukar höja mysnivån.

Sedan urminnes tider har man firat midvinternatten i olika kulturer. Ofta har det varit en viktig uppgift att hälsa ljuset välkommet. Redan den 22 december ska dagen bli några sekunder längre, och vem vet, går vi inte ut och firar så kanske det inte vänder?!

Foto: Helena Ohlsson

Har du besökt Vedungsfjällen?

 

Vedungsfjällen är ett ganska okänt naturreservat och ligger på dalagränsen till Jämtlands län och landskapet Härjedalen. Lättast tar man sig dit från Storfjäten i väster eller Lofsdalen i norr.

I Vedungsfjällen får du köra snöskoter på de markerade vinterlederna men det är förbjudet att avvika från leden. Om du vill glida fram i tystnad så är det fantastiskt fint att skida fram, se fotot till vänster. Det finns inga uppkörda skidspår annat än om man håller sig till skoterlederna.

Hågntjärn och Kölstugan är raststugor i norra området och i gammelstugan i Morvallen kan du även hyra övernattning genom länsstyrelsen. Stugan är nyrenoverad av elever från Sjöviks folkhögskola. Där saknas el och vatten men det finns sängar, gasolspis, utedass och vedkamin, se foto till vänster och länken nedan.

Länk till Vedungfjällets naturreservat och Morvallens stuga

Friluftslivsarbetet i en dalakommun

Foto: Avesta kommun

Friluftslivet i Avesta

 
Nu är vi klara med projektet utökning av vandringsleden ”Bruksleden” i Avesta kommun skriver Alexandra Brislund.

En efterlängtad förlängning av Bruksleden har nu blivit verklighet. Längs promenadslingan kan man se forn- och kulturminnen och uppleva en fantastisk natur. Bruksleden går från Västerås i Västmanland, Malingsbo i väst och upp till Dalarna och Avesta/Krylbo.

Den nya etappen går från Trådbacken till Krylbo, där kan du börja din vandring med att uppleva visenter i Visentparken eller fortsätta vidare till Avesta centrum och Gamla Byn. Efter att ha passerat Gamla Byns arbetarbostäder med anor från 1600-talet, når du Dalälven. Längs Älvpromenaden kan du välja att ta en tur till Verket. Den gamla järnbrukshyttan i Koppardalen, från 1874 har förvandlats från tung, sotig och mullrande industrimiljö till en ny mötesplats mitt i hjärtat av Avesta.

De flesta etapperna börjar och slutar vid en rastplats med vindskydd eller raststuga. Nu kan du dessutom ta dig vidare från vår utökade etapp med anslutningsbussar och tåg från Krylbo. Bruksleden (avesta.se)

Friluftsförening i Dalarna

I Natursnokarna kan du få lära dig mer om djurspår. fffffffffffffffffffffffff Foto: Naturskyddsföreningen Dalarna

Naturskyddsföreningen Dalarna

 

Naturskyddsföreningen Dalarna är en ideell förening öppen för alla med ca 7000 medlemmar. Vi värnar skogar, strandskydd. växt- och djurliv så att det ska finnas fina miljöer kvar att utöva friluftsliv i.

I våra lokalföreningar finns eldsjälar som genomför guidningar som blomstervandring, bäversafari, fladdermuspejling och ugglelyssning. Praktiska inslag som lieslåtter och lupinbekämpning väver vi också in. Den årliga Naturnatten i juni, ger nya upplevelser med nattaktiva djur, ljud och dofter.

Medlemmar ordnar också kläd- och prylbytardagar där man kan byta till sig friluftskläder och -utrustning alldeles gratis. ”Natursnokarna”, Naturskyddsföreningens barn- och familjeverksamhet, lockar med lek och skratt utan tävlan. Det finns i dagsläget grupper i Falun, Leksand och Hedemora som t ex gissar bajset, håvar småkryp, bygger bi-hotell, sår frön.

Flera projekt har handlat om friluftsliv: Friluftskompis - ta med dig någon lite mindre van ut i naturen, Hitta ut - skyltar med natur- och kulturinfo vid orienteringskontroller, Mer friluftsliv i skolan - fortbildning för pedagoger. Läs mer på Naturskyddsföreningen Dalarna

Friluftsliv, smått & gott

Foto: Teresia Holmberg

Ny bok om vandring i Siljanstrakten

 

Siljanstrakten är ett populärt vandringsområde och i mars 2023 kommer en helt färsk guidebok över vandringar i Rättvik, Leksand, Mora och Orsa kommuner.

Det är tredje guideboken i Dalarna från samma serie. Tidigare har en guidebok över Borlänge och Falun samt Sälen & Fulufjället getts ut. Författaren Teresia Holmberg har i två års tid arbetat med guideboken som omfattar 33 turer av olika längd och svårighetsgrad.

Teresia hoppas att guideboken ska inspirera både nya och vana vandrare till att utforska Siljanstrakten mer. Fokus är på dagsturer men även ett par längre turer som kräver övernattning finns med. Genom att väva in fakta om traktens historia och pedagogisk information om natur- och kulturmiljöer samt geologi hoppas Teresia att läsaren ska få ut mer av vandringen

Karin och Birk vid Njupeskär. ffffffff Foto: Tomas isaksson

Nytt forskningsprojekt om friluftsliv i skolan

 

Är det du eller stigen som bestämmer vart du går? Kan ett träd bli en lärare? Hur kan vi lära tillsammans med vatten? Exempel på frågor som Karin Isaksson, doktorand i pedagogiskt arbete vid Högskolan Dalarna, ställer i sitt kommande avhandlingsprojekt. Hon vill utforska vilka eller vad, förutom människorna, som är med och skapar friluftslivsundervisningen i skolan. Hon vill också undersöka vad det innebär för undervisningen om annat än människor får stå i centrum, så att eleverna förutom att lära i eller om naturen också skulle lära med den.

Projektet för samman friluftsliv och hållbarhet utifrån tanken att när vi människor ser oss själva som en del av naturen kan vi bli ödmjuka inför vad denna ömsesidiga relation innebär. Kanske kan det förmå oss att behandla naturen med större respekt och underlätta omställningen till ett mer hållbart sätt att leva? Karin menar att friluftslivsundervisningen i skolan har en viktig roll att spela i detta sammanhang. Vill du veta mer, kontakta Karin på kis@du.se

Vintertips

 

Ta med vänner till en grillplats i tätortsnära natur istället för en bjudning inne. Du slipper städa och så mycket trevligare med eld och marschaller. Stek pannkakor på plättlagg och grilla äppleklyftor som doppas i kanelsocker. Mysigt och lätt som en plätt!

Gör tändrullar! Spara ljusstumpar och värm dom i vattenbad. Doppa små rivna, knycklade tidningsbitar fästade på ett snöre. Låt torka och vips har du en perfekt tändrulle för att tända din eld med. Bra julklappstips, se foton till vänster!

Ligger isen blank och du vuxit ur dina skridskor eller inte gillar skridskoåkning, så är spark ett fantastikt sätt att att susa fram på. Bor du nära Dalarnas största sjöar så finns det sparkar att hyra eller kanske har du en Friluftsbank i närheten?

När skaren kommer, ta på dig skidorna och åk fritt ut på åkrar och myrar. Det här säger allemansrätten om skidåkning: "När marken är hårt frusen och snötäckt, och det inte finns sådda grödor i jorden som kan ta skada, finns däremot inget som hindrar att du går eller åker skidor över åkermark. Ansvaret för att marken inte skadas vilar på dig som går eller skidar. Prata med markägaren om du vill vara helt säker!"

Slutigen önskar jag er en

God Jul och ett Friluftsrikt Nytt År samt

med önskan om mycket gnistrande snö

 

Hör gärna av dig, fram till sista januari nås jag på:

Gittan Matsson, Friluftslivssamordnare, länsstyrelsen i Dalarnas län.

Telefon 010-2250377

gittan.matsson@lansstyrelsen.se

Nyhetsbrev på webben!

Välkommen att prenumerera på Nyhetsbrevet Friluftsliv i Dalarna. För att prenumerera eller för att se gamla nummer av nyhetsbrevet, gå till hemsidan. På hemsidan finns även en bredd av information om länets friluftsliv.

Klicka här för att avregistrera din adress.

För information om hur Länsstyrelsen i Dalarnas län behandlar personuppgifter, se Länsstyrelsens webbplats

Do not click this link

Skickat med Paloma