Nyhetsbrev - Förebyggande arbete i samverkan (FAS)

Nyhetsbrev #53
FAS för social hållbarhet

Här kommer det första nyhetsbrevet utifrån Länsstyrelsens nya och utvecklade FAS-samarbete!

Länsstyrelsen i Dalarnas län har sedan 2018 haft en intern samverkan kring förebyggande frågor, benämnt FAS (Förebyggande arbete i samverkan). Samarbetet har varit uppskattat och vi har därför valt att utveckla arbetet och få in ytterligare frågor i denna nya struktur som vi valt att kalla FAS för social hållbarhet. Från och med detta nyhetsbrev kommer samtliga sociala hållbarhetsfrågor som länsstyrelsen arbetar med inkluderas. Syftet är att det ska underlätta för våra samverkansaktörer då de nu kan få ta del av information kopplat till alla sociala hållbarhetsfrågor under ett och samma paraply. Tipsa gärna era kollegor!

Inom FAS för social hållbarhet kommer det att anordnas fyra årliga konferenser med teman som har sin grund i social hållbarhet. Den första av dessa äger rum den 8 mars med anledning av den Internationella kvinnodagen.

FAS-konferens 8 mars - Internationella kvinnodagen

Har ni frågor eller synpunkter på detta är ni varmt välkomna att kontakta oss, våra kontaktuppgifter finns längst ner i nyhetsbrevet.

 

Folkhälsa och rättigheter

Save the date - 30 maj

Inom ramen för Länsstyrelsens nya folkhälsouppdrag och vår FAS samverkan vill vi gärna att du redan nu sparar datumet för FAS andra konferens den 30 maj, konferensen kommer ske fysiskt på Galaxen i Borlänge. Temat på dagen kommer vara folkhälsa och rättigheter, under förmiddagspasset kommer vi bjuda in brett, då kan du som arbetar strategiskt gärna kroka arm med någon kollega, politiker eller någon som du ser skulle ha nytta av att fördjupa sina kunskaper inom folkhälsopolitiken och mänskliga rättigheter. Till eftermiddagspasset bjuds du som arbetar strategiskt inom social hållbarhet/folkhälsa/rättigheter in till en länsdialog där vi tillsammans med Region Dalarna kommer fördjupa oss i behov och förutsättningar för er på lokal nivå.

Boka redan nu av den 30 maj i din kalender, så snart programmet är klart så kommer det gå att hitta i kalendern på länsstyrelsens webbplats.

Uppstart DalaLab

Välkommen till ett uppstartsseminarium den 7 mars där du får veta mer om DalaLab – forum för ett hållbart Dalarna. Du kommer få en fördjupning i begreppet komplexitet och två nya lärprojekt kommer presenteras, varav ett kommer ha särskild fokus på social hållbarhet.

Uppstartsseminarium för DalaLab - forum för ett hållbart Dalarna

Hur arbetar ungdomsmottagningar med psykisk hälsa?

Sedan år 2016 har staten betalat 130-150 miljoner kronor per år till regioner och kommuner för ungdomsmottagningarnas arbete med psykisk hälsa. Här berättar forskarna Isabel Goicolea och Anne Gotfredsen om den utvärdering som Umeå universitet gör på uppdrag av Folkhälsomyndigheten.

Utvärdering av ungdomsmottagningars arbete med psykisk hälsa

 

Jämlikhet i praktiken – metodstöd för en antirasistisk praktik

Länsstyrelserna har lanserat ett nytt metodstöd med syfte att vägleda offentliganställda att uppfylla sin skyldighet att i verksamheten motverka diskriminering kopplat till etnisk tillhörighet.

Jämlikhet i praktiken – metodstöd för en antirasistisk praktik

 

Funktionsnedsättningen en risk för våldsutsatthet

På uppdrag av regeringen har MFD kartlagt hur våldsutsattheten ser ut bland personer med funktionsnedsättning. Rapporterna visar att personer med funktionsnedsättning är mer utsatta för våld jämfört med övrig befolkning.

Rapport om funktionsnedsättning och risk för att utsättas för våld

 

Kom igång med tillgänglig kommunikation

För att vi ska uppnå ett samhälle där fler kan vara delaktiga behöver vi se till att innehåll som skapas digitalt är tillgängligt.

Checklistor och sammanställt läsmaterial för att stödja kommunikatörer i sitt arbete med tillgänglig kommunikation

 

 

Brottsförebyggande frågor

Antalet anmälda brott minskade under 2022

Under 2022 anmäldes cirka 1,44 miljoner brott, vilket är en minskning med två procent jämfört med året innan. Det visar den preliminära statistiken över anmälda brott 2022. På Brås webbplats kan ni läsa mer om utvecklingen inom olika brottskategorier.

Anmälda brott på Brås webbplats

 

Webbinarium – Lag om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete

Den 17 april arrangerar SKR ett webbinarium om den lag som från och med 1 juli i år reglerar kommunernas brottförebyggande ansvar.

Webbinarium om kommunernas brottsförebyggande ansvar

Fastighetsbolagens roll mot öppna drogscener

Samverkan Stockholmsregionen bjuder in till ett digitalt seminarium den 22 februari kring hur fastighetsbolag kan arbeta mot öppna drogscener och bidra till att skapa tryggare platser.

Digitalt seminarium om fastighetsbolagens roll mot öppna drogscener

 

Brottsförebyggande föräldraskapsstöd

Brottsförebyggande föräldraskapsstöd

Länsstyrelser i län med utsatta områden, särskilt utsatta områden och riskområden som identifierats av Polismyndigheten ska under 2023–2026 erbjuda stöd till kommuner, regioner och andra relevanta aktörer med att utveckla ett kunskapsbaserat, samordnat och långsiktigt stöd i föräldraskapet till föräldrar med barn upp till 18 år. Uppdraget ska bidra till att bekämpa och förebygga kriminalitet bland barn och unga.

Vi återkommer med mer information om hur uppdraget kommer utformas i Dalarna.

 

ANDTS

Alkohol, narkotika, doping, tobak och spel om pengar

Svenskens attityder till berusningsdrickande

Sedan 2010 har IQ mätt svenskens attityder till berusningsdrickande. Årets undersökning visar att vi nu är mer tillåtande än någonsin.

Rapporten Alkoholindex 2022

Förslag från utredning om samsjuklighet

I slutbetänkandet pekar utredningen bland annat ut tre principer för inriktningen på de förslag om tvångsvård för skadligt bruk eller beroende som den lämnar.

Samsjuklighetsutredningens slutbetänkande

 

Webbutbildningar om äldre personer och alkohol

Alkoholkonsumtionen bland äldre ökar både nationellt och i Dalarna. Webbutbildningarna riktar sig till personal inom hemtjänst och hemsjukvård samt biståndshandläggare och är tänkta att bidra till att äldre personer med alkoholproblem får god vård, stöd och omsorg utifrån sina individuella behov.

Webbutbildningar om äldre och alkohol på Socialstyrelsens webbplats

 

Jämställdhet och mäns våld mot kvinnor

Män, maskulinitet och våldsbejakande extremism

Den överväldigande majoriteten inom våldsbejakande extremistiska miljöer är män, ett faktum som sällan tas i beaktande i arbetet mot våldsbejakande extremism. Nu har CVE, Center mot våldsbejakande extremism, i samarbete med Jämställdhetsmyndigheten släppt en kunskapsöversikt, en broschyr och två poddar om ämnet.

Kunskapspaket: Män, maskulinitet och våldsbejakande extremism

Undersökning om jämställdhet 2022

I Jämställdhetsundersökningen samlar Jämställdhetsmyndigheten in statistiskt underlag om kvinnors och mäns attityder till jämställdhet. I 2022 års undersökning har fokus bland annat legat på omsorgsansvar, diskriminering och psykisk ohälsa.

Jämställdhetsundersökningen

 

 

Våld i nära relation - agera som chef eller kollega

Jämställdhetsmyndigheten har i uppdrag att höja kunskapen om hur våld i nära relationer påverkar arbetslivet och vilket ansvar arbetsgivare har. Ta del av webbkurs, webbinarier och annat material på Jämställdhetsmyndighetens webbplats.

Utbildning på Jämställdhetsmyndighetens webbplats

 

Nya filmer om hedersrelaterat våld och förtryck

SKR har lanserat fyra textade filmer på temat socialtjänst, hedersvåld och jämställdhet. Filmerna är från ett seminarium som genomfördes den 6 december 2022.

Filmer om hedersrelaterat förtryck

Våldsförebyggande arbete med unga

SKR arrangerar den 23 februari en heldag med fokus på kommuners våldsförebyggande arbete riktat till barn och unga.

Våldsförebyggande utbildning

 

 

Ökning av misshandel mot kvinnor och flickor

Statistik från BRÅ visar att det har skett en ökning av antalet anmälda misshandelsbrott mot flickor och kvinnor under den senaste tioårsperioden. För anmälda misshandelsbrott mot kvinnor var det vanligast att brottet begicks av en person som brottsoffret var bekant med (79%).

Anmälda misshandelsbrott mot kvinnor och flickor

 

Integration

Landsbygdsutveckling kompetensförsörjning och integration

Länsstyrelsen tillsammans med Region Dalarna, Högskolan Dalarna och Hedemora kommun arrangerade den 8 februari en konferens om Dalarnas framtid gällande landsbygdsutveckling kompetensförsörjning och integration. Dagen spelades in, du finner inspelningen på Länsstyrelsens hemsida inom kort.

Konferens om landsbyggdsutveckling kompetensförsörjning och integration

 

 

Utlysning av statsmedel inom integration

Årets utlysning av statsmedel inom integration pågår mellan den 15 februari och 23 mars.

TIA, Tidiga insatser för asylsökande fördelar i år 1 447 516 kronor

§37a, Ersättning för att stärka och utveckla verksamhet med flyktingguider och familjekontakter fördelar i år 1 331 000 kronor

§37, Insatser som syftar till att skapa beredskap och tillräcklig mottagningskapacitet för nyanlända och ensamkommande barn fördelar i år 1 751 000 kronor

 

Kontakta oss

enheten.for.agenda.2030.dalarna@lansstyrelsen.se

Avregistrera din adress

Tipsa en kollega

Läs brevet i din webbläsare

Så hanterar vi dina personuppgifter

Do not click this link

Skickat med Paloma