Härliga hösten är här!
Vi har plockat ihop nyheter, medel att söka, inbjudan till workshops och webbkonferens med mera till dig och hoppas att hösten börjat bra och energifyllt med krispiga dagar!
Härlig höst önskar vi från Energiintelligent Dalarna, Länsstyrelsen Dalarna och Region Dalarna!
>webbplatsen Energiintelligent
Energiintelligent Dalarna är ditt regionala kontaktnät och en plattform för länets arbete i energi- och klimatfrågor. Vi samverkar inom sju prioriterade områden för att nå målet om ett Energiintelligent och klimatsmart Dalarna 2045.
|
Ny Dalastrategi – Tillsammans för ett hållbart Dalarna
|
Den 14 juni antog Regionfullmäktige den nya regionala utvecklingsstrategin, Dalastrategin 2030 – Tillsammans för ett hållbart Dalarna. Detta innebär att Dalarna nu har ett gemensamt vägledande dokument för ett starkare och mer hållbart Dalarna.
Den regionala utvecklingsstrategin är en övergripande strategi för det gemensamma regionala utvecklingsarbetet i Dalarna, och innehåller mål och prioriteringar fram till 2030. Strategin träder nu i kraft och ersätter den befintliga Dalastrategin – Dalarna 2020. Den nya strategin har arbetats fram i bred dialog mellan representanter för kommuner, näringsliv, det civila samhället, myndigheter, akademi med flera.
>Läs mer om Dalastrategin på Region Dalarnas webbplats.
|
Energiintelligent Dalarna har fått ett nytt
energi- och klimatråd
Den 17 september möttes Dalarnas nybildade energi- och klimatråd för första gången. Rådet har fått en stark bemanning med bred kompetens för att kunna axla ansvaret att leda den nödvändiga energi- och klimatomställningen i Dalarna. Rådet ersätter den tidigare styrgruppen för EID.
>Läs mer om rådet och vilka som är medlemmar på webbplatsen Energiintelligent.
|
Borlänge Viable city
Den 1 oktober blev det klart att Borlänge kommer att vara en del av Viable Cities satsning Klimatneutrala städer 2030. Borlänge ska, tillsammans med 22 andra svenska städer, arbeta för att gemensamt hitta lösningar på de stora samhällsutmaningar klimatomställningen innebär.
>Läs mer om Borlänge Viable city på Borlänge kommuns webbplats.
|
Lokal klimatsamverkan transporter - tillsammans minskar vi utsläppen snabbare!
Öppen digital sändning av konferens tillgänglig till 20 oktober.
2020-talets största utmaning handlar om hur vi bemöter klimatförändringen. Sveriges klimatmål för inrikes transporter är att växthusgasutsläppen ska minska med 70 procent till år 2030, jämfört med 2010, samt en helt fossilfri fordonsflotta till 2045. Det krävs krafttag från både branschen och politiken för att vi ska nå klimatmålet.
Lokalt finns det starkt engagemang och vilja att bidra till omställningen i transportsektorn. Det finns också en nykter insikt om nödvändigheten i att arbeta tillsammans för att åstadkomma resultat.
Den här konferensen handlar om att bereda plats för gemensam framtidsspaning och dialog mellan transportörer som trafikerar Falun och Borlänge och kommunernas politiker och sakkunniga tjänstepersoner. Vi tror att samverkan är nyckeln till att nå framgång!
>Lyssna på konferensen – tillgänglig fram till den 20 oktober, på Falun kommuns webbplats.
|
Social och ekologisk stadsutveckling -Jakobsdalen
Borlänges nya stadsdel Jakobsdalen ska vara en nationell spjutspets för social- och ekologisk stadsutveckling. Jakobsdalen är en ny stadsdel som växer fram i Borlänge. Stadsdelen ska vara en nationell spjutspets för social- och ekologisk stadsutveckling. Under uppbyggnadsåren ska Jakobsdalen fungera som en testarena för forskning och spännande innovationer – från smarta transportlösningar till kloka idéer för energiförbrukning och dagvattenhantering. Helt enkelt Innovativa lösningar för att förenkla människors ”klimatsmarta vardag”.
Tag gärna chansen att medverka i Jakobsdalens dialogprocess om Energiinnovation. Inbjudan till höstens workshops hittar du under rubriken Evenemang i Dalarna.
>Mer information om den nya stadsdelen hittar du på Jakobsdalens webbplats.
|
Gör er redo för elektrifieringspiloter!
Regionala elektrifieringspiloter är ett nytt stöd från regeringen som kan gå till laddinfrastruktur och tankinfrastruktur för vätgas. Det är, tillsammans med bland annat Klimatpremien, en del av regeringens satsning med att påskynda elektrifieringen av godstransporterna.
Stödet till regionala elektrifieringspiloter kan sökas tidigast när förordningen är beslutad.
>Läs mer för att vara redo att söka på webbplatsen Energiintelligent.
|
EU:s nya strukturfonder för Norra Mellansverige
Värmland, Dalarna och Gävleborg ingår i samma regionalfondsområde som förvaltar EU:s strukturfond för vårt område. Ett förslag för hur pengarna ska användas i den nya programperioden 2021–2027 har lämnats till EU-kommissionen som är positiva till förslaget, med några mindre justeringsbehov.
För att kunna starta programmet behöver även Sveriges övergripande partnerskapsöverenskommelse med kommissionen vara klar och därefter har de fem månader på sig att godkänna de svenska programmen. Det betyder tyvärr att det inte kommer att vara möjligt med den första utlysningen förrän omkring sommaren 2022.
Medlen i den förra programperioden är slut, men genom växelkursjusteringar så finns cirka 80 miljoner kronor ytterligare att fördela på projekt. Prioriteringarna för dessa är bredband, påfyllnad i befintliga projekt och förstudier. Utlysningar kommer under hösten 2021. Att genomföra förstudier innan genomförandeprojekt uppmuntras.
>Samtliga utlysningar på Tillväxtverkets webbplats.
|
Uppdatering om färdplaner
|
Stöd för energikartläggning har hjälpt företag att energieffektivisera
Nästan 900 små och medelstora företag har tagit del av Energimyndighetens stöd för att energikartlägga sin verksamhet. Som bonuseffekt syns även ett större engagemang och intresse för energifrågan hos företagen.
>Läs mer om energikartläggningsstödet på Energimyndighetens webbplats.
|
|
|
|
|
|
|
|