Energigivande nyheter, investeringsmedel att söka, datum att lägga på minnet.
Logotyp Energiintelligent Dalarna

Nummer 1-2023
Läs nyhetsbrevet i din webbläsare

Prenumerera på nyhetsbrevet

 
Vitsippor. Foto: Unsplash.

Tillsammans för Dalarna!

Efter en vinter då gemene man verkligen fått känna på energikrisen, är det viktigare än någonsin att växla upp klimatomställningen till förnybar energi. Vi hoppas med detta brev bidra med kunskap och inspiration om allt som sker i Dalarna!

Varma hälsningar – Energiintelligent Dalarna, Länsstyrelsen Dalarna och Region Dalarna!

> Energiintelligent Dalarna, webbplats.

Energiintelligent Dalarna är ditt regionala kontaktnät och en plattform för länets arbete i energi- och klimatfrågor. Vi samverkar inom sju prioriterade områden för att nå målet om ett Energiintelligent och klimatsmart Dalarna 2045.

På gång regionalt

Bioråvaran en viktig pusselbit i energi- och klimatomställningen

Bioråvarorna och dess restströmmar har en viktig roll att spela i Dalarnas energi- och klimatomställning. Det är en slutsats från den förstudie som under 2022 undersökte tillgång, behov och möjliga utvecklingspotential för restströmmar av bioråvara från Dalarna.

Dalarna har stora tillgångar på restströmmar i form av bark och spån och enligt Skogsstyrelsens rekommendationer skulle även ett ökat uttag av grot kunna bidra i energi- och klimatomställningen. För att användningen av restströmmarna ska bli optimal i ett energi- och klimatperspektiv behöver förädlingsgraden på restströmmarna öka. Det innebär att i stället för att använda dem till värmeproduktion behöver länet utveckla möjligheterna till att producera högvärdiga biogenaprodukter som till exempel biodrivmedel, biokol och kemikalier till industrin. Restströmmarna från framför allt skogen kan bli en viktig pusselbit i det kommande omställningsarbetet där andra viktiga delar är elektrifiering, effektivisering och utveckling av den geotermiska potentialen som finns i länet. För att bioråvaran ska komma till sin fulla potential föreslås även i förstudien att länet behöver arbeta strategiskt med industriell symbios i en regional satsning.

> Rapporterna finns att läsa i sin helhet här

 

Ett resurseffektivt och cirkulärt Dalarna – Ny rapport!

Hur kan vi bli mer effektiva med resurser och övergå till en mer cirkulär ekonomi i Dalarna? Det kartläggs i den nya rapporten ”Ett resurseffektivt och cirkulärt Dalarna”.

–Cirkulär ekonomi är ett prioriterat område, både i Dalastrategin och för den regionala utvecklingsfonden. Det är oerhört viktigt att konkretisera vad vi kan och bör fokusera på i Dalarna för att slösa mindre på våra resurser, säger Marit Ragnarsson, processledare för Energiintelligent Dalarna.

I stället för att tillverka, köpa och slänga produkter utnyttjar man allt som tillverkats så länge det går i en cirkulär ekonomi. Att i första hand använda återvunna resurser vid tillverkning av nya produkter, att tillverka för långa livslängder och att återbruka mer är viktiga områden, liksom att samla in för återvinning när en sak inte längre kan användas.

I rapporten ”Ett resurseffektivt och cirkulärt Dalarna” analyserar länsstyrelsen råvaruförsörjning, design, tillverkning, distribution, användning, återbruk, insamling, materialåtervinning, energiutvinning och restflöden. De material som har studerats är textilier, plast, byggmaterial, metaller, massor, avloppsslam, matrester, biorester och restvärme.

–För varje flöde kartlägger vi vilka åtgärder vi kan göra för att bli mer cirkulära i Dalarna. Rapporten innehåller även ett kapitel om en mer hållbar konsumtion. Här finns det mycket att göra, säger Marit Ragnarsson.

Runt 600 personer har deltagit i olika seminarier och tankesmedjor i arbetet med rapporten som tagits fram samordnat med DalaAvfalls förslag till nya kommunala kretsloppsplaner.

> Läs hela rapporten här

 

Platta kurvan för el

Inför vinterns utmaning med att säkra elförsörjningen lanserades kampanjen ”Platta kurvan för el”. Budskapet till alla elanvändare har varit att hjälpas åt med att kapa effekttoppar för att minska risken för bortkoppling och förhindra extrema priser. Nu ser vi resultatet.

Uppdraget för alla medlemsländer inom EU var att under vintermånaderna kapa topparna med 5 %. I Dalarnas fall innebär det 50 MW.

Uppmaningen till alla har varit att främst minska sin elanvändning under toppen på morgonen klockan 7–9 och på eftermiddagen klockan 17–19. Det kan göras genom att t ex undvika att använda eldrivna maskiner andra tider på dygnet eller att tillfälligt stänga av dem.

Statistik över Dalarnas totala effektuttag samt för enskilda kommunala organisationer ingick i kampanjens informationsmaterial tillsammans med många konkreta tips på åtgärder. Allt kampanjmaterial finns här:
> www.energiintelligent.se/platta-kurvan

Uppföljningen visar att vi klarade vintern utan större risk för bortkoppling, mycket tack vare den energieffektivisering som uppnåddes. Än finns bara samlad statistik för landet som helhet, som visar en minskad elanvändning med ca 5% under 2022 jämfört med 2021*.
Falu Elnät har beräknat den minskade elanvändningen till ca 10 % under vintermånaderna i sitt kundområde.

Nettoimporten av el under 2022 var under 190 timmar jämfört med under 2021 då den var under 370 timmar. Priserna nådde dock rekordhöga nivåer med ett genomsnittligt pris på 145 öre/kWh. Det högsta priset noterade på kvällen den 30 augusti (752 öre) och det lägsta priset på natten den 6 oktober och 12 november (0 öre).

Den kommande vintern bedöms av många kunna bli än mer utmanande när det gäller att klara Europas elförsörjning, så arbetet med att ”Platta kurvan” behöver intensifieras.

*Minskad elanvändning under 2022 (energimyndigheten.se)

 

Dalarna når inte miljömålen till 2030 med befintliga styrmedel och resurser

Länsstyrelsen följer varje år upp Sveriges miljömål i länet. Uppföljning utgör ett viktigt underlag till den samlade nationella rapport som Naturvårdsverket lämnar till regeringen, men den är också en viktig kunskapskälla för länets olika aktörer och för att följa genomförandet av Dalastrategin 2030.

Utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser i Dalarna har minskat med 38 procent mellan åren 1990 och 2020. Minskningstakten har de senaste 5 åren i snitt varit 3,3 procent per år. Utsläppsminskningstakten behöver dock öka för att vi ska lyckas minska utsläppen i länet med 85 procent till 2045, i linje med nationella mål.

Ett annat mål som inte ser ut att nås är Giftfri miljö. Halterna av förbjudna ämnen sjunker i miljön, men samtidigt släpps tillåtna miljöfarliga ämnen och nya ämnen med okända effekter ständigt ut till miljön. De ämnen som påträffas i länets ytvatten kan ofta kopplas till länets industrihistoria, men flertalet ämnen har komplex påverkansbild och sprids till vattenmiljön från hela samhället.

> Dalarnas län - Regional Utveckling och Samverkan i miljömålssystemet (rus.se)

 

Vindkraftarena Dalarna

Vindkraftarena Dalarna etablerades 2022 i samverkan mellan Region Dalarna, Länsstyrelsen Dalarna, Hela Sverige Dalarna och Samarkand2015 AB. Arenans mål är att vara en samlad kraft för social och ekonomisk hållbar vindkraftsetablering i Dalarna och bidra till Dalastrategins prioriteringar att verka för ökad produktion av förnybar el samt främja entreprenörskap och företagande.

I ett första steg erbjuder arenan en digital affärsplattform där lokala leverantörer kan erbjuda sina tjänster under etablering och drift av länets vindkraftparker. Planen är att i nästa steg utöka arenan med en supportfunktion för oberoende och tidig dialog med bygder och byar som berörs av vindkraftsetableringar. Arenan drivs av Samarkand2015 AB.

Läs mer och se en film om affärsplattformen på:
> DalaVindkraft (samarkand2015.com)

 

Intresset för solcellsparker ökar i Dalarna – och behovet av kunskap!

Intresset för att anlägga solcellsparker har ökat dramatiskt i Sverige, och nu märks även det i Dalarna.

En klok utbyggnad av markbaserade solcellsanläggningar förutsätter bra planeringsunderlag. Vi behöver bättre kunskap om vilka marktyper som är mest lämpade, var dessa finns och hur dessa sammanfaller med platser som har tillräcklig elnätkapacitet. Det skulle ge en samlad bild av potentialen för solenergi i Dalarna. Därför har ett arbete med Solenergiforskningscentrum, SOLVE, inletts.

Samtidigt konstateras att vi regionalt ännu inte har tillräcklig kunskap för att veta hur ansökningar om solcellsparker bör hanteras i tillståndsprocessen och att regelverket för solcellsparker är otydligt.

Den 28 april bjuder Energiintelligent Dalarna in till ett digitalt seminarium ”Planera för solcellsparker i Dalarna”.

> Se inbjudan här

 

Laddstation för tunga fordon

Statkraft Heavy Charging Sweden AB har beviljats drygt 7,3 miljoner kronor i stöd från Klimatklivet för att bygga en laddstation för tunga fordon nära SSAB och ICA Maxi i Borlänge.

Satsningen är ett steg på vägen mot målet om ett större Dalarna Zero Emission Truck Stop där planen på sikt även är en elektrolysör på platsen med vätgastankstation.

Placeringen är vid Dalarnas mest omfattande godsflödestrafikpunkt nära korsning till E16, RV70 och RV50. Inom kommande femårsperiod förväntas kraftigt ökad godstrafik med anledning av etableringen av Northvolts verksamhet. Vid platsen finns tillgång på tillräckligt mycket eleffekt.

SSAB har ett mycket stort godsflöde av färdiga produkter som går via lastbil till Gävle, Mälardalen eller Göteborgs hamn. SSAB har en plan för att ställa om till fossilfria arbetsmaskiner och tyngre dragfordon med önskemål om nollemissiontransporter inom en snar framtid. Årligen lämnar 26 000 transporter SSAB:s område i Borlänge, varav ca 12 000 av transporterna har destination inom Sverige.

Statkraftkoncernen är Europas största producent av förnyelsebar energi och är huvudleverantör av elenergi till SSAB-koncernen i Sverige.

Laddstationen ska ha effekt 350 kW och 6 laddpunkter och planeras vara klar våren 2024.

 

Spelbaserat processtöd för utmaningar inom cirkulär ekonomi och hållbarhet

”Att vända strömmen” med utgångspunkt från energisystemet blev en inspirerande uppgift när Energikompetenscentrum vid Högskolan Dalarna samlade aktörer i Dalarna för att prova ett spelbaserat processtöd för utmaningar inom cirkulär ekonomi och hållbarhet. Spelet är utformat av Linköpings Universitet och är en kombination av klassiskt brädspel, rollspel och simulering.

Spelarna fick agera forskare, regionledning, allmänhet och energibolag och samarbeta för att nå Sveriges energi- och klimatmål. Metoden kan ge en intuitiv förståelse för komplexa problem på sätt som traditionella utbildningsmaterial och processtöd inte gör.

En spännande dag med möjlighet att fundera kring framtidens energisystem i Dalarna.

2047 Science Center kommer även att testa andra spelbaserade processtöd för olika utmaningar inom cirkulär ekonomi och hållbarhet. Metoderna kan ge en intuitiv förståelse för komplexa problem som traditionella utbildningsmaterial och processtöd inte gör.

Är du intresserad av att vara en del av detta kan du höra av dig till Josef Sjönneby
> josef.sjonneby@2047.nu

Läs om spelet:
> Att vända strömmen - Linköpings universitet (liu.se)

 

Energieffektivisering i offentlig verksamhet

I början av vintern uppmanades alla offentliga organisationer att föregå med gott exempel när det gäller att effektivisera energianvändningen och minska användningen av el under de timmar på dygnet då användningen normalt är hög. Kampanjen gick i Dalarna under namnet ”Platta kurvan för el”. Målet var att minska effekttopparna med minst 5 % och därmed bidra till att minska risken för effektbrist och extrema pristoppar.

Energimyndigheten har sammanställt ett inspirationsmaterial med tips på energibesparande åtgärder i kontorslokaler och övriga lokaler tillsammans med strategiska åtgärder.
> Energieffektivisering inom offentlig sektor (energimyndigheten.se)

Projektet Fossilbränslefria kommuner i Skåne har samlat verktyg och arbetsmetoder för fossilbränslefria kommuner. Sju kommuner i Skåne har i sju år arbetat med att fasa ut fossil energi inom projektet Fossilbränslefria kommuner. Det har lett till 98 procent fossilfrihet i den egna organisationen.

Verktygen och metoderna finns publicerade här:
> www.fossilbranslefriakommuner.se

Målgrupper är miljö-/klimat-/hållbarhetsstrateger, inköpare, fordonsansvariga, måltidschefer och andra tjänstepersoner. På webbplatsen finns även seminarier med konkreta tips, värdefulla erfarenheter och fallgropar att undvika inom områdena, resor, offentlig konsumtion, transporter och entreprenader.

 

Nya kretsloppsplaner i Dalarnas kommuner

Kommunerna i Dalarna samverkar i framtagande av kretsloppsplaner som ska beslutas i kommunfullmäktige hösten 2023 och gälla perioden 2023–2030. Framtagandet har skett i bred samverkan i Dalarna med 12 temagrupper, en regional samordningsgrupp och kommunala grupper. Ett 15-tal seminarier och webbinarier har hållits med över 700 deltagare.

Minska avfallsmängderna och öka materialåtervinning genom ökad cirkularitet och resurshushållning är planens viktigaste syfte. Ett viktigt mål är att förbränningen av avfall ska minska med 50 %. Planens genomförande kommer präglas av samarbete mellan kommuner, myndigheter och näringsliv i syfte att få många att bidra till en stor helhet i vårt gemensamma motto ”Dalarna Minskar Avfallet”. Planerna kommer att ställas ut under våren och synpunkter välkomnas.

> avfallsplandalarna.se/

 

Dalating

Den 4 april 2023 är det dags för Dalating, en heldag kopplad till Dalastrategin 2030 och vårt gemensamma arbete för ett hållbart Dalarna. Även den här gången sker Dalating digitalt och innehåller både övergripande gemensamma pass och olika tematiska seminarier. Konferensen börjar klockan 09.00 och avslutas 15.30 och arrangeras gemensamt av Länsstyrelsen Dalarna och Region Dalarna.

Läs mer och anmäl dig här:
> www.regiondalarna.se/dalating/

 

ENCOM II avslutas framgångsrikt

Projektet ENCOM II avslutas nu efter att under åren 2018-2022 med framgång ha bidragit till energieffektivisering med ca 65 GWh i Dalarna. Totalt har ca 32 miljoner kronor betalats ut i stöd till 23 st olika företag som genomfört energieffektiva investeringar. Projektet lever vidare genom att energi- och klimatprofilen nu återfinns i flera av Region Dalarnas företagsstöd. Projektet ENCOM II lever också vidare genom genomförandet av Dalastrategins budskap om ett hållbart Dalarna.

Investeringar i solel

Ny solpark kan försörja minst 200 villor med el

Dala Energi, DalaVind och Dala Vindkraft Ekonomisk Förening gör nu en gemensam satsning i solenergi. Planen är en solcellspark motsvarande 6,5 hektar i Djurås i Gagnefs kommun.

Läs mer:
> dalavind.se

 

Solelsatsning i fjällen

SkiStar har inlett ett samarbete för att bli sin egen solelsproducent och på så sätt skapa förutsättningar för viktig elektrifiering. Att elektrifiera verksamheten är en stor del av att nå sitt mål om att halvera sitt klimatavtryck till 2030.

Läs mer:
> www.energi-miljo.se/solelsatsning-i-fjallen/

På gång nationellt

Påskynda utbyggnaden av förnybar energi Gräddfil möjlig för tillstånd till vindkraft

Med anledning av kriget i Ukraina och dess påverkan på Europas energiförsörjning har Europeiska Unionens Råd antagit en förordning (EU 2022/2577) som ålägger medlemsländer att införa brådskande och riktade åtgärder för viss teknik och projekt som bedöms ha störst potential när det gäller snabb utbyggnad av förnybar energi. Förordningen innebär bl.a. att endast de potentiella betydande konsekvenserna av ändringen eller utvidgningen jämfört med det ursprungliga projektet ska tas med i miljöbedömningen när det gäller repowering. Genom förordningen införs också en regel om att planering, uppförande och drift av anläggningar för produktion av förnybar energi, tillhörande anslutning till nätet och lagringstillgånger ska anses vara av tvingande allmänintresse och av vikt för människors hälsa och säkerhet. Enligt Naturvårdsverket berör regeln bl.a. möjligheten att bevilja tillstånd för verksamheter som medför skada på ett Natura 2000-område samt möjligheten att bevilja dispens från artskyddsbestämmelser. EU-förordningen är tidsbegränsad och gäller endast fullständiga tillståndsansökningar som lämnas innan juni 2024.

Läs mer på Naturvårdsverkets hemsida:
> Påskyndad utbyggnad av förnybar energi (naturvardsverket.se)

 

Så påverkas företag av EU:s taxonomi

EU:s taxonomi om hållbara investeringar syftar till att identifiera och jämföra miljömässigt hållbara investeringar genom ett gemensamt klassificeringssystem. Taxonomin är en del av EU:s gröna giv som ska säkerställa en rättvis övergång till ett hållbart samhälle och ekonomi.

Företag kommer att påverkas i varierande grad, beroende på verksamhet och kan behöva hjälp med att lära sig hur data ska rapporteras enligt taxonomins klassificeringssystem.

Banker, fonder och investerare kommer sannolikt att ställa krav på att små och medelstora företag lämnar data som visar att aktiviteter är i linje med taxonomin. Särskilt viktigt är det att företag som levererar till stora bolag förbereder sig för detta.

Till rapporten:
> EU-taxonomin om hållbara investeringar (tillvaxtverket.se)

 

Fördjupad utvärdering av Miljömålen – klimat och biologisk mångfald behöver prioriteras

Naturvårdsverkets fördjupade utvärdering av Miljömålen genomförs vart fjärde år, och redogör för förutsättningarna att nå Sveriges miljömål till 2030. En av flera slutsatser i utvärderingen är att vi redan kan se tydliga effekter av ett förändrat klimat i Sverige. Klimatförändringarna påverkar såväl möjligheterna att nå miljömålen, som samhället i stort, och denna påverkan väntas öka. Naturvårdsverket föreslår att regeringen ska prioritera klimat och biologisk mångfald.

Rapporten hittar du här:
> Insatser för miljön ger resultat, men klimat och biologisk mångfald behöver prioriteras - Sveriges miljömål

 

Nytt bidrag för energieffektivisering i småhus och höjt avdrag för solceller 2023

I dag kan privatpersoner få en skattereduktion för att installera viss grön teknik, t ex solceller. Det kan bidra till ökad produktion av förnybar el och minskat beroende av fossil energi. Därför har regeringen höjt subventionsgraden från 15 till 20 procent av investeringskostnaden för både arbete och material. Skattereduktionen för investeringar i energilager och elbilsladdare ligger kvar på 50 % för både arbete och material.

Regeringen har i budgetpropositionen för 2023 lagt ett förslag om att införa ett nytt bidrag för energieffektivisering i småhus. Bidragets syfte är energieffektivisering i småhus som värms upp med direktverkande el eller gas för att minska sårbarheten för höga energipriser och bidra till ökad försörjningstrygghet.

Förordningen som ska klargöra reglerna för investeringsbidraget har ännu inte presenterats, men för 2023 har 304 miljoner kronor avsatts i regeringens budget. För 2024 och 2025 beräknas anslaget till 400 miljoner kronor årligen.

 

Nytt elstöd till elintensiva företag

Energimyndigheten öppnar systemet för ansökningar inom elkostnadsstödet för elintensiva företag. Det kan sökas från och den 6 mars, till och med 17 april 2023. Det går till företag i hela Sverige som har en elanvändning på minst 0,015 kWh per omsatt krona och därför räknas som elintensiva.

– För att företaget ska ha rätt till stödet ska de ha genomfört eller planerat åtgärder för att energieffektivisera. Genom att arbeta med energieffektivisering blir företagen mindre sårbara vid höga elpriser. Energieffektivisering är dessutom en viktig pusselbit i omställningen till ett hållbart energisystem, säger Anna Lindström, Energimyndigheten.

Frågor om stödet kan besvaras av personal på Energimyndigheten och de regionala energikontoren runt om i Sverige, bl.a. energikontoret här i Dalarna. För att nå det lokala energikontoret ringer man Energimyndighetens växel som sen kopplar vidare, 016-544 20 00.

Mer info finns på
> www.energimyndigheten.se

 

Kontakta oss

Du når oss via e-post energiintelligent.dalarna@lansstyrelsen.se

Vill du inte ha fler utskick från oss?

> Avregistrera din adress från utskick

Så hanterar vi dina arbetsuppgifter

> Så här hanterar vi dina personuppgifter, Länsstyrelsens webbplats

 
Logotyp Länsstyrelsen i Dalarna
Logotyp Region Dalarna
Logotyp Energiintelligent Dalarna
 
Do not click this link

Skickat med Paloma